Cea mai simplă rețetă de sărățele rapide cu telemea și smântână! Sărățele crocante și rumene, perfecte pentru orice masa festivă.
Conversându-mă aşa, cu cei din jurul meu despre meniul de sărbători, am fost surprinsă să constat că deşi oamenii sunt în general atenţi la ceea ce pun pe masă în această perioadă, alegând cu grijă ingredientele, o dau în bară taman la lucrurile cele mai simple.
Adică au grijă să cumpere carne de porc de la cineva de la ţară, vinul să fie curat, eventual tot de ţară făcut de cineva cunoscut, tortul să fie cu frişcă naturală, nu cu Hulala, etc...dar când vine vorba de aperitive îmi spun că "ei, cumpăram nişte sticks-uri, chips-uri, covrigei, ceva să meargă ţuica"...
Păi...mă gândesc eu aşa, că degeaba mai e porcul crescut sănătos şi vinul curat, de ţară, dacă în deschidere umpli masa cu sticks-uri şi chips-uri cumpărate 🙁
Pentru mine aperitivele astea uscate gen sărăţele, covrigei, pogăcele, sunt tot ce poate fi mai simplu de făcut pentru o masă festivă.
Nu prea manifest înţelegere în faţa pungilor de chips-uri stropite cu monoglutamat şi covrigei fără niciun gust din comerţ. Hai să fim serioşi, să frămânţi un aluat din unt şi brânză nu-ţi ia mai mult de 5 minute. Să coci o tavă de sărăţele nu durează mai mult de 15 minute.
Cu tot cu spălat vase şi pus diverse pe la locul lor se face jumătate de oră. Să cumperi chips-uri poate dura mai mult de atât, depinde cât de aproape stai de supermarket 😀
Anul ăsta am testat aluatul pe bază de unt şi brânză de vaci în fel şi chip. Am făcut din acelaşi aluat covrigei cu mac, sărăţele cu chimen şi pogăcele cu caşcaval. Simplu, rapid, fragede şi cu gust delicios de unt şi brânză adevărată. Atâta doar că acest tip de aluat trebuie lăsat la rece măcar 4 ore înainte de coacere.
Să zicem că acum, în preajma sărbătorilor sunt multe de făcut şi e mai greu să te organizezi, aşa că noua reţetă rapidă de sărățele cu telemea și smântână pe care ţi-o aduc astăzi rezolvă şi mai rapid problema uscăturilor de lângă paharul de vişinată 😉
Reţeta de sărăţele rapide cu telemea şi smântână, având ouă în compoziţie, nu mai are nevoie de timpul de repaus la frigider înainte de coacere. În 5 minute aţi amestecat ingredientele la robot sau şi mai simplu, doar cu mâna (eu aşa le fac), apoi treceţi direct la întins foaia şi decupat bastonaşele.
În 15 minute sunt gata, fragede, rumene cu miros frumos şi cinstit de unt, brânză şi ou. Să vedeţi ce bine merge ţuica şi vişinata după ele! Hai serios, chiar merită să dăm banii pe chips-uri?
Mod de preparare sărăţele rapide cu telemea şi smântână
Mai jos veți găsi rețeta în format scris și imediat sub ea găsiți și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube al blogului. Acolo puteți vedea exact cum am preparat eu aceste sărățele.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, vă puteți abona accesând acest link. Postez rețete noi în fiecare săptămână. Ca să nu le ratați, apăsați și clopoțelul pentru notificări, iar YouTube vă va anunța ori de câte ori apare ceva nou pe canal 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g telemea
- 150 g unt rece, de la frigider, cu 82% grăsime
- 100 g smântână cu 20% grăsime
- 2 ouă
- 450 g făină tip 000
- sare după gust - depinde cât de sărată este brânza folosită
pentru deasupra
- 1 ou
- ½ de linguriţă boia de ardei dulce
- sare grunjoasă
- chimen sau seminţe de mac, seminţe de susan - la alegere
Instrucțiuni de preparare
- Se dă telemeaua pe răzătoare, la fel şi untul rece.
- Se adaugă ouăle bătute, smântâna, sare dacă mai e nevoie, apoi făina toată deodată.
- Se frământă un aluat omogen şi compact din ingredientele de mai sus. Se împarte aluatul în 3 părţi, pentru a se lucra mai uşor.
- Se presară blatul de lucru cu puţină făină şi se întinde o foaie cam de 0,7 cm grosime.
- Se taie sărăţelele cu un cuţit în forma dorită şi înainte de a le muta în tavă se ung cu oul bătut împreună cu boiaua de ardei, apoi se presară cu sare grunjoasă şi cu seminţe de chimen, de mac sau de susan.
- Se aşează sărăţelele în tavă şi se coc timp de 15 minute la 190 de grade.
- Din cantităţile de mai sus au rezultat 3 tăvi pline.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Oana a zis
Buna ziua! Se pot taia si mai gros?
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur că da, tăiați-le cum credeți că vă plac mai mult!
Daniela a zis
Excelenta reteta, rapida si usor de pregatit. Rezultat delicios
Iuliana a zis
Mă bucur că v-au plăcut. Sărbători fericite!
Cristiana a zis
Draga Iuliana!
Am inceput cu aluatul, si vreau så te intereb: cuplorul la 180 de grader?
Multe multumiri
Cristiana
Iuliana a zis
Da, la 180 de grade
Andrada Diana a zis
Dacă totuși las compoziția peste noapte la frigider are ceva?
Iuliana a zis
Nu, n-are nimic. Doar sa lasi aluatul putin deoparte, vreo 10-15 minute, inainte de a intinde foaia, altfel se lucreaza greu din cauza untului care se va intari.
Andrada Diana a zis
Mulțumesc!
Alexandra Badescu a zis
Cum le pastram dupa racire, sa nu se usuce?
Iuliana a zis
Pai...nu cred ca au timp sa se usuce, atat de bune sunt! 🙂
Se pot pastra normal, pe farfurii, in pahare sau in pungi de hartie. Pentru ca au unt si smantana in compozitie, nu se vor usca sa iti rupi dintii in ele, ci doar vor deveni putin mai crocante, dar la fel de bune.
Pislaru Alexandra a zis
Se poate inlocui branza care se adauga in aluat cu cascaval? Va multumesc
Iuliana a zis
Da, se poate inlocui. Cand le scoti din cuptor saratelele vor fi foarte fragede. E bine sa le lasi sa se raceasca in tava la inceput, apoi sa le transferi pe farfurii. Succes!
Ioana a zis
Am facut si eu saratele de Craciun, fara telemea sau cascaval si-au iesit tare bune (un pachet de unt, 2 oua, 3 linguri de smantana, o lingurita de otet, sare, faina cat cuprinde, chimen). Aluatul nu tre sa stea la frigider, se fac rapid - e reteta mamei mele.
Iuliana a zis
Mamele au intotdeauna retete magice 🙂 Multumim, Ioana pentru reteta! Sigur o incerc cat de curand.
Diana a zis
Acest aluat se poate folosi si-n masina de tocat , la fel ca cel ptr ,,spritati"? Multumesc frumos!
Iuliana a zis
Diana, eu nu am incercat, dar asa, dupa cum am simtit la mana textura aluatului as zice ca merge.
Diana a zis
Multumesc frumos! Parca as incerca si eu saratelele tale , Iuliana .
Sa ai un an nou mai bun si plin de impliniri!
LA MULTI ANI !
Iuliana a zis
Sa-mi spui cum ti-au iesit!
Sarbatori frumoase si un an nou plin de bucurii, Diana!