Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt

9 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Acești cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar sunt una dintre cele mai simple și satisfăcătoare rețete de post pe care le fac. Cu marginile rumenite, interior moale și un mujdei turnat generos peste ei, sunt fix ce trebuie când vrei ceva gustos, sățios și rapid.

tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar

Rețeta de cartofi fierți și zdrobiți este perfectă pentru zilele de post pentru că nu am folosit unt. Secretul e contrastul între cartofii crocanți și mujdeiul de usturoi cu mărar adăugat imediat după coacere, când cartofii sunt încă fierbinți și absorb aromele instant. Merg excelent ca garnitură, dar și ca fel principal alături de o salată de vară.

Dacă nu vrei să folosești cuptorul, îți recomand această rețetă de cartofi țărănești la tigaie . Aromați și delicioși!

cartofi zdrobiti copti si rumeniti cu usturoi si marar proaspat asezati pe platou rotund serviti cu mujdei si castraveti murati
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 4 porții
  • Cum facem cartofi zdrobiți la cuptor - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas
  • Cum servim cartofii zdrobiți la cuptor
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete ușoare cu cartofi
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 4 porții

lista de ingrediente cu etichete reteta cartofi zdrobiti la cuptor
  • 1 kg cartofi mici sau medii - alegeți soiuri cu coajă subțire
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriță boia dulce sau afumată (opțional) – pentru culoare și aromă

Pentru mujdeiul de la final

  • 4-5 căței de usturoi mari
  • ½ linguriță sare
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 3-4 linguri de apă caldă – emulsionează mai bine mujdeiul și îl subțiază puțin
  • ½ legătură mărar proaspăt, tocat foarte fin

Cum facem cartofi zdrobiți la cuptor - rețeta video detaliată

Vreți să vedeți cum îi zdrobesc fără să-i fărâm, cum obțin crustă crocantă sau cum torn mujdeiul cât sunt fierbinți? Urmăriți rețeta video și abonați-vă la canal pentru mai multe rețete simple și gustoase:
👉 https://www.youtube.com/@Iuliana_BucateAromate/videos

Mod de preparare - rețeta pas cu pas

Cartofi spălați în coajă, fierți în apă cu sare până când furculița intră ușor în ei pentru rețeta de cartofi zdrobiți la cuptor.

1. Spălați cartofii (nu e nevoie să-i curățați) și fierbeți-i în apă cu sare până intră furculița ușor în ei (15-20 min), apoi scurgeți-i și lăsați-i 5 minute să se răcorească.

Cartofi fierți așezați în tavă și zdrobiți ușor cu fundul unui pahar pentru textura crocantă specifică acestei rețete.

2. Așezați cartofii în tava unsă cu puțin ulei și zdrobiți-i ușor cu fundul unui pahar.

Ungerea cartofilor zdrobiți cu ulei de măsline aromatizat cu piper și boia înainte de coacerea la cuptor.

3. Ungeți-i cu amestecul de ulei, piper și boia (dacă folosiți).

tava in cuptor cu cartofi zdrobiti rumeniti si crocanti

4. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 220°C, 25-30 minute, până devin crocanți.

Pregătirea mujdeiului de usturoi proaspăt zdrobit în mojar, aromatizat cu ulei de măsline și mărar proaspăt.

5. Între timp, pregătiți mujdeiul: zdrobiți usturoiul cu sare, adăugați ulei și 3-4 linguri de apă caldă și amestecați să emulsioneze bine.

Cartofii zdrobiți la cuptor, rumeniți și crocanți, peste care se toarnă mujdei de usturoi și mărar cât sunt încă fierbinți.

6. Turnați mujdeiul și presărați mărarul peste cartofii fierbinți, imediat ce i-ați scos din cuptor.

Cum servim cartofii zdrobiți la cuptor

Serviți cartofii calzi, ca atare sau, dacă nu țineți post, ca garnitură lângă orice carne gătită la cuptor sau la grătar. Noi i-am mâncat cu castraveți covăsiți dar merg la fel de bine cu orice altă salată.

