Timp estimat pentru citit: 16 minute
Să faci cozonac fără frământare și fără împăturiri cu ochii pe ceas, ba chiar și fără să îl dospești la frigider de pe o zi pe alta, poate fi o provocare. Dar cu cantitățile potrivite de grăsimi și de zahăr, veți obține cozonaci de vis cu efort minim și zero frământare! Aceasta este categoric cea mai ușoară rețetă de cozonac!
La marile sărbători, de Paște și de Crăciun, când în mod tradițional cozonacii sunt desertul principal, fac întotdeauna cozonacul cu aluat opărit după rețeta Silviei Jurcovan.
Dar peste an, când mi-e poftă de un cozonac rapid - pentru că nu mereu am timp și chef de frământat - un cozonac fără frământare este o alegere destul de bună. Deși sunt câteva diferențe între cozonacul tradițional și cel fără frământare, uneori îmi asum compromisul.
Cu efort minim și fără pregatiri prea elaborate, am parte de un cozonac delicios și aromat, numai bun de mâncat cât e proaspăt, alături de un iaurt sau de o ceașcă de ceai.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de cozonac fără frământare și fără împăturiri
Eu am făcut 2 cozonaci fără frământare, unul cu umplutură de mac și unul cu cremă de cacao. Vă las mai jos ingredientele pentru aluat și pentru fiecare umplutură în parte. Dacă vreți să faceți aceeași umplutură la ambii cozonaci, dublați cantitățile, iar dacă vreți să faceți un singur cozonac, înjumătățiți cantitățile pentru aluat și alegeți una dintre umpluturi.
Ingrediente aluat - pentru 2 cozonaci
- 1 kg făină tip 000 - eu am folosit o făină foarte ieftină, cu 12,4% proteine. Ideal ar fi să alegeți una cu ~13% proteine pentru că e mai puternică și mai potrivită pentru aluaturi grele care dospesc mult timp.
- 15 g drojdie uscată instant - puteți înlocui cu drojdie proaspătă. Aici găsiți un articol și un tabel de echivalență pentru toate tipurile de drojdie.
- 6 gălbenușuri - de la ouă mărime M. Cântărite înseamnă aproximativ 120 g.
- 550 ml lapte - cu 3,5% grăsime
- 80 ml ulei - puteți înlocui cu 100 g de unt topit
- 150 g zahăr tos
- 16 g zahăr vanilat - adică 2 pliculețe. Recomand zahărul Bourbon pentru că are păstaie naturală de vanilie și aduce o aromă foarte plăcută
- 20 ml de rom - am folosit rom Stroh40, cu alcool, nu esență
- 15 grame de sare - nu o omiteți și nu micșorați cantitatea! Cozonacii fără sare suficientă sunt fazi!
- coji de citrice - am pus 2 linguri coaja rasă de lamaie și 2 linguri coajă rasă de portocală
Ingrediente umplutura de mac - pentru 1 cozonac
- 200 g semințe de mac - gustați-le să nu fie râncede! Semințele trebuie să fie măcinate în prealabil.
- 130 ml lapte
- 90 g zahăr - puteți pune și mai mult
- 30 g coaja rasă de lămâie (de la 1 lămâie )
- 15 g coajă confiată de portocală (sau coajă rasă)
- 100 g stafide hidratate în 30 ml esență de rom
- 1 linguriță extract de vanilie
- ½ lingurită de sare
Ingrediente pentru umplutura de cacao - pentru 1 cozonac
- 60 g cacao - pentru o culoare frumoasă și o aromă intensă, recomand să folosiți cacao neagră, cu 20% unt de cacao
- 120 ml lapte
- 50 g zahăr - puteți pune și mai mult
- 1 linguriță extract de vanilie
- 15 g coajă confiată de portocală
- 50 g stafide hidratate în 30 ml esență de rom
- 60 g miez de nucă tăiat grosier
- un praf de sare
în plus
- încă puțină făină pentru presărat pe blatul de lucru
- 1 ou bătut pentru uns deasupra
- 1 linguriță semințe de mac (pentru decor)
- ~10 buc jumătăți de miez de nucă (pentru decor)
Dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente și rețeta ca să vă fie mai ușor atunci când gătiți, puteți face acest lucru din caseta de la finalul postării.
Cum facem cozonac fără frământare - rețeta pas cu pas
Cozonacul fără frământare se poate face în 2 variante:
- cu dospire la temperatura camerei, imediat după ce combinați ingredientele
- cu dospire peste noapte la frigider (12-14 ore, nu mai mult!)
Rezultatele sunt similare, depinde de voi, de timpul pe care îl aveți la dispoziție și cum vreți să vă organizați.
