Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

10 motive pentru care să îți faci un blog culinar

65 shares

Ai o pasiune spre domeniul culinar? Ai vrea să începi un blog culinar dar nu ești hotărât? Eu îți dau 10 motive să îl faci cât mai repede și unul singur împotrivă. Tu decizi! 🙂

Anul acesta fac 7 ani de când am un blog culinar și înainte de asta au fost încă 3 ani în care am scris alt gen de subiecte pe un alt blog. Deci aproape 10 ani de activitate în domeniul ăsta.

Iuliana Sbirnea - blogger culinar

Astăzi, într-o discuție cu soțul meu, mi-am dat seama că bloggingul este cel mai lung "job" al meu. În rest, le-am tot schimbat la câte 4-5 ani. Doar de blogging nu am obosit și nu m-am plictisit și doar bloggingul mi-a adus cele mai mari satisfacții și sentimentul că ceea ce fac eu contează pentru cineva.

În rest, tot ce am făcut vreodată la job-urile mele din "viața reală" (deși bloggingul s-a dovedit a fi mai real decât orice altceva, dar mă rog, așa vine vorba), a fost efemer. Mai știe cineva acum că am făcut eu nu știu ce desen, schiță, ofertă sau specificație tehnică? Când am plecat de la ultimul job, toată munca mea zăcea sub formă de maculatură în cutii de arhivare pline de praf, care ulterior au luat drumul gunoiului. Nici măcar nu aveam la ce privi, am plecat cu sentimentul că de fapt nu las nimic în urmă.

Aici, pe blog, dacă răsfoiesc postările de acum 7 ani, găsesc o întreagă istorie. A mea personală, a familiei, a prietenilor care au venit la masă sau a celor cu care într-o formă sau alta am împărțit de-a lungul timpului bucatele aromate pe care le găteam. Văd evoluția mea ca bucătar amator și ca "scriitoare" de rețete și văd devenirea mea ca fotograf. Găsesc colegi care mi-au devenit prieteni.

Și mai găsesc oameni cu care m-am intersectat, care mi-au încercat rețetele și care au găsit un minut să îmi scrie două vorbe. De bine sau de rău, dar la fel de importante. Cele de bine m-au încurajat și m-au făcut să merg înainte pe un drum pe care nimeni din jurul meu nu îl vedea. Cele de rău, multe dintre ele întemeiate, m-au făcut să îmi conștientizez greșelile și să le îndrept, căci da, am făcut și greșeli cu duiumul!

Saptamana Haferland

Nu știu nici eu ce forță m-a tot împins de la spate pe drumul ăsta atâta timp, căci dintre cei apropiați nu a fost absolut nimeni care să mă încurajeze. Toți așteptau să treacă cele "3 zile" cât durează orice minune și să termin odată cu prosteala. Nimeni cunoscut nu mai făcea așa ceva la vremea aceea, iar oamenii se simt în siguranță doar dacă parcurg cărări deja bătute de alții. Ceea ce făceam eu era ceva complet nou, iar cei din jurul meu, necuprinși ca mine de focul acesta, nu înțelegeau nimic. De ce să faci asta? Cine citește? Ce e așa frumos în a face mâncare toată ziua? Și mai ales, ce îți aduce? Nu, bucuria mea nu era pe lista răspunsurilor convingătoare pentru ei.

De ce să NU pornești pe drumul acesta

Nu știu care a fost motorul care m-a făcut să merg înainte - cred că e ceea ce se numește pasiune - dar știu sigur ce nu a fost: nu a fost despre bani!

Pot da nu doar 10, ci poate 100 de motive pentru care să îți faci un blog culinar și doar unul singur pentru care nu ar trebui: nu îl face pentru bani!

Un blog culinar îl faci din pasiune sau nu îl faci deloc!

Nu pentru că nu vor veni banii. S-ar putea să vină și la fel de bine s-ar putea să nu vină, dar dacă asta este ideea de la care pornești, strici tot. Îți anulezi orice șansă de a face cu adevărat ceva bun și frumos, care să bucure sufletul tău și pe al altora. Bloggingul e în primul rând pasiune, apoi foarte multă muncă și abia peste mulți ani, eventual, ar putea fi și o mică, destul de mică afacere.

Blog culinar - Bucate Aromate

E ca și cum te-ai gândi să te apuci de pictat doar pentru că ai auzit că cineva a vândut un tablou cu un milion de euro. Ei bine, trebuie să știi că până la tabloul de un milion de euro a fost multă muncă, o groază de bani băgați în pânze și vopseluri și poate tot mii de tablouri nevândute.

Ești dispus să muncești zi de zi la ceva, să finanțezi o activitate din salariu timp de vreo 4-5-6 ani până să apară o rază de soare și pe strada ta de blogger? Dacă o iei pragmatic, cred că nu. Dacă vrei să pornești o afacere, oricare alta îți va aduce mai mulți bani decât un blog culinar.

