Rețeta de cârnați la cuptor, fără alte grăsimi adăugate. Cum se gătesc cârnații în vin la cuptor. Cârnați suculenți și frumos rumeniți.
N-a trecut nici o lună de la Crăciun şi de când vă povesteam cum facem noi cârnaţii. Sărbătorile au trecut, cârnaţii au (mai) rămas. În congelator, căci acolo le este locul până când încet, încet îi vom consuma pe toţi.
Vă spuneam în reţeta de cârnaţi de casă că după ce se usucă puţin la aer, formăm punguţe adaptate consumului nostru, cu câte 4 sau 5 cârnăciori pe care la păstrăm la congelator până le vine rândul în meniu. Iar când le vine rândul...ei, atunci e-atunci! Cum îi gătim?
În general, cârnaţii se fac prăjiţi în tigaia cu ulei. Buni, foarte buni! Dar asta cu condiţia ca toată lumea din familie să fie sănătoasă şi să stea bine cu silueta. Dar cum aproape în fiecare casă e câte cineva care ţine un regim oarecare, fie pe motive de sănătate, fie pe motive de scădere a greutăţii (aici din păcate, mă includ şi pe mine) trebuie să căutăm metode alternative de preparare a cârnaţilor.
Dacă locuiţi la casă, sunteţi norocoşi! Puteţi frige cârnaţii pe un grătar cu lemne şi vor avea un gust divin! Dacă însă locuiţi la bloc, nu disperaţi! La fel de buni sunt şi cârnaţii făcuţi la cuptor, fără pic de grăsime adăugată, în afara grăsimii pe care şi-o lasă ei în tavă 😉
Mod de preparare cârnaţi la cuptor. Cârnați gătiți în vin.
Metoda 1: cârnați gătiți simplu, la cuptor
Se pun cârnaţii într-o tavă şi se bagă în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Nu e nevoie să îi decongelaţi înainte, ci trebuie doar să îi separaţi unul de altul şi să îi aşezaţi frumos în tavă. Peste 20-25 de minute, deschideţi cuptorul şi întorceţi-i pe partea cealată. Ar trebui să fie deja rumeniţi pe partea pe care au stat în tavă. Mai lăsaţi-i încă 15-20 de minute şi sunt gata. Ca să vă asiguraţi puteţi "sacrifica" un cârnăcior şi să-l tăiaţi în două ca să vedeţi dacă e bine pătruns şi în interior.
Şi gata, asta-i tot! Avem cârnăciori perfect rumeniţi, uşor crocanţi, delicioşi şi mai ales preparaţi în cel mai dietetic şi sănătos mod cu putinţă! 🙂
Metoda 2: cârnați gătiți în vin, la cuptor
O altă metodă de a găti cârnați la cuptor este să îi înăbușim la început în sos de vin. Vă las mai jos rețeta scrisă, iar la final găsiți și rețeta video postată pe canalul de YouTube al blogului, unde puteți vedea exact cum am procedat eu și cum au ieșit cârnații mei gătiți în vin 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cârnați la cuptor
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g cârnati de casă sau cârnați cumpărați
- 150 ml vin, de preferat roze
- 1 lingură puțin ulei pentru uns tava
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Ungeți cu puțin ulei un vas care va merge la cuptor și care are capac. Dacă nu aveți un vas cu capac, puteți improviza un capac din folie de aluminiu.
- Așezați cârnații în vas și turnați vin cam până la jumătatea grosimii cârnaților.
- Puneți capacul și dați vasul la cuptor pentru 20 de minute.
- Deschideți cuptorul și îndepărtați capacul.
- Măriți temperatura la 220 de grade și mai lăsați cârnații în cuptor încă 10 minute sau până se rumenesc frumos.
- Dacă doriți cârnați mai bine pătrunși, atunci păstrați temperatura la 180 de grade și lăsați cârnații încă 20 de minute în cuptor (fără capac).
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă mai aveţi timp şi răbdare, puteţi încerca si reţeta de mămăliguţă cu cârnaţi la cuptor. E un deliciu! Are brânză rasă la interior şi ouă bătute cu smântână deasupra, care se rumenesc frumos şi apetisant. În caz de nevoie, vezi aici cum se face mămăliga - reţeta pas cu pas.
Dacă vă place lintea, puteți face o garnitură de piure de linte lângă cârnăciorii la cuptor. Merg de minune și cu câteva murături alături 😉
Claudia a zis
Buuuni, tare buni pe vreme rece 🙂 Si mai ales asa, facuti la cuptor.
Am facut si eu de sarbatori dar am mai adaugat si ceva carnita pe langa ei in tava 😉