Timp estimat pentru citit: 13 minute
Prăjitura Greta Garbo, este una dintre rețetele clasice care îți amintește de cofetăriile și de mesele festive de pe vremuri. Cunoscuta și sub denumirea de Jerbo sau Zserbó, această prăjitură ungurească este ideală pentru Crăciun,. Are foi fragede, gem de caise și miez de nucă măcinat, toate învelite într-o glazură bogată de cacao. Deși necesită puțin timp pentru dospire, este un desert tradițional care nu se face greu, iar rezultatul final merită fiecare minut petrecut în bucătărie!
Prăjitura Jerbo este un desert clasic care se regăsește mai ales iarna, pe platourile cu prăjituri de Crăciun dar, să știți că e o alegere excelentă indiferent de ocazie. Nu doar că e o prăjitură fină, aspectuoasă și deosebit de gustoasă, dar se face și destul de ușor pentru că toată prăjitura se coace deodată, cu tot cu umplutură, într-o singură tavă.
Dacă vreți să încercați și alte deserturi tradiționale cu aluat fraged și gem, vă recomand și delicioasa prăjitură cu gem și aluat răzuit, pe care o găsiți de asemenea pe blog și pe canalul meu de YouTube.
Mergi direct la:
- Prăjitura Greta Garbo - o poveste interesantă
- Ingrediente
- Cum se face prăjitura Greta Garbo - rețeta video detaliată
- Mod de preparare - rețeta pas cu pas
- Glazurare și tăiere
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru cea mai bună prăjitură Greta Garbo
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de prăjituri clasice
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Greta Garbo - o poveste interesantă
Prăjitura Jerbo (sau Zserbó, după denumirea maghiară) este un desert cu o istorie îndelungată în Europa Centrală și de Est, avându-și originea în cofetăria celebrului Emil Gerbeaud (se citește Jerbo), un cofetar elvețian stabilit la Budapesta în secolul XIX. Gerbeaud a revoluționat arta cofetăriei maghiare, iar prăjitura care îi poartă numele – Zserbó – a devenit rapid populară datorită combinației perfecte de foi fragede, gem acrișor și miez de nucă.
Această prăjitură cu foi fragede și gem de caise, cunoscută și sub numele de prăjitura Jerbo, s-a răspândit rapid în Europa Centrală și de Est, devenind un desert tradițional iubit în România, mai ales în Ardeal și Banat.
Interesant este faptul că în cartea Silviei Jurcovan, o rețetă care păstrează toate elemente de bază ale prăjiturii Jerbo, adică: foi din aluat fraged dospite cu drojdie, gem acrișor, nuci și glazură de cacao, apare sub numele de Greta Garbo. Nu se știe din ce motiv sau cu ce intenție a fost schimbat numele prăjiturii, dar cert este că deși a creat puțină confuzie, noul nume, mai familiar publicului românesc, a ajutat foarte mult la popularizarea prăjiturii în întreaga țară.
Ingrediente
În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru prepararea prăjiturii Jerbo sau Greta Garbo.
Ingrediente pentru foile de aluat fraged
- 150 g unt - pentru o prăjitură Greta Garbo cu foi fragede, folosiți unt cu 82% grăsime. Este ingredientul care oferă aluatului atât o textură delicată, cât și aroma specifică.
- 70 g untură - face aluatul și mai fraged decât dacă ar fi făcut doar cu unt.
- 50 g zahăr pudră
- ¼ linguriță sare - echilibrează gustul și intensifică aromele. Nu o omiteți!
- 50 g smântână fermentată (25% grăsime)
- 2 gălbenușuri
- 150 ml lapte
- 600 g făină - pentru cele mai fine foi de aluat, alegeți făină tip 000. Acest tip de făină este ideal pentru o prăjitură Greta Garbo cu foi fragede și bine structurate.
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă) - pentru dospire, face foile ușor aerate, dar fără a da o textură pufoasă.
- coaja rasă de la 1 lămâie
Notă: Vreți să faceți foile doar unt sau doar cu untură? Iată cum puteți adapta rețeta:
- dacă vreți să folosiți doar unt - aveți nevoie de 240 g (cu 82% grăsime)
- dacă vreți să folosiți doar untură - aveți nevoie de 200 g
Ingrediente pentru umplutură
- ~600 g gem de caise - asta înseamnă 1 borcan și ½. La această rețetă de prăjitură tradițională cu gem și nucă se preferă gemul de caise, dar puteți folosi orice alt gem aromat și acrișor.
