• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Cozonac cu gem sau dulceață - fin, aerat și aromat

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 2 apr. 2025 · Publicată: 31 mart. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
127 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de cozonac cu gem. Cozonac pufos, care se desface în fâșii, umplut cu gem sau dulceață de fructe. Cum se face aluatul pentru un cozonac pufos.

Într-o zi în care îmi pusesem în gând să fac un cozonac pentru desert, m-am întrebat cam cum ar fi dacă în loc de cozonac cu rahat cu nucă sau stafide, aș face unul umplut cu gem sau dulceață?

Oricum aveam o mulțime de dulcețuri care staționau cam demult pe rafturile din cămară, așa că a părut din start o idee bună să mai consum din ele.

Cozonac cu gem sau dulceață

Am ales dulceața de afine (rețeta aici) pentru că mi-am imaginat culoarea frumoasă pe care o vă lăsa și la interior și la exterior. Nici nu bănuiam ce succes nemaipomenit va avea cozonacul meu, am crezut că e doar un experiment și atât! 🙂

Ceea ce apreciez eu cel mai mult la un cozonac tradițional este textura. Miezul trebuie să fie fin, pufos, aerat, nu umed sau uleios, dar nici prea uscat și să se desfacă delicios în fâșii.

Nu mă impresionează neapărat mărimea cozonacilor. Știm cu toții că în preajma Paștelui se umplu supermarketurile și patiseriile de cartier de cozonaci gigantici fără nici un gust.

Cozonac cu gem sau dulceață

Cozonacul trebuie, totuși, să fie ceva mai mult decât o pâine dulce, babană, și care-ți pică greu la stomac. Eu una votez întotdeauna cu delicatețea și eleganța unei felii fine de cozonac. Iar acesta al meu, era fin și elegant ca în fotografia de mai sus 🙂

Mai există și cozonacii gen Babka care au mai mult unt în aluat și o textură diferită a miezului, nu sunt așa pufoși cum sunt cozonacii noștri tradiționali. Vezi un astfel de cozonac umplut cu cremă de ciocolată și nuci, cu un click pe fotografia de mai jos.

Cozonac cu crema de ciocolata si nuci

Mai jos, puteți vedea cozonacul mamei mele, umplut cu cacao și rahat, o rețetă la care eu țin foarte mult și pe care vă îndemn și pe voi să o încercați.

cozonac pufos cu rahat si cacao

Dacă totuși doriți o rețetă rapidă, care să nu vă solicite prea mult și să nu vă țină mult în bucătărie, atunci rețeta de cozonac fără frământare este un compromis bun. Veți avea un cozonac delicios cu mai puțin efort.

Iar dacă nu vă plac cozonacii cu multă umplutură, puteți încerca rețeta de cozonac cu smântână și stafide, extraordinar de fin și de pufos.

Bun, revenind la cozonacul nostru de azi, umplut cu gemul sau dulceața din cămară, să vedem cum se face, nu-i așa? 🙂

Mod de preparare cozonac cu gem sau dulceață

Cred că odată ce ai făcut un cozonac în viața ta, nu mai ai așa mari emoții la următorii, căci modul de preparare este în mare cam același, indiferent de rețetă.

Aluat de cozonac
Aluat de cozonac

În schimb, ingredientele și proporțiile dintre ele sunt cele care fac diferența între un cozonac bun și unul extraordinar. Și al meu, nu că-l laud, dar este extraordinar 🙂

Aluat de cozonac cu dulceață de afine

În ceea ce privește forma, eu am încercat să tai sulurile de aluat umplut cu dulceață, așa cum se face la cozonacul Babka . Consider acum că nu a fost o idee prea bună, pentru că aluatul este diferit, așa că pe voi vă sfătuiesc să nu încercați. Lăsați sulurile întregi.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cozonac cu gem

Cozonac cu gem sau dulceață

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Dospire: 1 hour hour 45 minutes minutes
Număr de porții: 2 cozonaci
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

am folosit 2 tăvi micuțe, cu dimensiunile 23x10x10 cm

aluatul

  • 650 g făină tip 000
  • 10 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
  • 5 g sare
  • 360 ml lapte călduț
  • 50 g unt cu 82% grăsime
  • 50 ml ulei
  • 160 g zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • 2 lingurițe  coajă de lămâie
  • 2 lingurițe extract de vanilie

umplutura

  • 800 g dulceață sau un gem bine legat (2 borcane)

