Deşi sărac în calorii, prazul este în schimb foarte bogat în vitamine şi minerale, de unde şi renumitele lui calităţi nutritive şi terapeutice. Deci mâncărurile pe bază de praz e de preferat să nu ne lipsească din meniu, cu atât mai mult cu cât în perioada asta este şi foarte ieftin pe tarabele din pieţe.
Mod de preparare ciorbă de praz
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 3 litri de apă
- 3-4 fire de praz
- 1 morcov mare
- 1 ardei gras
- o felie de ţelină
- o bucată de rădăcină de pătrunjel
- 1 ceapă mică
- 2 cartofi
- 2 linguri de ulei de măsline
- roşii tocate sau din conservă (sau suc de roşii)
- ½ litru de borş sau zeamă de la varza murată
- leuştean sau pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Se pune apa la fiert cu un vârf de linguriţă de sare. Când apa începe să fiarbă, se adaugă morcovii, ceapa, ţelina şi rădăcina de pătrunjel tăiate cubuleţe.
- Se lasă la fiert cam 15 minute, după care adăugăm ardeiul şi cartofii cuburi şi lăsăm în continuare la fiert.
- Între timp curăţăm şi tăiem rondele firele de praz şi le călim 5-6 minute în puţin ulei. Le adăugăm în oală împreună cu sucul de roşii. Potrivim de sare şi piper, adăugăm borşul sau zeama de varză fierte separat, lăsăm ciorba să mai dea câteva clocote, după care oprim focul.
- Înainte de servire presărăm cu leuştean sau pătrunjel tocat.
- Dacă nu țineți post, merge de minune cu o lingură de smântână adăugată în momentul servirii. E o ciorbă delicioasă şi plină-plină de vitamine 🙂
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la ciorbă de praz!
Lasă un comentariu