Cum se face un pesto de leurdă delicios, în varianta de post? Câtă leurdă punem, ce fel de nuci sau semințe și ce folosim în locul parmezanului?
De când am văzut în piață primele legături de leurdă, fac ce fac și la vreo două-trei zile, îmi fac drum prin piață special ca să mai cumpăr. Am așteptat-o anul acesta parcă cu mai multă nerăbdare decât oricând și am de gând să mă bucur de ea în toate felurile posibile.
Săptămâna trecută am făcut o plăcintă cu leurdă și brânză de capră care ne-a plăcut tare mult. Se pare că și printre cititorii blogului a avut mare succes. Dacă cine știe cum s-a făcut de ați ratat postarea în ziua respectivă, găsiți rețeta cu un click pe fotografia frumoasă de mai jos. Plăcinta asta e de neratat, vă spun eu! 🙂
Revenind la rețeta de astăzi, să știți că dacă iubiți leurda sau usturoiul, nu aveți cum să nu iubiți și sosul ăsta pentru că este un fel de esență de leurdă. Concentrează tot ce e mai minunat în planta asta: aromă, culoare, miros apetisant.
În plus, are o textură foarte plăcută, este picant, absolut delicios și foarte, foarte versatil. Iar faptul că îl putem face să fie la fel de bun și fără parmezan este grozav în perioadele de post sau pentru cei care au un regim de viață vegan.
Ingrediente pentru pesto de leurdă în varianta de post
Rețeta clasică de pesto conține busuioc proaspăt, muguri de pin, ulei de măsline și parmezan. De aici lucrurile s-au extins și există pesto de pătrunjel, de leuștean, de rucola, iar pe un site din străinătate am văzut chiar și un pesto din frunze de ridichi. Și cred că toate au farmecul lor.
Dar deocamdată e vremea leurdei, suntem în post, așa că am încercat să obțin un pesto vegetal la fel de bun ca varianta clasică. Și da!! Am reușit, sunt foarte încântată de rezultat! 🙂
Pentru că leurda are un gust foarte puternic, m-am gândit că merge mai bine cu niște nuci caju în locul semințelor de pin care sunt mai delicate. Nu am vrut un pesto prea iute, așa că am pus destul caju cât să iasă cremos și să echilibreze gustul.
Și pentru că întotdeauna am zis că fulgii de drojdie inactivă seamănă la gust cu parmezanul, i-am folosit cu mare succes la această rețetă.
De fapt folosesc fulgii de drojdie destul de des. Am scris mai multe despre ei la rețeta de paste cu gălbiori.
La ce fel de preparate folosim pesto de leurdă
Nouă ne-a plăcut atât de mult cum a ieșit acest pesto de post, încât l-am pus peste tot ce ne-a picat în fața ochilor: în pastele de la prânz (vezi rețeta), în orez, peste cartofi fierți sau copți, l-am întins pe pâine prăjită, l-am folosit ca topping peste hummus și peste pateul de linte de la micul dejun. Cred că doar cu dulceață nu l-am mâncat! 😀
Cum se păstrează pesto
Pesto se păstrează la frigider, într-un borcan cu capac, iar la suprafață trebuie să fie acoperit de o peliculă fină de ulei pentru a preveni oxidarea.
Nu se poate păstra pe termen mai lung, pentru că nu este sterilizat. Eu l-am păstrat maxim o lună. Se comportă exact ca hreanul la borcan, își pierde aroma și iuțeala specifică în timp.
Deci cel mai bine este să îl faceți și să vă bucurați de el acum, primăvara, cât este perioada naturală a leurdei.
Mod de preparare pesto de leurdă - varianta de post
Modul de preparare este extrem de simplu: se pun toate ingredientele într-un chopper sau robot, se mixează și gata. Se gustă și se mai adaugă sare, piper sau suc de lămâie, dacă este cazul.
Eu am rumenit nucile caju în tigaie înainte să le folosesc, dar acest pas nu este obligatoriu.
Puteți pune mai multe nuci, sau mai puține, după preferință, dar în ceea ce privește fulgii de drojdie, nu folosiți mai mult de 2 linguri. În cantitate mare, fulgii de drojdie au potențial alergen.
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am făcut eu acest pesto de leurdă, ce consistență și ce textură trebuie să aibă.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pesto de leurdă - varianta de post (vegană)
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 4 legături micuțe de leurdă
- 150 g nuci caju
- 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
- 4-5 linguri ulei de măsline
- sucul de la ½ de lămâie - sau după gust
- sare, piper - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Spălați bine leurda, frunză cu frunză. Tăiați-o în bucăți mai mici ca să vă încapă mai bine în chopper.
- Rumeniți nucile caju 2-3 minute în tigaie. Acest pas este opțional, dar dacă sunt rumenite, nucile sunt mai crocante, au o textură mai plăcută și un gust mai bun.
- Puneți toate ingredientele în blender/chopper și mixați până obțineți o textură care vă place. Mie nu îmi place ca pesto să fie foarte fin, vreau să simt puțin nucile caju crocante.
- Gustați și mai adăugați sare, piper și suc de lămâie după preferință.
- Puneți pesto de leurdă într-un borcan care are capac și acoperiți suprafața cu o peliculă fină de ulei pentru a preveni oxidarea.
- Păstrați pesto la frigider, maxim o lună pentru că își pierde în timp aroma și proprietățile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nicolae Valentina a zis
Bună ziua!
Am incercat aceasta rețetă, o ador alaturi de un hummus sau legume la cuptor, este foarte delicioasă!
Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Și nouă ne place foarte mult pesto de leurdă și acum, cât e vremea ei, avem mereu un borcan de pesto în frigider.
Mulțumesc, Valentina! O zi frumoasă!