Pregătiri
Dacă dospiți cozonacul pe loc, ajută mult ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Dacă lucrați cu ingrediente reci, cozonacul va dospi mult mai greu.
Dacă intenționați să lăsați aluatul peste noapte la frigider, atunci puteți lucra cu ingredientele reci, direct de la frigider.
1. Într-un vas mare cerneți făina, presărați drojdia uscată și amestecați să se combine.
2. În alt vas amestecați restul ingredientelor: laptele, uleiul, gălbenușurile, aromele, zahărul și sarea. Amestecați cu un tel de mână ca să se dizolve puțin zahărul.
3. Turnați amestecul de ingrediente lichide peste făină și amestecați cu o lingură de mână până când nu mai aveți deloc făină uscată.
4. Mutați aluatul într-un vas mai mare uns cu puțin ulei, ca să aibă loc să dospească.
5. Acoperiți vasul cu folie alimentară sau băgați-l într-un sac mare de plastic și lăsați-l la dospit aprox. 1 oră sau până când aluatul își dublează volumul.Dacă doriți să dospiți aluatul la rece, dați-l la frigider pentru maxim 14 ore.
6. Măcinați macul într-o râșniță sau la robot, apoi îl amestecați cu zahărul, cojile de citrice, sarea și vanilia. Turnați laptele fierbinte și amestecați bine până obțineți o cremă.
7. Amestecați pudra de cacao cu zahărul, coaja de portocale și vanilie. Turnați laptele călduț și omogenizați. Vă recomand să faceți această umplutură chiar înainte de a umple cozonacii pentru că se usucă repede și apoi e greu de întins.
8. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl frământați foarte puțin cât să iasă afară aerul acumulat prin dospire și îl împărțiți în 4 părți egale.
9. Cu un sucitor de lemn întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare decât lungimea tăvii de copt (cu 3-4 cm pe fiecare parte) și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.
10. Pentru cozonacul cu mac, pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți ½ din cantitatea de umplutură și ½ din stafidele hidratate. Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.
11. Rulați aluatul cât mai strâns (ca să nu rămână goluri de aer), pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele. Procedați la fel cu încă o bucată de aluat.
12. Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.
13. Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă cam la jumatate din înălțimea tăvii.
14. Procedați la fel și cu cozonacul cu umplutură de cacao, cu precizarea că la acesta am pus și miez de nucă tocat grosier.
15. Băgați tăvile în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.
16. Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu ou bătut și îi decorați cu jumătăți de miez de nucă și cu semințe de mac.
17. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare, dar nu chiar la maxim (la maxim sunt de obicei 220-240 grade).
18. Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 180 de grade fără ventilație sau treapta medie pe gaz. Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!
19. După 30 de minute, deschideți cuptorul și foarte rapid inversați poziția tăvilor, astfel ambii cozonaci se vor coace uniform. Tot acum, dacă dau semne că se rumenesc prea tare, îl acoperiți pe fiecare cu o foaie de hârtie de copt udată și mototolită.
20. Lăsați cozonacii în forme timp de 5 minute, nu mai mult! Apoi îi scoateți și îi mutați pe un grătar de răcire. Așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.
21. Din 10 în 10 minute le schimbați poziția, când pe o parte, când pe cealaltă până se răcesc. Astfel, umplutura și miezul moale din interior au timp să se răcească uniform și să se așeze în poziția corectă, fără să se lase la fund.
Cum se păstrează
Cozonacii au un aluat dens, greu, care înmagazinează multă căldură în timpul coacerii și se răcesc greu. Cel puțin încă 2 ore după ce îi scoatem din cuptor, miezul cozonacului va fi prea moale și umed.
Deși e greu să reziști tentației, vă sfătuiesc să tăiați cozonacii la minim 4 ore după coacere. Aromele vor avea timp să se așeze, iar structura miezului se va definitiva fără să mai pară umedă.
Trebuie să vă așteptați ca acest cozonac fără frământare să se usuce mai repede decât cozonacul tradițional și să devină sfărâmicios, neavând dezvoltată rețeteaua de gluten care să-i dea elasticitate.
De aceea, nu faceți cozonaci fără frământare mai mulți decât puteți mânca sau împărți celor dragi în 1-2 zile.
Păstrați cozonacii la temperatura camerei, în pungi de hârtie sau înfăsurați în folie alimentară ca să nu se usuce.
O idee foarte bună este ca după răcire, să îi congelați. Îi puteți tăia jumătăți sau chiar felii amblate câte 2 sau câte 3, după cum vă convine. Când vreți să îl mâncați, îl lăsați să se dezghețe lent la temperatura camerei sau băgați feliile 1 minut la microunde.