Da, dar totuși, tu trăiești dintr-un blog culinar, îmi veți spune. Lucrurile sunt puțin mai nuanțate. Am renunțat la a mai avea un job full time în meseria pe care mi-a dat-o cândva facultatea și acum sunt freelancer. Asta înseamnă că trăiesc și din blog, dar și din alte activități care nu sunt neapărat vizibile pentru toată lumea. Nu că ar fi secrete, vreau doar să spun că nu se văd aici, pe blog sau în online.

Dar să trecem în sfârșit și la lucrurile mai plăcute și mai încurajatoare legate de blogging.

10 motive pentru care să îți faci un blog culinar

Contrar tuturor regulilor de scriere a unui articol, eu am început într-o notă negativă, cu de ce SĂ NU pornești pe drumul ăsta. Îmi asum asta, pentru că am auzit de atâtea ori în ultima vreme întrebări legate de banii din blog, încât am ajuns să am o sensibilitate la subiectul ăsta și am vrut să îl elimin din start. Sper că cei care vor rămâne cu mine până la sfârșitul articolului, să își regăsească cât mai mult dorințele în motivele de mai jos:

  1. Indiferent dacă ești pasionat de decorarea torturilor , ești vegan sau militezi pentru un stil de alimentație locavor , un blog este cea mai eficientă metodă de a-ți întreține interesul, de a te dezvolta în direcția dorită și de a prezenta și altora realizările sau convingerile tale.
  2. Un blog este și cea mai simplă și mai frumoasă metodă de a atrage în jurul tău oameni pasionați de același subiect și de a construi o mică comunitate online. Vei fi surprins să descoperi câți oameni pe care nu îi cunoști au aceeași pasiune, pe câți îi poți ajuta cu sfaturile sau trucurile tale și de la cât de mulți vei primi tu însuți inspirație.
  3. Un blog îți dă un sentiment unic că ai realizat ceva, că ai crescut ceva de la zero și că lași ceva în urma ta. Și că, la urma urmei, îi ajuți pe ceilalți prin ceea ce tu știi să faci și împărtășești cu ei prin intermediul blogului. Să recunoaștem, asta este o satisfacție foarte greu de obținut.
  4. Un blog îți va dezvolta noi abilități, poate neatinse până la acel moment. Va fi nevoie să înveți câte ceva despre partea tehnică din culise, despre grafică și despre fotografie. Vei învăța să scrii mai bine și să te exprimi cu mai multă ușurință. Vei afla că social media nu e un loc de pierdut timpul decât pentru cei care nu au ce face cu el. Pentru tine va deveni cea mai puternică și cea mai fascinantă unealtă de marketing.
  5. Prin toate lucrurile noi pe care le înveți, un blog îți va deschide multe drumuri și poate, unele uși. O bună parte din activitățile pe care le desfășor acum le datorez lucrurilor învățate de pe propriul blog: webdesign, grafică, content writing, social media și fotografie. Am deschis mai ușor anumite uși pentru că am avut un blog care a vorbit în numele meu mai bine decât un CV.
  6. Pentru că tu vei citi despre mâncare și vei exersa într-o săptămână cât alții într-un an, vei găti mai bine de la o rețetă la alta și de la o zi la alta. Vei ști mai multe lucruri despre alimente și vei descoperi ingrediente noi. Ghici cine se va bucura cel mai mult de asta? Exact, și tu, dar mai ales familia ta!
  7. Îți vei face noi prieteni. Blogul îți va canaliza atenția și interesul spre evenimente în care vei întâlni oameni cu care vei rezona imediat. Vei participa la conferințe, prezentări de produse, food trip-uri, sesiuni de gătit sau concursuri împreună cu alți bloggeri. Vei fi uimit cât de ușor se leagă prieteniile între oameni care împărtășesc aceleași pasiuni și cât de frumoase și de durabile pot fi.
  8. De la un moment încolo vei începe să colaborezi cu brandurile din domeniu și să primești produse sau electrocasnice de bucătărie pentru a le testa și a-ți spune părerea despre ele. Nu te îmbogățești din asta, dar zău că e plăcut să primești cele mai bune produse, uneori înainte ca acestea să apară pe piață. Poate vei câștiga și vreun concurs de gătit și te vei alege cu cel mai tare mixer de bucătărie așa cum mi s-a întâmplat mie. Sincer, nu cred că l-aș fi avut dacă nu eram blogger culinar.
  9. În timp vei aduna o întreagă colecție de rețete. Poate cine știe, într-o bună zi se vor transforma într-o carte. Mulți bloggeri culinari după ceva ani de activitate aleg să își pună experiența în paginile unei cărți cu rețete. E un vis mare, dar e foarte realizabil și e atât de frumos!
  10. Dacă îl faci corect și cu pasiune, bloggingul te va transforma într-un om mai bun și mai frumos. Sunt convinsă că fără blogul meu, aș fi fost astăzi un altfel om. Mai sărac în cunoștințe, în experiențe, în prieteni, mai lipsit de preocupări sau cu preocupări mai frivole. Poate nu aș fi avut niciodată curajul să mă desprind de un job full-time și să lucrez pentru mine. Blogul mi-a dat încredere în mine și în ceea ce pot face cu mâinile și cu mintea mea.

