Sărmăluţe cu carne de miel în frunze de tei, mici cât un degetar, aromate şi bune de se topesc în gură! Cum se aleg frunzele de tei, cum se fac sărmăluţele, cât se fierb şi cum se servesc.
Pe oricine întrebi despre Galaţi îţi va spune înainte de altele mai bune sau mai rele, că e "oraşul teilor". Asta e ştiută şi nu i-o poate contesta nimeni, mai ales că zice-se, strada Domnească este cea mai lungă stradă cu tei din Europa.
Dar tei nu găseşti doar pe strada Domnească, ci practic pe fiecare stradă mică sau mare din oraş, pe faleza de jos a Dunării şi pe cea de sus cât e ea de lungă, în fiecare parc, printre blocuri şi în curţile oamenilor. Ba avem chiar şi un cartier care se numeşte Parfumul Teilor! Cândva am avut şi o cofetărie cu acelaşi nume.
Începutul verii e mereu auriu şi parfumat la Galaţi. Când înfloresc teii, întreg oraşul miroase ameţitor şi dulce ca o ceaşcă uriaşă de ceai. Cred că timp de aproape o lună, cât durează inflorescența generală, întreaga populaţie a Galaţiului doarme mai bine, e mai calmă şi mai fericită. Efectul florilor de tei asupra psihicului colectiv 🙂
Păi cum altfel credeţi că se explică îngăduinţa autorităţilor şi a poliţiei locale faţă de cetăţenii urbei care, cocoţaţi pe scări pliante sau pe scăunelul adus de acasă, culeg de zor frunze de tei pentru sarmale sau flori pentru pus la uscat? Nici măcar nu se doreşte stoparea fenomenului, pentru că face parte din cultura locală. Să fim serioşi, în spatele oricărui poliţist sau gardian public e o mamă sau o soţie care îi face sărmăluţe în frunze de tei! 🙂
Cum de obicei teii înfrunzesc cam prin preajma Paştelui, când încă mai găsim carne proaspătă de miel în magazinele de încredere, aceasta este umplutura preferată şi recomandată a "sărmăluţelor de primăvară. Sunt sărmăluţe care se fac doar o dată pe an, când frunzele de tei sunt încă tinere.
Mici cât degetul, cu umplutură din carne de miel şi ceapă verde, înfășurate în frunze fragede de tei şi fierte molcom la cuptor. Sunt cele mai gustoase sărmăluţe! Frunzele de tei le dau o aromă deosebită care se asortează de minune cu carnea de miel. Şi cu un vin roşu. Să vedeţi ce frumos miroase în bucătărie când le scoatem din cuptor!
Noi obişnuim să mâncăm sărmăluţele de primăvară cu iaurt. Nici cu smântână n-ar fi vreo supărare, dar parcă mititelele astea alunecă mai vesele pe gât dacă sunt învelite în iaurt.
Mod de preparare sărmăluţe cu carne de miel în frunze de tei
E de la sine înţeles că pentru sărmăluţele de azi vom "jumuli" un tei curat, nestropit cu nimic, crescut cât mai departe de străzile principale şi aglomerate ale oraşului. Alegeţi frunze cât mai crude, cu nervuri fine. De preferat ar fi să faceţi sărmăluţele de cum au înfrunzit teii, înainte să apuce să înflorească, pentru că atunci sunt frunzele mai fragede şi mai bune. Dar şi dacă au apucat să înflorească, alegeţi frunze mai tinere, dinspre capătul ramurilor.
Ca şi la reţetele de sărmăluţe în frunze de viţă de vie, şi frunzele de tei trebuiesc opărite înainte să ne apucăm de treabă. Le opărim scurt, mai puţin de un minut, în apă clocotită în care am pus puţină sare. Le clătim imediat cu apă rece şi vom fi încântaţi de verdele viu al frunzelor de tei. Ce bine ar fi să rămână aşa! Din păcate, după aproape două ore la cuptor culoarea nu se mai păstrează la fel de frumoasă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sărmăluţe cu carne de miel în frunze de tei
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 500 g carne de miel (de preferat pulpă)
- 2 legături de ceapă verde (folosim cam ¾, partea albă şi puţin din frunze)
- 1 ceapă uscată (micuţă)
- ½ de ardei gras (opţional, dar le da un gust tare bun)
- 70 g orez
- 150 ml suc de roşii de preferat cu pulpă
- 1 legătură de mărar
- 20 ml ulei
- 30 ml de vin roşu
- sare şi piper după gust
- aprox. 60 de frunze de tei
- iaurt sau smântână pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Frunzele de tei se opăresc într-un litru de apă clocotită în care am pus o linguriţă rasă de sare. Se lasă la fiert jumătate de minut, după care se scot şi se trec printr-un jet de apă rece.
- Tocaţi carnea la maşina de tocat sau robot.
- Căliţi în uleiul încins ceapa şi ardeiul gras tocate cubuleţe. Ceapa nu trebuie să se rumenească, ci doar să devină puţin translucidă.
- Adăugaţi orezul şi căliţi-l împreună cu legumele încă 2-3 minute, apoi lăsaţi compoziţia să se răcească.
