Ciorba de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou are mai puține grăsimi decât rețeta cu smântână, dar este la fel de gustoasă și de savuroasă.
Cu toții iubim ciorbele cu afumătură, nu-i așa? Bine, ardelenii cred că le iubesc ceva mai mult decât cei din alte zone 🙂 Ei le dreg și cu multă smântână și le servesc musai cu vreun ardei iute alături.
Dar cum eu sunt pe jumătate munteancă și pe jumătate mai din sudul Moldovei, prefer ciorbele ceva mai "light".
Mă rog...cât de light poate fi, totuși o ciorbă în care ai fiert ditamai ciolanul afumat? Probabil că nu e chiar foarte dietetică, dar măcar știu că am făcut tot ce a depins de mine să reduc cât mai mult grăsimile în așa fel încât să nu afectez și gustul.
Gustul bogat de afumătură și toată savoarea ciorbei au rămas intacte, chiar dacă am degresat-o și chiar dacă am dres-o cu zdrențe de ou în locul smântânii.
Cum obținem o ciorbă de cartofi cu afumătură cu mai puține grăsimi?
Răspuns: foarte simplu, o degresăm! 😉
Ca să fac acest lucru, atunci când gătesc genul acesta de ciorbe, mă organizez să mă apuc de treabă cu o zi înainte. Adică am pus la fiert oasele garf și ciolanul afumat cu o seară înainte.
După ce carnea a fiert suficient timp, am strecurat supa și am lăsat-o să se răcească. Peste noapte am băgat-o la frigider.
Stând câteva ore la temperatură scăzută, supa a format deasupra o pojghiță de grăsime pe care a doua zi am îndepărtat-o foarte ușor cu o spumieră.
Cum se fac zdrențele de ou pentru ciorbe?
Zdrențele de ou se fac ușor, sunt tare gustoase și dau un aspect foarte apetisant oricărei ciorbe.
Sunt un bun înlocuitor pentru pastele făinoase (tăieței, fidea, turnăței) sau pentru orezul care se adaugă în unele ciorbe.
Zdrențele de ou sunt de fapt ouă bătute bine cu furculița și turnate în ciorba fierbinte.
Pentru zdrențe de ou pufoase, frumoase și gustoase trebuie să ținem cont de câteva lucruri:
- Batem ouăle doar cât se desfac puțin și se amestecă albușul cu gălbenușul, nu le facem spumă.
- Nu turnăm ouăle reci în oală, pentru că ne alegem cu o omletă. Ouăle bătute trebuie să fie temperate înainte. Adică adăugăm 2-3 linguri de ciorbă fierbinte peste ele și amestecăm cu o furculiță ca să le ridicăm puțin temperatura și abia apoi le turnăm în oală.
- Ouăle se toarnă în oală după ce am stins focul. Ele se vor găti în contact cu lichidul fierbinte. Ciorba nu trebuie să mai clocotească după ce turnăm ouăle.
- Imediat după ce turnăm ouăle bătute în oala cu ciorbă amestecăm puțin la suprafață cu lingura ca să "rupem" zdrențele" prea lungi.
Mod de preparare ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou
Veți găsi mai jos rețeta scrisă pas cu pas și imediat sub ea las și rețeta în format video. În filmare veți putea urmări exact cum am făcut eu această ciorbă de la început până la final.
Am explicat acolo și cum am păstrat o parte din supă la congelator pentru mai târziu. Sper să vă fie de folos! 😉
Iar dacă vă plac rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez acolo rețete noi de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g ciolan afumat
- 250 g oase garf afumate
- 2 morcovi
- 1 ceapă mare
- 2 felii de țelină
- ½ rădăcina de păstârnac
- 1 ardei gras
- 3 cartofi mari
- 180 ml suc de roșii
- 1 frunză de dafin
- 150 ml borș
- 2 ouă
- verdeață la alegere: mărar, pătrunjel, leuștean
- sare dacă mai este nevoie (afumătura e deja sărată)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți oasele și ciolanul afumat la fiert cam în 2 litri de apă. Nu adăugați sare, afumătura în general este destul de sărată.
- Fierbeți supa până când dinții furculiței intră ușor în carne.
- Scoateți carnea și oasele din supă și lăsați-le să se răcorească puțin.
- Dacă doriți o ciorbă cât de dietetică se poate, îndepărtați părțile cu grăsime (șorici) apoi tăiați carnea cubulețe de dimensiune potrivită, cât să poată fi luate ușor în lingură.
- Strecurați supa.
- Dacă doriți să degresați supa, atunci o lăsați să se răcească, iar peste noapte o dați la frigider. A doua zi îndepărtați cu o spumieră pojghița de grăsime întărită care s-a format deasupra și continuați să faceți ciorba ca mai jos.
- Dacă nu doriți să degresați supa, puneți oala cu zeama strecurată înapoi pe foc.
- Adăugați toate legumele tăiate cuburi și o frunză de dafin. Când legumele sunt fierte, puneți și carnea tăiată înapoi în oală.
- Acum este momentul să gustați și să decideți dacă mai adăugați sare sau nu.
- Puneți sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil și lăsați ciorba să mai dea câteva clocote.
- Stingeți focul, bateți cele două ouă cu o furculiță și adăugați peste ele 2-3 linguri de ciorbă fierbinte ca să le temperați.
- Turnați ouăle în oală și amestecați ușor cu o lingură.
- La final puneți verdeața (mărar, pătrunjel, leuștean) tocată fin și ciorba e gata de servit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu