Cred că v-am înnebunit cu atâtea conserve, dar gata, asta e ultima reţetă de murături pentru iarnă pe care o postez anul ăsta. Promit! Nu puteam să nu vă arăt ce gogonele faine am pus la borcan! 🙂 Bine, de fapt am pus murături asortate, nu doar gogonele. Am mai pus în borcan şi morcov, ţelină, rădăcină de pătrunjel şi bucheţele de conopidă. Am pus chiar şi vreo 2 ardei kapia în care am ascuns nişte căţei de usturoi, dar nu am fost atentă când am făcut fotografiile să fi răsucit puţin borcanul, că abia se vede unul în partea stângă... Nu-i nimic, poate vi-i arăt după ce se murează, asta dacă mai apuc sa le fac poze şi nu dispar primii din borcan.
Acu' să zic drept, mie mi-ar fi plăcut ca gogonelele să fie un pic mai coapte, mai rozalii. Dar cum borcanul cu pepeni muraţi (click pentru reţetă) este integral al meu, pentru că soţului meu nu-i plac, se cuvenea ca borcanul cu murături asortate să-i revină lui în totalitate. Ca atare, am respectat preferinţele lui şi am ales gogonele de mărime potrivită, verzi şi pietroase. Clientul nostru, stăpânul nostru!
Mare lucru nu e de povestit despre reţeta asta. Nici nu are rost să dau cantităţi exacte. Alegeţi un borcan curat, umpleţi-l cu legumele preferate. Aromatizaţi după gustul familiei voastre cu usturoi, hrean, crenguţe de cimbru, de mărar sau de vişin. Dacă vă place, adăugati câteva felii de sfeclă roşie. Saramura şi murăturile se vor colora în roşu-roziu, depinde cât de multă sfeclă puneţi. Apoi turnaţi saramura până se umple borcanul şi gata. Saramura cred că deja ştiţi cum se face: 1 lingură cu vârf de sare neiodată la 1 litru de apă. Simplu, nu-i aşa?
Aş mai zice ceva...referitor la borcan. Până acum câţiva ani puneam murăturile într-un bidon de plastic, nu foarte mare. Mi se părea mai comod aşa, mai încăpător, mai uşor de manipulat şi mai lipsit de riscul să se spargă. Aşa este, avea câteva avantaje bidonul de plastic, dar şi un mare dezavantaj: era de plastic!!! 😀 Are sens ce spun? Era de plastic adică avea mirosul ăla specific, neplăcut şi absorbea ca un burete şi mirosul de saramură. Când terminam cu murăturile trebuia să îl frec temeinic şi să îl opăresc pentru sezonul următor. Capacul nu se închidea niciodată etanş... şi peste toate astea mai era şi urât, albastru şi opac!
Nu sunt eu vreo mare ecologistă, dar de la o vreme m-am săturat de atâta plastic şi silicon cât este în jurul nostru, de la pungi, punguţe, punguliţe, caserole până la forme pentru copt sau alte ustensile de bucătărie. Am hotărât ca cel puţin în bucătăria şi în cămara mea sa-i declar război. Nu câştig întotdeauna, că nici n-am cum, dar măcar în ceea ce priveşte conservele pot să declar că am învins! Toate sunt în recipiente de sticlă, se văd frumos şi ştiu că se vor spăla uşor şi le voi putea steriliza şi refolosi fără probleme în toamna următoare. Voi faceţi cum doriţi sau cum puteţi, dar să ştiţi că nimic nu se compară cu un borcan transparent prin care să-ţi admiri murăturile asortate 🙂
Mod de preparare murături asortate pentru iarnă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- gogonele
- pepeni
- conopida
- morcov
- ţelină
- rădăcină de pătrunjel
- sfeclă roşie
- ardei kapia
- usturoi
- rădăcină de hrean
- tije de mărar
- crenguţe de cimbru
- frunze de ţelină
- crenguţe de vişin
- sare neiodată - 1 lingură cu vârf la 1 litru de apă
Instrucțiuni de preparare
- Pe fundul borcanului se așează tijele de mărar uscat, frunze de ţelină sau crenguţe de vişin.
- Se spală legumele şi se aşează cât mai eficient în borcan.
- Printre legume se pun căţei de usturoi, bucăţele de hrean, sfeclă roşie.
- Deasupra se aşează în cruce 2 crenguţe mai viguroase de vişin care să nu permită murăturilor să se ridice la suprafaţă.
- Se pregăteşte saramura punând apa la fiert şi o lingură cu vârf de sare neiodată pentru fiecare litru de apă. Nu e nevoie să clocotească apa, ci doar să se dizolve integral sarea.
- Se toarnă saramura călduţă peste legume. Se pune capacul, sau se acoperă cu un celofan udat în 2 straturi şi legat cu sfoară.
- Se depozitează borcanul într-un loc răcoros.
- Funcţie de temperatură, murăturile pot fi gata cam în 2-3 săptămâni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lore a zis
Capacele trebuie sa se inchida ermetic?
Iuliana a zis
Nu le inchide ermetic de prima data. Lasa-le putin intredeschise in primele 2-3 zile (daca e cald) pana fermenteaza putin muraturile, apoi le poti inchide.
Claudia a zis
Tare-s bune muraturile astea. Adica muraturile in general. 🙂
Si noi punem de toate ca sa tot fie la iarna cate un pic din fiecare 🙂