Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou

Publicat la 6 martie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

634 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Ciorba de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou are mai puține grăsimi decât rețeta cu smântână, dar este la fel de gustoasă și de savuroasă.

Cu toții iubim ciorbele cu afumătură, nu-i așa? Bine, ardelenii cred că le iubesc ceva mai mult decât cei din alte zone 🙂 Ei le dreg și cu multă smântână și le servesc musai cu vreun ardei iute alături.

Dar cum eu sunt pe jumătate munteancă și pe jumătate mai din sudul Moldovei, prefer ciorbele ceva mai "light".

Ciorbă de cartofi cu afumătură

Mă rog...cât de light poate fi, totuși o ciorbă în care ai fiert ditamai ciolanul afumat ? Probabil că nu e chiar foarte dietetică, dar măcar știu că am făcut tot ce a depins de mine să reduc cât mai mult grăsimile în așa fel încât să nu afectez și gustul.

Gustul bogat de afumătură și toată savoarea ciorbei au rămas intacte, chiar dacă am degresat-o și chiar dacă am dres-o cu zdrențe de ou în locul smântânii.

Ciorbă de cartofi cu afumătură

Cum obținem o ciorbă de cartofi cu afumătură cu mai puține grăsimi?

Răspuns: foarte simplu, o degresăm! 😉

Ca să fac acest lucru, atunci când gătesc genul acesta de ciorbe, mă organizez să mă apuc de treabă cu o zi înainte. Adică am pus la fiert oasele garf și ciolanul afumat cu o seară înainte.

După ce carnea a fiert suficient timp, am strecurat supa și am lăsat-o să se răcească. Peste noapte am băgat-o la frigider.

Stând câteva ore la temperatură scăzută, supa a format deasupra o pojghiță de grăsime pe care a doua zi am îndepărtat-o foarte ușor cu o spumieră.

Ciorbă de cartofi cu afumătură

Cum se fac zdrențele de ou pentru ciorbe?

Zdrențele de ou se fac ușor, sunt tare gustoase și dau un aspect foarte apetisant oricărei ciorbe.

Sunt un bun înlocuitor pentru pastele făinoase (tăieței, fidea, turnăței) sau pentru orezul care se adaugă în unele ciorbe.

Zdrențele de ou sunt de fapt ouă bătute bine cu furculița și turnate în ciorba fierbinte.

Pentru zdrențe de ou pufoase, frumoase și gustoase trebuie să ținem cont de câteva lucruri:

  • Batem ouăle doar cât se desfac puțin și se amestecă albușul cu gălbenușul, nu le facem spumă.
  • Nu turnăm ouăle reci în oală, pentru că ne alegem cu o omletă. Ouăle bătute trebuie să fie temperate înainte. Adică adăugăm 2-3 linguri de ciorbă fierbinte peste ele și amestecăm cu o furculiță ca să le ridicăm puțin temperatura și abia apoi le turnăm în oală.
  • Ouăle se toarnă în oală după ce am stins focul. Ele se vor găti în contact cu lichidul fierbinte. Ciorba nu trebuie să mai clocotească după ce turnăm ouăle.
  • Imediat după ce turnăm ouăle bătute în oala cu ciorbă amestecăm puțin la suprafață cu lingura ca să "rupem" zdrențele" prea lungi.

Mod de preparare ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou

Veți găsi mai jos rețeta scrisă pas cu pas și imediat sub ea las și rețeta în format video. În filmare veți putea urmări exact cum am făcut eu această ciorbă de la început până la final.

Am explicat acolo și cum am păstrat o parte din supă la congelator pentru mai târziu. Sper să vă fie de folos! 😉

Iar dacă vă plac rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez acolo rețete noi de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciorbă de cartofi cu afumătură

Ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou

Ciorba de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou are mai puține grăsimi decât rețeta cu smântână, dar este la fel de gustoasă și de savuroasă.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours 30 minutes minutes
la rece: 8 hours hours
Timp total: 11 hours hours
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g ciolan afumat
  • 250 g oase garf afumate
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 2 felii de țelină
  • ½ rădăcina de păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 3 cartofi mari
  • 180 ml suc de roșii
  • 1 frunză de dafin
  • 150 ml borș
  • 2 ouă
  • verdeață la alegere: mărar, pătrunjel, leuștean
  • sare dacă mai este nevoie (afumătura e deja sărată)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți oasele și ciolanul afumat la fiert cam în 2 litri de apă. Nu adăugați sare, afumătura în general este destul de sărată.
  • Fierbeți supa până când dinții furculiței intră ușor în carne.
  • Scoateți carnea și oasele din supă și lăsați-le să se răcorească puțin.
  • Dacă doriți o ciorbă cât de dietetică se poate, îndepărtați părțile cu grăsime (șorici) apoi tăiați carnea cubulețe de dimensiune potrivită, cât să poată fi luate ușor în lingură.
  • Strecurați supa.
  • Dacă doriți să degresați supa, atunci o lăsați să se răcească, iar peste noapte o dați la frigider. A doua zi îndepărtați cu o spumieră pojghița de grăsime întărită care s-a format deasupra și continuați să faceți ciorba ca mai jos.
  • Dacă nu doriți să degresați supa, puneți oala cu zeama strecurată înapoi pe foc.
  • Adăugați toate legumele tăiate cuburi și o frunză de dafin. Când legumele sunt fierte, puneți și carnea tăiată înapoi în oală.
  • Acum este momentul să gustați și să decideți dacă mai adăugați sare sau nu.
  • Puneți sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil și lăsați ciorba să mai dea câteva clocote.
  • Stingeți focul, bateți cele două ouă cu o furculiță și adăugați peste ele 2-3 linguri de ciorbă fierbinte ca să le temperați.
  • Turnați ouăle în oală și amestecați ușor cu o lingură.
  • La final puneți verdeața (mărar, pătrunjel, leuștean) tocată fin și ciorba e gata de servit.
Valori nutriționale
Ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou
Valori per porție
Calorii
265
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Colesterol
 
99
mg
33
%
Carbohidrați
 
27
g
9
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
17
g
34
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Borș cu oase garf

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
  • bors de sfecla rosie cu cartofi
    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
634 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x