în plus - pentru uns cozonacii

  • 2 linguri de zahăr (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina într-un bol încăpător sau în cel al robotului. Adăugați sarea, coaja de lămâie și drojdia uscată, dacă folosiți drojdie de la dr Oetker sau alta cu mod de lucru similar.
  • Încălziți ușor laptele, împreună cu zahărul, până când acesta este complet dizolvat, apoi adăugați extractul de vanilie.
  • Topiți untul, lăsați-l să se răcească și amestecați-l cu uleiul.
  • Începeți să frământați aluatul cu mâna, sau la robot, încorporând câte un gălbenuș, pe rând și turnând puțin câte puțin din laptele îndulcit. Veți obține un aluat lipicios.
  • Începeți să încorporați grăsimea în aluat, turnând puțin câte puțin din untul amestecat cu ulei și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
  • Dacă frământați cu mâna, continuați cel puțin 40 de minute, de preferat chiar 60 de minute. Dacă frământați la robot cam 30 de minute vor fi suficiente cu o pauză de 5 minute să se odihnească motorul.
  • Ungeți palmele cu ulei, curățați pereții bolului și adunați tot aluatul în formă de bilă. Acoperiți bolul cu folie sau o pungă de plastic care nu va lăsa aluatul să se usuce.
  • Lăsați aluatul la dospit la cald, până își dublează volumul. Dacă am cuptorul liber, eu bag bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) pentru că acolo are temperatură constantă și este ferit de curent. În funcție de temperatură, aluatul își poate dubla volumul într-o oră sau poate în 3 ore. Răbdare, așadar!
  • Cât timp stă aluatul la dospit, pregătiți formele. Fie le ungeți cu unt, fie puneți hârtie de copt.
  • După ce aluatul și-a dublat volumul, îl răsturnați pe blatul de lucru uns cu ulei, îl apăsați puțin cu palmele ca să în degazați și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Le cântăriți sau din ochi, cum doriți.
  • Întindeți fiecare din cele 4 bucăți de aluat într-o foaie cu lungimea egală cu lungimea tăvii de copt.
  • Întindeți pe fiecare foaie gemul sau dulceața pe care ați ales să o folosiți, lăsând loc liber pe margini cam de 1 cm, apoi rulați.
  • Împletiți 2 câte două sulurile de aluat și așezați-le cu grijă în tăvile pregătite. Ar trebui să ocupe cam ¾ din înălțimea tăvilor. Băgați tăvile în pungi de plastic.
  • Lăsați cozonacii să mai dospească în tăvi cam 45-50 de minute, timp în care încingeți cuptorul la 180 de grade.
  • Înainte să băgați cozonacii la cuptor, îi ungeți cu ou bătut și opțional îi presărați cu zahăr tos.
  • Pentru copt nu pot da indicații foarte exacte, fiecare ar trebui să își cunoască cuptorul. Eu, la cuptorul pe gaz, coc cozonacii la 180 de grade timp de 20 de minute, apoi reduc focul la 170 de grade și îi mai coc încă 40-45 de minute. Spre finalul timpului stau cu ochii pe ei să nu se rumenească prea tare și îi verific din când în când cu un băț pentru frigărui să văd dacă sunt copți până jos (atenție, veți nimeri cu scobitoarea în stratul de umplutură și va fi umedă!) Dacă dau semne că se rumenesc prea mult dar încă nu sunt copți bine, îi acopăr cu o hârtie de copt și îi las în continuare în cuptor.
  • Scoateți cozonacii din cuptor, lăsați-i cam 3-5 minute în tavă, apoi îi scoateți și îndepărtați cu grijă hârtia de copt. Lăsați cozonacii să se răcească pe un grătar, culcați, nu în picioare, întorcându-i când pe o parte, când pe alta cam la 10 minute, ca să își păstreze forma frumoasă.
  • Feliați cozonacii numai după ce s-au răcit.

Bine de știut:

  1. Eu am folosit drojdie uscată de la dr. Oetker, care se pune odată cu făina și nu necesită hidratare prealabilă. Dacă folosiți alt tip de drojdie, urmați instrucțiunile producătorului. Dacă e nevoie de hidratare sau zahăr, folosiți o parte din ingredientele deja cântărite.
  2. Atenție la dimensiunile tăvilor, măsurați-le și orientați-vă înainte în funcție de cât de mari sunt tăvile voastre! Eu am folosit 2 tăvi puțin mai micuțe, dar mai adânci decât sunt, în mod obișnuit, cele de cozonac. Au dimensiunile: 23x10x10 cm. 

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă, prin absurd, rămâne vreodată un colț de cozonac nemâncat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.

Cozonac pufos umplut cu gem sau dulceață

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
127 shares
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.