Rețeta de cornulețe cu untură și smântână, dospite cu drojdie. Sunt fragede de se topesc în gură și ușor pufoase. Se desfac în foițe fine și se păstrează la fel de bune timp îndelungat.
Cornulețele cu untură și smântână au fost dintotdeauna specialitatea mamei mele. Nu știu unde au zburat anii, dar iată că acum mi-a cam venit mie rândul să le fac mai des decât mama!
În familia noastră nu există sărbătoare fără cornulețe și cu toate că am încercat multe alte rețete, pentru mine nu au gustul de acasă decât cele făcute după această rețetă cu untură și smântână și care sunt dospite cu drojdie.
Pe blog veți găsi și o rețetă de cornulețe de post cu borș absolut sunt minunate, potrivite pentru perioadele de post ortodox sau pentru persoanele cu intoleranțe la ouă sau cu un regim de viață vegan.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru aluat de cornulețe fragede
Ingredientele pentru această rețetă de cornulețe fragede, care se desfac în foițe fine, nu sunt nici multe și nici scumpe. Iată mai jos ce ne trebuie:
pentru aluat
- untură - se poate înlocui cu unt cu 80% grăsime
- smântână - fermentată acră cu 25-30% grăsime
- gălbenușuri
- făină - albă, de patiserie, tip 000
- drojdie uscată - sau puteți face conversia cu drojdie proaspătă
- zahăr vanilat
- coaja rasă de lămâie
- sare
Idei de umplutură pentru cornulețe
Așa după cum ați văzut deja în fotografii, eu am umplut cornulețele cu rahat. Dar vă las mai jos și alte câteva sugestii de umpluturi, iar voi alegeți ceea ce vă place:
- un gem bine legat, care să nu curgă în cuptor, așa cum este de exemplu gemul de gutui
- magiun de prune - eventual amestecat cu nucă măcinată și aromatizat cu rom sau esență de rom
- marmeladă
- ciocolată termostabilă (care nu curge în cuptor - citiți eticheta!)
- fructe confiate (merișoare, stafide)
- miez de nucă
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.
Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.
Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.
Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.
Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coaceți cornulețele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor aurii. Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahăr pudră.
Variante ale rețetei
Să știți că puteți face și cornulețe fără dospire, folosind exact aceleași ingrediente și același mod de preparare. Pur și simplu omiteți drojdia.
Dar chiar dacă renunțați la dospire, aluatul are nevoie de 1 oră de repaus la frigider înainte să întindeți foile și să decupați cornulețele.
Așadar, practic, nu e nicio economie de timp. Fie dospiți aluatul 1 oră, fie îl lăsați la rece tot 1 oră.
Cornulețele fără drojdie vor fi fragede, dar ușor mai uscate, mai casante. Cele care dospesc, vor fi puțin mai moi, ușor pufoase.
Cum se păstrează
Cornulețele se păstrează fragede ca în prima zi, dacă le depozitați în cămară, în cutii de carton cu capac. Vor fi la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni!
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g untură
- 300 g smântână fermentată (acră) (25-30% grăsime)
- 2 gălbenușuri
- 450 g făină (tip 000)
- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 20 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 6 g sare
- 250 g rahat
- 100 g zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină se puneți drojdia uscată, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Amestecați puțin, apoi puneți sarea și amestecați din nou.
- Într-un alt vas amestecați untura, smântâna și cele două gălbenuşuri până obțineți o cremă omogenă. Puneți această cremă peste ingredientele uscate de mai sus.
- Frământați rapid, doar până când obțineți un aluat omogen, nu mai mult. Acoperiți castronul cu folie alimentară şi lăsați aluatul să crească 1 oră într-un loc călduţ, ferit de curent.
- Rupeți bucăţi din aluat şi le întindeți cu sucitorul în foi rotunde de 2-3 mm grosime. Ca să aveți cornulețe egale, decupați foaia de aluat ajutându-vă de o farfurie cu diametrul de 20 cm.
- Tăiați apoi discul obținut în 8 triunghiuri. Puneți bucățele de rahat pe capetele triunghiurilor și rulați de la bază către vârf. Așezați cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt.
- Coaceți cornulețele la 180 de grade, timp de 15-20 minute, până când sunt ușor aurii. Cuptorul să fie preîncins! Imediat după ce scoateți cornulețele din cuptor, le treceți prin zahar pudră.
- Cornulețele se păstrează în cutii de carton cu capac şi sunt la fel de bune chiar şi după 2 săptămâni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Florian
Se pot coace in airfryer, va rog ? Acesta are ventilatie. Daca da, ce temperatura si cate minute ? Multumesc !
Iuliana Sbîrnea
Nu am încercat. Aș zice că la 180 de grade pentru 15-20 de minute, dar repet, eu nu am încercat!