• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Torturi

    Tort spirală cu cremă de ciocolată

    Publicat la 4 decembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Nu e primul tort spirală pe care îl fac, dar e primul cu cremă de ciocolată. E foarte uşor de făcut un tort spirală. Ingredientele pentru blat sunt aceleaşi şi chiar în aceeaşi cantitate ca pentru un blat normal, doar că blatul e subţire şi se face în tava mare de la aragaz, la fel ca pentru reţetele de rulade. Avantajul e că torturile spirală au un aspect frumos şi interesant. În calitate de gazdă şi cofetăreasă a casei, parcă-ţi creşte inima când te întreabă un musafir cum ai făcut de-ai pus blaturile invers 🙂

    Tort spirală cu cremă de ciocolată

    Cum ziceam, mai am în palmares un tort spirală cu blat de cacao şi cremă de mascarpone cu vişine. A fost tare bun şi elegant şi s-a bucurat de mare succes acasă şi pe blog. Nici n-aş şti acum să vă spun care a fost mai bun dintre cele două, dar ştiţi că eu mă îndrăgostesc pe rând de toate torturile pe care le fac.

    La tortul de azi am folosit 2 creme delicioase: ganache de ciocolată neagră la interior şi ganache de ciocolată albă la exterior. Ganache-ul, dacă nu l-aţi folosit până acum, vă previn că e o cremă absolut uimitoare. Avem nevoie de doar 2 ingrediente: smântână pentru frişcă (adică cu 32-35% grăsime) şi ciocolată de calitate. Atât. Dar ce chimie între ele! Şi ce tehnică simplă de preparare! Ciocolata mărunţită se scufundă în smântâna fierbinte şi se lasă acolo, să se topească încet în contact cu lichidul cald. Te uiţi cu îngrijorare în cratiţa aia şi ţi-e greu să crezi că maglavaisul ăla tulbure se va putea transforma în cremă aerată, fermă, onctuoasă şi delicioasă. Şi totuşi se transformă, dar după ce stă vreo 4 ore la rece şi după ce o batem energic cu mixerul de mână. Oana de la Savori Urbane, explică ca de obicei foarte bine şi cu multe detalii cum se prepară corect un ganache de ciocolată. Eu de la ea am învăţat.

    Tort spirală cu cremă de ciocolată

    Cumpărasem mai demult o folie de transfer pentru ciocolată cu un model dantelat şi elegant. Am tot amânat folosirea ei, nici eu nu mai ştiu de ce. De data asta s-a potrivit la fix cu designul simplu şi bicolor al tortului. Dacă nu aţi folosit niciodată folie de transfer, să ştiti că arată ca în poza de mai jos şi e foarte, foarte uşor de utilizat. Folia are un model imprimat cu pastă de zahăr pe una din feţe. Doar topim ciocolata şi o întindem în strat uniform peste partea imprimantă. După ce se întăreşte ciocolata, o tăiem şi o folosim la decorat. Am explicat mai detaliat cum se procedează, mai jos la modul de preparare.  Folia am cumpărat-o online, dar nu mai ştiu de pe ce site, e ceva timp de când stătea în dulap, aproape şi uitasem că o am. În pachet sunt 2 folii cu dimensiunile de 20x30 cm. La tortul de azi am folosit o singură folie.

    Tort spirală cu cremă de ciocolată

    Dacă nu aveţi folie de transfer pentru ciocolată, puteţi să vă inspiraţi din reţeta de decor pentru tort din ciocolată albă, sau puteţi face voi o dantelă de ciocolată aşa cum am explicat aici.

    Ca succesiune de operaţii, cel mai eficient ar fi să faceţi blatul şi ganache-ul de ciocolată de seara (doar să puneţi ciocolata în smântâna fierbinte), iar a doua zi dimineaţa să bateţi crema, să montaţi şi să decoraţi tortul. În felul ăsta până la prânz va putea fi gata de servire. Acestea fiind zise, să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă!

    Mod de preparare tort spirală cu cremă de ciocolată

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Tort spirală cu cremă de ciocolată

    Tort spirală cu cremă de ciocolată

    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 1 hour hour
    Gătire: 20 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 20 minutes minutes
    Număr de porții: 8 -10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    blat - pentru tava de la aragaz