- 400 g miez de nucă - măcinat nu foarte fin pentru o textură crocantă. Puteți folosi și migdale măcinate
- 80-100 g zahăr tos - opțional, în funcție de cât e de dulce gemul folosit.
Ingrediente pentru glazura de cacao (opțional)
Deși glazura ușor amăruie echilibrează minunat gustul prăjiturii, Greta Garbo este foarte prezentabilă și foarte gustoasă și așa, simplă. În plus, dacă renunțați la acest pas aveți ocazia să mai faceți puțină economie de calorii.
- 50 g unt moale - conferă glazurii luciu și textură mătăsoasă.
- 100 g zahăr tos - pentru a îndulci glazura.
- 50 g cacao neagră - alegeți o cacao neagră, de calitate, cu aromă intensă care să adauge profunzime și intensitate glazurii.
- 50 ml apă
Notă: dacă vi se pare mai simplu, puteți glazura prăjitura cu 150 g ciocolată topită în 200 ml smântână pentru frișcă, așa cum am făcut la prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie.
Cum se face prăjitura Greta Garbo - rețeta video detaliată
Pentru mai multe detalii, puteți urmări rețeta video pe canalul meu de YouTube, unde explic pas cu pas cum să întindeți foile, cum să stratificați prăjitura și cum să obțineți o glazură perfectă. Abonați-vă la canal pentru mai multe rețete clasice și sfaturi utile în bucătărie!
Mod de preparare - rețeta pas cu pas
Pregătire aluat fraged cu unt și untură
1. Într-un bol puneți făina, sarea, zahărul pudră și drojdia uscată. Amestecați să se combine, apoi puneți untul și untura și mixați 2-3 minute până obțineți un aluat nisipos în care se mai văd granule de unt.
2. Pentru a obține un aluat fraged, adăugați laptele amestecat cu gălbenușurile și frământați timp de 3-4 minute. Aluatul trebuie să fie neted și ușor de manevrat.
Montare foi și umplutură de gem cu nucă
3. Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 4 părți egale (aluatul meu a avut 1100 g, deci 275 g/foaie). Le dați formă de bilă, le acoperiți cu folie alimentară și le lăsați să se odihnească 15 minute.
4. Între timp, amestecați miezul de nucă măcinat cu zahărul. Puteți renunța la zahăr sau puneți după cât de dulce este gemul folosit. Eu am pus 80 g. Cântăriți și împărțiți la 3 ca să știți cum să presărați nuca pe fiecare strat (eu am avut 480 grame, deci 160 g/strat)
5. Pentru o stratificare perfectă a prăjiturii Greta Garbo, întindeți fiecare bucată de aluat în foi subțiri, de dimensiunea tăvii (~35x25 cm). Îndreptați marginile (le păstrați deoparte!) și transferați foaia în tava tapetată doar pe fund cu hârtie de copt.
6. Întindeți ~200 g de gem (½ de borcan) peste prima foaie de aluat și presărați ⅓ din amestecul de nucă și zahăr. Presați nuca cu palmele să se lipească de gem.
7. Repetați procesul cu încă două foi și restul umpluturii. Presați ușor cu palmele fiecare foaie de aluat ca să facă priză cu umplutura de dedesubt.
8. După ce așezați și ultima foaie, înțepați prăjitura cu un băț de frigăruie care să ajungă până la fundul tăvii.
Dospire și coacere
9. Acoperiți tava cu folie alimentară sau cu un șervet curat și lăsați prăjitura la dospit timp de 45-60 de minute, după cât de cald e în bucătărie. Va crește puțin, dar nu vă așteptați să își dubleze volumul!
10. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 45-50 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați că e bine coaptă în mijloc! Dacă foaia de deasupra se rumenește prea tare, acoperiți prăjitura cu o hârtie de copt în ultimele 10-15 minute de coacere.
Glazurare și tăiere
11. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă, apoi o răsturnați pe o tavă sau pe un fund de lemn. Foaia de dedesubt, care e mai dreaptă și mai frumoasă, va fi acum deasupra. Dacă doriți, acum îndreptați marginile.