- Amestecaţi carnea tocată, cu orezul şi ceapa călite, mărarul tocat, vinul, sare şi piper după gust.
- Framântaţi foarte bine amestecul cu mâinile, apoi începeţi să formaţi sărmăluţele.
- Aşezaţi frunzele de tei cu partea mai aspră, cea cu nervurile în sus şi puneţi cam o linguriţă de compoziţie pe fiecare frunză. Rulaţi sărmăluţele strâns, având grijă să fie capetele bine sigilate.
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu ulei o cratiţă potrivită ca mărime.
- Aşezaţi câteva frunze de tei pe fundul cratiţei, apoi peste ele sarmăluţele pe măsură ce le înfăşuraţi.
- Turnaţi sucul de roşii peste sărmăluţe şi dacă mai este nevoie, mai completaţi cu puţină apă.
- Acoperiţi ultimul strat de sărmăluţe cu câteva frunze de tei. Nivelul lichidului în cratiţă trebuie să ajungă până la aceste frunze de deasupra.
- Daţi sărmăluţele la cuptor timp de 1 oră şi jumătate. Gustaţi o sărmăluţă şi vedeţi dacă orezul şi carnea sunt fierte bine. Dacă e nevoie, lăsaţi-le încă 20-30 de minute.
- Se servesc cu iaurt, sau cu smântână, după gustul şi obiceiul fiecărei familii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ei, ce ziceţi de reţeta asta? Am eu aşa o părere că deja aţi plecat să căutaţi cel mai apropiat tei din care să culegeţi frunze fragede pentru sărmăluţe! 🙂
Mihaela Newton a zis
Draga doamnă Iuliana, aștept cu nerăbdare să le scot din cuptor. Da, la noi în Scoția abia acum frunzele de tei sunt potrivit de mari și fragede pentru sarmale! Ca să treacă mai ușor timpul până sună ceasul, am vizitat de curiozitate blog-ul doamnei Bradea, ca să constat că rețeta dumneaei diferă substanțial de a dvs., adică totul: ingrediente, cantități și procedură. Vinul roșu este esențial, ca să dau doar un exemplu. Dar ca să ne intoarcem la oile noastre, a popos de mielul care fierbe bolborosit acolo: cică lăcomia pântecelui este păcatul numărul 1, conform unuia dintre marii părinți ai bisericii. Și cu asta consider că m-am spovedit înainte de a păcătui...
Iuliana a zis
Ce mă bucur că ați încercat rețeta! Sper că v-au plăcut și că le-ați savurat cu conștiința curată. Oricum, păcatul a fost iertat în avans :))
La noi au început să înflorească teii, deja orașul miroase minunat, dar adio sarmale, frunzele sunt deja prea mature.
ANA a zis
Straniu tare ca e o reteta care a fost publicata in 2017 de Gina Bradea .cum sa numim lucrul asta??🤔🤔🤔
Iuliana a zis
Numiți-l cum doriți dumneavoastră, cu condiția să fiți absolut sigură că Gina Bradea e singura persoană din țară care face sarmale de miel în frunze de tei și în rest nu mai știe nimeni să facă așa ceva 😂
Ana a zis
Nu e vorba ca e singura care stie sa faca sa faca sarmale.mi se pare ciudat ca seamana foarte mult reteta dumneavoastra cu a dansei si ca ea a postat un an un urma de dumneavoastra
Iuliana a zis
Aveți dreptate, m-am inspirat de la Gina să pun carne, ceapă, orez, sare și piper în sarmale.
Singură nu m-ar fi dus capul! Am ajuns la 52 de ani degeaba, noroc că și-a făcut Gina Bradea blog ca să învăț și eu să fac sarmale! 😂
Ana a zis
E vorba de cantitatile care sunt aproape identice iar singura diferenta este ca ati pus vin in loc de lamaie si ati calit ceapa. In rest se vede clar sunt identice procedeul si explicatiile......
Iuliana a zis
Cred că v-am acordat destulă atenție și spațiu de exprimare pe blogul meu. Credeți ce doriți și procedați în consecință. Numai bine!
Teofanescu Nicolae a zis
Bunä ideea, dar dacä tot puneti vin, de ce nu puneti alb, iar samalele se mänâncä cu mämäligä, chiar dacä aveti marea calitate de a face pâine bunä de casä.
Multe multumiri
Iuliana a zis
Chiar imi faceam griji ca n-ati mai carcotit de vreo 2-3 zile! :))
Nu pun vin alb pentru ca mielul se asorteaza cel mai bine cu un vin rosu, iar in compozitia oricarui preparat e de preferat sa folosesti vinul pe care il vei servi si la masa, nu altul. Daca faceam sarmalute cu carne de pui, poate puneam vin alb. Da, sarmalele (adica cele cu frunze de varza) se mananca cu mamaliga. Sarmalutele, cele mici cat degetul, infasurate in diferite frunze, fiind mai fragede, mai delicate si nu foarte grase, nu merg prea bine alaturi de robusta mamaliga.