În felul acesta cozonacul nu apucă să se usuce și va fi moale și bun ca atunci când era proaspăt copt.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Atenție să nu întindeți foaia de aluat prea subțire! Dacă aluatul e prea subțire, va crăpa la copt sub presiunea umpluturii.
- Dacă sunteți începători, întindeți aluatul cu sucitorul. În acest fel veți avea grosime uniformă pe toată foaia. Dacă îl întindeți cu palmele, vor fi puncte în care foaia va fi mai subțire și acolo cozonacul va crăpa la copt.
- Cântăriți umpluturile (și stafidele, nuca) ca să le puteți distribui egal în cozonaci.
- Tuturor ne plac cozonacii cu multă umplutură, dar trebuie să aveți în vedere că mai ales acest tip de cozonac, nefrământat, nu va putea susține foarte multă umplutură și nu va crește la fel de bine. De asemenea, va fi mai predispus să crape la copt.
- Nu vă recomand să măriți cantitatea de zahăr din aluat, chiar dacă preferați deserturile mai dulci. În schimb, puteți "trișa" puțin folosind un pic mai mult zahăr la umplutură, adăugând stafide și rahat care sunt foarte dulci sau să presărați cozonacii cu zahăr deasupra înainte să îi băgați în cuptor.
- Dacă nu doriți să folosiți hârtie de copt, ungeți bine tăvile cu unt moale și presărați-le cu făină, apoi scuturați excesul.
- Dacă ați mai făcut cozonaci și vă cunoașteți bine cuptorul, folosiți programul de coacere cu care ați avut rezultate bune până acum, nu e nevoie să schimbați și să urmați indicațiile mele.
- Lăsați cozonacii la răcit la temperatura camerei, nu îi duceți fierbinți într-un loc rece (pe balcon de exemplu)!
Întrebări frecvente
Desigur, dacă doriți, puteți frământa și acest cozonac. Va fi foarte bun și pufos! Frământați 15 minute la robot sau 30 de minute la mână.
Asigură-te că aluatul este lăsat într-un loc cald și ferit de curent. Dacă nu a crescut după 1 oră, poți prelungi timpul de dospire până la 2 ore.
Sigur că da, poți face acest cozonac cu orice umplutură îți place: nuci, cremă de ciocolată, cremă de fistic, gem, rahat, etc.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
2 tăvi de 30x11x8 cm
pentru aluat
- 1 kg făină tip 000 (cu ~13% proteine)
- 15 g drojdie uscată (sau 50 g drojdie proaspătă)
- 6 gălbenușuri (~120 g)
- 550 ml lapte
- 80 ml ulei (sau 100 g unt topit)
- 150 g zahăr tos
- 16 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- 20 ml de rom (rom veritabil, cu alcool, nu esență!)
- 15 grame de sare
- 2 linguri coaja rasă de lamaie
- 2 linguri coajă rasă de portocală
umplutura de mac - pentru 1 cozonac
- 200 g semințe de mac
- 130 ml lapte
- 90 g zahăr
- 30 g coaja rasă de lămâie (de la 1 lămâie )
- 15 g coajă confiată de portocală (sau coajă rasă)
- 100 g stafide hidratate în 30 ml esență de rom
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
umplutura de cacao - pentru 1 cozonac
- 60 g cacao neagră (cu 20% unt de cacao)
- 120 ml lapte
- 50 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 15 g coajă confiată de portocală
- 50 g stafide hidratate în 30 ml esență de rom
- 60 g miez de nucă tăiat grosier
- un praf de sare
în plus
- încă puțină făină pentru presărat pe blatul de lucru
- 1 ou bătut pentru uns deasupra
- 1 linguriță semințe de mac (pentru decor)
- ~10 buc jumătăți de miez de nucă (pentru decor)
Instrucțiuni de preparare
pregătirea aluatului
- Într-un vas mare cerneți făina, presărați drojdia uscată și amestecați să se combine.
- În alt vas amestecați restul ingredientelor: laptele, uleiul, gălbenușurile, aromele, zahărul și sarea. Amestecați cu un tel de mână ca să se dizolve puțin zahărul.
- Turnați amestecul de ingrediente lichide peste făină și amestecați cu o lingură de mână până când nu mai aveți deloc făină uscată.
