Timp estimat pentru citit: 7 minute
Budinca de cartofi rași cu brânză gătită la cuptor este o rețetă delicioasă și ușor de preparat, cu ingrediente simple și ieftine. Crocantă, sățioasă și foarte gustoasă, această budincă este mâncarea perfectă pentru prânz sau pentru cină!
Această mâncare tradițională românească are ingrediente simple și ieftine, pe care le avem mereu în casă, în orice anotimp.
Budinca se face ușor și este o combinație perfecta de cartofi, brânză și oua, toate coapte la cuptor până devin aurii și crocante la suprafață. Se servește cu smântână, iaurt, ketchup și cu murături sau salată de legume proaspete.
Urmați rețeta pas cu pas pentru o reușită sigură. Veți obține cea mai bună budincă de cartofi, o bucurie pentru toată familia!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- cartofi - orice fel de cartofi sunt potriviți pentru această rețetă. Îi vom folosi rași pe răzătoarea cu găuri mari.
- ceapă - folosim ceapă uscată pentru a da gust și savoare acestui preparat.
- usturoi - pentru un plus de aromă
- ouă - leagă compoziția
- ulei - puteți folosi ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline pentru o aromă mai plăcută
- brânză - aveți nevoie de o brânză sărată și maturată care să poată fi dată pe răzătoare: telemea, caș de oi sau de vaci, brânză frământată. Rețeta iese foarte bine și cu brânză de burduf.
- pesmet - absoarbe excesul de umiditate lăsat de cartofi
- praf de copt - deși folosim praf de copt mai mult la prăjituri, la această budincă de cartofi rași rolul lui este acela de a aera compoziția în cuptor, astfel încât aceasta să fie uscată și crocantă. Fără praf de copt budinca va fi ușor umedă în interior.
- sare și piper
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
E foarte ușoară rețeta de budincă de cartofi rași, dar are câteva mici secrete de care trebuie să ținem cont ca să iasă cu adevărat delicioasă. Urmați pașii de mai jos pentru a obține cel mai bun preparat.
Curățați și spălați cartofii și dați-i pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Apoi îi puneți într-un șervet curat de bucătărie și îî stoarceți foarte bine ca să eliminați lichidul în exces.
Puneți în cuva robotului sau într-un tocător electric ceapa și usturoiul și mărunțiți până se transformă în pastă. Dacă nu aveți robot, tocați ceapa foarte mărunt și treceți usturoiul prin presă.
Puneți cartofii storși într-un castron încăpător și peste ei adăugați pasta de ceapă și usturoi, brânza rasă și pesmetul amestecat cu praful de copt. Amestecați.
Ungeți tava cu ulei și așa, goală, o băgați în cuptorul preîncălzit la 190 de grade. Lăsați tava în cuptor doar 5 minute, timp suficient pentru ca uleiul să sa încingă.
Între timp, bateți ouăle, turnați uleiul peste ele, amestecați și turnați totul în castronul cu cartofi. Potriviți gustul de sare și piper. Omogenizați.
Scoateți tava fierbinte din cuptor, turnați compoziția și nivelați. Dați budinca la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, până când se rumenește și este bine închegată.
Variante ale rețetei
Puteți îmbogăți această budincă de cartofi rași adăugând ingrediente după gustul vostru. Iată câteva exemple:
- smântână - puțină smântână grasă adăugată în compoziție, va aduce savoare și face budinca mai cremoasă
- carne - pentru un gust mai bogat, puteți adăuga cuburi de bacon sau rondele de cârnați subțiri, uscați.
- picant - dacă vă plac mâncărurile picante, adăugați în compoziție câțiva fulgi de chilli
- cașcaval - pentru o crustă apetisantă, puteți presăra budinca cu cașcaval ras înainte de a o introduce în cuptor
- roșii - câteva felii de roșii așezate deasupra se vor rumeni frumos și vor aduce nu doar un aspect plăcut, ci și puțină aciditate în fiecare porție de budincă. Vedeți cum am făcut eu la rețeta de piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor.
Cum se păstrează
Budinca de cartofi rași este foarte bună atât caldă, cât și rece, direct de la frigider. Se păstrează foarte bine în caserole cu capac până la 3-4 zile.
Dacă doriți să o serviți caldă, se încălzește ușor la microunde sau în cuptor, la 180 de grade pentru 10-15 minute.
Nu vă recomand să o congelați pentru că își schimbă textura.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi budinca de cartofi rași
Puteți servi această budincă delicioasă cu smântână sau iaurt grecesc sau cu un sos acrișor. Se potrivește bine și alături de salate sau murături. Iată mai jos câteva idei:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o tavă 32x20x7 cm
- aprox. 1 kg cartofi
- 2 buc ceapă uscată
- 2 căței usturoi
- 5 ouă
- 50 ml ulei
- 150 g brânză sărată (telemea, caș, brânză de burduf)
- 25 g pesmet
- 1 linguriță rasă praf de copt
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
- Curățați și spălați cartofii și dați-i pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Apoi îi puneți într-un șervet curat de bucătărie și îî stoarceți foarte bine ca să eliminați lichidul în exces.
- Puneți în cuva robotului sau într-un tocător electric ceapa și usturoiul și mărunțiți până se transformă în pastă. Dacă nu aveți robot, tocați ceapa foarte mărunt și treceți usturoiul prin presă.
- Puneți cartofii storși într-un castron încăpător și peste ei adăugați pasta de ceapă și usturoi, brânza rasă și pesmetul amestecat cu praful de copt. Amestecați.
- Ungeți tava cu ulei și așa, goală, o băgați în cuptorul preîncălzit la 190 de grade. Lăsați tava în cuptor doar 5 minute, timp suficient pentru ca uleiul să sa încingă.
- Între timp, bateți ouăle, turnați uleiul peste ele, amestecați și turnați totul în castronul cu cartofi. Potriviți gustul de sare și piper. Omogenizați.
- Scoateți tava fierbinte din cuptor, turnați compoziția și nivelați. Dați budinca la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, până când se rumenește și este bine închegată.
- Serviți budinca caldă sau rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
ioana ivanciu
delicioasa si usoara!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur mult că vă place rețeta. Mulțumesc și eu. Numai bine!