• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 mart. 2025 · Publicată: 13 nov. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 15 comentarii
39 shares

Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată? Află diferențele dintre ele, câtă drojdie se pune, iar la final găsești și un tabel de echivalare ușor de folosit.

Una dintre întrebările pe care le primesc cel mai des la rețetele cu aluat dospit este: se poate înlocui drojdia proaspăta cu cea uscată? Sau invers 🙂

drojdie proaspata vs. drojdie uscata

Și apoi urmează dilema: câte grame de drojdie proaspătă folosim în loc de cea uscată? Sau invers 🙂

Mi-am zis ca o postare pe tema: drojdie proaspătă vs. drojdie uscată va fi utilă multora dintre voi și m-am străduit să adun aici informații simple și clare care să lămurească problema.

Mergi direct la:
  • Ce este drojdia?
  • Tipuri de drojdie pentru panificație - ce găsim în magazine
  • Maiaua naturală (sălbatică) e tot o drojdie
  • Care drojdie e mai bună: drojdie proaspătă vs. drojdie uscată?
  • Câtă drojdie proaspătă sau uscată folosim la 1 kg de făină?
  • Tabel de echivalență drojdie uscată - drojdie proaspătă

Ce este drojdia?

Drojdiile sunt niște celule vii adunate laolaltă în ceea ce noi numim generic drojdie. Saccharomyces cerevisiae este specia cea mai răspândită drojdie în producția alimentară. Ca orice orice organism viu, drojdia are nevoie de căldură și de hrană ca să trăiască și să se dezvolte, iar lipsa acestor condiții o fac să intre într-un fel de "hibernare".

De aceea păstrăm noi drojdia proaspătă la frigider, iar pe cea uscată în pliculețe închise etanș. Practic, privăm drojdia de hrană și confort până când avem nevoie să o punem la treabă. Atunci îi dăm de mâncare - și anume zaharurile din făină - și ea se dezvoltă, respiră și fermentează. Prin fermentație formează gaze, adică dioxid de carbon care determină creșterea aluatului.

Firește că nu putem ține celulele acestea fără hrană la nesfârșit, de aceea drojdia are și ea un termen de valabilitate. Nehrănite la timp, celulele încep să moară. Și iată motivul pentru care înainte să ne apucăm de treabă trebuie să verificăm ca drojdia folosită să fie în termenul de valabilitate. Și cu cât drojdia e mai proaspătă, cu atât mai multe celule vii, puternice și puse pe treabă vom avea 😉

aluat dospit cu drojdie

Tipuri de drojdie pentru panificație - ce găsim în magazine

Există foarte multe tipuri de drojdie, peste tot în natură. Wikipedia ne spune că au fost cercetate până acum peste 1.500 de specii de drojdie, iar acest număr reprezintă doar 1% din câte drojdii se presupune că există.
Dar noi ne referim astăzi la drojdiile de panificație pe care le găsim în magazine sau pe care le putem "cultiva" acasă:

1.Drojdie proaspătă - o găsim în magazine, în zona frigiderelor. Pentru uz casnic este ambalată în pachețele de 25, 50,100 g Drojdia proaspătă este sfărâmicioasă, are un miros specific, ușor înțepător și se adaugă ca atare în aluaturi. Poți adăuga drojdia în făină fărâmițând-o cu mâna sau o poți dizolva cu apă sau lapte, e același lucru. Drojdia proaspătă are termenul de valabilitate cel mai scurt. Acasă trebuie să o păstrăm în pachete închise etanș, la frigider, la temperaturi între 0 - 10C.

2. Drojdie uscată activă - se obține industrial, prin uscare drojdiei proaspete. O găsim în magazine sub formă de granule, ambalată la pliculețe de 80-100 g. Înainte să o adăugăm în aluat, trebuie dizolvată în apă sau lapte călduț timp de 10 minute. Acasă o păstrăm în locuri uscate și răcoroase (cămară, dulap) și în pliculețe (sau recipiente) închise etanș.

3. Drojdie uscată instant - se obține tot prin uscarea drojdiei proaspete, dar spre deosebire de drojdia uscată activă, are o granulație mult mai fină. Tocmai datorită acestei granulații foarte fine, drojdia instant poate fi adăugată în aluat odată cu făina și nu necesita dizolvare prealabilă. Se păstrează tot în locuri uscate și răcoroase, la fel ca și drojdia activă.

Orice tip de drojdie se poate congela pentru 2-3 luni.

tipuri de drojdie: uscată, proaspătă, instant

Maiaua naturală (sălbatică) e tot o drojdie

Trebuie să amintesc aici și de maiaua naturală (sălbatică) pentru că este tot un tip de drojdie și pentru că face același lucru: dospește aluaturile.
Acest tip de drojdie însă, merită tratat într-un capitol separat pentru că nu îl găsim în magazine, în schimb putem crește cu ușurință acasă o maia naturală doar din apă și făină.
Am explicat în această postare cum să crești acasă o cultură de maia naturală. Eu mi-am făcut această cultură acum aproape 5 ani și de atunci o folosesc în fiecare săptămână la pâinea de casă cu maia și tot ea mă ajută mai ales la sărbători să dospesc minunați cozonaci cu maia naturală.

maia naturală

Care drojdie e mai bună: drojdie proaspătă vs. drojdie uscată?

