Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Publicat la 4 decembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

272 shares
Mergi la rețetă

Nu e primul tort spirală pe care îl fac, dar e primul cu cremă de ciocolată. E foarte uşor de făcut un tort spirală. Ingredientele pentru blat sunt aceleaşi şi chiar în aceeaşi cantitate ca pentru un blat normal, doar că blatul e subţire şi se face în tava mare de la aragaz, la fel ca pentru reţetele de rulade . Avantajul e că torturile spirală au un aspect frumos şi interesant. În calitate de gazdă şi cofetăreasă a casei, parcă-ţi creşte inima când te întreabă un musafir cum ai făcut de-ai pus blaturile invers 🙂

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Cum ziceam, mai am în palmares un tort spirală cu blat de cacao şi cremă de mascarpone cu vişine. A fost tare bun şi elegant şi s-a bucurat de mare succes acasă şi pe blog. Nici n-aş şti acum să vă spun care a fost mai bun dintre cele două, dar ştiţi că eu mă îndrăgostesc pe rând de toate torturile pe care le fac.

La tortul de azi am folosit 2 creme delicioase: ganache de ciocolată neagră la interior şi ganache de ciocolată albă la exterior. Ganache-ul, dacă nu l-aţi folosit până acum, vă previn că e o cremă absolut uimitoare. Avem nevoie de doar 2 ingrediente: smântână pentru frişcă (adică cu 32-35% grăsime) şi ciocolată de calitate. Atât. Dar ce chimie între ele! Şi ce tehnică simplă de preparare! Ciocolata mărunţită se scufundă în smântâna fierbinte şi se lasă acolo, să se topească încet în contact cu lichidul cald. Te uiţi cu îngrijorare în cratiţa aia şi ţi-e greu să crezi că maglavaisul ăla tulbure se va putea transforma în cremă aerată, fermă, onctuoasă şi delicioasă. Şi totuşi se transformă, dar după ce stă vreo 4 ore la rece şi după ce o batem energic cu mixerul de mână. Oana de la Savori Urbane, explică ca de obicei foarte bine şi cu multe detalii cum se prepară corect un ganache de ciocolată . Eu de la ea am învăţat.

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Cumpărasem mai demult o folie de transfer pentru ciocolată cu un model dantelat şi elegant. Am tot amânat folosirea ei, nici eu nu mai ştiu de ce. De data asta s-a potrivit la fix cu designul simplu şi bicolor al tortului. Dacă nu aţi folosit niciodată folie de transfer, să ştiti că arată ca în poza de mai jos şi e foarte, foarte uşor de utilizat. Folia are un model imprimat cu pastă de zahăr pe una din feţe. Doar topim ciocolata şi o întindem în strat uniform peste partea imprimantă. După ce se întăreşte ciocolata, o tăiem şi o folosim la decorat. Am explicat mai detaliat cum se procedează, mai jos la modul de preparare.  Folia am cumpărat-o online, dar nu mai ştiu de pe ce site, e ceva timp de când stătea în dulap, aproape şi uitasem că o am. În pachet sunt 2 folii cu dimensiunile de 20x30 cm. La tortul de azi am folosit o singură folie.

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Dacă nu aveţi folie de transfer pentru ciocolată, puteţi să vă inspiraţi din reţeta de decor pentru tort din ciocolată albă, sau puteţi face voi o dantelă de ciocolată aşa cum am explicat aici.

Ca succesiune de operaţii, cel mai eficient ar fi să faceţi blatul şi ganache-ul de ciocolată de seara (doar să puneţi ciocolata în smântâna fierbinte), iar a doua zi dimineaţa să bateţi crema, să montaţi şi să decoraţi tortul. În felul ăsta până la prânz va putea fi gata de servire. Acestea fiind zise, să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă!

