Rețeta simplă de limbă de porc cu măsline și sos de roșii. Cum se fierbe și cum se curăță limba. Cât timp se fierbe limba de porc.
Ca mai toate mâncărurile făcute din organe (ficat, creier, inimi, pipote, etc) și limba de porc cu măsline este o mâncare deosebit de gustoasă și de hrănitoare.
Dar spre deosebire de alte organe, limba este un mușchi, are foarte puține grăsimi, iar după gătire devine foarte fragedă și mătăsoasă, o adevărată încântare!
Combinația dintre limba de porc și măsline, nu e una nouă, o găsim în multe dintre cărțile de bucate vechi. Cel puțin eu o știu din copilărie și e ceva timp de atunci 🙂
Pe blog veți mai găsi și rețeta de limbă cu măsline multă ceapă, o mâncare mult mai apropiată de o tocană, spre deosebire de varianta de astăzi care are mai mult sos de roșii și mai puține legume.
Pentru că are puține grăsimi, limba de porc se folosește și în multe rețete reci. Totuși, eu vă recomand să serviți limba cu măsline cât e caldă, eventual să îi puneți alături și niște rondele de cartofi natur peste care ați pus un cub mic de unt și un praf de piper proaspăt măcinat. Delicios alături de un pahar de vin, vă promit! 🙂
Alte rețete cu organe pe care vă recomand să le încercați:
- ficăței la cuptor cu ceapă și sos de vin
- creier pane la cuptor
- ciulama de pipote și inimi
- aperitiv din pastă de creier
Mod de preparare limbă de porc cu măsline și sos de roșii
Partea cea mai grea a oricărei rețete cu limbă este curățarea și fierberea acesteia, deși eu una n-aș spune că necesită cine știe ce aptitudini, poate doar puțină răbdare.
În rețeta de mai jos am descris pas cu pas tot acest proces și imediat sub rețeta scrisă aveți rețeta video postată pe canalul de YouTube al blogului.
Acolo puteți vedea exact cum am pregătit eu limba de porc cu măsline și textura cărnii la final. Iar dacă vă place ceea ce vedeți acolo și doriți să vă abonați la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Limbă de porc cu măsline și sos de roșii
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 750 g limbă de porc (4 buc.)
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 200 ml sos de roșii
- 100 g măsline fără sâmburi
- 20 ml ulei
- 150 ml vin, de preferat rose
- sare, piper boabe, cimbru uscat, frunze de dafin
Instrucțiuni de preparare
Cum se curăță și cum se fierbe limba de porc
- Spălați foarte bine limba înainte să o gătiți. Frecați-o pe toate părțile cu o perie curată sau cu lama unui cuțit.
- Puneți limba într-un vas, adăugați apă cât să o acopere bine și puneți o lingură rasă de sare. Acoperiți și lăsați vasul la frigider cel puțin 4 ore, timp în care schimbați apa măcar de 2 ori. Sarea va scoate sângele și urmele de salivă din țesuturi.
- A doua zi puneți limba de porc la fiert în apă cu un praf de sare. Îndepărtați spuma care se formează și lăsați limba să fiarbă la foc mediu spre mic.
- Timpul de fierbere depinde de vârsta animalului. Limba este fiartă atunci când intră ușor furculița în ea. Dacă fierbeți mai multe limbi, încercați-le pe fiecare, e posibil să nu fie gata toate în același timp. (la mine fierberea a durat 70 de minute)
- După fierbere, strecurați supa în care a fiert limba și păstrați deoparte cam 150 ml pe care îi vom folosi mai târziu. Din restul puteți face o supă cu tăiței.
- Limba se curăță ușor cât e caldă. Îndepărtați membranele care o îmbracă și grăsimea în exces de dedesubt, apoi o tăiați felii groase cam de 1 cm.
Mâncare de limbă cu măsline și sos de roșii
- Tocați mărunt ceapa și usturoiul.
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare.
- Căliți ceapa și usturoiul până când usturoiul își dezvoltă aromele, iar ceapa devine ușor translucidă.
- Adăugați vinul și lăsați ceapa să se gătească 1-2 minute în vin. Alcoolul se va evapora și în tigaie va rămâne doar aroma grozavă lăsată de vin.
- Puneți feliile de limbă în tigaie, apoi sare, piper, cimbru și frunze de dafin, după gustul vostru. Amestecați.
- Adăugați sosul de roșii, măslinele și cei 150 ml de supă păstrați deoparte.
- Dați tigaia la cuptorul preîncins la180 de grade pentru 15-20 de minute, să scadă puțin sosul și să se îmbine toate aromele.
- Înainte de servire, presărați mâncarea cu pătrunjel proaspăt tocat fin.
- Puteți servi limba de porc cu măsline alături de câteva rondele de cartofi fierți peste care ați un un cub de unt.
- Dacă mai rămâne mâncare pentru a doua zi, se încălzește foarte ușor în cuptor sau la microunde.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Serban a zis
La punctul 9. Cred ca trebuia scris usturoiul si nu ceapa...usturoiul isi lasa aromele si ceapa devine translucida!
Iuliana Sbîrnea a zis
Aveți dreptate, am corectat. Mulțumesc mult pentru observație!