12. Într-o crăticioară, amestecați zahărul cu pudra de cacao, apoi turnați apa. Amestecați și lăsați amestecul să fiarbă la foc mic timp de 4-5 minute, până face bule mari la suprafață și seamănă cu o ciocolată topită. Luați crăticioara de pe foc și puneți untul. Amestecați 1 minut să se topească și turnați imediat glazura peste prăjitură. Nivelați rapid cu o spatulă pentru că se întărește foarte repede!
13. Pentru un aspect uniform, tăiați prăjitura Greta Garbo după ce glazura de cacao s-a întărit complet. Folosiți un cuțit subțire și curat pentru secțiuni perfecte. Eu am tăiat dreptunghiuri de 6x3,5 cm.
Important! Nu aruncați marginile de aluat rezultate de la foi! Frământați-le foarte puțin, întindeți o foaie sau două și faceți din ele câteva cornulețe rapide. Eu le-am umplut cu gem și le-am copt la 180 de grade pentru ~20 de minute în timp ce a dospit prăjitura.
Cum se servește
Ca orice prăjitură cu aluat fraged, prăjitura Jerbo devine tot mai moale și mai bună pe zi ce trece, așa că e o idee foarte bună să o faceți cu 2-3 zile înainte.
Se potrivește perfect la mesele festive sau la aniversări, mai ales pe platourile cu prăjituri de Crăciun. Merge de minune cu un pahar de lapte rece sau alături de o ceașcă de cafea aromată.
Cum se păstrează
La fel ca în cazul cornulețelor drojdie și untură, prăjitura Greta Garbo nu necesită păstrare la frigider. Se menține foarte bine până la o săptămână la temperatura camerei sau în cămară. Ca să nu se usuce, puneți prăjitura într-o cutie de carton cu capac.
Dacă doriți să o păstrați mai mult timp, o puteți congela în bucăți mari, fără glazură. Când vreți să o serviți, o lăsați să se dezghețe lent la temperatura camerei, apoi turnați glazura și o lăsați să se întărească.
Alte sfaturi pentru cea mai bună prăjitură Greta Garbo
- Nu săriți peste etapa de odihnă și de dospire în tavă! Având drojdie, aluatul are nevoie de timp pentru a se ridica și a deveni pufos.
- Cântăriți aluatul, gemul și amestecul de nucă și zahăr pentru a ști cum să le împărțiți astfel încât să obțineți straturi egale.
- Întotdeauna întindeți uniform gemul și nuca, pentru a evita secțiuni mai uscate în prăjitură.
- Nu uitați să înțepați prăjitura înainte de coacere, altfel se poate umfla la copt.
- Folosiți o cacao de calitate pentru glazură, aceasta face diferența la gust.
- Glazura trebuie aplicată rapid deoarece se întărește foarte repede.
Întrebări frecvente
Da, prăjitura este delicioasă și fără glazura de cacao.
Da, dacă gemul este deja destul de dulce, puteți omite zahărul suplimentar.
Drojdia ajută la obținerea unei texturi ușor aerate.
Alte rețete de prăjituri clasice
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru cele 4 foi de aluat fraged - tavă ~ 35x25x7 cm
- 150 g unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 70 g untură
- 50 g zahăr pudră
- ¼ linguriță sare
- 50 g smântână fermentată ( 25% grăsime)
- 2 gălbenușuri
- 150 ml lapte
- 600 g făină tip 000
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- Notă: dacă vreți să faceți foile doar cu unt (fără untură), folosiți 240 g unt cu 82% grăsime. Dacă vreți să folosiți doar untură (fără unt), aveți nevoie de 200 g.
pentru umplutură
- ~600 g gem de caise (eu am folosit 1 borcan gem de caise și ½ borcan gem de prune)
- 400 g miez de nucă (măcinat nu foarte fin)
- 80-100 g zahăr tos (optional, după cât de dulce este gemul)
glazura de cacao - opțional
- 100 g zahăr tos
- 50 g cacao neagră
- 50 ml apă
- 50 g unt moale
- Notă: dacă vi se pare mai simplu, puteți glazura prăjitura cu 150 g ciocolată topită în 200 ml smântână pentru frișcă.