    • 5 ouă
    • 5 linguri de zahăr
    • 5 linguri de făină
    • 1 linguriţă pudră de vanilie
    • 3 linguri de ulei
    • un praf de sare

    ganache de ciocolată neagră

    • 400 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
    • 200 g ciocolată cu lapte
    • 200 g ciocolată neagră
    • 50 ml amaretto (rom, coniac)

    decor - ganache de ciocolată albă

    • 200 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
    • 400 g ciocolată albă de calitate bună (nu de menaj!!)
    • 2 linguriţe de cacao - pentru pudrat deasupra

    opţional pentru decor - plăcuţe cu dantelă de ciocolată

    • 1 folie de transfer ciocolată (20x30 cm)
    • 150 g ciocolată cu lapte

    Instrucțiuni de preparare
     

    blatul

    • Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se aşează hârtie de copt în tava de la aragaz.
    • Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
    • Se adaugă zahărul şi se bate compoziția până când albuşurile se întăresc din nou.
    • Gălbenuşurile, frecate puţin cu ulei se toarnă peste spuma de albusuri şi se amestecă cu mixerul la viteză mică până se omogenizează compoziţia.
    • Făina se cerne peste ouăle bătute spumă, apoi se amestecă aluatul încet, cu telul în formă de pară sau cu o spatulă, cu mişcări de jos în sus ca să nu iasă aerul încorporat în albuşuri.
    • Se toarnă aluatul în tavă și se nivelează. Se coace blatul timp de 20 de minute, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în tavă.
    • Se îndreaptă de jur împrejur marginile blatului, apoi se taie în 4 fâşii egale. După ce am tăiat marginile, blatul meu a avut 28 cm, deci mi-au rezultat 4 fâşii, de câte 7 cm fiecare.

    ganache de ciocolată neagră

    • Se marunţeşte ciocolata cu un cuţit.
    • Se pune smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) se dă deoparte şi imediat se adaugă ciocolata mărunţită. Nu se amestecă, se lasă să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
    • Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi amaretto, amestecaţi, apoi daţi cratiţa la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
    • Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.

    ganache de ciocolată albă

    • Pentru ganache-ul de ciocolată albă, modul de preparare este identic cu cel al ganache-ului de ciocolată neagră. Respectaţi aceiaşi paşi ca mai sus (fără amaretto).

    asamblarea tortului

    • Întindeţi ganache-ul de ciocolată neagră peste cele 4 fâşii de blat într-un strat cât mai uniform.
    • Rulaţi prima fâşie de blat şi aşezaţi-o în poziţie verticală pe un platou.
    • Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
    • Ornaţi tortul cu ganache de ciocolată albă, după inspiraţie şi îndemânare.
    • Pudraţi cu cacao.
    • Lăsaţi tortul "să se aşeze" la frigider cel puţin 2 ore înainte de a-l tăia. E nevoie de acest timp pentru ca blatul să se înmoaie puţin în contact cu crema.

    opţional pentru decor - plăcuţe cu dantelă de ciocolată

    • Topiţi ciocolata cu lapte la bain marie şi întindeţi-o în strat uniform peste folia de transfer. Atenţie, verificaţi să o turnaţi pe partea corectă, cea cu desenul imprimat!
    • Cu un cuţit (eu folosesc cuţitul circular pentru pizza) trasaţi peste ciocolată forma plăcuţelor. În acest fel, când se va întări ciocolata, având liniile deja trasate, se va decupa uşor şi frumos, cu margini drepte, fără să se rupă.
    • Daţi folia de transfer la rece până când ciocolata se întăreşte complet, apoi mai treceţi o dată cu cutitul peste formele marcate ale plăcuţelor.
    • Desprindeţi plăcuţele de pe folie şi asezaţi-le pe lateralul tortului.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Tort spirală cu cremă de ciocolată

    Zile frumoase vă doresc, alături de o felie de tort spirală cu cremă de ciocolată!

    Din aceeași categorie

    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed
      Tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed
    • castron cu cremă pentru prajituri cu cafea ness si nuci
      Cremă cu nuci opărite și cafea (ness) - rețeta simplă cu mascarpone
    • sfaturi pentru deserturi reusite
      30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. doina

      decembrie 05, 2016 at 12:30 pm

      Arata super si sunt sigura ca e delicios ! In tinerete faceam o prajitura " la metru " care era tot asa ansamblata dar pe orizontala : o fele de blat alb , crema cu cacao, o felie de blat negru , crema de vanilie si la final iesea o prajitura lunga de 1metru.Pentru ca stiu sigur ca ai fost cuminte sa-ti aduca Mos Niculai tot ce meriti ! Stiu ca el vine doar la copii dar toti avem pitit in suflet un pic din copilul care am fost .Pupici cu drag.

      Răspunde
      • Iuliana

        decembrie 06, 2016 at 8:18 pm

        Daa, stiu prajitura la metru, se face si pe la noi. Multumesc, Doina! Pup si eu!

        Răspunde
    2. Claudia

      decembrie 04, 2016 at 10:25 pm

      Vai ce ispita! Si e si cu ciocolata! Nu zic sa vin in vizita pentru o bucatica ci mai degraba sa ma apuc repejor sa il fac si eu 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        decembrie 06, 2016 at 8:14 pm

        E bun-bun, ca de altfel tot ce e cu ganache de ciocolata 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.