Reţeta asta de pate de linte cu roşii uscate este simplă-simplă, foarte bună şi foarte hrănitoare. Este excelentă ca aperitiv, sau gustare, la pachetul de la serviciu sau la micul dejun, fie că ţineţi post, fie că nu.
De fapt eu o fac în două variante: de post, doar cu legume şi ulei de măsline sau varianta normală, îmbogăţită cu puţin unt şi un gălbenuş de ou fiert. De data asta am făcut-o şi vă prezint reţeta de post. Ca de obicei, ca să câştig timp, am folosit şi la reţeta aceasta o conservă de linte gata fiartă, aşa cum am procedat şi la salata de linte.
Vezi aici cum poți face acasă roșii cherry uscate în cuptorul cu gaz!
Mod de preparare pate de linte cu roşii uscate

Ingrediente
- 1 conservă de linte sau 150 g de linte uscată
- 1 ceapă mică
- 1 morcov mic
- 1 căţel de usturoi sau 2 dacă vă place mai usturoiat
- 7-8 felii de roşii uscate
- 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- zeama de la jumătate de lămâie
- un vârf de linguriţă de turmeric
- 1/2 linguriţă de boia de ardei dulce
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- sare piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiţi linte uscată, va trebui în prealabil să o fierbeţi şi să o răciţi. Dacă folosiţi linte din conservă, nu trebuie decât să o scurgeţi de lichidul în care a stat şi să o clătiţi cu puţină apă rece.
- Ceapa tăiată cubuleţe şi morcovul dat pe răzătoarea cu găuri mici se călesc 2-3 minute în ulei de măsline, până când ceapa se înmoaie putin şi îşi dezvoltă aroma. Se adaugă puţină apă şi se lasă să fiarbă mai departe la foc mic, acoperită cu capac până când se înmoaie de tot.
- Se pune lintea, ceapa înăbuşită şi toate condimentele în vasul blenderului sau robotului. Se adaugă şi 5-6 felii de roşii uscate (păstrăm 2-3 deoparte) şi se pasează totul până când obţinem o cremă cât dorim de fină.
- Dacă doriţi, mai puteţi adăuga o lingură de ulei de măsline sau dacă pateul vi se pare prea uscat, mai adăugaţi 2-3 linguri din apa în care a stat sau a fiert lintea până când îl aduceţi la consistenţa dorită.
- Restul feliilor de roşii uscate le tăiem cu un cuţit în cubuleţe mici de tot pe care le amestecăm în crema de linte. Vor da un gust deosebit pateului când îl întindeţi pe pâine şi mai găsiţi câte un cubuleţ roşu şi acrişor 😉
- Se serveşte pe felii de pâine prăjită.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Desigur, puteti renunţa la roşiile uscate dacă nu aveţi sau nu vă plac. La fel de bine le puteţi înlocui cu bucăţele ardei sau de măsline ca în reţeta de pate de linte cu măsline verzi. Pentru mine, roşiile uscate, cu gustul lor pregnant dulce-acrişor, dau un plus de savoare acestei reţete şi îmi place foarte mult să le am la îndemână în frigider pentru astfel de reţete.
Roşii uscate găsiţi de cumpărat în mai toate supermarketurile mari, fie ambalate în borcane, fie la raioanele cu servire asistată. Dacă cumpăraţi mai multe, poate încercaţi şi reţeta de salată de cartofi cu roşii uscate. Sunt sigură că o să vă placă.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de pate de linte cu roşii uscate ca să o aveţi la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Pateul de linte este favoritul meu insa pana acum nu l-am incercat in combinatia asta, cu rosii uscate.Cred ca e foarte bun si asa 🙂
Mie imi place combinatia, ii da un gust un pic mai acrisor 🙂
Nu am mancat pateu de linte, arata asa de tentant, ca il pun pe lista 🙂
Sunt sigura ca o sa-ti placa 🙂