Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Sărățele rapide cu telemea şi smântână

Publicat la 28 decembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 21 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

7056 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cea mai simplă rețetă de sărățele rapide cu telemea și smântână! Sărățele crocante și rumene, perfecte pentru orice masa festivă.

Conversându-mă aşa, cu cei din jurul meu despre meniul de sărbători, am fost surprinsă să constat că deşi oamenii sunt în general atenţi la ceea ce pun pe masă în această perioadă, alegând cu grijă ingredientele, o dau în bară taman la lucrurile cele mai simple.

Adică au grijă să cumpere carne de porc de la cineva de la ţară, vinul să fie curat, eventual tot de ţară făcut de cineva cunoscut, tortul să fie cu frişcă naturală, nu cu Hulala, etc...dar când vine vorba de aperitive îmi spun că "ei, cumpăram nişte sticks-uri, chips-uri, covrigei, ceva să meargă ţuica"...

Păi...mă gândesc eu aşa, că degeaba mai e porcul crescut sănătos şi vinul curat, de ţară, dacă în deschidere umpli masa cu sticks-uri şi chips-uri cumpărate 🙁

Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Pentru mine aperitivele astea uscate gen sărăţele, covrigei, pogăcele, sunt tot ce poate fi mai simplu de făcut pentru o masă festivă.

Nu prea manifest înţelegere în faţa pungilor de chips-uri stropite cu monoglutamat şi covrigei fără niciun gust din comerţ. Hai să fim serioşi, să frămânţi un aluat din unt şi brânză nu-ţi ia mai mult de 5 minute. Să coci o tavă de sărăţele nu durează mai mult de 15 minute.

Cu tot cu spălat vase şi pus diverse pe la locul lor se face jumătate de oră. Să cumperi chips-uri poate dura mai mult de atât, depinde cât de aproape stai de supermarket 😀

Anul ăsta am testat aluatul pe bază de unt şi brânză de vaci în fel şi chip. Am făcut din acelaşi aluat covrigei cu mac, sărăţele cu chimen şi pogăcele cu caşcaval. Simplu, rapid, fragede şi cu gust delicios de unt şi brânză adevărată. Atâta doar că acest tip de aluat trebuie lăsat la rece măcar 4 ore înainte de coacere.

Să zicem că acum, în preajma sărbătorilor sunt multe de făcut şi e mai greu să te organizezi, aşa că noua reţetă rapidă de sărățele cu telemea și smântână pe care ţi-o aduc astăzi rezolvă şi mai rapid problema uscăturilor de lângă paharul de vişinată 😉

  • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
  • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Reţeta de sărăţele rapide cu telemea şi smântână, având ouă în compoziţie, nu mai are nevoie de timpul de repaus la frigider înainte de coacere. În 5 minute aţi amestecat ingredientele la robot sau şi mai simplu, doar cu mâna (eu aşa le fac), apoi treceţi direct la întins foaia şi decupat bastonaşele.

În 15 minute sunt gata, fragede, rumene cu miros frumos şi cinstit de unt, brânză şi ou. Să vedeţi ce bine merge ţuica şi vişinata după ele! Hai serios, chiar merită să dăm banii pe chips-uri?

Mod de preparare sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Mai jos veți găsi rețeta în format scris și imediat sub ea găsiți și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube al blogului. Acolo puteți vedea exact cum am preparat eu aceste sărățele.

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, vă puteți abona accesând acest link . Postez rețete noi în fiecare săptămână. Ca să nu le ratați, apăsați și clopoțelul pentru notificări, iar YouTube vă va anunța ori de câte ori apare ceva nou pe canal 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 3 tăvi
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 300 g telemea
  • 150 g unt rece, de la frigider, cu 82% grăsime
  • 100 g smântână cu 20% grăsime
  • 2 ouă
  • 450 g făină tip 000
  • sare după gust - depinde cât de sărată este brânza folosită

pentru deasupra

  • 1 ou
  • ½ de linguriţă boia de ardei dulce
  • sare grunjoasă
  • chimen sau seminţe de mac, seminţe de susan - la alegere

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se dă telemeaua pe răzătoare, la fel şi untul rece.
  • Se adaugă ouăle bătute, smântâna, sare dacă mai e nevoie, apoi făina toată deodată.
  • Se frământă un aluat omogen şi compact din ingredientele de mai sus. Se împarte aluatul în 3 părţi, pentru a se lucra mai uşor.
  • Se presară blatul de lucru cu puţină făină şi se întinde o foaie cam de 0,7 cm grosime.
  • Se taie sărăţelele cu un cuţit în forma dorită şi înainte de a le muta în tavă se ung cu oul bătut împreună cu boiaua de ardei, apoi se presară cu sare grunjoasă şi cu seminţe de chimen, de mac sau de susan.
  • Se aşează sărăţelele în tavă şi se coc timp de 15 minute la 190 de grade.
  • Din cantităţile de mai sus au rezultat 3 tăvi pline.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Poftă bună la sărăţele rapide cu telemea şi smântână!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
7056 shares

Comentarii

  1. Oana a zis

    ianuarie 10, 2022 at 10:48 am

    Buna ziua! Se pot taia si mai gros?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 10, 2022 at 10:53 am

      Sigur că da, tăiați-le cum credeți că vă plac mai mult!

