Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Cozonac tradițional sau fără frământare? Diferențe, avantaje și dezavantaje.

Publicat la 30 mai 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

6 shares

Ți-e poftă de cozonac, nu ai prea mult timp la dispoziție și nu știi la ce să te astepți de la un cozonac fără frământare? O să îți arăt mai jos care sunt diferențele între cozonacul tradițional și cel simplu, la care nu frământăm deloc, ca să poți decide care e rețeta potrivită pentru tine.

coonaci impletiti copti in tavi

Din start, avantajele în ceea ce privește simplitatea preparării și timpul de pregătire, sunt, firește, de partea cozonacului fără frământare. Dar comoditatea își are prețul ei și se reflectă, inevitabil, în calitatea produsului final.

Ambii cozonaci, și cel tradițional, dar și cel fără frământare pot fi la fel de gustoși dacă acorzi atenție calității ingredientelor. Totuși, modul de preparare conduce la aspect și texturi diferite, iar acest lucru este important pentru noi românii, care iubim atât de mult acest desert național.

Mergi direct la:
  • Complexitatea rețetei
  • Ingrediente
  • Tehnica de preparare
  • Timpul de pregătire
  • Textura
  • Gust și aromă
  • Păstrarea prospețimii

Complexitatea rețetei

  • Cozonacul tradițional este mai complex și potrivit pentru cei care au experiență în bucătărie, care se pricep la frământat sau care au un robot de bucătărie care să îi ajute la acest pas. Este considerat piatra de încercare a oricărei gospodine.
  • Cozonacul fără frământare este mai simplu și accesibil pentru începători sau pentru cei care doresc să economisească timp. Cere mai puțin efort, așa că poate fi făcut și de către persoanele care au probleme cu articulațiile și nu pot frământa aluatul.

Ingrediente

Ingredientele sunt în mare parte aceleași pentru ambele tipuri de cozonac: făină, lapte, ouă, zahăr, grăsime, arome, doar proporțiile dintre ele pot fi ușor diferite.

  • cozonacul tradițional conține mai multe grăsimi. Datorită glutenului foarte bine dezvoltat prin frământare, suportă o cantitate mai mare de zahăr în aluat și crește foarte bine chiar și cu umpluturi bogate. Pentru cozonacii tradiționali, este foarte important ca ingredientele să fie toate la temperatura camerei.
  • cozonacul fără frământare este recomandat să conțină mai puține grăsimi și mai puțin zahăr în aluat pentru a face aluatul mai suplu. Dacă se face cu dospire la rece, nu contează temperatura ingredientelor. De asemenea, acest tip de cozonac crește mai bine și va fi mai pufos dacă are mai puțină umplutură. Pentru că nu are o rețea puternică de gluten , nu susține la fel de bine cu umpluturi grele și bogate.

Puteți vedea în fotografia de mai jos diferența de structură la un cozonac fără frământare cu mai multă sau mai puțină umplutură.

doi cozonaci prezentati in sectiune
Cozonac fără frământare cu umplutură de mac și de cacao

Tehnica de preparare

  • Cozonacul tradițional necesită frământare intensă, multe minute, pentru a dezvolta rețeaua de gluten, ceea ce conferă aluatului o textură elastică și extraordinar de pufoasă. În cazul cozonacului moldovenesc cu aluat opărit, o parte din făină este amestecată cu lapte clocotit pentru a începe procesul de gelatinizare a amidonului, ceea ce contribuie foarte mult la textura finală a cozonacului.
  • Cozonacul fără frământare după cum îi spune și numele, nu necesită frământare intensă. În unele rețete, aluatul este doar amestecat cu lingura, apoi lăsat să dospească mai mult timp, eventual la rece. Acest proces face aluatul mai ușor de manevrat și economisește timp și efort.
framantare aluat de cozonac
Frământare aluat de cozonac la robot

Timpul de pregătire

  • Cozonacul tradițional necesită, în general, aproximativ 1 oră pentru frământare, ceea ce presupune un efort intens, mai ales dacă nu aveți un robot care să vă ajute. Chiar și cu robot, trebuie să faceți multe pauze pentru a nu supraîncălzi motorul. La acest timp se adaugă și un timp mai lung de pregătire a ingredientelor pentru a te asigura că toate sunt la temperatura camerei.
  • Cozonacul fără frământare cere mai puțin efort fizic, dar necesită o perioadă mai lungă de dospire pentru a compensa lipsa frământării. În plus, dacă alegeți să îl dospiți la rece, puteți lucra cu ingredientele direct de la frigider, deci și timpul de pregătire e mai redus. Astfel, timpul total de preparare este mai redus decât la cozonacul tradițional.

Textura

  • Cozonacul tradițional are aluatul fin și catifelat. Se modelează frumos, crește mult și dacă este lucrat corect, nu crapă la copt. Miezul este ușor, pufos, are o textură aerată, cu multe alveole mici, fine și uniforme.
  • Cozonacul fără frământare are aluatul mai rugos, crește greu și este predispus să se rupă și să se crape cu ușurință la copt. Textura este diferită, este mai îndesat, mai robust. Miezul rămâne mai moale, iar alveolele sunt mai dense, alungite și neuniforme.
doua felii de cozonac cu umplutura de mac si cacao pr un fund de lemn negru
Cozonac fără frământare
cozonac moldovenesc cu aluat oparit Silvia Jurcovan
Cozonac frământat 1 oră

Gust și aromă

  • Cozonacul tradițional poate avea o aromă mai intensă datorită frământării care ajută la dezvoltarea completă a aromelor ingredientelor.
  • La cozonacul fără frământare aroma este de asemenea bogată, dar poate fi ușor diferită datorită metodei de preparare mai puțin intensă.

Păstrarea prospețimii

  • Dacă este păstrat corespunzător, cozonacul tradițional poate rămâne proaspăt timp de 4-5 zile la temperatura camerei. După această perioadă, poate începe să se usuce.
  • Cozonacul fără frământare rămâne moale timp de 1-2 zile la temperatura camerei, dar începe să se usuce mai repede decât cel tradițional și devine sfărâmicios.
patru felii de coonac cu nucă

În concluzie, alegerea între cozonacul moldovenesc tradițional și cel fără frământare depinde de preferințele personale și de timpul disponibil. Ambele variante oferă un cozonac delicios, însă experiența și textura finală vor fi diferite.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
6 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x