Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Sărățele rapide cu telemea şi smântână

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 dec. 2020 · Publicată: 28 dec. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 21 comentarii
7142 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cea mai simplă rețetă de sărățele rapide cu telemea și smântână! Sărățele crocante și rumene, perfecte pentru orice masa festivă.

Conversându-mă aşa, cu cei din jurul meu despre meniul de sărbători, am fost surprinsă să constat că deşi oamenii sunt în general atenţi la ceea ce pun pe masă în această perioadă, alegând cu grijă ingredientele, o dau în bară taman la lucrurile cele mai simple.

Adică au grijă să cumpere carne de porc de la cineva de la ţară, vinul să fie curat, eventual tot de ţară făcut de cineva cunoscut, tortul să fie cu frişcă naturală, nu cu Hulala, etc...dar când vine vorba de aperitive îmi spun că "ei, cumpăram nişte sticks-uri, chips-uri, covrigei, ceva să meargă ţuica"...

Păi...mă gândesc eu aşa, că degeaba mai e porcul crescut sănătos şi vinul curat, de ţară, dacă în deschidere umpli masa cu sticks-uri şi chips-uri cumpărate 🙁

Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Pentru mine aperitivele astea uscate gen sărăţele, covrigei, pogăcele, sunt tot ce poate fi mai simplu de făcut pentru o masă festivă.

Nu prea manifest înţelegere în faţa pungilor de chips-uri stropite cu monoglutamat şi covrigei fără niciun gust din comerţ. Hai să fim serioşi, să frămânţi un aluat din unt şi brânză nu-ţi ia mai mult de 5 minute. Să coci o tavă de sărăţele nu durează mai mult de 15 minute.

Cu tot cu spălat vase şi pus diverse pe la locul lor se face jumătate de oră. Să cumperi chips-uri poate dura mai mult de atât, depinde cât de aproape stai de supermarket 😀

Anul ăsta am testat aluatul pe bază de unt şi brânză de vaci în fel şi chip. Am făcut din acelaşi aluat covrigei cu mac, sărăţele cu chimen şi pogăcele cu caşcaval. Simplu, rapid, fragede şi cu gust delicios de unt şi brânză adevărată. Atâta doar că acest tip de aluat trebuie lăsat la rece măcar 4 ore înainte de coacere.

Să zicem că acum, în preajma sărbătorilor sunt multe de făcut şi e mai greu să te organizezi, aşa că noua reţetă rapidă de sărățele cu telemea și smântână pe care ţi-o aduc astăzi rezolvă şi mai rapid problema uscăturilor de lângă paharul de vişinată 😉

  • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
  • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Reţeta de sărăţele rapide cu telemea şi smântână, având ouă în compoziţie, nu mai are nevoie de timpul de repaus la frigider înainte de coacere. În 5 minute aţi amestecat ingredientele la robot sau şi mai simplu, doar cu mâna (eu aşa le fac), apoi treceţi direct la întins foaia şi decupat bastonaşele.

În 15 minute sunt gata, fragede, rumene cu miros frumos şi cinstit de unt, brânză şi ou. Să vedeţi ce bine merge ţuica şi vişinata după ele! Hai serios, chiar merită să dăm banii pe chips-uri?

Mod de preparare sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Mai jos veți găsi rețeta în format scris și imediat sub ea găsiți și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube al blogului. Acolo puteți vedea exact cum am preparat eu aceste sărățele.

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, vă puteți abona accesând acest link . Postez rețete noi în fiecare săptămână. Ca să nu le ratați, apăsați și clopoțelul pentru notificări, iar YouTube vă va anunța ori de câte ori apare ceva nou pe canal 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 3 tăvi
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 300 g telemea
  • 150 g unt rece, de la frigider, cu 82% grăsime
  • 100 g smântână cu 20% grăsime
  • 2 ouă
  • 450 g făină tip 000
  • sare după gust - depinde cât de sărată este brânza folosită

pentru deasupra

  • 1 ou
  • ½ de linguriţă boia de ardei dulce
  • sare grunjoasă
  • chimen sau seminţe de mac, seminţe de susan - la alegere

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se dă telemeaua pe răzătoare, la fel şi untul rece.
  • Se adaugă ouăle bătute, smântâna, sare dacă mai e nevoie, apoi făina toată deodată.
  • Se frământă un aluat omogen şi compact din ingredientele de mai sus. Se împarte aluatul în 3 părţi, pentru a se lucra mai uşor.
  • Se presară blatul de lucru cu puţină făină şi se întinde o foaie cam de 0,7 cm grosime.
  • Se taie sărăţelele cu un cuţit în forma dorită şi înainte de a le muta în tavă se ung cu oul bătut împreună cu boiaua de ardei, apoi se presară cu sare grunjoasă şi cu seminţe de chimen, de mac sau de susan.
  • Se aşează sărăţelele în tavă şi se coc timp de 15 minute la 190 de grade.
  • Din cantităţile de mai sus au rezultat 3 tăvi pline.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Sărăţele rapide cu telemea şi smântână

Poftă bună la sărăţele rapide cu telemea şi smântână!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
7142 shares

Comentarii

  1. Oana a zis

    ianuarie 10, 2022 at 10:48 am

    Buna ziua! Se pot taia si mai gros?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 10, 2022 at 10:53 am

      Sigur că da, tăiați-le cum credeți că vă plac mai mult!

