Nu e primul tort spirală pe care îl fac, dar e primul cu cremă de ciocolată. E foarte uşor de făcut un tort spirală. Ingredientele pentru blat sunt aceleaşi şi chiar în aceeaşi cantitate ca pentru un blat normal, doar că blatul e subţire şi se face în tava mare de la aragaz, la fel ca pentru reţetele de rulade. Avantajul e că torturile spirală au un aspect frumos şi interesant. În calitate de gazdă şi cofetăreasă a casei, parcă-ţi creşte inima când te întreabă un musafir cum ai făcut de-ai pus blaturile invers 🙂
Cum ziceam, mai am în palmares un tort spirală cu blat de cacao şi cremă de mascarpone cu vişine. A fost tare bun şi elegant şi s-a bucurat de mare succes acasă şi pe blog. Nici n-aş şti acum să vă spun care a fost mai bun dintre cele două, dar ştiţi că eu mă îndrăgostesc pe rând de toate torturile pe care le fac.
La tortul de azi am folosit 2 creme delicioase: ganache de ciocolată neagră la interior şi ganache de ciocolată albă la exterior. Ganache-ul, dacă nu l-aţi folosit până acum, vă previn că e o cremă absolut uimitoare. Avem nevoie de doar 2 ingrediente: smântână pentru frişcă (adică cu 32-35% grăsime) şi ciocolată de calitate. Atât. Dar ce chimie între ele! Şi ce tehnică simplă de preparare! Ciocolata mărunţită se scufundă în smântâna fierbinte şi se lasă acolo, să se topească încet în contact cu lichidul cald. Te uiţi cu îngrijorare în cratiţa aia şi ţi-e greu să crezi că maglavaisul ăla tulbure se va putea transforma în cremă aerată, fermă, onctuoasă şi delicioasă. Şi totuşi se transformă, dar după ce stă vreo 4 ore la rece şi după ce o batem energic cu mixerul de mână. Oana de la Savori Urbane, explică ca de obicei foarte bine şi cu multe detalii cum se prepară corect un ganache de ciocolată. Eu de la ea am învăţat.
Cumpărasem mai demult o folie de transfer pentru ciocolată cu un model dantelat şi elegant. Am tot amânat folosirea ei, nici eu nu mai ştiu de ce. De data asta s-a potrivit la fix cu designul simplu şi bicolor al tortului. Dacă nu aţi folosit niciodată folie de transfer, să ştiti că arată ca în poza de mai jos şi e foarte, foarte uşor de utilizat. Folia are un model imprimat cu pastă de zahăr pe una din feţe. Doar topim ciocolata şi o întindem în strat uniform peste partea imprimantă. După ce se întăreşte ciocolata, o tăiem şi o folosim la decorat. Am explicat mai detaliat cum se procedează, mai jos la modul de preparare. Folia am cumpărat-o online, dar nu mai ştiu de pe ce site, e ceva timp de când stătea în dulap, aproape şi uitasem că o am. În pachet sunt 2 folii cu dimensiunile de 20x30 cm. La tortul de azi am folosit o singură folie.
Dacă nu aveţi folie de transfer pentru ciocolată, puteţi să vă inspiraţi din reţeta de decor pentru tort din ciocolată albă, sau puteţi face voi o dantelă de ciocolată aşa cum am explicat aici.
Ca succesiune de operaţii, cel mai eficient ar fi să faceţi blatul şi ganache-ul de ciocolată de seara (doar să puneţi ciocolata în smântâna fierbinte), iar a doua zi dimineaţa să bateţi crema, să montaţi şi să decoraţi tortul. În felul ăsta până la prânz va putea fi gata de servire. Acestea fiind zise, să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă!
Mod de preparare tort spirală cu cremă de ciocolată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blat - pentru tava de la aragaz
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 5 linguri de făină
- 1 linguriţă pudră de vanilie
- 3 linguri de ulei
- un praf de sare
ganache de ciocolată neagră
- 400 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
- 200 g ciocolată cu lapte
- 200 g ciocolată neagră
- 50 ml amaretto (rom, coniac)
decor - ganache de ciocolată albă
- 200 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
- 400 g ciocolată albă de calitate bună (nu de menaj!!)
