Pentru că nu am apucat să fac anul ăsta decât turtă dulce în varianta de post, mi-am zis că e cazul să recuperez la deserturile pentru mesele de sărbători. Mi-am pus ideea în practică sub forma unei prăjituri cu 6 foi de turtă dulce lipite între ele cu o cremă mătăsoasă de unt vanilat. Să vă mai spun cât de fină e prăjitura asta? Cât de aromată, de elegantă şi cât de delicioasă?
Vezi aici reţeta de prăjitură cu foi şi cremă de lămâie
Vă mai vând un pont (ce-mi daţi să vă zic ceva? 😀 ) şi vă las cu reţeta că poate aveţi treabă şi să nu vă reţin: prăjitura asta iese mare, cât tava de la aragaz, pe dosul căreia se coc foile. Deci o fi ea un pic migăloasă dar e tare spornică şi ce e cel mai important: puteţi păstra o parte din ea la congelator chiar şi 2 luni de zile! Poate şi mai mult, dar eu atât am încercat.
Tăiaţi o bucată compactă (adică înainte de a o tăia în romburi) cât doriţi să păstraţi, o înveliţi în hârtie albă şi apoi o băgaţi într-o pungă groasă de plastic, din cele folosite pentru congelare. În felul ăsta nu va prinde miros de la cârnaţi sau alte chestii pe care le mai ţine omul prin congelator. Când vreţi să o serviţi, o scoateţi din congelator cu 3-4 ore înainte şi o lăsaţi în frigider. Îşi va reveni perfect şi o puteţi tăia romburi sau pătrate de parcă atunci ar fi fost făcută! Carevasăzică munceşti o dată, mănânci de mai multe ori! 😀
Mod de preparare prăjitură cu foi de turtă dulce şi cremă de unt
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 6 foi subţiri
- 600 g făină
- 2 ouă
- 100 ml lapte
- 4 linguri de miere lichidă (nu zaharisită)
- 150 g zahăr
- 2 lingurițe rase de bicarbonat
- 50 g unt
- un praf de sare
- 1 linguriţă rasă de scorţişoară măcinată
- ½ linguriţă de pudră de ghimbir
crema de unt
- 200 ml lapte
- 2 ouă
- 300 g zahăr
- 500 g unt
- 1 linguriţă de pudră de vanilie Bourbon (sau seminţele unei păstăi de vanilie)
Instrucțiuni de preparare
foile
- Mierea, untul, zahărul şi sarea se pun într-o crăticioară încăpătoare şi se pun pe aragaz, la foc mic până când untul se topeşte iar zahărul este complet dizolvat.
- Se dă crăticioara deoparte şi se lasă compoziţia să se răcorească.
- Se adaugă ouăle bătute, laptele, făina cernută, bicarbonatul şi mirodeniile.
- Se frământă un aluat omogen şi compact care se împarte în 6 părţi egale.
- Cât timp lucrăm foile, se ţine aluatul la cald (pe calorifer, sau într-o cratiţă la bain marie sau pe cuptorul încins), altfel untul şi mierea se întăresc, iar aluatul va fi greu de întins în foi subţiri.
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade.
- Se decupează o hârtie de copt de mărime cu 2-3 cm mai mare decât tava de la aragaz.
- Se întinde cu sucitorul peste hârtia de copt o foaie de aluat de forma şi mărimea tăvii.
- Ajutându-ne de hârtia de copt, tragem foaia peste dosul tăvii. Mie asta mi se pare metoda cea mai uşoară, dar la fel de bine puteţi lucra foile pe blatul de lucru presărat cu faină şi apoi să le transferaţi în tava tapetată cu hârtie de copt, înfăşurate pe sucitor. Procedaţi cum vă e vouă mai comod.
- Se întind şi se coc foile pe rând, câte 10 minute fiecare, apoi se lasă să se răcească şi să se întărească.
crema de unt
- Într-o crăticioară cu fund dublu se bat ouăle cu zahărul, apoi se adaugă laptele şi se pun împreună la fiert la foc potrivit amestecând continuu să nu se lipească de fundul vasului. Veţi simţi la mână când crema s-a îngroşat suficient. Daţi cratiţa deoparte, acoperiţi crema cu o bucată de folie alimentară ca să nu facă pojghiţă deasupra şi lăsaţi-o să se răcească foarte bine.
- Se adaugă pudra de vanilie şi untul moale, la temperatura camerei în crema rece şi se mixează de câteva ori până se obţine o cremă omogenă şi mătăsoasă.
- Se umplu foile de turtă dulce cu această cremă presând uşor după fiecare ca să facă priză şi să se lipească bine crema.
- Se aşează prăjitura pe dosul tăvii de la aragaz, iar deasupra se pune o altă tavă sau un fund de lemn, peste care aşezăm o greutate, de exemplu câteva cărţi mai groase.
- Lăsăm prăjitura la presat cel puţin 6 ore sau de pe o zi pe alta.
- Îndreptăm marginile şi acum este momentul când putem tăia o bucată de prăjitură pe care dorim să o congelăm pentru mai târziu.
- Tăiem prăjitura romburi sau dreptunghiuri după dorinţă.
- Dacă vă place, o puteţi servi pudrată cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cristina Toth a zis
Ce pofta mi-ai facut!!! Poate le pregatesc pentru revelion!
Iuliana a zis
E perfecta pentru revelion! 🙂