De Paşti am cumpărat o jumătate de miel. Din gât şi cap am făcut un borş de miel cu leuştean, iar din pulpa posterioară am făcut friptura de miel la cuptor cu vin roşu şi usturoi. Mai ramăseseră în congelator nişte coaste şi pulpiţa din faţă, destul de micuţă. Parcă se cereau investite şi ele într-o friptură pe care să o mâncăm alături de o salată verde cu multe ridichi.
Ca să mai variez faţă de friptura noastră tradiţională de Paşti pe care o facem la fel în fiecare an, dar să rămân totuşi la o reţetă simplă de friptură care să nu mă ţină prea mult pe lângă aragaz, am ales să o fac tot la cuptor, doar să o aromatizez diferit. Carnea de miel se împacă foarte bine cu menta, cu turmericul, dar şi cu puţină coajă de lămâie care îi dă o aromă deosebită. Nu poate desigur să lipsească usturoiul şi totul merită stropit cu un vin alb, sec. A rezultat o friptură fragedă, suculentă şi aromată. Cu siguranţă o să vă placă şi vouă, dar şi musafirilor voştri 😉
Cum se face friptura de miel cu mentă, lămâie şi usturoi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 2 kg carne de miel (noi am avut coaste şi o pulpa anterioară)
- 5-6 căţei de usturoi
- 300 ml vin alb
- 150 ml de ulei
- ½ linguriţă de piper
- 1 linguriţă boia de ardei dulce
- ½ linguriţă de turmeric
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- 1 linguriţă de mentă uscată
- coaja de la 1 lămâie
- ½ lămâie tăiată felii
- 3-4 crenguţe de mentă proaspătă
- 100 ml de apă
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Spălați carnea sub un jet de apă rece, apoi tamponați cu un prosop de hârtie ca să o uscaţi. În acest fel mmarinada şi condimentele vor adera mai bine la suprafaţa cărnii.
- Crestaţi din loc în loc carnea şi introduceţi feliuţe de usturoi.
- Într-un ibric sau în alt vas potrivit, amestecaţi uleiul cu vinul, adăugati toate condimentele şi omogenizaţi.
- Aşezaţi carnea într-o tavă care va merge la cuptor şi turnaţi amestecul de mai sus peste carne. Masaţi bine, să ajungă condimentele peste tot.
- Acoperiţi carnea cu un prosop sau folie alimentară şi lăsaţi-o la macerat cel puţin o oră. În acest timp, mai stropiţi din când în când carnea cu sosul din tavă.
- Aprindeţi cuptorul la 200 de grade.
- Adăugaţi în tavă 100 ml de apă, aşezaţi felii de usturoi, de lămâie şi frunze de mentă peste carne, acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi daţi friptura la cuptor pentru aprox. 60 de minute.
- Din când în când verificaţi să nu scadă lichidul prea mult şi mai stropiţi carnea cu sosul din tavă. Dacă e nevoie mai adăugaţi puţină apă.
- După cele 60 de minute, verificaţi carnea să fie bine pătrunsă, îndepărtaţi folia de aluminiu şi mai lăsati tava la cuptor cam 10 minute pentru a se rumeni frumos carnea.
- Se serveşte cu salată verde sau cu orice alte legume vă plac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Carnea de miel fiind destul de indigestă, în ultima vreme noi nu mai facem nicio altă garnitură la această friptură. Doar cu o salată verde alături este perfectă pentru gusturile noastre. Dar dacă vă place, iar sănătatea şi silueta vă permit, puteţi servi această friptură de miel cu o garnitură de cartofi, orez, cuscus, morcovi caramelizaţi, etc.
Ferentz Constanta a zis
Foarte de folos rețeta. Nu prea știu eu ce e aia turmenic, sau cum îi spune, dar bănuiesc că e un condiment, care nu știu ce gust are. Așa că, până la proba contrarie o să încerc să fac friptura fără el. Și eu mai am ceva în congelator... Mulțumesc pentru rețetă.
Iuliana a zis
Turmeric sau curcuma e un condiment asiatic. Dar friptura merge de minune si fara el. Menta si coaja de lamaie fac toti banii 😉
Claudia a zis
Ah, ce bunatate ai azi in meniul virtual 🙂
Mi-a facut pofta pentru toata saptamana :))
Iuliana a zis
🙂