- 2 linguriţe de cacao - pentru pudrat deasupra
opţional pentru decor - plăcuţe cu dantelă de ciocolată
- 1 folie de transfer ciocolată (20x30 cm)
- 150 g ciocolată cu lapte
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se aşează hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
- Se adaugă zahărul şi se bate compoziția până când albuşurile se întăresc din nou.
- Gălbenuşurile, frecate puţin cu ulei se toarnă peste spuma de albusuri şi se amestecă cu mixerul la viteză mică până se omogenizează compoziţia.
- Făina se cerne peste ouăle bătute spumă, apoi se amestecă aluatul încet, cu telul în formă de pară sau cu o spatulă, cu mişcări de jos în sus ca să nu iasă aerul încorporat în albuşuri.
- Se toarnă aluatul în tavă și se nivelează. Se coace blatul timp de 20 de minute, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în tavă.
- Se îndreaptă de jur împrejur marginile blatului, apoi se taie în 4 fâşii egale. După ce am tăiat marginile, blatul meu a avut 28 cm, deci mi-au rezultat 4 fâşii, de câte 7 cm fiecare.
ganache de ciocolată neagră
- Se marunţeşte ciocolata cu un cuţit.
- Se pune smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) se dă deoparte şi imediat se adaugă ciocolata mărunţită. Nu se amestecă, se lasă să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
- Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi amaretto, amestecaţi, apoi daţi cratiţa la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
- Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.
ganache de ciocolată albă
- Pentru ganache-ul de ciocolată albă, modul de preparare este identic cu cel al ganache-ului de ciocolată neagră. Respectaţi aceiaşi paşi ca mai sus (fără amaretto).
asamblarea tortului
- Întindeţi ganache-ul de ciocolată neagră peste cele 4 fâşii de blat într-un strat cât mai uniform.
- Rulaţi prima fâşie de blat şi aşezaţi-o în poziţie verticală pe un platou.
- Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
- Ornaţi tortul cu ganache de ciocolată albă, după inspiraţie şi îndemânare.
- Pudraţi cu cacao.
- Lăsaţi tortul "să se aşeze" la frigider cel puţin 2 ore înainte de a-l tăia. E nevoie de acest timp pentru ca blatul să se înmoaie puţin în contact cu crema.
opţional pentru decor - plăcuţe cu dantelă de ciocolată
- Topiţi ciocolata cu lapte la bain marie şi întindeţi-o în strat uniform peste folia de transfer. Atenţie, verificaţi să o turnaţi pe partea corectă, cea cu desenul imprimat!
- Cu un cuţit (eu folosesc cuţitul circular pentru pizza) trasaţi peste ciocolată forma plăcuţelor. În acest fel, când se va întări ciocolata, având liniile deja trasate, se va decupa uşor şi frumos, cu margini drepte, fără să se rupă.
- Daţi folia de transfer la rece până când ciocolata se întăreşte complet, apoi mai treceţi o dată cu cutitul peste formele marcate ale plăcuţelor.
- Desprindeţi plăcuţele de pe folie şi asezaţi-le pe lateralul tortului.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
doina a zis
Arata super si sunt sigura ca e delicios ! In tinerete faceam o prajitura " la metru " care era tot asa ansamblata dar pe orizontala : o fele de blat alb , crema cu cacao, o felie de blat negru , crema de vanilie si la final iesea o prajitura lunga de 1metru.Pentru ca stiu sigur ca ai fost cuminte sa-ti aduca Mos Niculai tot ce meriti ! Stiu ca el vine doar la copii dar toti avem pitit in suflet un pic din copilul care am fost .Pupici cu drag.
Iuliana a zis
Daa, stiu prajitura la metru, se face si pe la noi. Multumesc, Doina! Pup si eu!
Claudia a zis
Vai ce ispita! Si e si cu ciocolata! Nu zic sa vin in vizita pentru o bucatica ci mai degraba sa ma apuc repejor sa il fac si eu 🙂
Iuliana a zis
E bun-bun, ca de altfel tot ce e cu ganache de ciocolata 🙂