• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Bucate Aromate

reţete simple pentru familie şi prieteni

Mă găsești și aici

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Home
  • Reţete
  • Despre
    • Autoarea blogului
    • Colaboratori
    • Politica Cookies
    • Politica de confidenţialitate
  • Resurse
    • eBooks gratuite
    • Articole utile
    • Reportaje, călătorii
  • Întreabă-mă
  • Contact
  • Aperitive
  • Supe şi ciorbe
  • Feluri de bază
    • Mâncăruri cu carne
    • Gata în 30 de minute
    • Retete vegane (de post)
    • Reţete cu peşte şi fructe de mare
    • Rețete vegetariene
    • Salate
    • Paste şi pizza
    • Tarte sărate
  • Deserturi
    • Checuri, cozonac, brioşe
    • Deserturi de casă
    • Deserturi de post
    • Fursecuri, biscuiţi, cornuleţe
    • Îngheţată şi deserturi la pahar
    • Prăjituri şi tarte
    • Torturi
  • Băuturi
  • Pâine de casă
  • Din cămară
  • Cum se face?

Murături asortate pentru iarnă

October 19, 2016 by Iuliana 2 Comments

Mergi direct la rețetă

Cred că v-am înnebunit cu atâtea conserve, dar gata, asta e ultima reţetă de murături pentru iarnă pe care o postez anul ăsta. Promit! Nu puteam să nu vă arăt ce gogonele faine am pus la borcan! 🙂 Bine, de fapt am pus murături asortate, nu doar gogonele. Am mai pus în borcan şi morcov, ţelină, rădăcină de pătrunjel şi bucheţele de conopidă. Am pus chiar şi vreo 2 ardei kapia în care am ascuns nişte căţei de usturoi, dar nu am fost atentă când am făcut fotografiile să fi răsucit puţin borcanul, că abia se vede unul în partea stângă… Nu-i nimic, poate vi-i arăt după ce se murează, asta dacă mai apuc sa le fac poze şi nu dispar primii din borcan.

Murături

Acu’ să zic drept, mie mi-ar fi plăcut ca gogonelele să fie un pic mai coapte, mai rozalii. Dar cum borcanul cu pepeni muraţi (click pentru reţetă) este integral al meu, pentru că soţului meu nu-i plac, se cuvenea ca borcanul cu murături asortate să-i revină lui în totalitate. Ca atare, am respectat preferinţele lui şi am ales gogonele de mărime potrivită, verzi şi pietroase. Clientul nostru, stăpânul nostru!

Mare lucru nu e de povestit despre reţeta asta. Nici nu are rost să dau cantităţi exacte. Alegeţi un borcan curat, umpleţi-l cu legumele preferate. Aromatizaţi după gustul familiei voastre cu usturoi, hrean, crenguţe de cimbru, de mărar sau de vişin. Dacă vă place, adăugati câteva felii de sfeclă roşie. Saramura şi murăturile se vor colora în roşu-roziu, depinde cât de multă sfeclă puneţi. Apoi turnaţi saramura până se umple borcanul şi gata. Saramura cred că deja ştiţi cum se face: 1 lingură cu vârf de sare neiodată la 1 litru de apă. Simplu, nu-i aşa?

Murături asortate pentru iarnă

Aş mai zice ceva…referitor la borcan. Până acum câţiva ani puneam murăturile într-un bidon de plastic, nu foarte mare. Mi se părea mai comod aşa, mai încăpător, mai uşor de manipulat şi mai lipsit de riscul să se spargă. Aşa este, avea câteva avantaje bidonul de plastic, dar şi un mare dezavantaj: era de plastic!!! 😀 Are sens ce spun? Era de plastic adică avea mirosul ăla specific, neplăcut şi absorbea ca un burete şi mirosul de saramură. Când terminam cu murăturile trebuia să îl frec temeinic şi să îl opăresc pentru sezonul următor. Capacul nu se închidea niciodată etanş… şi peste toate astea mai era şi urât, albastru şi opac!

Nu sunt eu vreo mare ecologistă, dar de la o vreme m-am săturat de atâta plastic şi silicon cât este în jurul nostru, de la pungi, punguţe, punguliţe, caserole până la forme pentru copt sau alte ustensile de bucătărie. Am hotărât ca cel puţin în bucătăria şi în cămara mea sa-i declar război. Nu câştig întotdeauna, că nici n-am cum, dar măcar în ceea ce priveşte conservele pot să declar că am învins! Toate sunt în recipiente de sticlă, se văd frumos şi ştiu că se vor spăla uşor şi le voi putea steriliza şi refolosi fără probleme în toamna următoare. Voi faceţi cum doriţi sau cum puteţi, dar să ştiţi că nimic nu se compară cu un borcan transparent prin care să-ţi admiri murăturile asortate 🙂

muraturi asortate

Mod de preparare murături asortate pentru iarnă

Murături asortate pentru iarnă
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Murături asortate pentru iarnă