      Răspunde
  2. Daniela a zis

    decembrie 24, 2020 at 3:23 pm

    5 stars
    Excelenta reteta, rapida si usor de pregatit. Rezultat delicios

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 25, 2020 at 10:53 am

      Mă bucur că v-au plăcut. Sărbători fericite!

      Răspunde
  3. Cristiana a zis

    iunie 17, 2018 at 6:17 pm

    Draga Iuliana!

    Am inceput cu aluatul, si vreau så te intereb: cuplorul la 180 de grader?

    Multe multumiri

    Cristiana

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 17, 2018 at 10:11 pm

      Da, la 180 de grade

      Răspunde
      • Doina a zis

        decembrie 06, 2024 at 4:56 pm

        5 stars
        În reteta scrie ca se coc 15 min la 190 °C, iar în unul din răspunsurile din comentarii, scrieți 180. E bine oricum?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          decembrie 06, 2024 at 5:50 pm

          De preferat la 190 de grade. Cred că mi-a scăpat în comentarii, din păcate... Ies foarte bine și la 180, dar aluaturile grase reacționează mai bine la temperaturi mai mari.

          Răspunde
  4. Andrada Diana a zis

    decembrie 29, 2016 at 9:54 pm

    Dacă totuși las compoziția peste noapte la frigider are ceva?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 30, 2016 at 8:38 am

      Nu, n-are nimic. Doar sa lasi aluatul putin deoparte, vreo 10-15 minute, inainte de a intinde foaia, altfel se lucreaza greu din cauza untului care se va intari.

      Răspunde
      • Andrada Diana a zis

        decembrie 30, 2016 at 9:37 am

        Mulțumesc!

        Răspunde
  5. Alexandra Badescu a zis

    decembrie 28, 2016 at 4:26 pm

    Cum le pastram dupa racire, sa nu se usuce?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 4:30 pm

      Pai...nu cred ca au timp sa se usuce, atat de bune sunt! 🙂
      Se pot pastra normal, pe farfurii, in pahare sau in pungi de hartie. Pentru ca au unt si smantana in compozitie, nu se vor usca sa iti rupi dintii in ele, ci doar vor deveni putin mai crocante, dar la fel de bune.

      Răspunde
  6. Pislaru Alexandra a zis

    decembrie 28, 2016 at 3:18 pm

    Se poate inlocui branza care se adauga in aluat cu cascaval? Va multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 3:50 pm

      Da, se poate inlocui. Cand le scoti din cuptor saratelele vor fi foarte fragede. E bine sa le lasi sa se raceasca in tava la inceput, apoi sa le transferi pe farfurii. Succes!

      Răspunde
  7. Ioana a zis

    decembrie 28, 2016 at 11:27 am

    Am facut si eu saratele de Craciun, fara telemea sau cascaval si-au iesit tare bune (un pachet de unt, 2 oua, 3 linguri de smantana, o lingurita de otet, sare, faina cat cuprinde, chimen). Aluatul nu tre sa stea la frigider, se fac rapid - e reteta mamei mele.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 12:34 pm

      Mamele au intotdeauna retete magice 🙂 Multumim, Ioana pentru reteta! Sigur o incerc cat de curand.

      Răspunde
  8. Diana a zis

    decembrie 28, 2016 at 8:54 am

    Acest aluat se poate folosi si-n masina de tocat , la fel ca cel ptr ,,spritati"? Multumesc frumos!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 8:59 am

      Diana, eu nu am incercat, dar asa, dupa cum am simtit la mana textura aluatului as zice ca merge.

      Răspunde
      • Diana a zis

        decembrie 29, 2016 at 8:50 am

        Multumesc frumos! Parca as incerca si eu saratelele tale , Iuliana .
        Sa ai un an nou mai bun si plin de impliniri!
        LA MULTI ANI !

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          decembrie 29, 2016 at 8:59 am

          Sa-mi spui cum ti-au iesit!
          Sarbatori frumoase si un an nou plin de bucurii, Diana!

          Răspunde
5 from 15 votes (13 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x