- Mutați aluatul într-un vas mai mare uns cu puțin ulei, ca să aibă loc să dospească.
prima dospire
- Acoperiți vasul cu folie alimentară sau băgați-l într-un sac mare de plastic și lăsați-l la dospit aprox. 1 oră sau până când aluatul își dublează volumul. Dacă doriți să dospiți aluatul la rece, dați-l la frigider pentru maxim 14 ore.
umplutura de mac
- Măcinați macul într-o râșniță sau la robot, apoi îl amestecați cu zahărul, cojile de citrice, sarea și vanilia. Turnați laptele fierbinte și amestecați bine până obțineți o cremă.
umplutura de cacao
- Amestecați pudra de cacao cu zahărul, coaja de portocale și vanilie. Turnați laptele călduț și omogenizați. Vă recomand să faceți această umplutură chiar înainte de a umple cozonacii pentru că se usucă repede și apoi e greu de întins.
umplere și modelare
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl frământați foarte puțin cât să iasă afară aerul acumulat prin dospire și îl împărțiți în 4 părți egale.
- Cu un sucitor de lemn întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare decât lungimea tăvii de copt (cu 3-4 cm pe fiecare parte) și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.
- Pentru cozonacul cu mac, pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți ½ din cantitatea de umplutură și ½ din stafidele hidratate. Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.
- Rulați aluatul cât mai strâns (ca să nu rămână goluri de aer), pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele. Procedați la fel cu încă o bucată de aluat.
- Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.
- Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă cam la jumatate din înălțimea tăvii.
- Procedați la fel și cu cozonacul cu umplutură de cacao, cu precizarea că la acesta am pus și miez de nucă tocat grosier.
a doua dospire - în tăvi
- Băgați tăvile în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.
coacere
- Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu ou bătut și îi decorați cu jumătăți de miez de nucă și cu semințe de mac.
- Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare, dar nu chiar la maxim (la maxim sunt de obicei 220-240 grade).
- Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 180 de grade fără ventilație sau treapta medie pe gaz. Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!
- După 30 de minute, deschideți cuptorul și foarte rapid inversați poziția tăvilor, astfel ambii cozonaci se vor coace uniform. Tot acum, dacă dau semne că se rumenesc prea tare, îl acoperiți pe fiecare cu o foaie de hârtie de copt udată și mototolită.
răcire și păstrare
- Lăsați cozonacii în forme timp de 5 minute, nu mai mult! Apoi îi scoateți și îi mutați pe un grătar de răcire. Așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.
- Din 10 în 10 minute le schimbați poziția, când pe o parte, când pe cealaltă până se răcesc. Astfel, umplutura și miezul moale din interior au timp să se răcească uniform și să se așeze în poziția corectă, fără să se lase la fund.
Bine de știut:
- Atenție să nu întindeți foaia de aluat prea subțire! Dacă aluatul e prea subțire, va crăpa la copt sub presiunea umpluturii.
- Dacă sunteți începători, întindeți aluatul cu sucitorul. În acest fel veți avea grosime uniformă pe toată foaia. Dacă îl întindeți cu palmele, vor fi puncte în care foaia va fi mai subțire și acolo cozonacul va crăpa la copt.
- Cântăriți umpluturile (și stafidele, nuca) ca să le puteți distribui egal în cozonaci.
- Tuturor ne plac cozonacii cu multă umplutură, dar trebuie să aveți în vedere că mai ales acest tip de cozonac, nefrământat, nu va putea susține foarte multă umplutură și nu va crește la fel de bine. De asemenea, va fi mai predispus să crape la copt.
- Nu vă recomand să măriți cantitatea de zahăr din aluat, chiar dacă preferați deserturile mai dulci. În schimb, puteți "trișa" puțin folosind un pic mai mult zahăr la umplutură, adăugând stafide și rahat care sunt foarte dulci sau să presărați cozonacii cu zahăr deasupra înainte să îi băgați în cuptor.
- Dacă nu doriți să folosiți hârtie de copt, ungeți bine tăvile cu unt moale și presărați-le cu făină, apoi scuturați excesul.
- Dacă ați mai făcut cozonaci și vă cunoașteți bine cuptorul, folosiți programul de coacere cu care ați avut rezultate bune până acum, nu e nevoie să schimbați și să urmați indicațiile mele.
- Lăsați cozonacii la răcit la temperatura camerei, nu îi duceți fierbinți într-un loc rece (pe balcon de exemplu)!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ioana a zis
Am făcut un singur cozonac cu cacao ca să văd cum iese și mi-a întrecut toate speranțele. A ieșit pufos și crema de cacao este dulce-amăruie și deosebită de tot ce am mai încercat. Voi reface rețeta negreșit!
Iuliana Sbîrnea a zis
Dragă Ioana, mă bucur foarte mult că ți-a plăcut rețeta!
Gina Mizileanu a zis
Foarte bine structurată rețeta. Cozonacii arată extraordinar mai ales că nu sunt frământați. O să încerc și eu. Mulțumesc.
Iuliana Sbîrnea a zis
Soer să iasă bine și să vă placă. Vă aștept cu vești bune!