Instrucțiuni de preparare
Pregătire aluat fraged cu unt și untură
- Într-un bol puneți făina, sarea, zahărul pudră și drojdia uscată. Amestecați să se combine, apoi puneți untul și untura și mixați 2-3 minute până obțineți un aluat nisipos în care se mai văd granule de unt.
- Turnați laptele amestecat cu gălbenușurile și frământați 3-4 minute doar până când aluatul se leagă și devine neted și nelipicios.
Montare foi și umplutură de gem cu nucă
- Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 4 părți egale (aluatul meu a avut 1100 g, deci 275 g/foaie). Le dați formă de bilă, le acoperiți cu folie alimentară și le lăsați să se odihnească 15 minute.
- Între timp, amestecați miezul de nucă măcinat cu zahărul. Puteți renunța la zahăr sau puneți după cât de dulce este gemul folosit. Eu am pus 80 g. Cântăriți și împărțiți la 3 ca să știți cum să presărați nuca pe fiecare strat (eu am avut 480 grame, deci 160 g/strat)
- Presărați puțină făină pe suprafața de lucru și întindeți prima bucată de aluat într-o foaie de dimensiunea tăvii (~35x25 cm). Îndreptați marginile (le păstrați deoparte!) și transferați foaia în tava tapetată doar pe fund cu hârtie de copt.
- Întindeți ~200 g de gem (½ de borcan) peste prima foaie de aluat și presărați ⅓ din amestecul de nucă și zahăr. Presați nuca cu palmele să se lipească de gem.
- Repetați procesul cu încă două foi și restul umpluturii. Presați ușor cu palmele fiecare foaie de aluat ca să facă priză cu umplutura de dedesubt.
- După ce așezați și ultima foaie, înțepați prăjitura cu un băț de frigăruie care să ajungă până la fundul tăvii.
Dospire și coacere
- Acoperiți tava cu folie alimentară sau cu un șervet curat și lăsați prăjitura la dospit timp de 45-60 de minute, după cât de cald e în bucătărie. Va crește puțin, dar nu vă așteptați să își dubleze volumul!
- Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 45-50 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați că e bine coaptă în mijloc! Dacă foaia de deasupra se rumenește prea tare, acoperiți prăjitura cu o hârtie de copt în ultimele 10-15 minute de coacere.
Glazura de cacao - opțional
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă, apoi o răsturnați pe o tavă sau pe un fund de lemn. Foaia de dedesubt, care e mai dreaptă și mai frumoasă, va fi acum deasupra. Dacă doriți, acum îndreptați marginile.
- Într-o crăticioară, amestecați zahărul cu pudra de cacao, apoi turnați apa. Amestecați și lăsați amestecul să fiarbă la foc mic timp de 4-5 minute, până face bule mari la suprafață și seamănă cu o ciocolată topită. Luați crăticioara de pe foc și puneți untul. Amestecați 1 minut să se topească și turnați imediat glazura peste prăjitură. Nivelați rapid cu o spatulă pentru că se întărește foarte repede!
Răcire și tăiere
- După ce glazura se răcește complet, măsurați lungimea și lățimea prăjiturii și faceți semne pe margine ca să știți unde să tăiați (eu am tăiat 6x3,5 cm). Folosiți un cuțit cu lamă lungă și subțire și îl ștergeți cu un șervețel după fiecare tăietură.
Bine de știut:
-
- Nu săriți peste etapa de odihnă și de dospire în tavă! Având drojdie, aluatul are nevoie de timp pentru a se ridica și a deveni pufos.
-
- Cântăriți aluatul, gemul și amestecul de nucă și zahăr pentru a ști cum să le împărțiți astfel încât să obțineți straturi egale.
-
- Întotdeauna întindeți uniform gemul și nuca, pentru a evita secțiuni mai uscate în prăjitură.
-
- Nu uitați să înțepați prăjitura înainte de coacere, altfel se poate umfla la copt.
-
- Folosiți o cacao de calitate pentru glazură, aceasta face diferența la gust.
-
- Glazura trebuie aplicată rapid deoarece se întărește foarte repede.
- Nu aruncați marginile de aluat rezultate de la foi! Frământați-le foarte puțin, întindeți o foaie sau două și faceți din ele câteva cornulețe rapide. Eu le-am umplut cu gem și le-am copt la 180 de grade pentru ~20 de minute în timp ce a dospit prăjitura.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu