Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Gustări

Pesto de leurdă - varianta de post (vegană)

Publicat la 13 martie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1245 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum se face un pesto de leurdă delicios, în varianta de post? Câtă leurdă punem, ce fel de nuci sau semințe și ce folosim în locul parmezanului?

De când am văzut în piață primele legături de leurdă, fac ce fac și la vreo două-trei zile, îmi fac drum prin piață special ca să mai cumpăr. Am așteptat-o anul acesta parcă cu mai multă nerăbdare decât oricând și am de gând să mă bucur de ea în toate felurile posibile.

Pesto de leurda

Săptămâna trecută am făcut o plăcintă cu leurdă și brânză de capră care ne-a plăcut tare mult. Se pare că și printre cititorii blogului a avut mare succes. Dacă cine știe cum s-a făcut de ați ratat postarea în ziua respectivă, găsiți rețeta cu un click pe fotografia frumoasă de mai jos. Plăcinta asta e de neratat, vă spun eu! 🙂

placinta cu leurda
Plăcintă cu leurdă și brânză de capră

Revenind la rețeta de astăzi, să știți că dacă iubiți leurda sau usturoiul, nu aveți cum să nu iubiți și sosul ăsta pentru că este un fel de esență de leurdă. Concentrează tot ce e mai minunat în planta asta: aromă, culoare, miros apetisant.

În plus, are o textură foarte plăcută, este picant, absolut delicios și foarte, foarte versatil. Iar faptul că îl putem face să fie la fel de bun și fără parmezan este grozav în perioadele de post sau pentru cei care au un regim de viață vegan.

Ingrediente pentru pesto de leurdă în varianta de post

Rețeta clasică de pesto conține busuioc proaspăt, muguri de pin, ulei de măsline și parmezan. De aici lucrurile s-au extins și există pesto de pătrunjel, de leuștean, de rucola, iar pe un site din străinătate am văzut chiar și un pesto din frunze de ridichi. Și cred că toate au farmecul lor.

Dar deocamdată e vremea leurdei, suntem în post, așa că am încercat să obțin un pesto vegetal la fel de bun ca varianta clasică. Și da!! Am reușit, sunt foarte încântată de rezultat! 🙂

Pentru că leurda are un gust foarte puternic, m-am gândit că merge mai bine cu niște nuci caju în locul semințelor de pin care sunt mai delicate. Nu am vrut un pesto prea iute, așa că am pus destul caju cât să iasă cremos și să echilibreze gustul.

ingrediente pesto vegan

Și pentru că întotdeauna am zis că fulgii de drojdie inactivă seamănă la gust cu parmezanul, i-am folosit cu mare succes la această rețetă.

De fapt folosesc fulgii de drojdie destul de des. Am scris mai multe despre ei la rețeta de paste cu gălbiori.

Pesto de leurda

La ce fel de preparate folosim pesto de leurdă

Nouă ne-a plăcut atât de mult cum a ieșit acest pesto de post, încât l-am pus peste tot ce ne-a picat în fața ochilor: în pastele de la prânz (vezi rețeta), în orez, peste cartofi fierți sau copți, l-am întins pe pâine prăjită, l-am folosit ca topping peste hummus și peste pateul de linte de la micul dejun. Cred că doar cu dulceață nu l-am mâncat! 😀

Bruschette cu pesto de leurda
Bruschette cu pesto de leurda, rosii si tofu
Paste cu sos de leurda

Cum se păstrează pesto

Pesto se păstrează la frigider, într-un borcan cu capac, iar la suprafață trebuie să fie acoperit de o peliculă fină de ulei pentru a preveni oxidarea.

Nu se poate păstra pe termen mai lung, pentru că nu este sterilizat. Eu l-am păstrat maxim o lună. Se comportă exact ca hreanul la borcan, își pierde aroma și iuțeala specifică în timp.

Deci cel mai bine este să îl faceți și să vă bucurați de el acum, primăvara, cât este perioada naturală a leurdei.

Mod de preparare pesto de leurdă - varianta de post

Modul de preparare este extrem de simplu: se pun toate ingredientele într-un chopper sau robot, se mixează și gata. Se gustă și se mai adaugă sare, piper sau suc de lămâie, dacă este cazul.

Eu am rumenit nucile caju în tigaie înainte să le folosesc, dar acest pas nu este obligatoriu.

Puteți pune mai multe nuci, sau mai puține, după preferință, dar în ceea ce privește fulgii de drojdie, nu folosiți mai mult de 2 linguri. În cantitate mare, fulgii de drojdie au potențial alergen.

caju rumenit in tigaie
ingrediente pesto in chopper
pesto de leurda

Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.

Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am făcut eu acest pesto de leurdă, ce consistență și ce textură trebuie să aibă.

Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pesto de leurda

Pesto de leurdă - varianta de post (vegană)

Cum se face un pesto de leurdă delicios, în varianta de post? Câtă leurdă punem, ce fel de nuci sau semințe și ce folosim în locul parmezanului?
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 5 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 1 borcan de 300g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

chopper electric
chopper electric

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 4 legături micuțe de leurdă
  • 150 g nuci caju
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
  • 4-5 linguri ulei de măsline
  • sucul de la ½ de lămâie - sau după gust
  • sare, piper - după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați bine leurda, frunză cu frunză. Tăiați-o în bucăți mai mici ca să vă încapă mai bine în chopper.
  • Rumeniți nucile caju 2-3 minute în tigaie. Acest pas este opțional, dar dacă sunt rumenite, nucile sunt mai crocante, au o textură mai plăcută și un gust mai bun.
  • Puneți toate ingredientele în blender/chopper și mixați până obțineți o textură care vă place. Mie nu îmi place ca pesto să fie foarte fin, vreau să simt puțin nucile caju crocante.
  • Gustați și mai adăugați sare, piper și suc de lămâie după preferință.
  • Puneți pesto de leurdă într-un borcan care are capac și acoperiți suprafața cu o peliculă fină de ulei pentru a preveni oxidarea.
  • Păstrați pesto la frigider, maxim o lună pentru că își pierde în timp aroma și proprietățile.
Valori nutriționale
Pesto de leurdă - varianta de post (vegană)
Valori per porție
Calorii
942
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
81
g
125
%
Carbohidrați
 
41
g
14
%
Fibre
 
14
g
58
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
27
g
54
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Pesto de leurda

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
1245 shares

Comentarii

  1. Nicolae Valentina a zis

    aprilie 01, 2022 at 1:19 pm

    Bună ziua!

    Am incercat aceasta rețetă, o ador alaturi de un hummus sau legume la cuptor, este foarte delicioasă!

    Mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 01, 2022 at 3:44 pm

      Și nouă ne place foarte mult pesto de leurdă și acum, cât e vremea ei, avem mereu un borcan de pesto în frigider.
      Mulțumesc, Valentina! O zi frumoasă!

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x