Rețeta de cozonac cu gem. Cozonac pufos, care se desface în fâșii, umplut cu gem sau dulceață de fructe. Cum se face aluatul pentru un cozonac pufos.
Într-o zi în care îmi pusesem în gând să fac un cozonac pentru desert, m-am întrebat cam cum ar fi dacă în loc de cozonac cu rahat cu nucă sau stafide, aș face unul umplut cu gem sau dulceață?
Oricum aveam o mulțime de dulcețuri care staționau cam demult pe rafturile din cămară, așa că a părut din start o idee bună să mai consum din ele.
Am ales dulceața de afine (rețeta aici) pentru că mi-am imaginat culoarea frumoasă pe care o vă lăsa și la interior și la exterior. Nici nu bănuiam ce succes nemaipomenit va avea cozonacul meu, am crezut că e doar un experiment și atât! 🙂
Ceea ce apreciez eu cel mai mult la un cozonac tradițional este textura. Miezul trebuie să fie fin, pufos, aerat, nu umed sau uleios, dar nici prea uscat și să se desfacă delicios în fâșii.
Nu mă impresionează neapărat mărimea cozonacilor. Știm cu toții că în preajma Paștelui se umplu supermarketurile și patiseriile de cartier de cozonaci gigantici fără nici un gust.
Cozonacul trebuie, totuși, să fie ceva mai mult decât o pâine dulce, babană, și care-ți pică greu la stomac. Eu una votez întotdeauna cu delicatețea și eleganța unei felii fine de cozonac. Iar acesta al meu, era fin și elegant ca în fotografia de mai sus 🙂
Mai există și cozonacii gen Babka care au mai mult unt în aluat și o textură diferită a miezului, nu sunt așa pufoși cum sunt cozonacii noștri tradiționali. Vezi un astfel de cozonac umplut cu cremă de ciocolată și nuci, cu un click pe fotografia de mai jos.
Mai jos, puteți vedea cozonacul mamei mele, umplut cu cacao și rahat, o rețetă la care eu țin foarte mult și pe care vă îndemn și pe voi să o încercați.
Dacă totuși doriți o rețetă rapidă, care să nu vă solicite prea mult și să nu vă țină mult în bucătărie, atunci rețeta de cozonac fără frământare este un compromis bun. Veți avea un cozonac delicios cu mai puțin efort.
Iar dacă nu vă plac cozonacii cu multă umplutură, puteți încerca rețeta de cozonac cu smântână și stafide, extraordinar de fin și de pufos.
Bun, revenind la cozonacul nostru de azi, umplut cu gemul sau dulceața din cămară, să vedem cum se face, nu-i așa? 🙂
Mod de preparare cozonac cu gem sau dulceață
Cred că odată ce ai făcut un cozonac în viața ta, nu mai ai așa mari emoții la următorii, căci modul de preparare este în mare cam același, indiferent de rețetă.
În schimb, ingredientele și proporțiile dintre ele sunt cele care fac diferența între un cozonac bun și unul extraordinar. Și al meu, nu că-l laud, dar este extraordinar 🙂
În ceea ce privește forma, eu am încercat să tai sulurile de aluat umplut cu dulceață, așa cum se face la cozonacul Babka. Consider acum că nu a fost o idee prea bună, pentru că aluatul este diferit, așa că pe voi vă sfătuiesc să nu încercați. Lăsați sulurile întregi.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
am folosit 2 tăvi micuțe, cu dimensiunile 23x10x10 cm
aluatul
- 650 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
- 5 g sare
- 360 ml lapte călduț
- 50 g unt cu 82% grăsime
- 50 ml ulei
- 160 g zahăr
- 6 gălbenușuri
- 2 lingurițe coajă de lămâie
- 2 lingurițe extract de vanilie
umplutura
- 800 g dulceață sau un gem bine legat (2 borcane)
în plus - pentru uns cozonacii
- 2 linguri de zahăr (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina într-un bol încăpător sau în cel al robotului. Adăugați sarea, coaja de lămâie și drojdia uscată, dacă folosiți drojdie de la dr Oetker sau alta cu mod de lucru similar.
- Încălziți ușor laptele, împreună cu zahărul, până când acesta este complet dizolvat, apoi adăugați extractul de vanilie.
