Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Sardine marinate în oţet cu mirodenii

Publicat la 13 ianuarie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

125 shares
Mergi la rețetă

Sardine marinate în oţet cu mirodenii. Bune şi la micul dejun, într-o salată pentru prânz, într-un sandviş pentru pachet…bune oricând! 🙂

Sardine marinate în oţet cu mirodenii

Cândva cumpăram macrou sau hering marinat de la magazin. Sunt nişte cutii rotunde din plastic, sigur le ştiţi. Mi se părea cea mai bună gustare din lume, deşi parcă aveau un pic prea mult oţet pentru gustul meu. Pe urmă am aflat cât e de uşor să marinezi peştele acasă şi am început să mi-l fac singură, pe gustul meu. Rețeta mea de macrou marinat la rece e deja celebră și a fost încercată de foarte mulți cititori 🙂

În reţeta pe care v-o arăt astăzi am folosit câteva sardine rămase de când am făcut reţeta de sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte. Dar dacă nu găsiţi sardine, să ştiţi că puteţi folosi şi alţi peşti graşi cum ar fi: macrou, hering sau scrumbie. Procedeul şi ingredientele sunt aceleaşi.

Cum se pregătesc sardinele pentru marinare

Dacă găsiţi să cumpăraţi sardine proaspete, va trebui să le tăiaţi capetele şi să le evisceraţi. Apoi le tăiaţi în două pe lung şi îndepărtaţi coloana. În acest fel vor fi mai uşor de aşezat în borcan. Dacă folosiţi alt peşte mai mare, e de preferat să îl tăiaţi rondele.

Eu am avut 4 sardine (o jumătate de kg) din care, după îndepărtarea coloanei, am obţinut 8 fileuri. Mi-au încăput toate, plus rondelele de ceapă şi câteva rondele de morcov într-un borcan mare, de 800g. Asta ca să vă orientaţi la cantităţi şi volume.

Sardine marinate în oţet cu mirodenii

Dar până ajungem să punem peştele în borcan trebuie ca mai întâi să îl presărăm din belşug cu sare pe toate părţile şi să îl lăsăm câteva ore bune la rece să îşi ia el sare câtă îi trebuie. Eu l-am lăsat de seara până dimineaţa.

Nu săriţi peste etapa aceasta! Este important ca peştele să fie sărat înainte de marinare, altfel se va înmuia.

După ce îl scoatem de la frigider, îl spălăm să îndepărtăm excesul de sare şi îl uscăm cu un şervet de hârtie.

Abia după acest pas putem să aşezăm peştele în borcan, împreună cu câteva rondele de morcov, de ceapă şi 1 grăunte de usturoi tăiat felii.

Punem la fiert apa, cu oţetul, sare, un pic de zahăr şi mirodenii: piper boabe, foi de dafin, boabe de muştar. Boabele de muştar au un gust foarte pregnant, vă sfătuiesc să nu puneţi prea multe dacă nu sunteţi siguri că vă place aroma lor!

Răcim saramura, o turnăm în borcan peste peşte, punem capacul şi păstrăm borcanul la rece.

Peştele e gata de consum după o săptămână şi se poate păstra în borcan până la 2 săptămâni.

Eu nu am încercat niciodată să îl ţin mai mult de atât pentru că nu fac cantităţi mari. Fiind o reţetă uşoară, fac câte un borcan şi când se termină, dacă mai vrem, fac din nou.

Alte rețete cu pește pe care să le încercați

  • Pasta de macrou afumat
    Pastă de macrou afumat - pentru mic dejun și gustări
  • Icre de crap si știucă pe platou festiv
    Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini
  • Hamsii prajite
    Hamsii prăjite ca la mare. Dar mai bune!
  • Biban de mare cu legume și sos de roșii
    Biban de mare cu legume și sos de roșii la cuptor

Mod de preparare sardine marinate în oţet cu mirodenii

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sardine marinate în oţet cu mirodenii

Sardine marinate în oţet cu mirodenii

Sardine marinate în oţet cu mirodenii. Bune şi la micul dejun, într-o salată pentru prânz, într-un sandviş pentru pachet...bune oricând!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
marinare: 7 days days
Timp total: 7 days days 10 minutes minutes
Număr de porții: 1 borcan de 800 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g peşte gras (sardine, macrou, hering, scumbie)
  • 1 ceapă mică
  • ½ morcov
  • 1 căţel de usturoi
  • 200 ml de oţet de 9 grade
  • 100 ml de apă
  • 1 linguriţă de sare neiodată
  • un vârf de linguriţă de zahăr (ia din aciditatea oţetului)
  • piper boabe (eu am folosit piper roşu)
  • 1-2 frunze de dafin
  • boabe de muştar

în plus

  • 4-5 linguri de sare neiodată pentru sărat peştele

Instrucțiuni de preparare
 

  • Peştele curăţat, eviscerat şi bine spălat, îl presărăm cu sare neiodată pe toate părţile, inclusiv la interior. Îl punem într-o cutie cu capac şi îl lăsăm la frigider 12 ore (de pe o zi pe alta). În acest timp el se va săra exact atât cât trebuie.
  • Spălăm peştele să îndepărtăm sarea în exces şi îl uscăm cu un prosop de hârtie.
  • Îl tăiem fileuri dacă e un peşte mic, sau rondele dacă e peşte mai mare.
  • Aşezăm pe fundul unui borcan câteva rondele de morcov şi ceapă, apoi aşezăm peştele.
  • Printre bucăţile de peşte punem felii de usturoi şi rondele de legume.
  • Punem la fiert apa, cu oţetul, sarea, zahărul şi mirodeniile. Lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi stingem focul şi lăsăm saramura să se răcească.
  • Turnăm saramura în borcan, apoi punem capacul, închis etanş.
  • Păstrăm borcanul la rece.
  • Peştele marinat este gata de consum într-o săptămână şi poate fi păstrat în borcanul desfăcut până la 2 săptămâni.
Valori nutriționale
Sardine marinate în oţet cu mirodenii
Valori per porție
Calorii
852
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
53
g
82
%
Colesterol
 
190
mg
63
%
Carbohidrați
 
11
g
4
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
85
g
170
%
Vitamina A
 
5847
IU
117
%
Calciu
 
1440
mg
144
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Sardine marinate în oţet cu mirodenii

Poftă bună la sardine marinate în oţet cu mirodenii!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
125 shares

Comentarii

  1. mimiignatescuihaela a zis

    martie 26, 2017 at 8:36 am

    Buna Iuliana,
    Probabil, o metoda pentru a pastra mai mult marinata de peste, ar fi sa fierbem borcanele in apa.Nu prea mult, ca se sfarama. Trebuie insa un peste mai consistent, pentru ca sardinele sun prea fine.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 27, 2017 at 6:58 pm

      Da, probabil cu putina fierbere ar rezista mai mult. Totusi eu nu vad rostul conservarii unei cantitati mari de peste marinat cand se face atat de usor si rapid.

      Răspunde
  2. Laura C. a zis

    ianuarie 13, 2017 at 8:29 am

    Mmmm...ce prezentare!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 17, 2017 at 4:14 pm

      Multumesc, Laura!

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x