• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Cozonac tradițional sau fără frământare? Diferențe, avantaje și dezavantaje.

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 oct. 2025 · Publicată: 30 mai 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
6 shares

Ți-e poftă de cozonac, nu ai prea mult timp la dispoziție și nu știi la ce să te astepți de la un cozonac fără frământare? O să îți arăt mai jos care sunt diferențele între cozonacul tradițional și cel simplu, la care nu frământăm deloc, ca să poți decide care e rețeta potrivită pentru tine.

coonaci impletiti copti in tavi

Din start, avantajele în ceea ce privește simplitatea preparării și timpul de pregătire, sunt, firește, de partea cozonacului fără frământare. Dar comoditatea își are prețul ei și se reflectă, inevitabil, în calitatea produsului final.

Ambii cozonaci, și cel tradițional, dar și cel fără frământare pot fi la fel de gustoși dacă acorzi atenție calității ingredientelor. Totuși, modul de preparare conduce la aspect și texturi diferite, iar acest lucru este important pentru noi românii, care iubim atât de mult acest desert național.

Mergi direct la:
  • Complexitatea rețetei
  • Ingrediente
  • Tehnica de preparare
  • Timpul de pregătire
  • Textura
  • Gust și aromă
  • Păstrarea prospețimii

Complexitatea rețetei

  • Cozonacul tradițional este mai complex și potrivit pentru cei care au experiență în bucătărie, care se pricep la frământat sau care au un robot de bucătărie care să îi ajute la acest pas. Este considerat piatra de încercare a oricărei gospodine.
  • Cozonacul fără frământare este mai simplu și accesibil pentru începători sau pentru cei care doresc să economisească timp. Cere mai puțin efort, așa că poate fi făcut și de către persoanele care au probleme cu articulațiile și nu pot frământa aluatul.

Ingrediente

Ingredientele sunt în mare parte aceleași pentru ambele tipuri de cozonac: făină, lapte, ouă, zahăr, grăsime, arome, doar proporțiile dintre ele pot fi ușor diferite.

  • cozonacul tradițional conține mai multe grăsimi. Datorită glutenului foarte bine dezvoltat prin frământare, suportă o cantitate mai mare de zahăr în aluat și crește foarte bine chiar și cu umpluturi bogate. Pentru cozonacii tradiționali, este foarte important ca ingredientele să fie toate la temperatura camerei.
  • cozonacul fără frământare este recomandat să conțină mai puține grăsimi și mai puțin zahăr în aluat pentru a face aluatul mai suplu. Dacă se face cu dospire la rece, nu contează temperatura ingredientelor. De asemenea, acest tip de cozonac crește mai bine și va fi mai pufos dacă are mai puțină umplutură. Pentru că nu are o rețea puternică de gluten , nu susține la fel de bine cu umpluturi grele și bogate.

Puteți vedea în fotografia de mai jos diferența de structură la un cozonac fără frământare cu mai multă sau mai puțină umplutură.

doi cozonaci prezentati in sectiune
Cozonac fără frământare cu umplutură de mac și de cacao

Tehnica de preparare

  • Cozonacul tradițional necesită frământare intensă, multe minute, pentru a dezvolta rețeaua de gluten, ceea ce conferă aluatului o textură elastică și extraordinar de pufoasă. În cazul cozonacului moldovenesc cu aluat opărit, o parte din făină este amestecată cu lapte clocotit pentru a începe procesul de gelatinizare a amidonului, ceea ce contribuie foarte mult la textura finală a cozonacului.
  • Cozonacul fără frământare după cum îi spune și numele, nu necesită frământare intensă. În unele rețete, aluatul este doar amestecat cu lingura, apoi lăsat să dospească mai mult timp, eventual la rece. Acest proces face aluatul mai ușor de manevrat și economisește timp și efort.
framantare aluat de cozonac
Frământare aluat de cozonac la robot

Timpul de pregătire

  • Cozonacul tradițional necesită, în general, aproximativ 1 oră pentru frământare, ceea ce presupune un efort intens, mai ales dacă nu aveți un robot care să vă ajute. Chiar și cu robot, trebuie să faceți multe pauze pentru a nu supraîncălzi motorul. La acest timp se adaugă și un timp mai lung de pregătire a ingredientelor pentru a te asigura că toate sunt la temperatura camerei.
  • Cozonacul fără frământare cere mai puțin efort fizic, dar necesită o perioadă mai lungă de dospire pentru a compensa lipsa frământării. În plus, dacă alegeți să îl dospiți la rece, puteți lucra cu ingredientele direct de la frigider, deci și timpul de pregătire e mai redus. Astfel, timpul total de preparare este mai redus decât la cozonacul tradițional.

Textura

  • Cozonacul tradițional are aluatul fin și catifelat. Se modelează frumos, crește mult și dacă este lucrat corect, nu crapă la copt. Miezul este ușor, pufos, are o textură aerată, cu multe alveole mici, fine și uniforme.
  • Cozonacul fără frământare are aluatul mai rugos, crește greu și este predispus să se rupă și să se crape cu ușurință la copt. Textura este diferită, este mai îndesat, mai robust. Miezul rămâne mai moale, iar alveolele sunt mai dense, alungite și neuniforme.
doua felii de cozonac cu umplutura de mac si cacao pr un fund de lemn negru
Cozonac fără frământare
cozonac moldovenesc cu aluat oparit Silvia Jurcovan
Cozonac frământat 1 oră

Gust și aromă

  • Cozonacul tradițional poate avea o aromă mai intensă datorită frământării care ajută la dezvoltarea completă a aromelor ingredientelor.
  • La cozonacul fără frământare aroma este de asemenea bogată, dar poate fi ușor diferită datorită metodei de preparare mai puțin intensă.

Păstrarea prospețimii

  • Dacă este păstrat corespunzător, cozonacul tradițional poate rămâne proaspăt timp de 4-5 zile la temperatura camerei. După această perioadă, poate începe să se usuce.
  • Cozonacul fără frământare rămâne moale timp de 1-2 zile la temperatura camerei, dar începe să se usuce mai repede decât cel tradițional și devine sfărâmicios.
patru felii de coonac cu nucă

În concluzie, alegerea între cozonacul moldovenesc tradițional și cel fără frământare depinde de preferințele personale și de timpul disponibil. Ambele variante oferă un cozonac delicios, însă experiența și textura finală vor fi diferite.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
6 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.