Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Turtă dulce de post fragedă și aromată – rețeta simplă, cu miere

Publicat la 30 noiembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1280 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 7 minute

Turta dulce este acel desert care aduce cu el magia sărbătorilor și o aromă irezistibilă în casă. Rețeta de turtă dulce de post pe care v-o propun astăzi este simplă, fără ouă sau lactate, dar plină de savoare și perfectă pentru toată familia. Ideală pentru momentele când vreți ceva dulce, fraged și plin de condimente calde.

Turtă dulce aromată - reţeta de post

Nici nu ştiu care e reţeta tradiţională de turtă dulce , dar m-aş aştepta să fie de post pentru că bunicii noştri erau mai credincioşi decât suntem noi astăzi şi ţineau posturile după rânduială. Aşa că dacă făceau turtă dulce în perioada asta, cu siguranţă era o reţetă de post, fără unt, fără lapte sau ouă.

Această rețetă este foarte versatilă: puteți modela turta dulce în forme festive, biluțe sau orice vă inspiră. Dacă aveți copii, implicați-i și pe ei la decorat – distracția e garantată!

Iar dacă să încercați o textură diferită, pe blog mai găsiți și rețeta de turtă dulce moale și pufoasă la tavă. O adevărată bunătate!

Turtă dulce aromată - reţeta de post
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru cea mai bună turtă dulce de post
  • E adevărat că mierea devine toxică? Adevărul și deserturile delicioase care contrazic mitul
  • Mod de preparare turtă dulce aromată - reţeta de post
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte deserturi ușoare de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru cea mai bună turtă dulce de post

Din ingredientele listate mai jos, veți obține 40-50 de bucăți, depinde cât de mari la modelați:

  • 300 g de făină – pentru cea mai bună textură, vă recomand să folosiți făina de patiserie, tip 000.
  • 100 ml ulei – folosiți un ulei cu gust neutru, de exemplu cel de floarea soarelui. Este necesar pentru a menține textura fragedă.
  • 100 g zahăr – puteți folosi zahăr tos alb sau zahăr brun pentru o aromă mai intensă, cu ușoare note de caramel.
  • 150 g miere de albine lichidă – leagă aluatul, ajută la caramelizare și oferă aroma specifică de turtă dulce.
  • 2 lingurițe de scorțișoară – pentru aroma caldă și reconfortantă.
  • ½ linguriță de pudră de ghimbir – adaugă o notă picantă subtilă.
  • 1 vârf de cuțit de cuișoare măcinate – esențial pentru aroma clasică de turtă dulce.
  • 1 praf de sare – intensifică toate celelalte arome.
  • 1 linguriță de bicarbonat – pentru a asigura creșterea și frăgezimea aluatului.

E adevărat că mierea devine toxică? Adevărul și deserturile delicioase care contrazic mitul

După cum ați văzut mai sus, mierea este unul dintre ingredientele de bază în rețeta de turtă dulce și știu că unii dintre voi se întreabă dacă nu cumva mierea devine toxică atunci când este gătită. Au circulat multe mituri pe acest subiect și au generat multă confuzie.

Ei bine, haideți să lămurim acest aspect! Mierea este un ingredient natural minunat care, atunci când este expus la temperaturi înalte, își pierde o parte din proprietățile benefice, cum ar fi enzimele și antioxidanții. Totuși, acest lucru nu înseamnă că devine dăunătoare pentru sănătate! Dimpotrivă, deserturile cu miere gătite la cuptor sunt unele dintre cele mai iubite rețete tradiționale din întreaga lume.

Gândiți-vă la prăjitura Albinița, un desert românesc de suflet, cu foi fragede făcute cu miere, care capătă o textură perfectă doar prin coacere. Sau la minunatul tort Medovik și prăjitura Marlenka, aceste deserturi spectaculoase din bucătăria slavă, unde mierea este ingredientul-cheie care le dă savoarea inconfundabilă. Nici turta dulce nu ar fi ceea ce știm fără miere – aroma bogată, textura și culoarea specifică sunt pur și simplu de neînlocuit.

De altfel, rețetele tradiționale din multe culturi includ deserturi gătite cu miere: de la baklava, un deliciu oriental, la diverse tipuri de prăjituri și fursecuri care aduc mierea în centrul atenției. Aceste rețete ne arată cât de prețios este acest ingredient natural, care rămâne o alegere sănătoasă și gustoasă chiar și atunci când este folosit în preparate coapte. Așadar, bucurați-vă de magia mierii în turta dulce, fără teamă!

Mod de preparare turtă dulce aromată - reţeta de post

  1. Într-un bol mare, combinați ingredientele solide: făina, zahărul, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele, sarea și bicarbonatul. Amestecați bine.
  2. Adăugați mierea și uleiul, amestecând cu o lingură până când aluatul începe să se lege. Continuați cu mâna pentru a obține o consistență asemănătoare plastilinei. Dacă este necesar, adăugați 1-2 linguri de apă.
  3. Formați o bilă de aluat, înfășurați-o în folie alimentară și lăsați-o la frigider timp de o oră.
  4. Preîncălziți cuptorul la 180°C și tapetați tava cu hârtie de copt.
  5. Întindeți o foaie de aluat cam de6 mm grosime din care decupați figurinele dorite sau formați biluțe ușor aplatizate. Lăsați spațiu între ele pentru că vor crește la copt.
  6. Coaceți timp de 10-12 minute. Deși par moi la început, se vor întări pe măsură ce se răcesc.
  7. Lăsați-le să se răcească în tavă, apoi decorați după dorință.
Turtă dulce de post

Cum se păstrează

Turta dulce se păstrează bine în cutii metalice sau recipiente ermetice timp de 1-2 săptămâni. Dacă o congelați, rezistă până la 3 luni.