Categorie: Cum se face?
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro

Ingrediente

  • gogonele
  • pepeni
  • conopida
  • morcov
  • ţelină
  • rădăcină de pătrunjel
  • sfeclă roşie
  • ardei kapia
  • usturoi
  • rădăcină de hrean
  • tije de mărar
  • crenguţe de cimbru
  • frunze de ţelină
  • crenguţe de vişin
  • sare neiodată - 1 lingură cu vârf la 1 litru de apă

Mod de preparare

  • Pe fundul borcanului se așează tijele de mărar uscat, frunze de ţelină sau crenguţe de vişin.
  • Se spală legumele şi se aşează cât mai eficient în borcan.
  • Printre legume se pun căţei de usturoi, bucăţele de hrean, sfeclă roşie.
  • Deasupra se aşează în cruce 2 crenguţe mai viguroase de vişin care să nu permită murăturilor să se ridice la suprafaţă.
  • Se pregăteşte saramura punând apa la fiert şi o lingură cu vârf de sare neiodată pentru fiecare litru de apă. Nu e nevoie să clocotească apa, ci doar să se dizolve integral sarea.
  • Se toarnă saramura călduţă peste legume. Se pune capacul, sau se acoperă cu un celofan udat în 2 straturi şi legat cu sfoară.
  • Se depozitează borcanul într-un loc răcoros.
  • Funcţie de temperatură, murăturile pot fi gata cam în 2-3 săptămâni.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Murături asortate pentru iarnă

Spor la pus murături asortate pentru iarnă!

Filed Under: Din cămară Tagged With: conopida, gogonele, morcov

Previous Post: « Hrean în oţet la borcan
Next Post: Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere) »

Reader Interactions

Vrei să afli când apare o rețetă nouă?

Introdu adresa de email în caseta de mai jos și abonează-te



Comments

  1. Claudia

    October 19, 2016 at 09:18

    Tare-s bune muraturile astea. Adica muraturile in general. 🙂
    Si noi punem de toate ca sa tot fie la iarna cate un pic din fiecare 🙂

    Reply

Trackbacks

  1. Tocană de fasole cu măsline - Bucate Aromate says:
    August 16, 2018 at 11:24

    […] minune alături de o salată de sfecla roșie cu hrean. La fel de bine s-ar fi potrivit și cu ceva murături asortate sau lângă câțiva cârnați rumeni și suculenți făcuți la cuptor […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bună,
Sunt Iuliana, gazda ta pe Bucate Aromate.
Îți multumesc pentru vizită. Sper să găsești în colecția mea de rețete inspirație pentru meniul familiei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici.

Categorii de rețete

eBooks gratuite pentru cititori

gata in 30 de minute




cum se face

paine de casa

din camara

Footer

Faci ceva dulce azi?

Rulada cu serbet de trandafiri

Ruladă cu șerbet de trandafiri

Ștrudel cu dovleac și scorțișoară

Tort fără coacere cu pișcoturi, frișcă și ciocolată

Tort fără coacere cu pișcoturi, frișcă și ciocolată

Cornuri cu mere si stafide

Cornuri cu mere și stafide (pariziene)

Chec din albusuri cu cacao si fulgi de migdale

Chec din albușuri cu cacao și fulgi de migdale

Tiramisu la pahar

Tiramisu la pahar? Nimic mai simplu!

Alege desertul de aici →

Nu știi ce să gătești azi?

Paste cu creveti congelati si rosii cherry

Paste cu creveți congelați și roșii cherry

Mancare de linte cu carnati

Mâncare de linte cu cârnați (pregătită la multicooker)

Pastrav la cuptor pe pat de ceapa

Păstrăv la cuptor pe pat de ceapă și rondele de cartofi

Orez cu cârnați și ardei kapia

Orez cu cârnați și ardei kapia

Ceapa marinata in vin rosu

Ceapă marinată în vin roșu cu mirodenii

Falafel

Falafel, de fapt niște chifteluțe vegane din năut crud

Caută inspirație aici →

Etichete

afine ardei ardei gras bauturi racoritoare branza branza de vaci busuioc cacao caise capsuni carne de pasare carne tocata cartofi ciocolata ciuperci dieta Dukan dovlecei frisca iaurt lamaie lapte legume maia naturala mascarpone mere miere migdale morcov mozaicul lunii nuci orez oua paste peste rosii scortisoara Selgros smantana solaris supa-crema tarte dulci unt usturoi vanilie zmeura

Hai pe Instagram

  • Gata, în sfârșit rulada cu șerbet de trandafiri a văzut lumina blogului!
..........🌹.........
Recunosc că sunt fan rulade, așadar poate că sunt subiectivă, dar cea de azi e atât de fină și de aromată, un vis! ..........🌹..........
Iar ca manoperă, nimic mai simplu: un pandișpan, cremă de șerbet amestecat cu mascarpone și că decor, un strat generos de frișcă. Atât! 😉
Rețeta e pe blog, linkul e la profil.
............🌹..........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #desert #rulada #cegatimazi #cegatim #cevadulce #retete #retetesimple #gatimacasa #şerbet #blog #fotografieculinara #blogculinar #bloguriromanesti #reteteromanesti #frisca #trandafiri #goodfood #dessertporn #dessertphotography #instafood #instasweet
  • Lintea roșie nu e roșie. E portocalie ❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #reretesimple #retereculinte #linterosie #linte #cemancam #meniulzilei #bloguriromanesti #bloggericulinari #blogcuretete #meniuvegan #vegan #fotografieculinara #inthemaking #inthekitchen #cooking #ilovecooking #veganfood #lentils #redlentils
  • Cândva, demult, parcă într-o altă viață, făceam deserturi și fotografii (mai) frumoase.
-------📸-------
Acum nu mai găsesc timp și energie pentru opere de artă. Nu-mi doresc decât mâncare simplă, rapidă și cinstită pe care o fotografiez rapid chiar înainte să  o duc la gură 😂 -------------------
Rulada asta e de vreo 2ani pe blog. E cu un gem de căpșuni din cămară și cremă de vanilie. Îmi amintesc că a fost bună 🙂
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #bucuriisimple #retete #desert #blogcuretete #bloguriromanesti #blogculinar #cevadulce
  • Până îmi revin eu după binemeritata vacanță, mă gândesc să vă arăt acest ștrudel cu umplutură generoasă de dovleac și aromă sublimă de scorțișoară. -----------
Nu de alta, dar poate ați uitat vreun dovleac în balcon sau vreo pungă gata pregătită în congelator 😉
------------
Am lăsat rețeta la profil, să fie acolo! 📝
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #desert #strudel #strudelcudovleac #retete #retetesimple #dovleacplacintar #cegatim #cegatimazi #dincuptor #mancaruriromanesti #mancare #blogcuretete #blogculinar #bloguriromanesti #desert #desser#dessertphotography #dessertpic #somethinggood #somethingsweet #pumpkin #pumpkinstrudel
  • Avantajul de a avea un site culinar, este acela ca atunci cand nu ai timp (sau chef) de gatit, te poti hrani cu amintirea minunilor pe care le faceai odata :)) Cea din fotografie s-a numit la vremea ei "cheese cake cu caramel si nuci pecan" si a fost extraordinar.
Daca aveti timp, dati-i o sansa. O sa va placa! 
Reteta e pe site, linkul e in bio :)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #cheesecake #caramel #caramelsauce #desert #goodfood #retetesimple #tort #gatimacasa #blogculinar #fotografieculinara #fotografiedeprodus #nikon #nikon35mm18 #foodphoto #foodphotograpy #photographer #pecan #dessert #instafood #stillifephotography
  • Ei bine, sunt în măsură să vă informez că tortul fără coacere, fără fierbere, fără riscuri și fără stres, chiar există! Îl găsiți la mine pe blog.
Nu că l-aș fi inventat eu, dar orișicât! 😂
PS: Linkul e la profil, da? .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #tiramisu #tiramisu🍰 #tiramisulover #desert #cevadulce #cevabun #retete #blogculinar #fotogratieculinara #gatimacasa #bloguriromanesti #cegatimazi #mascarpone #savoiardi #food #dessert #foodphotoshoot #foodphoto #foodphotography #instagood #macrophotos #macrofood #nikon #nikon40mm #recipe #recipedeveloper #cooking #easyrecipe
  • Cornuri rumene și pufoase, umplute cu mere și stafide. 
Ce zici, te mulțumești doar cu unul? 😃
PS: Rețeta știți voi unde e 😉
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #cornuri #micdejun #facutincasa #gatimacasa #cegatimazi #cegatim #retetesimple #reteteromanesti #mancaruriromanesti #dincuptor #dinbucatariamea #fotogratieculinara #blogculinar #bloggericulinari #breakfast #watsforbreakfast #baking #dessertphotography #frommyoven #foodstagram #lifestyle #happyliving #happymoments

Urmărește-mă și acolo!

Copyright

Toate articolele(text, reţetă)  și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Bucate Aromate. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica de confidenţialitate

Politica Cookies

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor, vedeți: Politica de utillizare cookie-uri

Copyright © 2019 · Foodie Pro & The Genesis Framework