Îți plac hamsiile? Ți-e dor de mare și de vacanță? Iată cât de ușor poți face acasă hamsii prăjite ca la mare! Dar mai curate și mai bune! 🙂

Când spui vacanță la mare, spui implicit hamsii prăjite. Iar când vacanța se termină, rămâne dorul de mare și pofta de hamsii. Din fericire, pofta de hamsii e ușor de potolit pentru că le poți face foarte simplu și rapid acasă. Și vă promit că vor fi mult mai ieftine și mult mai bune! Unde mai pui ca poți mânca pe săturate și să le pui cu cât de mult usturoi vrei! 😀
Unde găsim hamsii de cumpărat
Avem vești bune: la Selgros găsim mereu hamsii congelate, pescuite în Marea Neagră, micuțe și absolut minunate! Sunt ambalate la pungi de 500 g, numai bune pentru 2 porții satisfăcătoare.
Vecine de raft cu pungile de hamsii erau și pungile cu șprot și cele cu baby hering. Dacă preferați acest pește, să știți că se gătește exact la fel ca hamsiile, așa că puteți urma întocmai rețeta de mai jos.
Pe blog veți găsi și o rețetă de baby hering la cuptor, deci iată încă o idee delicioasă!
V-am zis eu că am vești bune? 🙂
Ingrediente pentru rețeta de hamsii prăjite ca la mare
Atât de puține ingrediente pentru o mâncare atât de delicioasă!
- hamsii - pot fi proaspete sau congelate
- amestec de făină și mălai - eu obișnuiesc să folosesc proporții egale de făină și mălai, dar nu e deloc greșit dacă folosiți doar mălai sau doar făină. E doar o chestiune de preferințe.
- sare - de preferat sare grunjoasă. Nu vă zgârciți cu sarea, dar nici nu exagerați. Totuși, hamsiile sunt bune un pic mai sărate ca să meargă bine o bere rece după ele 😉
- ulei pentru prăjit - folosiți un ulei cu gust neutru, de exemplu cel de floarea soarelui. Hamsiile se prăjesc în baie de ulei, iar acesta trebuie să fie bine încins ca să obținem hamsii aurii și crocante.

Dilemă: hamsiile se curăță sau nu?
Dacă vă uitați cu atenție, hamsiile cumpărate de la mare sunt întregi, nu sunt curățate. E de așteptat...cât personal ar fi necesar ca să curețe zilnic zeci de kilograme de peștișori cât degetul?
De aici s-a creat ideea că hamsiile fiind atât de mici nu e nevoie să le curățăm. De altfel, și pe punga de hamsii scrie că nu e nevoie să le decongelăm înainte de prăjire. Dacă nu le decongelăm, implicit nu avem cum să le curățăm.
Totuși, și sardinele sunt mici și nu v-ar plăcea deloc să le găsiți în conserve cu tot cu mațe, nu-i așa?
Eu una curăț hamsiile și orice pește mic pe care vreau să îl gătesc. Iar dacă veți urmări și rețeta video pe care o găsiți mai jos, veți vedea de ce chiar e nevoie să curățăm hamsiile 😉
Să cureți pește nu e cea mai plăcută activitate, dar vestea bună e că treaba asta nu durează mai mult de 5 minute la 500 g de hamsii, iar satisfacția de după compensează orice efort, vă promit! 🙂

Alte rețete cu pește pe care sigur vei dori să le încerci
Dacă vă plac rețetele cu pește vă las mai jos câteva sugestii pe care sper să le încercați.
- saramura de crap
- rasol de peste cu legume
- stavrid pane
- macrou marinat
- pește uscat cu orez
- frigărui de somon

Mod de preparare pentru rețeta de hamsii prăjite ca la mare
E tare ușoară rețeta de hamsii prăjite, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Hamsii prăjite ca la mare
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g hamsii proaspete sau congelate
- 50 g făină
- 50 g mălai
- 2 lingurițe sare
- ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiți hamsii congelate, acestea trebuie în prealabil lăsate să se dezghețe în apă rece.
- Hamsiile trebuie curățate de intestine înainte de gătire, iar cea mai rapidă metodă este să trageți capul ușor spre burtă, iar intestinele vor ieși singure, rămânând agățate de cap. Vedeți în videoclip cum se procedează.
- După curățare, spălați hamsiile în mai multe ape, frecându-le ușor în palme ca să îndepărtați și solzii fini care le acoperă.
- Scurgeți bine hamsiile de apă și presărați-le cu 2 lingurițe de sare, de preferat sare grunjoasă.
- Ideal ar fi să lăsați peștele la frigider pentru cel puțin 30 de minute ca să își tragă sare. În acest fel veți avea hamsii mult mai gustoase. Totuși, dacă vă grăbiți, le puteți praji imediat.
- Amestecați făina cu mălaiul. Puneți hamsiile și amestecați-le ușor cu mâna ca să fie uniform acoperite.
- Ca să eliminați excesul de făină și mălai, puneți hamsiile într-o sită cu găuri mari (sita pentru paste) și scuturați ușor.
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare și prăjiți hamsiile pe ambele părți până când devin aurii.
- Scoateți hamsiile pe șervete de hârtie care să dreneze excesul de ulei.
- Serviți hamsiile călduțe, alături de mămăliguță și mujdei de usturoi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
dorina a zis
Multumesc pentru articol! Foarte bune si multe informatiile oferite!