      Răspunde
  2. Daniela a zis

    decembrie 24, 2020 at 3:23 pm

    5 stars
    Excelenta reteta, rapida si usor de pregatit. Rezultat delicios

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 25, 2020 at 10:53 am

      Mă bucur că v-au plăcut. Sărbători fericite!

      Răspunde
  3. Cristiana a zis

    iunie 17, 2018 at 6:17 pm

    Draga Iuliana!

    Am inceput cu aluatul, si vreau så te intereb: cuplorul la 180 de grader?

    Multe multumiri

    Cristiana

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 17, 2018 at 10:11 pm

      Da, la 180 de grade

      Răspunde
      • Doina a zis

        decembrie 06, 2024 at 4:56 pm

        5 stars
        În reteta scrie ca se coc 15 min la 190 °C, iar în unul din răspunsurile din comentarii, scrieți 180. E bine oricum?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          decembrie 06, 2024 at 5:50 pm

          De preferat la 190 de grade. Cred că mi-a scăpat în comentarii, din păcate... Ies foarte bine și la 180, dar aluaturile grase reacționează mai bine la temperaturi mai mari.

          Răspunde
  4. Andrada Diana a zis

    decembrie 29, 2016 at 9:54 pm

    Dacă totuși las compoziția peste noapte la frigider are ceva?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 30, 2016 at 8:38 am

      Nu, n-are nimic. Doar sa lasi aluatul putin deoparte, vreo 10-15 minute, inainte de a intinde foaia, altfel se lucreaza greu din cauza untului care se va intari.

      Răspunde
      • Andrada Diana a zis

        decembrie 30, 2016 at 9:37 am

        Mulțumesc!

        Răspunde
  5. Alexandra Badescu a zis

    decembrie 28, 2016 at 4:26 pm

    Cum le pastram dupa racire, sa nu se usuce?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 4:30 pm

      Pai...nu cred ca au timp sa se usuce, atat de bune sunt! 🙂
      Se pot pastra normal, pe farfurii, in pahare sau in pungi de hartie. Pentru ca au unt si smantana in compozitie, nu se vor usca sa iti rupi dintii in ele, ci doar vor deveni putin mai crocante, dar la fel de bune.

      Răspunde
  6. Pislaru Alexandra a zis

    decembrie 28, 2016 at 3:18 pm

    Se poate inlocui branza care se adauga in aluat cu cascaval? Va multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 3:50 pm

      Da, se poate inlocui. Cand le scoti din cuptor saratelele vor fi foarte fragede. E bine sa le lasi sa se raceasca in tava la inceput, apoi sa le transferi pe farfurii. Succes!

      Răspunde
  7. Ioana a zis

    decembrie 28, 2016 at 11:27 am

    Am facut si eu saratele de Craciun, fara telemea sau cascaval si-au iesit tare bune (un pachet de unt, 2 oua, 3 linguri de smantana, o lingurita de otet, sare, faina cat cuprinde, chimen). Aluatul nu tre sa stea la frigider, se fac rapid - e reteta mamei mele.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 12:34 pm

      Mamele au intotdeauna retete magice 🙂 Multumim, Ioana pentru reteta! Sigur o incerc cat de curand.

      Răspunde
  8. Diana a zis

    decembrie 28, 2016 at 8:54 am

    Acest aluat se poate folosi si-n masina de tocat , la fel ca cel ptr ,,spritati"? Multumesc frumos!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2016 at 8:59 am

      Diana, eu nu am incercat, dar asa, dupa cum am simtit la mana textura aluatului as zice ca merge.

      Răspunde
      • Diana a zis

        decembrie 29, 2016 at 8:50 am

        Multumesc frumos! Parca as incerca si eu saratelele tale , Iuliana .
        Sa ai un an nou mai bun si plin de impliniri!
        LA MULTI ANI !

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          decembrie 29, 2016 at 8:59 am

          Sa-mi spui cum ti-au iesit!
          Sarbatori frumoase si un an nou plin de bucurii, Diana!

          Răspunde
5 from 15 votes (13 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.