Mod de preparare tort spirală cu cremă de ciocolată

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Tort spirală cu cremă de ciocolată

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 20 minutes minutes
Număr de porții: 8 -10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blat - pentru tava de la aragaz

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 1 linguriţă pudră de vanilie
  • 3 linguri de ulei
  • un praf de sare

ganache de ciocolată neagră

  • 400 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 200 g ciocolată neagră
  • 50 ml amaretto (rom, coniac)

decor - ganache de ciocolată albă

  • 200 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
  • 400 g ciocolată albă de calitate bună (nu de menaj!!)
  • 2 linguriţe de cacao - pentru pudrat deasupra

opţional pentru decor - plăcuţe cu dantelă de ciocolată

  • 1 folie de transfer ciocolată (20x30 cm)
  • 150 g ciocolată cu lapte

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se aşează hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
  • Se adaugă zahărul şi se bate compoziția până când albuşurile se întăresc din nou.
  • Gălbenuşurile, frecate puţin cu ulei se toarnă peste spuma de albusuri şi se amestecă cu mixerul la viteză mică până se omogenizează compoziţia.
  • Făina se cerne peste ouăle bătute spumă, apoi se amestecă aluatul încet, cu telul în formă de pară sau cu o spatulă, cu mişcări de jos în sus ca să nu iasă aerul încorporat în albuşuri.
  • Se toarnă aluatul în tavă și se nivelează. Se coace blatul timp de 20 de minute, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în tavă.
  • Se îndreaptă de jur împrejur marginile blatului, apoi se taie în 4 fâşii egale. După ce am tăiat marginile, blatul meu a avut 28 cm, deci mi-au rezultat 4 fâşii, de câte 7 cm fiecare.

ganache de ciocolată neagră

  • Se marunţeşte ciocolata cu un cuţit.
  • Se pune smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) se dă deoparte şi imediat se adaugă ciocolata mărunţită. Nu se amestecă, se lasă să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
  • Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi amaretto, amestecaţi, apoi daţi cratiţa la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
  • Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.

ganache de ciocolată albă

  • Pentru ganache-ul de ciocolată albă, modul de preparare este identic cu cel al ganache-ului de ciocolată neagră. Respectaţi aceiaşi paşi ca mai sus (fără amaretto).

asamblarea tortului

  • Întindeţi ganache-ul de ciocolată neagră peste cele 4 fâşii de blat într-un strat cât mai uniform.
  • Rulaţi prima fâşie de blat şi aşezaţi-o în poziţie verticală pe un platou.
  • Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
  • Ornaţi tortul cu ganache de ciocolată albă, după inspiraţie şi îndemânare.
  • Pudraţi cu cacao.
  • Lăsaţi tortul "să se aşeze" la frigider cel puţin 2 ore înainte de a-l tăia. E nevoie de acest timp pentru ca blatul să se înmoaie puţin în contact cu crema.

opţional pentru decor - plăcuţe cu dantelă de ciocolată

  • Topiţi ciocolata cu lapte la bain marie şi întindeţi-o în strat uniform peste folia de transfer. Atenţie, verificaţi să o turnaţi pe partea corectă, cea cu desenul imprimat!
  • Cu un cuţit (eu folosesc cuţitul circular pentru pizza) trasaţi peste ciocolată forma plăcuţelor. În acest fel, când se va întări ciocolata, având liniile deja trasate, se va decupa uşor şi frumos, cu margini drepte, fără să se rupă.
  • Daţi folia de transfer la rece până când ciocolata se întăreşte complet, apoi mai treceţi o dată cu cutitul peste formele marcate ale plăcuţelor.
  • Desprindeţi plăcuţele de pe folie şi asezaţi-le pe lateralul tortului.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Tort spirală cu cremă de ciocolată

Zile frumoase vă doresc, alături de o felie de tort spirală cu cremă de ciocolată!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
272 shares

Comentarii

  1. doina a zis

    decembrie 05, 2016 at 12:30 pm

    Arata super si sunt sigura ca e delicios ! In tinerete faceam o prajitura " la metru " care era tot asa ansamblata dar pe orizontala : o fele de blat alb , crema cu cacao, o felie de blat negru , crema de vanilie si la final iesea o prajitura lunga de 1metru.Pentru ca stiu sigur ca ai fost cuminte sa-ti aduca Mos Niculai tot ce meriti ! Stiu ca el vine doar la copii dar toti avem pitit in suflet un pic din copilul care am fost .Pupici cu drag.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 06, 2016 at 8:18 pm

      Daa, stiu prajitura la metru, se face si pe la noi. Multumesc, Doina! Pup si eu!

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    decembrie 04, 2016 at 10:25 pm

    Vai ce ispita! Si e si cu ciocolata! Nu zic sa vin in vizita pentru o bucatica ci mai degraba sa ma apuc repejor sa il fac si eu 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 06, 2016 at 8:14 pm

      E bun-bun, ca de altfel tot ce e cu ganache de ciocolata 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x