Răspuns corect: sunt exact la fel de bune. Atât drojdia proaspătă, cât și drojdia uscată fac exact același lucru, în același timp. Eu una nu am observat diferențe notabile, nici de calitate, nici de timp de dospire între cele două tipuri de drojdie.
Personal, prefer să am mereu în casă drojdie uscată instant pentru că are termen de păstrare mai lung, e comod de depozitat și comod de folosit.
Nu știu niciodată ce idee de gătit îmi vine și nu îmi place să fiu prinsă pe picior greșit și să îmi anulez planurile pentru că nu am drojdie proaspătă în frigider sau pentru că am uitat de ea și a expirat.

Câtă drojdie proaspătă sau uscată folosim la 1 kg de făină?

Răspunsul nu e chiar standard și simplu de dat pentru că indiferent de tipul de drojdie folosit, sunt alți factori care influențează mai mult creșterea unui aluat și la care trebuie să fim atenți:

1. complexitatea aluatului - aluat simplu de pâine vs. aluat dulce și gras de cozonac
2. temperatura de dospire - ideal între 26-28 de grade Celsius, în niciun caz peste 30 de grade!

În funcție de acești 2 factori decidem ce cantitate de drojdie folosim la 1 kg de făină.

În general vă sfătuiesc să urmați indicațiile producătorilor de drojdie scrise pe ambalaj, dar am întâlnit deseori recomandarea de X grame de drojdie la Y grame de făină, fără a se specifica tipul de aluat.
Trebuie ținut cont că grăsimea și zahărul dintr-un aluat încetinesc procesul de fermentație și implicit dospirea aluaturilor. De aceea în aluaturile cu multe ouă, unt sau ulei și cu mult zahăr, cum sunt cele de panettone, cozonac sau gogoși, cantitatea de drojdie trebuie dublată.

Unii producători specifică acest lucru, alții nu. Nu sunt incorecți și nu greșesc nici cei care nu specifică asta și vă spun mai jos de ce:

Un aluat greu și dulce va dospi frumos chiar și dacă folosiți o cantitate mai mică de drojdie. Ceea ce face diferența va fi timpul de dospire. Folosind cantitatea potrivită de drojdie, aluatul va dospi să zicem, într-o oră. Dacă folosiți mai puțină drojdie, va dospi, de exemplu, în trei ore.

La fel, temperatura din bucătărie poate grăbi procesul sau îl poate încetini.

Sfatul meu, cu care nu aveți cum să dați greș: cel mai bun indicator al dospirii unui aluat, cel care nu vă păcălește și nu vă încurcă niciodată este.... volumul aluatului. Dacă volumul aluatului s-a dublat, înseamnă că aluatul a dospit suficient, indiferent câtă drojdie i-ați pus.
De aceea spunem acum cu uimire despre bunicile noastre că "simțeau aluatul" și că puneau totul din ochi, fără să cântărească la gram și fără să stea cu ochii pe ceas. Stăteau în schimb, cu ochii pe aluat: s-a dublat, e bine, nu s-a dublat, îl mai lăsăm. Da, de fapt atât e de simplu! 😉

aluat dospit

Tabel de echivalență drojdie uscată - drojdie proaspătă

Bun, ce facem dacă rețeta pe care vrem să o urmăm are la ingrediente drojdie proaspătă și noi avem în casă doar drojdie instant? Sau activă? Sau invers: noi avem drojdie proaspătă și în rețetă scrie drojdie uscată?

Există niște formule de conversie pe care brutarii le folosesc, dar cel mai simplu este sa folosiți tabelul de echivalență din fotografia de mai jos în care puteți vedea dintr-o privire cam pe unde vă situați și chiar dacă nu picați exact pe valorile din tabel, cu siguranță puteți face proporția și să vă orientați asupra cantității pe care trebuie să o folosiți.

În cazul în care nu aveți un cântar de bucătărie care să măsoare la gram, cu o mică marjă de eroare (care nici nu contează), puteți măsura drojdia cu o linguriță obișnuită:

Dragii mei, cam asta a fost tot ce știu eu despre drojdia proaspătă vs. drojdia uscată. Sper să vă fie de folos și dacă au mai rămas aspecte neacoperite, mă puteți întreba în comentarii.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
39 shares

Comentarii

  1. Livio Kek a zis

    iunie 09, 2023 at 12:46 pm

    Am citit mesajul/ articolul dar nu am găsit cate grame și tipul de drojdie se pune la 1 kg de făină
    Poate primesc un răspuns pe email meu
    liviuliviuvasile313@gmail.com
    Ms

