• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă

Întreabă-mă

Pentru că mulţi dintre voi îmi adresează întrebări prin e-mail sau în comentarii şi pentru că am observat că acestea se repetă, m-am gândit că ar fi interesant pentru voi şi eficient pentru mine să le reunesc într-o singură postare pe cele care mi se pun cel mai des. În acest fel sper că mă veţi cunoaşte mai bine. Dacă mai apar şi alte curiozităţi referitoare la activitatea mea de pe blog, voi răspunde cu plăcere şi voi actualiza periodic această pagină 🙂

1..Care este kit-ul tău pentru fotografii?

Am o cameră foto DSLR Nikon 5300. Pentru fotografiile culinare folosesc un obiectiv macro de 40 mm, f/2.8. Pentru fotografiile non-culinare, în vacanţe sau pentru reportaje folosesc un obiectiv all-around de 18-140 mm f/3.5-5.6.

Ca accesorii de studio am un trepied Velbon care îmi permite să fotografiez şi vertical și un set de lumini de studio Hakutatz pe care îl folosesc doar iarna. Pentru reportajele din interior folosesc un flash Nikon SB700. Mai am în trusa foto și câteva "mărunțișuri" care îmi sunt foarte utile: o telecomandă, un transmitter Wi-Fi, filtre UV şi de polarizare și un Expodisc pentru reglarea balansului de alb,

2. Ce faci cu toată mâncarea pe care o găteşti?

Simplu: o mâncăm! 😀 Ceea ce apare pe blog este ceea ce gătesc pentru familia mea și de obicei fac porţii mici. Dacă vă uitaţi cu atenţie, reţetele mele sunt pentru 2-4 porţii, iar majoritatea torturilor sunt micuţe, au 18 cm diametru . Uneori dăruiesc din ceea ce gătesc unor oameni care au nevoie, alteori împart cu familia extinsă: părinţi, prieteni, etc.

3. Câstigi bani din blog? 

Da, câştig bani din blog şi din activităţi conexe blogului și de ceva timp acesta a devenit principala mea sursă de venit.

4. Când ai timp să le faci pe toate?

De fapt...nu am timp. Având un alt job cu normă întreagă, timpul meu liber pe care l-aș putea aloca blogului înseamnă 2-3 ore pe zi în timpul săptămânii şi ceva mai mult sâmbăta, când sunt liberă. Duminica nu se pune, e pentru familie și suflet. Dar pentru pasiuni cumva, reușesc sa "fac rost" de timp.

Uneori sacrific 1-2 ore se somn ca să scriu o reţetă, alteori renunţ la o plimbare în parc, iar alteori la un week-end întreg dacă am mai mult de lucru. La polul opus, se întâmplă şi să las blogul deoparte fără remuşcări şi să îmi iau pur şi simplu câteva zile de odihnă departe de mediul online.

Paragrafele de mai sus nu mai sunt de actualitate. A fost greu să duc în paralel job-ul full time și bloggingul. Mi-a fost mai ușor din octombrie 2019 când am renunțat la serviciu iar proiectul Bucate Aromate a devenit preocuparea mea principală.

5. Cât costă un blog? 

Răspunsul la întrebarea asta nu e foarte simplu de dat. Un blog costă...cam atât cât vrei tu să coste. Poţi porni un blog găzduit pe o platformă gratuită şi să foloseşti de asemenea o temă gratuită.  În acest fel, cel puţin la început, blogul nu te va costa decât foarte multă muncă, nu şi bani. Foarte curând însă, vei descoperi dezavantajele unui astfel de sistem.

Blogul nu va arăta şi nu va funcţiona ca un blog profesionist. Vei descoperi că eşti limitat din multe puncte de vedere şi că nu poţi face schimbările pe care le doreşti pentru că pur şi simplu sistemul gratuit nu îţi permite. Atunci va trebui să decizi dacă începi să investeşti şi în funcţie de felul în care vrei să arate blogul, de traficul pe care îl are şi care trebuie susţinut din punct de vedere tehnic, dar şi de confortul pe care vrei să îl oferi cititorilor tăi, vei investi mai mult sau mai puţin.

