• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Articole utile

    Drojdie inactivă - ce este și cum să o consumi

    Publicat la 16 noiembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Fulgii de drojdie inactivă sunt un produs cu importante beneficii nutriționale și cu un gust special. Se găsesc în multe magazine, sunt ieftini și pot fi ușor integrați în alimentația zilnica.

    ce este drojdia inactiva

    De mii de ani drojdia a jucat un rol important în alimentația oamenilor, fiind un ingredient de bază în producerea pâinii, a berii, precum și pentru alte alimente.

    În ultimii ani, s-au înțeles mai bine beneficiile consumului de drojdie și multe persoane, mai ales dintre cele care țin posturile ortodoxe sau care au adoptat un stil de viață vegan, au început să consume un anumit tip de drojdie numit drojdie inactivă.

    Mergi direct la:
    • Ce este drojdia inactivă și ce gust are
    • De ce să consumi drojdie inactivă - beneficii
    • Comparație cu alte tipuri de drojdie
    • Unde se găsește drojdia inactivă?
    • Cum se păstrează
    • 5 moduri de folosire a drojdiei inactive în bucătărie
    • Alte articole la fel de interesante

    Ce este drojdia inactivă și ce gust are

    Drojdia inactivă este o specie de drojdie cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae și, după cum îi spune și numele, este o o drojdie care în prealabil a fost tratată termic pentru a o "inactiva", ceea ce înseamnă că nu mai poate fermenta, deci nu poate fi folosită pentru a face pâine de casă sau bere.

    Spre deosebire de drojdia pe care o folosim pentru a dospi pâinea, drojdia inactivă nu este nici umedă, nici granulată, ci se prezintă sub formă de fulgi fini.

    Calitatea sa specială este o aromă distinctă, foarte asemănătoare cu aroma brânzeturilor maturate și de aceea poate aduce un plus de savoare preparatelor vegane sau mâncărurilor de post.

    De ce să consumi drojdie inactivă - beneficii

    Drojdia inactivă este o sursă foarte bună de nutrienți deoarece conține proteine de calitate, acid folic, minerale, vitamine din grupa B-urilor și aminoacizi.

    Nu conține alergeni cum ar fi: lactoză, soia, gluten, ceea ce o recomandă și pentru consumul persoanelor cu sensibilități alimentare. De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi și nu conține zahăr.

    tabel cu informatii nutritionale

    Beneficiile pe care le aduce consumul de drojdie inactivă sunt:

    1. Un plus de energie
      Unii producători adaugă în fulgii de drojdie inactivă un surplus de vitamina B-12 care ajută la creșterea energiei. Se știe că o deficiență a acestei vitamine poate duce la slăbiciune și oboseală.
      Drojdia inactivă îmbogățită cu vitamina B-12, este deosebit de utilă pentru vegetarieni și vegani, deoarece această vitamină se găsește mai ales în produsele de origine animală pe care aceștia nu le consumă.
    2. Susținerea sistemului imunitar
      Drojdia inactivă, poate susține sistemul imunitar și poate reduce inflamația rezultată din infecțiile bacteriene.
    3. Sănătatea pielii, părului și unghiilor
      Există cercetări care arată că drojdia inactivă combate exfolierea unghiilor și căderea părului. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei și la ameliorarea altor probleme comune ale pielii, în special în adolescență.
    4. Sprijinirea unei sarcini sănătoase
      Drojdia nutritivă poate sprijini și o sarcină sănătoasă prin conținutul său ridicat de acid folic.
    5. Mențin nivelul optim de colesterol

    Comparație cu alte tipuri de drojdie

    Cele trei tipuri principale de drojdie care derivă din Saccharomyces cerevisiae sunt:

    • Drojdia de panificație - cea pe care o folosim la dospit pâinea.
    • Drojdie de bere - după cum îi spune numele se folosește la obținerea berii. Celulele inactive de drojdie rămase în urma procesul de fabricare a berii sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, dar au un gust foarte amar și de aceea nu pot fi consumate ca atare.
    • Drojdie inactivă - aceasta este cultivată special pentru utilizare ca produs alimentar. Celulele de drojdie sunt "omorâte" în timpul producției, ceea ce face ca această drojdie să nu mai fie activă. Este folosită la gătit sau drept condiment, oferind o aromă savuroasă mâncărurilor vegane.

    Unde se găsește drojdia inactivă?

    Drojdia inactivă a devenit atât de populară în ultimii ani, încât acum poate fi găsită în mod curent pe rafturile supermarketurilor mari, nu doar în magazinele naturiste.

    O puteți comanda și la magazinele online ambalată la pachete de 100g sau pungi de 200 g.

    lingură cu fulgi de drojdie inactivă
    Drojdia nutritivă nu conține lactate și nici gluten, așadar poate fi consumată și de persoanele cu alergii alimentare.

    Cum se păstrează

    După desigilarea pachetului, mutați fulgii de drojdie într-un recipient cu capac etanș și păstrați-l într-un loc răcoros și întunecat pentru a-și păstra proprietățile intacte. Depozitată corect, drojdia inactivă poate fi păstrată până la 2 ani.

    5 moduri de folosire a drojdiei inactive în bucătărie

    1. pentru a îngroșa și a da aromă supelor-cremă. Eu am presărat-o de exemplu peste o supă-cremă de cartofi dulci și s-a potrivit de minune!
    2. presărată peste orice mâncare la care ați pune brânză rasă, de exemplu peste o porție de paste cu gălbiori
    3. pentru îngroșarea sosurilor. De exemplu la un sos pesto de post.
    4. înlocuitor de ouă în rețetele vegane. De exemplu, este de mare ajutor în rețetele de chifteluțe de post
    5. în aluaturi. Deși nu ajută la dospit, compușii săi netezesc aluatul și reduc riscul de a se rupe în timp ce îl modelați pentru că este mai flexibil. 

    Atenție: este recomandat să nu se depășează doza zilnică de 10g!

    borcan cu fulgi de drojdie inactivă

    Alte articole la fel de interesante

    • sfaturi pentru deserturi reusite
      30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

    Din aceeași categorie

    • tipuri de sare
      Sarea - cel mai important condiment. Tipuri de sare și cum le folosim.
    • cum sa organizezi camara
      Cum să organizezi cămara rapid și eficient în 10 pași simpli
    • amestec condimente pentru turta dulce
      Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
    • Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.