• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Pentru Crăciun

    Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Publicat la 22 decembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta de cornulețe cu untură și smântână, dospite cu drojdie. Sunt fragede de se topesc în gură și ușor pufoase. Se desfac în foițe fine și se păstrează la fel de bune timp îndelungat.

    reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

    Cornulețele cu untură și smântână au fost dintotdeauna specialitatea mamei mele. Nu știu unde au zburat anii, dar iată că acum mi-a cam venit mie rândul să le fac mai des decât mama!

    În familia noastră nu există sărbătoare fără cornulețe și cu toate că am încercat multe alte rețete, pentru mine nu au gustul de acasă decât cele făcute după această rețetă cu untură și smântână și care sunt dospite cu drojdie.

    Pe blog veți găsi și o rețetă de cornulețe de post cu borș absolut sunt minunate, potrivite pentru perioadele de post ortodox sau pentru persoanele cu intoleranțe la ouă sau cu un regim de viață vegan.

    Mergi direct la:
    • Ingrediente pentru aluat de cornulețe fragede
    • Preparare
    • Variante ale rețetei
    • Cum se păstrează
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente pentru aluat de cornulețe fragede

    Ingredientele pentru această rețetă de cornulețe fragede, care se desfac în foițe fine, nu sunt nici multe și nici scumpe. Iată mai jos ce ne trebuie:

    ingrediente cu etichete reteta cornulete cu untura

    pentru aluat

    • untură - se poate înlocui cu unt cu 80% grăsime
    • smântână - fermentată acră cu 25-30% grăsime
    • gălbenușuri
    • făină - albă, de patiserie, tip 000
    • drojdie uscată - sau puteți face conversia cu drojdie proaspătă
    • zahăr vanilat 
    • coaja rasă de lămâie
    • sare

    Idei de umplutură pentru cornulețe

    Așa după cum ați văzut deja în fotografii, eu am umplut cornulețele cu rahat. Dar vă las mai jos și alte câteva sugestii de umpluturi, iar voi alegeți ceea ce vă place:

    • un gem bine legat, care să nu curgă în cuptor, așa cum este de exemplu gemul de gutui
    • magiun de prune - eventual amestecat cu nucă măcinată și aromatizat cu rom sau esență de rom
    • marmeladă
    • ciocolată termostabilă (care nu curge în cuptor - citiți eticheta!)
    • fructe confiate (merișoare, stafide)
    • miez de nucă

    Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Preparare

    castron cu faina cernuta

    Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.

    amestec de untura si smantana turnat peste faina

    Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.

    aluat de cornulete cu untura si smantana

    Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.

    cum se taie cornuletele

    Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.

    cum se infasoara cornuletele

    Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.

    cornulete pudrate cu zahar

    Coaceți cornulețele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor aurii. Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahăr pudră.

    reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

    Variante ale rețetei

    Să știți că puteți face și cornulețe fără dospire, folosind exact aceleași ingrediente și același mod de preparare. Pur și simplu omiteți drojdia.

    Dar chiar dacă renunțați la dospire, aluatul are nevoie de 1 oră de repaus la frigider înainte să întindeți foile și să decupați cornulețele.

    Așadar, practic, nu e nicio economie de timp. Fie dospiți aluatul 1 oră, fie îl lăsați la rece tot 1 oră.

    Cornulețele fără drojdie vor fi fragede, dar ușor mai uscate, mai casante. Cele care dospesc, vor fi puțin mai moi, ușor pufoase.

    reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

    Cum se păstrează

    Cornulețele se păstrează fragede ca în prima zi, dacă le depozitați în cămară, în cutii de carton cu capac. Vor fi la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni!

    Rețete asemănătoare

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • produse coapte din aluat fraged cu mascarpone
      Aluat fraged cu mascarpone - rețeta simplă cu 2 ingrediente!
    • mini rulouri cu scortisoara din aluat fraged
      Mini rulouri cu scorțișoară - rețeta cu aluat fraged, fără dospire
    • Cornulete cu gem si nuci
      Cornulețe cu gem și nucă - rețeta de post economică

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie

    Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețeta de cornulețe cu untură și smântână, dospite cu drojdie. Sunt foarte fragede, ușor pufoase și se păstrează la fel de bune timp îndelungat.
    5 from 5 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Gătire: 45 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
    Număr de porții: 80 cornulețe
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 250 g untură
    • 300 g smântână fermentată (acră) (25-30% grăsime)
    • 2 gălbenușuri
    • 450 g făină (tip 000)
    • 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
    • 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
    • coaja rasă de la 1 lămâie
    • 6 g sare
    • 250 g rahat
    • 100 g zahăr pudră

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.
    • Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.
    • Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.
    • Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.
    • Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.
    • Coaceți cornulețele la 180 de grade, timp de 15-20 minute, până când sunt ușor aurii. Cuptorul să fie preîncins! Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahar pudră.
    • Cornulețele se păstrează în cutii de carton cu capac şi sunt la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie
    Valori per porție
    Calorii
    78
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    5
    g
    8
    %
    Colesterol
     
    12
    mg
    4
    %
    Carbohidrați
     
    8
    g
    3
    %
    Fibre
     
    0.2
    g
    1
    %
    Zahăr
     
    3
    g
    3
    %
    Proteine
     
    1
    g
    2
    %
    Vitamina A
     
    62
    IU
    1
    %
    Calciu
     
    5
    mg
    1
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • chiftele marinate la cuptor
      Chiftele marinate la cuptor - rețeta de chifteluțe cu sos de roșii și piure
    • tocana de iepure
      Tocană de iepure cu vin și măsline - rețeta de iepure la cuptor
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • rulada cu gem in doua variante simpla si cu cacao
      Ruladă cu gem în 2 variante, rețeta simplă și ieftină

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.