Sardine marinate în oţet cu mirodenii. Bune şi la micul dejun, într-o salată pentru prânz, într-un sandviş pentru pachet…bune oricând! 🙂
Cândva cumpăram macrou sau hering marinat de la magazin. Sunt nişte cutii rotunde din plastic, sigur le ştiţi. Mi se părea cea mai bună gustare din lume, deşi parcă aveau un pic prea mult oţet pentru gustul meu. Pe urmă am aflat cât e de uşor să marinezi peştele acasă şi am început să mi-l fac singură, pe gustul meu. Rețeta mea de macrou marinat la rece e deja celebră și a fost încercată de foarte mulți cititori 🙂
În reţeta pe care v-o arăt astăzi am folosit câteva sardine rămase de când am făcut reţeta de sardine la grătar cu mujdei de usturoi şi roşii coapte. Dar dacă nu găsiţi sardine, să ştiţi că puteţi folosi şi alţi peşti graşi cum ar fi: macrou, hering sau scrumbie. Procedeul şi ingredientele sunt aceleaşi.
Cum se pregătesc sardinele pentru marinare
Dacă găsiţi să cumpăraţi sardine proaspete, va trebui să le tăiaţi capetele şi să le evisceraţi. Apoi le tăiaţi în două pe lung şi îndepărtaţi coloana. În acest fel vor fi mai uşor de aşezat în borcan. Dacă folosiţi alt peşte mai mare, e de preferat să îl tăiaţi rondele.
Eu am avut 4 sardine (o jumătate de kg) din care, după îndepărtarea coloanei, am obţinut 8 fileuri. Mi-au încăput toate, plus rondelele de ceapă şi câteva rondele de morcov într-un borcan mare, de 800g. Asta ca să vă orientaţi la cantităţi şi volume.
Dar până ajungem să punem peştele în borcan trebuie ca mai întâi să îl presărăm din belşug cu sare pe toate părţile şi să îl lăsăm câteva ore bune la rece să îşi ia el sare câtă îi trebuie. Eu l-am lăsat de seara până dimineaţa.
Nu săriţi peste etapa aceasta! Este important ca peştele să fie sărat înainte de marinare, altfel se va înmuia.
După ce îl scoatem de la frigider, îl spălăm să îndepărtăm excesul de sare şi îl uscăm cu un şervet de hârtie.
Abia după acest pas putem să aşezăm peştele în borcan, împreună cu câteva rondele de morcov, de ceapă şi 1 grăunte de usturoi tăiat felii.
Punem la fiert apa, cu oţetul, sare, un pic de zahăr şi mirodenii: piper boabe, foi de dafin, boabe de muştar. Boabele de muştar au un gust foarte pregnant, vă sfătuiesc să nu puneţi prea multe dacă nu sunteţi siguri că vă place aroma lor!
Răcim saramura, o turnăm în borcan peste peşte, punem capacul şi păstrăm borcanul la rece.
Peştele e gata de consum după o săptămână şi se poate păstra în borcan până la 2 săptămâni.
Eu nu am încercat niciodată să îl ţin mai mult de atât pentru că nu fac cantităţi mari. Fiind o reţetă uşoară, fac câte un borcan şi când se termină, dacă mai vrem, fac din nou.
Alte rețete cu pește pe care să le încercați
Mod de preparare sardine marinate în oţet cu mirodenii
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sardine marinate în oţet cu mirodenii
Ingrediente
- 500 g peşte gras (sardine, macrou, hering, scumbie)
- 1 ceapă mică
- ½ morcov
- 1 căţel de usturoi
- 200 ml de oţet de 9 grade
- 100 ml de apă
- 1 linguriţă de sare neiodată
- un vârf de linguriţă de zahăr (ia din aciditatea oţetului)
- piper boabe (eu am folosit piper roşu)
- 1-2 frunze de dafin
- boabe de muştar
în plus
- 4-5 linguri de sare neiodată pentru sărat peştele
Instrucțiuni de preparare
- Peştele curăţat, eviscerat şi bine spălat, îl presărăm cu sare neiodată pe toate părţile, inclusiv la interior. Îl punem într-o cutie cu capac şi îl lăsăm la frigider 12 ore (de pe o zi pe alta). În acest timp el se va săra exact atât cât trebuie.
- Spălăm peştele să îndepărtăm sarea în exces şi îl uscăm cu un prosop de hârtie.
- Îl tăiem fileuri dacă e un peşte mic, sau rondele dacă e peşte mai mare.
- Aşezăm pe fundul unui borcan câteva rondele de morcov şi ceapă, apoi aşezăm peştele.
- Printre bucăţile de peşte punem felii de usturoi şi rondele de legume.
- Punem la fiert apa, cu oţetul, sarea, zahărul şi mirodeniile. Lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi stingem focul şi lăsăm saramura să se răcească.
- Turnăm saramura în borcan, apoi punem capacul, închis etanş.
- Păstrăm borcanul la rece.
- Peştele marinat este gata de consum într-o săptămână şi poate fi păstrat în borcanul desfăcut până la 2 săptămâni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la sardine marinate în oţet cu mirodenii!
mimiignatescuihaela a zis
Buna Iuliana,
Probabil, o metoda pentru a pastra mai mult marinata de peste, ar fi sa fierbem borcanele in apa.Nu prea mult, ca se sfarama. Trebuie insa un peste mai consistent, pentru ca sardinele sun prea fine.
Iuliana a zis
Da, probabil cu putina fierbere ar rezista mai mult. Totusi eu nu vad rostul conservarii unei cantitati mari de peste marinat cand se face atat de usor si rapid.
Laura C. a zis
Mmmm...ce prezentare!
Iuliana a zis
Multumesc, Laura!