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 10, 2023 at 7:16 am

      Așa cum am explicat pe îndelete în articol, cantitatea de drojdie depinde de mai mulți fractori. De exemplu depinde de ceea ce vreți să faceți: pâine sau cozonac? De temperatura din bucătărie: 19 sau 25 de grade? Și mai depinde și de cât de tare vă grăbiți: vreți să dospească aluatul în 30 sau în 120 de minute? Aveți toate răspunsurile în articol, aici: https://bucate-aromate.ro/2021/11/drojdie-proaspata-vs-drojdie-uscata/#cata-drojdie-proaspata-sau-uscata-folosim-la-1-kg-de-faina

      Răspunde
  2. violeta a zis

    noiembrie 13, 2021 at 6:01 pm

    Multumesc, astept sa-mi spuneti dupa ce faceti.Cu stima, Violeta

    Răspunde
  3. Violeta a zis

    noiembrie 13, 2021 at 10:00 am

    Pe plic scrie la ingrediente maia activa.Se folosește 40 Gr la 1000 Gr faina.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 13, 2021 at 11:12 am

      Atunci probabil că e maia natură, deshidratată. Aș fi curioasă să o încerc. De unde ați cumpărat?

      Răspunde
      • violeta a zis

        noiembrie 13, 2021 at 11:35 am

        Aici imi fac diverse comenzi.Driedsfruits.Painea este super cu aceasta maia.Cu stima, Violeta
        p.s.are si la 100 gr.pachet

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 13, 2021 at 1:41 pm

          Mulțumesc frumos!
          Cred că este exact ce am văzut și eu.
          Uitați ce scrie la ingrediente pe site: maia deshidratată din grâu dur, drojdie, antioxidant (acid ascorbic (E300)), enzime.
          https://driedfruits.ro/Maia-activa-pentru-aluat-paine-dozaj-4-la-suta-1-kg?search=maia

          Răspunde
          • violeta a zis

            noiembrie 13, 2021 at 1:49 pm

            Cum vi se pare?Painea e super.Nu stiu ce inseamna E300.Multam

          • Iuliana a zis

            noiembrie 13, 2021 at 2:45 pm

            Tot pe site scrie așa: E300 adică acidul ascorbic sau vitamina C, are rol de conservant și la temperatura de coacere se dizolva, practic nu se mai regăsește in produsul finit.
            Sunt convină ca pâinea iese foarte bună. Poate încerc și eu de curiozitate, să o compar cu pâinea făcută cu maia de casă.

        • MM a zis

          decembrie 24, 2022 at 11:40 am

          Draga Iuliana,

          Te-am descoperit recent si iti multumesc pentru ca iti faci timp sa postezi si lucruri " banale" oarecum , insa foarte importante in acelasi timp.
          Te rog da-mi un sfat cum ar tb sa coc cozonacul x2 ,( 1kg fiecare umplut) , la cuptorul electric Bosch. Am copt cf instructiunilor, caldura sus si jos, 90min si mi-a iesit tare uscat si nu foarte aerat.
          Doamne ajuta si Sarbatori cu multa iubire!
          M M.

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            decembrie 26, 2022 at 1:10 pm

            La ce temperatura ați copt cozonacii?
            Dacă sunt 2 bucăți, eu îi coc la 175 de grade program sus, jos și ventilație pe șina de jos. După 20 de minute reduc temperatura la 165 de grade și îi mai las încă 20-25 de minute.
            Dacă se rumenesc prea tare îi acopăr cu hârtie de copt și continui coacerea.

        • Gabi a zis

          martie 30, 2024 at 2:52 pm

          Pfff da mult mai scrieți inutil. Era atât de simplu sa scrieți și cantitatea. Ce spuneți dumneavoastră ca depinde de anumiți factori e valabil doar pentru brutarii care au niște analize de laborator a fainii a drojdiei și o temperatura anume în incinta. Pana acum nu ați dat niciun fel de Informație utila consumatorului casnic

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            martie 30, 2024 at 2:59 pm

            Factorii din brutării se regăsesc și în fiecare bucatărie casnică. Nu e totuna să dospești aluaturi la 19 grade sau vara la 24, cum nici cozonacul nu dospește la fel ca pâinea. Îmi pare rău că nu ați găsit nimic util în articol.

  4. Violeta a zis

    noiembrie 13, 2021 at 8:26 am

    Buna,eu am cumpărat maia activa pentru pâine.Este uscata ,la pachet.Ce-mi spui despre asta? Mulțumesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 13, 2021 at 9:06 am

      Și maiaua naturală, cea făcută artizanal, acasă se poate usca. Se activează după 2-3 hrăniri, iar apoi se poate păstra la frigider și se hrănește 1 dată pe săptămână. Probabil că a apărut astfel de maia deshidratată și în magazine, dar cum eu nu am nevoie, nu am mai urmărit.
      Îmi amintesc că acum vreo 2-3 ani m-am uitat într-un magazin pe un pliculeț pe care scria "maia pentru pâine" (cred că era un magazin DM, dar nu mai sunt foarte sigură) și scria că ar conține și un procent de drojdie uscată. Nu că ar fi neapărat ceva rău în asta, doar zic așa că ceea ce am văzut eu atunci nu era 100% maia naturală, care ar trebui să conțină doar făină și apă.

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.