Sfaturi pentru reușita rețetei

  • Nu coaceți prea mult turta dulce! Câteva minute în plus o pot face prea tare.
  • Dacă aluatul este prea uleios, nu adăugați făină în plus – răcirea va rezolva problema.
  • Frământați aluatul doar cât să se lege – prea mult frământat îl poate face sfărâmicios.
  • Personalizați rețeta de turtă dulce de post folosind condimentele preferate în proporțiile care vă plac. În afară de cele folosite de mine mai puteti pune: nucşoară, ienibahar, cardamom, anason stelat, coriandru.
Turtă dulce de post fragedă și aromată

Întrebări frecvente

De ce aluatul meu nu se leagă?

Adăugați puțină apă, câte o lingură, până obțineți consistența dorită.

Pot folosi făină integrală?

Da, dar textura va fi mai densă și e posibil să fie nevoie de ceva mai mult lichid.

Cum știu că sunt gata?

Marginile ar trebui să fie ușor aurii, dar mijlocul încă moale.

Mierea e zaharisită. Ce fac?

Încălziți-o puțin la bain-marie până devine lichidă.

Alte deserturi ușoare de post

Ți-a plăcut această rețetă simplă de turtă dulce de post? Încearcă și alte rețete asemănătoare:

  • Barcute din foietaj umplute cu gem
    Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
  • reteta bomboane cu prune uscate in ciocolata
    Prune uscate trase în ciocolată - rețeta de bomboane de casă
  • Cornulete cu gem si nuci
    Cornulețe cu gem și nucă - rețeta de post economică
  • Fursecuri de post cu gem de caise si rom
    Fursecuri de post cu gem de caise și rom

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Turtă dulce aromată - reţeta de post

Turtă dulce de post fragedă și aromată – rețeta simplă, cu miere

Turta dulce aromată de post, cu scorțișoară și miere, este fragedă, ușor de preparat și perfectă pentru sărbători sau zile obișnuite de post.
5 from 11 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
la rece: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 40 -50 buc
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 300 g de făină
  • 110 g zahăr
  • 2 linguriţe de scorţişoară
  • ½ linguriţă de pudră de ghimbir
  • 1 vârf de cuţit de cuişoare măcinate
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriţă de bicarbonat
  • 150 g miere de albine lichidă (adică să nu fie zaharisită)
  • 100 ml de ulei

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un bol încăpător puneţi toate îngredientele solide. Amestecaţi puţin cu o lingură să se distribuie condimentele uniform.
  • Adăugaţi uleiul şi mierea de albine şi amestecaţi la început cu lingura, apoi cănd aluatul începe să se lege, treceţi la frământat cu mâna.
  • Dacă aluatul rămâne nisipos şi aveţi senzaţia că nu se leagă, adăugaţi o lingură sau două de apă şi continuaţi să frământaţi.
  • Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei plastiline, nu va fi foarte elastic, ci se va rupe uşor.
  • Formaţi o bilă de aluat, pe care o înfăşuraţi în folie alimentară (sau o pungă) şi o lăsaţi să se odihnească o oră la frigider.
  • După o oră, aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneti hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Scoateţi aluatul din frigider şi fie îl întindeţi cu sucitorul şi îl decupaţi în forma dorită, fie faceţi ca mine, biluţe usor aplatizate cu palmele. Aluatul e uşor uleios, nu e nevoie să umeziţi palmele, se lucrează foarte uşor. Lăsaţi 2-3 cm între biluţe pentru că mai cresc în cuptor.
  • Coaceţi turta dulce timp de 10, maxim 12 minute. Deşi pare moale, se va întări când se va răci.
  • Este foarte fragedă, e bine să o lăsaţi să se răcească în tavă, abia apoi să o transferaţi pe platou.
  • Pudraţi cu zahăr sau decoraţi cu creioane cu pastă de zahăr, după dorinţă.

Bine de știut:

 
  • Nu coaceți prea mult turta dulce! Câteva minute în plus o pot face prea tare.
  • Dacă aluatul este prea uleios, nu adăugați făină în plus – răcirea va rezolva problema.
  • Frământați aluatul doar cât să se lege – prea mult frământat îl poate face sfărâmicios.
  • Personalizaţi reteta de turtă dulce folosind condimentele preferate în proporţiile care vă plac. În afară de cele folosite de mine mai puteţi pune: nucşoară, ienibahar, cardamom, anason stelat, coriandru.
Valori nutriționale
Turtă dulce de post fragedă și aromată – rețeta simplă, cu miere
Valori per porție
Calorii
70
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Carbohidrați
 
12
g
4
%
Fibre
 
0.2
g
1
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
1
g
2
%
Calciu
 
1
mg
0
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
1280 shares

Comentarii

  1. Cristina a zis

    noiembrie 27, 2020 at 8:29 pm

    Buna, e moale sau se intareste rau cand se raceste? Multumesc frumos

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 27, 2020 at 8:59 pm

      Se întărește foarte puțin. Rămâne fragedă.

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    decembrie 01, 2016 at 10:08 am

    Mmmmm, ce bun! Ne dai si noua? Sau putem gusta doar daca ne facem? :))))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 02, 2016 at 11:23 am

      Voua va dau reteta :))))

      Răspunde
  3. Victor a zis

    decembrie 01, 2016 at 9:58 am

    Am citit, dar cum n-am aşa ceva prin casă, mi-am desfăcut o eugenie, să nu zic că n-am şi eu ceva de post lângă cana cu cafea. 😀
    La mulţi ani cu suflet de român!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 02, 2016 at 11:23 am

      E buna si eugenia. Chiar foarte buna 🙂

      Răspunde
5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.