Așadar, dacă ai o cât de mică pasiune spre orice ține de alimentație, nu aștepta să se întâmple vreo minune și aceasta să își găsească singură făgașul în viața ta. Pornește un blog și oferă-i pasiunii tale cadrul în care să se dezvolte. E un drum lung, puțin greu, dar și frumos în același timp. Și ce mult o să-ți placă! 🙂

Dacă ai întrebări și te pot ajuta cu ceva, sunt mereu prin preajmă. La un click distanță, cum se spune acum.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
65 shares

Comentarii

  1. Maia a zis

    octombrie 08, 2023 at 6:07 pm

    Dragă și prețioasă Iuliana, te felicit pentru acest articol, te urmăresc cu deosebita placere, am gătit mult după rețetele tale, ești o adevărată inspirație pentru mine (și cred că si pentru alții), ești un OM minunat și special !!!
    Te îmbrățișez cu drag, mult succes și multe bucurii !!! ????????????

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 08, 2023 at 6:24 pm

      Vă mulțumesc foarte mult pentru așa cuvinte frumoase! Fac tare bine la moral, parcă-mi dau aripi!
      Îmbrățișări cu drag și de la mine! Numai bine vă doresc!

      Răspunde
  2. marcela cosnean a zis

    martie 07, 2020 at 8:38 pm

    Draga Iuliana,

    Te urmaresc cu mare placere si bucurie ;
    Cred cu tărie in tot ceea ce ne-ai relatat cu atata sinceritate , " pasiune " in gand si vorbe ;

    Succes si bucurie !
    O primavara minunata , plina de iubire si prospera ;
    Cu drag,
    marcela cosnean

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2020 at 7:17 am

      Mulțumesc din suflet, Marcela! 🙂

      Răspunde
  3. Ileana a zis

    februarie 25, 2020 at 7:27 pm

    Felicitari, Iuliana! Si pentru blog, si pentru acest articol. Si mult succes in continuare! Ca este si in beneficiul nostru! 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 26, 2020 at 6:58 am

      Mulțumesc din suflet, Ileana! <3

      Răspunde
  4. Vio a zis

    februarie 23, 2020 at 9:02 pm

    Mi-e greu să-mi găsesc cuvintele. Dragă Iuliana, ești un suflet frumos și mereu mă surprinzi plăcut și diferit, încât mă întreb „oare ce va urma“. Felicitări sincere și remarca mea este următoarea pt. secțiunea „negative“: dacă nu ai nimic de spus, lasă-o baltă! Totuși, blogul nu e pt. oricine și nici nu-i la îndemâna oricui. Tu ai demonstrat că ești din lumea asta, că ai mereu ceva de spus și o faci în stilul tău inconfundabil. Motiv pt. care sunt încă abonat; în condițiile în care număr abonamentele pe degetele unei singure mâini. Sunt cu ochii pe tine!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 23, 2020 at 9:27 pm

      Eh, acum sunt puțin cam copleșită și nu cred că merit atâtea laude, că dară n-am făcut vreo vitejie! 🙂
      Nu știu dacă să fiu de acord cu remarca și vorbesc serios, chiar nu știu. Cred că dacă cineva nu are nimic de spus, nu-i bai, probabil că foarte puțini vor citi blogul respectiv. Dar el, blogul, poate fi infinit folositor persoanei în cauză din multe puncte de vedere: educație, disciplină, creativitate, exercițiu, etc. Dacă nu-l faci pentru alții, fă-l pentru tine. Cred că nu am punctat suficient ideea asta în articol.
      Nici eu nu știu dacă am avut ceva de spus de la început. Cumva am crescut odată cu blogul meu, sper că are sens ce spun. Uneori, când mă uit în urmă roșesc singură în fața ecranului și îmi vine să șterg rețete mai vechi. Le las, totuși, pentru că fac parte din istoria mea. Nu le mai promovez și sper să le uite și Google și să nu dea nimeni peste ele 😀
      Și oare acum chiar spun ceva ce nu s-a mai spus sau nu mai spune nimeni? Dar asta cu autenticitatea e o altă discuție care mă roade...

      Răspunde
  5. Gretel a zis

    februarie 23, 2020 at 8:17 pm

    Se vede ca pui suflet in ceea ce faci si ca te regasesti pe tine insuti prin aceasta activitate.. Cine nu intelege bucuria sufletului de a face ceva din iubire, acela nu intelege sensul vietii. Ma bucur pentru tine si iti doresc tot binele din univers!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 23, 2020 at 8:27 pm

      Mulțumesc din suflet! <3

      Răspunde
  6. Dana a zis

    februarie 23, 2020 at 7:04 pm

    Ce frumos ai scris, cu rabdare, cu explicatii si pasiune!
    Sunt total de acord cu ce ai scris.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 23, 2020 at 7:07 pm

      Mulțumesc mult, Dana! <3

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.