Cum se păstrează

Cartofii zdrobiți cu usturoi sunt delicioși cât sunt calzi, dar dacă totuși nu s-au mâncat toți, se pot păstra 2-3 zile în frigider, într-o caserolă închisă. Se reîncălzesc bine în cuptor sau în air fryer pentru a redeveni crocanți, iar mujdeiul se face proaspăt, deoarece nu se păstrează bine pentru a doua zi.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Nu fierbeți cartofii prea mult – doar cât să intre furculița, altfel se sfărâmă la zdrobit.
  • Nu îi zdrobiți prea tare – doar cât să se crape și să se aplatizeze.
  • Folosiți o pensulă de silicon pentru a distribui uniform uleiul peste cartofi.
  • Turnați mujdeiul imediat după scoaterea din cuptor – căldura intensifică aromele.

Întrebări frecvente

Pot folosi cartofi mai mari?

Da, dar tăiați-i pe jumătate ca să se coacă uniform și să poată fi zdrobiți mai ușor.

Pot adăuga și ceapă verde în mujdei?

Da, pentru o variantă ușor diferită, merge perfect.

Pot să fac cartofi zdrobiți în air fryer?

Da, dar lucrați în tranșe. Aveți grijă la spațiu – cartofii trebuie să stea răsfirați.

Alte rețete ușoare cu cartofi

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • cei mai buni cartofi la cuptor
    Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
  • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
    Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
  • 2 retete simple de cartofi natur
    Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

cartofi zdrobiti copti si rumeniti cu usturoi si marar proaspat asezati pe platou rotund pentru servire

Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt

Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt. Crocanți la exterior, moi și aromați în interior. Rapid și gustos!
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg cartofi (mici sau medii, cu coajă subțire)
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriță boia dulce sau afumată (opțional)

Pentru mujdeiul de la final

  • 4-5 căței de usturoi
  • ½ linguriță sare
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3-4 linguri apă caldă
  • ½ legătură mărar proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați cartofii (nu e nevoie să-i curățați) și fierbeți-i în apă cu sare până intră furculița ușor în ei (15-20 min), apoi scurgeți-i și lăsați-i 5 minute să se răcorească.
    Cartofi spălați în coajă, fierți în apă cu sare până când furculița intră ușor în ei pentru rețeta de salata cu iaurt
  • Așezați cartofii în tava unsă cu puțin ulei și zdrobiți-i ușor cu fundul unui pahar.
    Cartofi fierți așezați în tavă și zdrobiți ușor cu fundul unui pahar pentru textura crocantă specifică acestei rețete.
  • Ungeți-i cu amestecul de ulei, piper și boia (dacă folosiți).
    Ungerea cartofilor zdrobiți cu ulei de măsline aromatizat cu piper și boia înainte de coacerea la cuptor.
  • Coaceți în cuptorul preîncălzit la 220°C, 25-30 minute, până devin crocanți.
    tava in cuptor cu cartofi zdrobiti rumeniti si crocanti
  • Între timp, pregătiți mujdeiul: zdrobiți usturoiul cu sare, adăugați ulei și 3-4 linguri de apă caldă și amestecați să emulsioneze bine.
    Pregătirea mujdeiului de usturoi proaspăt zdrobit în mojar, aromatizat cu ulei de măsline și mărar proaspăt.
  • Turnați mujdeiul și presărați mărarul peste cartofii fierbinți, imediat ce i-ați scos din cuptor.
    Cartofii zdrobiți la cuptor, rumeniți și crocanți, peste care se toarnă mujdei de usturoi și mărar cât sunt încă fierbinți.

Bine de știut:

  • Nu fierbeți cartofii prea mult – doar cât să intre furculița, altfel se sfărâmă la zdrobit.
  • Nu îi zdrobiți prea tare – doar cât să se crape și să se aplatizeze.
  • Folosiți o pensulă de silicon pentru a distribui uniform uleiul peste cartofi.
  • Turnați mujdeiul imediat după scoaterea din cuptor – căldura intensifică aromele.
Valori nutriționale
Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
Valori per porție
Calorii
302
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Carbohidrați
 
45
g
15
%
Fibre
 
6
g
25
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
5
g
10
%
Vitamina A
 
5
IU
0
%
Calciu
 
36
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
9 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required