Rețeta de pide turcești este deseori asemănată cu pizza, dar eu zic că e mai mult o plăcintă delicioasă cu aluat dospit și fraged.
Cu siguranță ați văzut deseori aceste felii de "pizza turcească" în vitrinele fast food-urilor sau pe la street food-urile care se organizează mai nou prin orașe.
Iar dacă ați fost vreodată în vacanță în Turcia, atunci le știți prea bine, căci ați avut ocazia să le gustați chiar la ele acasă.
Plăcintele turcești, cu forma lor de bărcuță, frumos rumenite și pline de umplutură, arată nu doar spectaculos, ci și foarte apetisant.
Pidele turcești au la bază un aluat dosit, dar mai fraged decât cel de pizza pentru că în compoziția lui intră și ingrediente care dau frăgezime: unt, lapte și ouă.
Umpluturile pentru pide sunt diverse, de la carne tocată și brânzeturi și până la umpluturi vegetariene pe bază de spanac sau ciuperci.
Rețeta de pide turcești pe care v-o propun eu astăzi are umplutură de...brânzeturi românești get-beget! 🙂 Am folosit telemea și cașcaval de Săveni de la Viofanny, un producător de brânzeturi tradiționale din județul Botoșani.
Telemeaua lor grasă și gustoasă o mai folosisem și la rețeta de macaroane cu brânză, este grozavă! M-am convins acum că la fel de bun este și cașcavalul.
Mod de preparare pide turcești cu brânză
Așa cum vă spuneam, pentru pide avem nevoie de un aluat dospit. Este un aluat fin și moale, care se lucrează foarte ușor.
Va trebui să îl întindem în foi ovale și alungite pe care să le modelăm apoi în formă de bărcuță. O joacă de copil, nimic complicat!
Odată pidele modelate, nu ne rămâne decât să le ungem cu puțin sos de roșii aromat, iar apoi să le umplem cu brânzeturi date pe răzătoare.
Vă povestesc mai multe în rețeta de mai jos, iar la finalul ei veți găsi și varianta video a rețetei, postata pe canalul de YouTube.
Puteți urmări acolo exact cum am modelat aluatul în forma specifică pidelor turcești.
Dacă sunteți amatori de pizza, vă las aici o rețetă de pizza rapidă cu blat subțire și crocant. Sunt sigură că o să vă placă mult!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pide turcești cu brânză
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluatul
- 250 g făină tip 650
- 80 ml lapte
- 50 g unt topit și răcit
- 1 ou
- 4 g drojdie uscată
- 1 lingură ulei de măsline
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de zahăr
umplutura
- 150 g cașcaval
- 150 g telemea
- 4 linguri sos de roșii
- 1 linguriță ulei de măsline
- 1 linguriță oregano uscat
- ½ linguriță boia de ardei dulce sau iute, după gust
în plus
- 1 ou pentru uns marginile
- semințe de negrilică - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Punem într-un bol toate ingredientele din lista pentru aluat și frământăm până când avem un aluat omogen, moale și elastic, care nu se mai lipește de mâini.
- Acoperim aluatul cu un prosop sau o folie alimentară și îl lăsăm să se odihnească timp de 30 de minute la temperatura camerei.
- Cât timp se odihnește aluatul, dăm brânzeturile pe răzătoare.
- Tot acum pregătim și sosul de roșii: adăugăm peste el oregano uscat, sare și puțin ulei de măsline. Omogenizăm.
- Aprindem cuptorul la 220 de grade și punem hârtie de copt într-o tavă mare.
- Împărțim aluatul în două bucăți egale. Întindem fiecare bucată de aluat cu sucitorul, dându-i o formă ovală, alungită.
- Modelăm aluatul în formă de bărcuță, adică rulăm marginile laterale și lipim capetele. Vor rezulta 2 pide destul de mari. Ale mele au avut cam 30x15 cm.
- Punem pidele în tavă, le umplem cu brânzeturile date pe răzătoare și le presărăm cu oregano și boia de ardei.
- Ungem marginile cu ou bătut și le presărăm cu semințe de negrilică.
- Coacem pidele timp de 15-20 de minute, până când se rumenesc ușor și le servim cât sunt calde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu