• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Murături asortate pentru iarnă

    Publicat la 19 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Cred că v-am înnebunit cu atâtea conserve, dar gata, asta e ultima reţetă de murături pentru iarnă pe care o postez anul ăsta. Promit! Nu puteam să nu vă arăt ce gogonele faine am pus la borcan! 🙂 Bine, de fapt am pus murături asortate, nu doar gogonele. Am mai pus în borcan şi morcov, ţelină, rădăcină de pătrunjel şi bucheţele de conopidă. Am pus chiar şi vreo 2 ardei kapia în care am ascuns nişte căţei de usturoi, dar nu am fost atentă când am făcut fotografiile să fi răsucit puţin borcanul, că abia se vede unul în partea stângă... Nu-i nimic, poate vi-i arăt după ce se murează, asta dacă mai apuc sa le fac poze şi nu dispar primii din borcan.

    Murături

    Acu' să zic drept, mie mi-ar fi plăcut ca gogonelele să fie un pic mai coapte, mai rozalii. Dar cum borcanul cu pepeni muraţi (click pentru reţetă) este integral al meu, pentru că soţului meu nu-i plac, se cuvenea ca borcanul cu murături asortate să-i revină lui în totalitate. Ca atare, am respectat preferinţele lui şi am ales gogonele de mărime potrivită, verzi şi pietroase. Clientul nostru, stăpânul nostru!

    Mare lucru nu e de povestit despre reţeta asta. Nici nu are rost să dau cantităţi exacte. Alegeţi un borcan curat, umpleţi-l cu legumele preferate. Aromatizaţi după gustul familiei voastre cu usturoi, hrean, crenguţe de cimbru, de mărar sau de vişin. Dacă vă place, adăugati câteva felii de sfeclă roşie. Saramura şi murăturile se vor colora în roşu-roziu, depinde cât de multă sfeclă puneţi. Apoi turnaţi saramura până se umple borcanul şi gata. Saramura cred că deja ştiţi cum se face: 1 lingură cu vârf de sare neiodată la 1 litru de apă. Simplu, nu-i aşa?

    Murături asortate pentru iarnă

    Aş mai zice ceva...referitor la borcan. Până acum câţiva ani puneam murăturile într-un bidon de plastic, nu foarte mare. Mi se părea mai comod aşa, mai încăpător, mai uşor de manipulat şi mai lipsit de riscul să se spargă. Aşa este, avea câteva avantaje bidonul de plastic, dar şi un mare dezavantaj: era de plastic!!! 😀 Are sens ce spun? Era de plastic adică avea mirosul ăla specific, neplăcut şi absorbea ca un burete şi mirosul de saramură. Când terminam cu murăturile trebuia să îl frec temeinic şi să îl opăresc pentru sezonul următor. Capacul nu se închidea niciodată etanş... şi peste toate astea mai era şi urât, albastru şi opac!

    Nu sunt eu vreo mare ecologistă, dar de la o vreme m-am săturat de atâta plastic şi silicon cât este în jurul nostru, de la pungi, punguţe, punguliţe, caserole până la forme pentru copt sau alte ustensile de bucătărie. Am hotărât ca cel puţin în bucătăria şi în cămara mea sa-i declar război. Nu câştig întotdeauna, că nici n-am cum, dar măcar în ceea ce priveşte conservele pot să declar că am învins! Toate sunt în recipiente de sticlă, se văd frumos şi ştiu că se vor spăla uşor şi le voi putea steriliza şi refolosi fără probleme în toamna următoare. Voi faceţi cum doriţi sau cum puteţi, dar să ştiţi că nimic nu se compară cu un borcan transparent prin care să-ţi admiri murăturile asortate 🙂

    muraturi asortate

    Mod de preparare murături asortate pentru iarnă

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Murături asortate pentru iarnă

    Murături asortate pentru iarnă

    5 from 9 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • gogonele
    • pepeni
    • conopida
    • morcov
    • ţelină
    • rădăcină de pătrunjel
    • sfeclă roşie
    • ardei kapia
    • usturoi
    • rădăcină de hrean
    • tije de mărar
    • crenguţe de cimbru
    • frunze de ţelină
    • crenguţe de vişin
    • sare neiodată - 1 lingură cu vârf la 1 litru de apă

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Pe fundul borcanului se așează tijele de mărar uscat, frunze de ţelină sau crenguţe de vişin.
    • Se spală legumele şi se aşează cât mai eficient în borcan.
    • Printre legume se pun căţei de usturoi, bucăţele de hrean, sfeclă roşie.
    • Deasupra se aşează în cruce 2 crenguţe mai viguroase de vişin care să nu permită murăturilor să se ridice la suprafaţă.
    • Se pregăteşte saramura punând apa la fiert şi o lingură cu vârf de sare neiodată pentru fiecare litru de apă. Nu e nevoie să clocotească apa, ci doar să se dizolve integral sarea.
    • Se toarnă saramura călduţă peste legume. Se pune capacul, sau se acoperă cu un celofan udat în 2 straturi şi legat cu sfoară.
    • Se depozitează borcanul într-un loc răcoros.
    • Funcţie de temperatură, murăturile pot fi gata cam în 2-3 săptămâni.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Murături asortate pentru iarnă

    Spor la pus murături asortate pentru iarnă!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Lore

      iunie 10, 2019 at 10:44 am

      Capacele trebuie sa se inchida ermetic?

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 10, 2019 at 11:13 am

        Nu le inchide ermetic de prima data. Lasa-le putin intredeschise in primele 2-3 zile (daca e cald) pana fermenteaza putin muraturile, apoi le poti inchide.

        Răspunde
    2. Claudia

      octombrie 19, 2016 at 9:18 am

      Tare-s bune muraturile astea. Adica muraturile in general. 🙂
      Si noi punem de toate ca sa tot fie la iarna cate un pic din fiecare 🙂

      Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.