Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt

Publicat la 27 decembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

138 shares
Mergi la rețetă

Pentru că nu am apucat să fac anul ăsta decât turtă dulce în varianta de post , mi-am zis că e cazul să recuperez la deserturile pentru mesele de sărbători. Mi-am pus ideea în practică sub forma unei prăjituri cu 6 foi de turtă dulce lipite între ele cu o cremă mătăsoasă de unt vanilat. Să vă mai spun cât de fină e prăjitura asta? Cât de aromată, de elegantă şi cât de delicioasă? 

Vezi aici reţeta de prăjitură cu foi şi cremă de lămâie

Prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt

Vă mai vând un pont (ce-mi daţi să vă zic ceva? 😀 ) şi vă las cu reţeta că poate aveţi treabă şi să nu vă reţin: prăjitura asta iese mare, cât tava de la aragaz, pe dosul căreia se coc foile. Deci o fi ea un pic migăloasă dar e tare spornică şi ce e cel mai important: puteţi păstra o parte din ea la congelator chiar şi 2 luni de zile! Poate şi mai mult, dar eu atât am încercat.

Tăiaţi o bucată compactă (adică înainte de a o tăia în romburi) cât doriţi să păstraţi, o înveliţi în hârtie albă şi apoi o băgaţi într-o pungă groasă de plastic, din cele folosite pentru congelare. În felul ăsta nu va prinde miros de la cârnaţi sau alte chestii pe care le mai ţine omul prin congelator. Când vreţi să o serviţi, o scoateţi din congelator cu 3-4 ore înainte şi o lăsaţi în frigider. Îşi va reveni perfect şi o puteţi tăia romburi sau pătrate de parcă atunci ar fi fost făcută! Carevasăzică munceşti o dată, mănânci de mai multe ori! 😀

Mod de preparare prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt

Prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
Număr de porții: 20
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru 6 foi subţiri

  • 600 g făină
  • 2 ouă
  • 100 ml lapte
  • 4 linguri de miere lichidă (nu zaharisită)
  • 150 g zahăr
  • 2 lingurițe rase de bicarbonat
  • 50 g unt
  • un praf de sare
  • 1 linguriţă rasă de scorţişoară măcinată
  • ½ linguriţă de pudră de ghimbir

crema de unt

  • 200 ml lapte
  • 2 ouă
  • 300 g zahăr
  • 500 g unt
  • 1 linguriţă de pudră de vanilie Bourbon (sau seminţele unei păstăi de vanilie)

Instrucțiuni de preparare
 

foile

  • Mierea, untul, zahărul şi sarea se pun într-o crăticioară încăpătoare şi se pun pe aragaz, la foc mic până când untul se topeşte iar zahărul este complet dizolvat.
  • Se dă crăticioara deoparte şi se lasă compoziţia să se răcorească.
  • Se adaugă ouăle bătute, laptele, făina cernută, bicarbonatul şi mirodeniile.
  • Se frământă un aluat omogen şi compact care se împarte în 6 părţi egale.
  • Cât timp lucrăm foile, se ţine aluatul la cald (pe calorifer, sau într-o cratiţă la bain marie sau pe cuptorul încins), altfel untul şi mierea se întăresc, iar aluatul va fi greu de întins în foi subţiri.
  • Se aprinde cuptorul la 180 de grade.
  • Se decupează o hârtie de copt de mărime cu 2-3 cm mai mare decât tava de la aragaz.
  • Se întinde cu sucitorul peste hârtia de copt o foaie de aluat de forma şi mărimea tăvii.
  • Ajutându-ne de hârtia de copt, tragem foaia peste dosul tăvii. Mie asta mi se pare metoda cea mai uşoară, dar la fel de bine puteţi lucra foile pe blatul de lucru presărat cu faină şi apoi să le transferaţi în tava tapetată cu hârtie de copt, înfăşurate pe sucitor. Procedaţi cum vă e vouă mai comod.
  • Se întind şi se coc foile pe rând, câte 10 minute fiecare, apoi se lasă să se răcească şi să se întărească.

crema de unt

  • Într-o crăticioară cu fund dublu se bat ouăle cu zahărul, apoi se adaugă laptele şi se pun împreună la fiert la foc potrivit amestecând continuu să nu se lipească de fundul vasului. Veţi simţi la mână când crema s-a îngroşat suficient. Daţi cratiţa deoparte, acoperiţi crema cu o bucată de folie alimentară ca să nu facă pojghiţă deasupra şi lăsaţi-o să se răcească foarte bine.
  • Se adaugă pudra de vanilie şi untul moale, la temperatura camerei în crema rece şi se mixează de câteva ori până se obţine o cremă omogenă şi mătăsoasă.
  • Se umplu foile de turtă dulce cu această cremă presând uşor după fiecare ca să facă priză şi să se lipească bine crema.
  • Se aşează prăjitura pe dosul tăvii de la aragaz, iar deasupra se pune o altă tavă sau un fund de lemn, peste care aşezăm o greutate, de exemplu câteva cărţi mai groase.
  • Lăsăm prăjitura la presat cel puţin 6 ore sau de pe o zi pe alta.
  • Îndreptăm marginile şi acum este momentul când putem tăia o bucată de prăjitură pe care dorim să o congelăm pentru mai târziu.
  • Tăiem prăjitura romburi sau dreptunghiuri după dorinţă.
  • Dacă vă place, o puteţi servi pudrată cu zahăr vanilat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt

Poftă bună la prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
138 shares

Comentarii

  1. Cristina Toth a zis

    decembrie 27, 2016 at 11:19 am

    Ce pofta mi-ai facut!!! Poate le pregatesc pentru revelion!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 27, 2016 at 11:35 am

      E perfecta pentru revelion! 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x