- Topiți untul, lăsați-l să se răcească și amestecați-l cu uleiul.
- Începeți să frământați aluatul cu mâna, sau la robot, încorporând câte un gălbenuș, pe rând și turnând puțin câte puțin din laptele îndulcit. Veți obține un aluat lipicios.
- Începeți să încorporați grăsimea în aluat, turnând puțin câte puțin din untul amestecat cu ulei și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
- Dacă frământați cu mâna, continuați cel puțin 40 de minute, de preferat chiar 60 de minute. Dacă frământați la robot cam 30 de minute vor fi suficiente cu o pauză de 5 minute să se odihnească motorul.
- Ungeți palmele cu ulei, curățați pereții bolului și adunați tot aluatul în formă de bilă. Acoperiți bolul cu folie sau o pungă de plastic care nu va lăsa aluatul să se usuce.
- Lăsați aluatul la dospit la cald, până își dublează volumul. Dacă am cuptorul liber, eu bag bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) pentru că acolo are temperatură constantă și este ferit de curent. În funcție de temperatură, aluatul își poate dubla volumul într-o oră sau poate în 3 ore. Răbdare, așadar!
- Cât timp stă aluatul la dospit, pregătiți formele. Fie le ungeți cu unt, fie puneți hârtie de copt.
- După ce aluatul și-a dublat volumul, îl răsturnați pe blatul de lucru uns cu ulei, îl apăsați puțin cu palmele ca să în degazați și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Le cântăriți sau din ochi, cum doriți.
- Întindeți fiecare din cele 4 bucăți de aluat într-o foaie cu lungimea egală cu lungimea tăvii de copt.
- Întindeți pe fiecare foaie gemul sau dulceața pe care ați ales să o folosiți, lăsând loc liber pe margini cam de 1 cm, apoi rulați.
- Împletiți 2 câte două sulurile de aluat și așezați-le cu grijă în tăvile pregătite. Ar trebui să ocupe cam ¾ din înălțimea tăvilor. Băgați tăvile în pungi de plastic.
- Lăsați cozonacii să mai dospească în tăvi cam 45-50 de minute, timp în care încingeți cuptorul la 180 de grade.
- Înainte să băgați cozonacii la cuptor, îi ungeți cu ou bătut și opțional îi presărați cu zahăr tos.
- Pentru copt nu pot da indicații foarte exacte, fiecare ar trebui să își cunoască cuptorul. Eu, la cuptorul pe gaz, coc cozonacii la 180 de grade timp de 20 de minute, apoi reduc focul la 170 de grade și îi mai coc încă 40-45 de minute. Spre finalul timpului stau cu ochii pe ei să nu se rumenească prea tare și îi verific din când în când cu un băț pentru frigărui să văd dacă sunt copți până jos (atenție, veți nimeri cu scobitoarea în stratul de umplutură și va fi umedă!) Dacă dau semne că se rumenesc prea mult dar încă nu sunt copți bine, îi acopăr cu o hârtie de copt și îi las în continuare în cuptor.
- Scoateți cozonacii din cuptor, lăsați-i cam 3-5 minute în tavă, apoi îi scoateți și îndepărtați cu grijă hârtia de copt. Lăsați cozonacii să se răcească pe un grătar, culcați, nu în picioare, întorcându-i când pe o parte, când pe alta cam la 10 minute, ca să își păstreze forma frumoasă.
- Feliați cozonacii numai după ce s-au răcit.
Bine de știut:
- Eu am folosit drojdie uscată de la dr. Oetker, care se pune odată cu făina și nu necesită hidratare prealabilă. Dacă folosiți alt tip de drojdie, urmați instrucțiunile producătorului. Dacă e nevoie de hidratare sau zahăr, folosiți o parte din ingredientele deja cântărite.
- Atenție la dimensiunile tăvilor, măsurați-le și orientați-vă înainte în funcție de cât de mari sunt tăvile voastre! Eu am folosit 2 tăvi puțin mai micuțe, dar mai adânci decât sunt, în mod obișnuit, cele de cozonac. Au dimensiunile: 23x10x10 cm.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă, prin absurd, rămâne vreodată un colț de cozonac nemâncat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.
Lasă un comentariu