Reţeta de azi, deşi ar putea părea o reţetă de post simplă şi banală, e totuşi una deosebită, plină de arome şi o să vedeţi mai jos de ce spun asta 😉
Mai întâi şi mai întâi, spre imensa mea bucurie am găsit gălbiori proaspeţi la Lidl. Îmi plac gălbiorii mult, mult de tot şi îi vânez peste tot în orice formă îi găsesc: proaspeţi, uscaţi sau marinaţi. Pe lângă culoarea minunată care le dă şi numele, gălbiorii au o aromă bogată şi inconfundabilă, uşor fructată, uşor piperată.
Aroma lor se eliberează foarte bine în contact cu o grăsime, fie ulei vegetal, ca în reţeta mea de azi, fie în unt sau smântână grasă. Gălbiorii îşi păstrează aroma minunată şi prin uscare, deşi în felul ăsta pierd din textură. Pe de altă parte, prin marinare, au oarece textură, dar pierd din aromă. Carevasăzică nu ne putem bucura de toate calităţile lor decât gătindu-i vara, atunci când îi găsim în stare proaspătă.
Dar cu privire la aromele reţetei de azi, asta nu e tot! Pe lângă gălbiori am făcut şi un minunat sos de roşii proaspete, de-ale noastre, româneşti, dulci şi cărnoase. Iar cireaşa de pe tort e adaosul de fulgi de drojdie inactivă presărat înainte de servire, un ingredient "secret" care mie îmi place foarte mult pentru că are aşa, un gust de brânză uscată, de parmezan.
Despre drojdia inactiva am aflat de la Andie. La ea am citit prima dată că nu-i lipsesc din cămară fulgii ăştia, ceea ce m-a făcut curioasă şi m-am pus pe cercetat ce-s ăia şi de ce ar consuma cineva aşa ceva. Am aflat că drojdia asta n-are nicio legătură cu cea pe care o punem în aluaturi, ci e o ciupercă care creşte pe culturi dulci cum ar fi trestia de zahăr, de exemplu. Se colectează, se usucă, se ambalează şi asta-i tot.
Teoria am înţeles-o repede, pentru că sunt multe articole pe internet care îi laudă calităţile: drojdia inactivă este foarte bogată în amino-acizi, vitaminele B şi minerale. Practic însă, chiar nu mă aşteptam să aibă un gust atât de bun de să-i mănânc cu drag. Mai ales când suntem în post, îmi place să presar fulgi de drojdie peste paste, peste salate, peste cartofi sau ciuperci, chiar şi peste supele-cremă. Merg de minune la orice mâncare v-aţi gândi să puneţi parmezan sau caşcaval ras. Numai să nu exageraţi! Cantitatea de consum recomandată este de 1-2 linguri pe zi (maxim 10 grame)!
Nu sunt scumpi, costă în jur de 7 Ron pachetul de 100 de grame şi îi găsiţi la magazinele naturiste sau îi puteţi comanda online la Vegis.ro. Eu cumpăr de obicei 2 pachete şi le răstorn într-un borcan cu capac etanş. Se păstrează mai bine şi sunt mai uşor de dozat. Arată ca în poza de mai jos.
Mod de preparare paste cu gălbiori și sos de roșii
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 300 g paste
- 300 g gălbiori proaspeţi
- 50 ml ulei de măsline
- 2 roşii potrivite (sau o conservă de roşii)
- 1 căţel de usturoi
- 1 linguriţă de busuioc uscat
- sare şi piper după gust
- pătrunjel proaspăt - pentru presărat deasupra
- 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactivă -opţional
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
- Spălaţi bine gălbiorii sub jet de apă şi curățați-i cu atenţie. Printre lamelele din dosul pălăriilor se întâmplă să mai rămână impurităţi. Pe cei mai mari îi puteţi tăia în 2-3 bucăţi. Lăsaţi gălbiorii să se scurgă de apă într-o strecurătoare.
- Într-o tigaie încapătoare încingeţi uleiul de măsline şi căliţi usturoiul zdrobit.
- Puneţi gălbiorii peste uleiul aromat şi lăsaţi-i să se călească cam 10 minute, până când încep să îşi lase apă şi să se înmoaie. Amestecaţi din când în când să se prăjească uniform.
- Adăugaţi roşiile tocate cuburi, sare, piper şi busuioc uscat şi lăsaţi sosul ăsta să dea 2-3 clocote.
- Între timp au fiert şi pastele, le scurgeţi de apă şi le adăugaţi în tigaie peste sosul de roşii cu gălbiori.
- Stingeţi focul, amestecaţi şi lăsaţi 3-5 minute să intre aromele şi în pastele fierte.
- Serviţi pastele calde, presărate cu pătrunjel verde tocat mărunt şi cu fulgi de drojdie inactivă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nedelcu Cosmin a zis
Geniale . Mi-au iesit supper
Iuliana a zis
Ma bucur! Te mai astept si altadata 🙂
Roxana D a zis
Foarte bun pontul cu drojdia. Mulțumesc!
Iuliana a zis
Cu drag! Sper sa iti placa si tie 🙂
adnana a zis
Arata foarte bine, cred ca e si foarte gustoasa.
PS: Sper sa nu te superi, nici nu stiu cum sa zic, dar o sa incerc.
Ingredientul secret este de post (la propriu), dar in acelasi timp nu-i de post (la figurat) pentru ca-l adaugam peste paste deoarece gustul lui aminteste de parmezan. Deci, practic, incercam sa obtinem o mancare de post, vegetala, cu gandul la cea de frupt (in care pastele ar fi fost acoperite cu parmezan si-ar fi fost perfecte).
Si astfel postul nu-si mai atinge menirea lui, cumva incercam sa ne pacalim singuri. Te rog sa ma ierti, in niciun caz nu dau lectii cuiva, poti sa ceri parerea parintelui tau duhovnic cu privire la acest aspect.
Iuliana a zis
Am inteles exact ce vrei sa spui si ai dreptate, observatia ta e foarte corecta. Lucrurile sunt nuantate, intr-adevar, depinde cu ce scop folosesti fulgii de drojdie, sau orice alt ingredient. Eu i-am cumparat si ii folosesc in primul rand pentru ca am fost convinsa de beneficiile lor pentru sanatate si nu ca substitut al parmezanului in post. Dar e foarte posibil sa fie si o ispita la mijloc. O sa ma gandesc mai bine la asta. Multumesc.
Laura C. a zis
O reteta delicioasa! Multumim!
Iuliana a zis
Cu drag! Ma bucur ca iti place 🙂