Rețeta de conopidă murată pentru iarnă, în doua variante: simplă, doar cu rondele de morcov sau varianta colorată, cu sfecla roșie si usturoi.
Conopida murată pentru iarnă e preferata a soțului meu, de aceea la noi în casă este nelipsită. Pun conopidă și în borcanul mare, cel în care pun tot felul de murături asortate: gogonele, pepeni, morcov, țelină, etc, dar pun și separat câteva borcane doar cu conopidă pentru că ne este mai ușor să le luam la pachet.
Desigur că nu terminăm un borcan de conopidă la o singură masă, dar poate rămâne pe jumătate plin (sau pe jumătate gol pentru pesimiști 🙂 ) în frigiderul de la birou până data viitoare.
Conopidă în saramură sau în oțet? Care e diferența?
Cred că e pe undeva o confuzie de termeni între procedeul de conservare a legumelor în saramură și cel de conservare în oțet. Pentru mine, murături înseamnă legume care își schimbă textura și gustul în urma unui proces natural de fermentare care se petrece în saramura formata din apă și sare.
Atunci când folosesc oțet îndulcit cu zahăr sau miere și cu multe mirodenii aș zice că e mai degrabă un proces de marinare, similar celui care se aplică de exemplu cărnurilor. Ca și carnea, și legumele marinate capătă un plus de aromă și de gust datorită marinadei în care stau. În saramura acest lucru nu se întâmplă. Legumele pot împrumuta arome și culori eventual de la vecinele lor de borcan (sfecla roșie, usturoi, hrean, cimbru) dar nu din saramura în sine.
Rețeta mea de azi se referă la conopida conservată în saramură, cu toate că la final adaug în borcan câte o lingură de oțet de 9 grade. Fac acest lucru pentru că locuind la bloc, nu am condiții ideale de păstrare a murăturilor. Cămara mea de bloc nu se compară cu un beci întunecos, răcoros și cu temperatură constantă. Oțetul adăugat, este prea puțin ca să inhibe procesul de fermentație, dar totuși suficient cât să schimbe ph-ul saramurii în așa fel încât aceasta să se mențină sănătoasă și conopida să rămână crocantă.
Conopidă murată simplă sau cu sfeclă roșie?
De obicei pun conopida la murat în 2 variante: simplă, doar cu câteva rondele de morcov și varianta mai colorată și mai aromată la care pun în borcan felii de sfeclă roșie. Nici nu aș ști să vă spun care variantă îmi place mai mult.
Sfecla roșie, deși aduce un plus de zahăr în saramură, nu influențează semnificativ gustul, dar modifică substanțial culoarea 🙂
Apropo de sfecla roșie, o altă conservă care nouă ne place foarte mult, este salata de sfecla roșie cu sau fără hrean. Puteți vedea cum o fac eu în videoclipul de mai jos postat pe canalul de YouTube.
Tot pe YouTube veți găsi și alte conserve interesante: hrean în oțet la borcan, ceapă roșie marinată, dovlecei sau cuburi de roșii cu busuioc, etc.
Mod de preparare conopidă murată pentru iarnă (VIDEO inclus)
Ca orice conservă pentru iarnă, și conopida murată se pregătește foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Conopida murată pentru iarnă
Tipărește Salvează pe PinterestRețeta Video
Ingrediente
- 2.8 kg conopidă
- 2 morcovi
- 1 rădăcina de hrean
- 100 g sfeclă roşie
- 5-6 căței de usturoi
- 1 lingură boabe de piper
- 2 litri apă
- 40 g sare grunjoasă neiodată (2 linguri)
- mărar sau cimbru uscat
opțional, dacă locuiți la bloc
- 2 linguri oțet de 9 grade
Instrucțiuni de preparare
- Conopida trecuta pe sub un jet de apa se rupe în buchețele potrivit de mari cât să poată fi așezate în borcan.
- Din loc în loc se pun rondele de morcov, fâșii subțiri de hrean, cimbru uscat, boabe de piper și opțional bucățele de sfeclă roșie și câțiva caței de usturoi întregi.
- Se pune apa la încălzit împreună cu sarea. Proporția trebuie să fie de 1 lingură de sare (20 g) la 1 litru de apă.
- Lăsați apa să fiarbă timp de 5 minute, stingeți focul și lăsați-o să se răcorească timp de 10 minute.
- Turnați apa în borcane astfel încât să acopere conopida.
- Este opțional, dar dacă nu aveți un beci răcoros și întunecos, vă sfătuiesc să adăugați în fiecare borcan 1 lingură de oțet de 9 grade. Va ajuta saramura să se mențină sănătoasă și conopida să rămână crocantă.
- Înfiletați capacele și verificați să nu curgă. Dacă nu aveți borcane cu capac, legați-le cu folie de celofan pusă în 2-3 straturi. Depozitați borcanele cu conopidă în beci sau cămară.
- În funcție de temperatura din cămară, conopida se va mura cam în 30 de zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Spor la preparat conopidă murată pentru iarnă!
>>> VEZI AICI INTREAGA COLECTIE DE CONSERVE PENTRU IARNA <<<
Dani a zis
Buna ziua. Am pus conopida la murat acum doua săptămâni și azi am vrut să vad cum sunt și când am deschis borcanul a ieșit spuma din el. Ce am gresit😳😳😳???😩😩😩
Iuliana a zis
Dani, si conopida cum e? E tare, s-a inmuiat, e murata, are gust bun?
Daca conopida e buna la gust si doar saramura ti se pare ca nu e ok, poti sa o scurgi pe cea veche si sa faci alta saramura pe care sa o torni in borcan.
Am patit si eu asa anul trecut. Conopida e cam sensibila. Poate a fost prea cald sau poate ai folosit sare cu iod?
Doina a zis
Am pus și eu, dar după două zile a început să fermenteze și curge zeamă din borcane! Nu cumva cât fermentează nu trebuie strânse capacele la borcane și din când în când va turate?
Iuliana a zis
Doina, se intampla sa se formeze gaze si sa curga zeama din borcane daca nu a fost suficient de rece in camara unde le-ai depozitat si fermentatia a inceput repede. Nu e o problema, poti sa desfaci capacele pentru a elimina gazele si apoi sa le pui la loc. Cel putin daca ai pus conopida in borcane mici, operatiunea asta e suficienta. Daca ai pus in borcane mai mari si daca saramura da semne ca tulbura, sau "se baloseste" cum se mai spune, atunci da, trebuie vanturata, adica bagi un furtul sau un pai, ceva in borcane si sufli ca sa oxigenezi saramura.
Succes!
Fela Felicia a zis
Bună serea..ați uitat sa scrieți toată cantitea acestea in cate borcane se pune ..de cat trebuie sa fie borcanul??
Iuliana a zis
Nu am uitat, dar la astfel de retete nu se dau cantitati. Importanta e proportia de apa si sare, atat. In rest, umpleti orice borcan cu conopida si turnati apa cu sare cata intra.
Pop Iuliu a zis
Am mai folosit retete luate de la prieteni si/sau unele de pe internet sau din cartea de bucate. Am respectat retele . Am avut surprizele si la cele murate in saramura si la cete in otet. A ramas in mare parte ne folosita . Cauza ? . in toate cazurile ,conopida a avut culoarea schimbata. ne prietenoasa . Dece???
Iuliana a zis
In ce sens a avut culoarea schimbata? Conopida trebuie curatata cu atentie inainte de conservare sa nu aiba portiuni innegrite ascunse printre buchetele, in locuri mai greu vizibile. La conopida in saramura, fie cantitatea de sare nu a fost suficienta, fie locul de depozitare nu a fost indeajuns de racoros. La conopida in otet nu ar fi trebuit sa se intample acest lucru, otetul (daca a fost de 9 grade) fiind un conservant foarte puternic.
Claudia a zis
Ei uite, ca asa murata inca nu am incercat. Am facut din cealalta, in otet, ca la gogosari.
Asta murata in sare nu stiu ce gust o fi avand dar sigur e mai sanatoasa decat cea in otet 😉
Iuliana a zis
Noi la otet nu punem prea multe, doar cele care nu prea merg puse in saramura.
Maria Josanu a zis
Îmi place f.mult conopida murată, voi încerca numaidecît receta Dvoastră.
Iuliana a zis
Sper sa iti placa, Maria! Te astept cu impresii dupa ce se mureaza.