Eu zic că facem noi tot felul de experimente şi inovaţii în bucătărie, ne fandosim cu ingrediente nou apărute sau venite de pe cine ştie ce continente, dar până la urmă vine o vreme când ni se face un dor de mâncărurile noastre, alea simple şi bune pe care le ştim de la părinţi şi de la bunici şi care au trecut proba timpului şi tot în topul preferinţelor noastre au rămas. Pentru mine ficăţeii înăbuşiţi la ceaun sunt un deliciu al copilăriei greu de egalat. Să înting cu pâine proaspătă în uleiul ăla în care i-am prăjit e ceva aşaaa....care nu se poate descrie în cuvinte...
Mod de preparare ficăţei la ceaun
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 2 porţii
- 500 g ficăţei de pui
- 4-5 căţei de usturoi
- 50 ml de ulei
- 50 g unt (se poate înlocui cu 50 ml de ulei)
- 50 ml de apă
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Ficăţeii se curăţă de membrane şi se spală în mai multe ape, apoi se lasă într-o strecurătoare să se scurgă foarte bine de apă.
- Într-un ceaun cu fund gros (eu am unul din fontă pe care îl folosesc şi la mămăliguţă) punem la încins uleiul şi untul. Când untul este topit, adăugăm usturoiul tăiat mărunt şi ficăţeii, atenţie, fără să îi condimentăm! Nu punem sare de la început pentru că se întăresc, ficăţeii se condimentează numai la final.
- Amestecaţi uşor astfel incât uleiul să cuprindă toţi ficăţeii, dar fără să îi sfărâmaţi pentru că sunt foarte fragezi şi delicaţi. Adăugaţi şi cei 50 ml de apă şi lăsaţi ficăţeii să se prăjească la foc mic, cu capac, amestecând din când în când ca să se rumenească pe toate părţile.
- Sunt gata în aprox. 15-20 de minute. Cu 2-3 minute înainte să îi luaţi de pe foc, presăraţi sare şi piper proaspăt măcinat cât vă place. Ficăţeii trebuie să fie rumeni la exterior, dar moi şi suculenţi la interior. Nu îi lăsaţi mai mult, pentru că se vor usca, se vor întări şi îşi pierd toată savoarea.
- Noi i-am servit imediat, calzi, lângă un piure făcut din 4 cartofi la care am adăugat 50 ml de lapte şi 50 g de unt şi cu o salată de roşii. La fel de bine merg şi cu o mamăliguţă caldă şi stropiţi cu mujdei de usturoi dacă vă place.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă aţi cumpărat mai mulţi ficăţei, puteţi face un delicios pate de ficat sau poate doriţi să încercaţi şi reţeta de ficăţei pane.
Claudia a zis
Ce pofta mi-ai facut cu reteta asta de ficatei 🙂 Ma duc sa pregatesc ceaunul :)))
Iuliana a zis
Sa zic drept, mi-am facut pofta si mie insami, in timp ce scriam reteta :)))
anca a zis
Eu nu mancam ficatei cand eram mica de mofturoasa ce eram, insa cand Ilincuta a venit acasa, ii tot faceam tot felul de mancaruri care nu-i placeau, intr-o zi i-am facut ficatei cu piure, vai asa s-o bucurat, a zis ca e mancarea ei favorita, acum sunt snitelele cu piure:).
Iuliana a zis
Haha, cred ca toti copiii trec prin faza de snitele cu piure 🙂