Oricum, un lucru e clar: nu poţi face blogging de calitate decât dacă de la un moment dat încolo, pe lângă pasiune, investeşti şi bani în activitatea asta.

6. E greu să îți faci singur un blog culinar? 

Nici răspunsul la întrebarea asta nu este ușor de dat. Cât e de greu sau de ușor, depinde de înclinațiile tehnice ale fiecăruia. Eu am fost întotdeauna atrasă de informatică, programare și tot ce se întâmplă în spatele ecranelor de calculator. De altfel, primul meu job după ce am terminat facultatea a fost acela de profesoară de informatică. Folosindu-mă de aceste înclinații, am reușit ca tot ce se vede aici, pe Bucate Aromate, să fac singură, fără nici un ajutor extern.

7. Eşti bucătar profesionist?

Aşa cum am scris şi în prezentare, nu sunt bucătar profesionist. Gătesc de când mă ştiu şi tot ce am acumulat în domeniul culinar până acum, s-a întâmplat în timp, doar din pasiune, citind mult, făcând multe încercări şi mai ales greşind foarte mult 🙂

8. Ce echipamente de gătit foloseşti?

Puţine şi nimic extraordinar. Am un aragaz obişnuit, deci un cuptor pe gaz care se descurcă excelent în majoritatea situaţiilor.

Mâna mea dreaptă în bucătărie este un mixer Kitchen Aid (vezi aici părerea mea despre acest mixer) pe care l-am câștigat la un concurs destinat bloggerilor culinari. Dar blogul a existat timp de 4 ani și înainte ca acest robot să ajungă în bucătăria mea, deci nu îl luați neapărat ca referință. Kitchen Aid-ul îl folosesc la orice tip de aluat, la creme, piure de cartofi sau bătut albuşuri. Mai am un robot Philips ca acesta pe care îl folosesc când am de mărunţit sau feliat legume și de tocat carne. Și cam atât 🙂

9. Am lăsat un comentariu. De ce ce nu apare? 

Dacă ai lăsat un comentariu şi nu a fost publicat pot fi 2 cauze:

  1. Din motive tehnice a ajuns în spam şi probabil că nu l-am văzut încă.
  2. Probabil că din păcate ai folosit un ton sau cuvinte nepotrivite. În acest caz, trebuie să ştii că nu îţi voi publica comentariul, ci acesta va lua direct drumul coșului de gunoi.

10. Faci și reţete video?

Da, fac și rețete video. Începând de la 1 mai 2020, toate rețetele mele au și variante video pe care le găsești pe canalul de YouTube Bucate Aromate.  

11. Faci torturi și prăjituri și pentru vânzare? 

Nu, nu fac nici un fel de produs pentru vânzare. Nu sunt autorizată pentru așa ceva și nici nu intenționez să obțin autorizație.

12. Textele tale sunt prea lungi. De ce nu dai rețeta și gata?

Într-adevăr, textele mele sunt lungi pentru ca te afli pe un blog personal, nu pe un tonomat de rețete. Dacă îți iei timp să le citești, vei avea surpriza ca la finalul lecturii să rămâi de multe ori cu un zâmbet, dar mai ales să afli multe lucruri utile, conexe rețetei.

Totuși, dacă te grăbești, vei găsi la începutul fiecărei postări un buton mare care te duce direct la rețetă.

Comentarii

  1. Poenaru Adriana a zis

    iulie 30, 2024 at 7:33 pm

    Bună ziua,doresc să mă abonez la newsletter.
    Mulțumesc

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 31, 2024 at 8:11 pm

      Pentru newsletter trebuie să completați formularul de aici: https://bucate-aromate.ro/subscribe/

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.