Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Macrou marinat la rece, în oțet cu ceapă și mirodenii

695 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cea mai simplă rețetă de macrou marinat la rece. Macrou marinat în oțet, cu rondele de ceapă, morcov și mirodenii. Conservă de pește de casă.

Dragii mei, suntem în plin sezon al borcaniadei de toamnă. Închidem ca furnicuțele în borcane toate roadele toamnei pentru că știm că iarna e lungă, iar aceasta va fi, poate, mai grea ca niciodată până acum.

Pe lângă legume și fructe fel de fel, mie îmi place ca toamna să pun și pește la borcan, așa că astăzi vin la voi cu un macrou marinat la rece, tare gustos, nu foarte acru și minunat de aromat.

Macrou marinat la rece

Rețeta de macrou marinat nu este neapărat o conservă pentru iarnă , căci la urma urmei o putem pregăti oricând în timpul anului, ba chiar și cu alți pești. Dar când vine frigul, iar zilele se scurtează, știți și voi ce bine ne prinde să avem la îndemână ceva gata gătit, mai ales dacă e făcut în casă, 100% natural și 100% sănătos.

Haideți, așadar, să vedem cum ne putem face viața mai ușoară pregătind din timp câteva borcane cu pește marinat la rece. Rețeta este foarte ușoară, promit să nu vă răpească prea mult timp 🙂

Macrou marinat la rece

Ce fel de pește putem marina la rece?

Rețeta aceasta se poate face în același mod cu orice tip de pește: caras, șalău, păstrăv, etc. Totuși, cele mai gustoase conserve le veți obține dacă folosiți un pește gras, cum ar fi: macrou, hering, merluciu sau scrumbie.

Eu am ales macroul pentru că l-am găsit la Selgros refrigerat, eviscerat și a fost gata de preparat imediat ce am ajuns cu el acasă.

banner Selgros

Dacă și vouă vă place macroul, vă recomand să încercați și rețetele de mai jos:

  • pastă de macrou afumat
  • file de macrou la tigaie cu sos de roșii
  • macrou la tavă
  • mâncare de varză cu macrou

Mod de preparare macrou marinat la rece

Eu am avut 3 bucăți de macrou. L-am spălat și l-am curățat temeinic de membrane. L-am cântărit după ce i-am îndepărtat capetele, cozile și înotătoarele și am avut aprox. 650 g.

Tăiați macroul rondele cam de 3 cm grosime. Puneți-l într-un vas, adăugați apă rece și o linguriță de sare și spălați din nou peștele. Veți vedea că apa se tulbură și se colorează, semn că mai era sânge de îndepărtat. Repetați operațiunea până când apa rămâne curată. Sarea din apă ajută la extragerea sângelui din țesuturi.

Scurgeți foarte bine peștele de apă și presărați-l cu 2-3 linguri de sare grunjoasă, neiodată. Peștele își va lua exact câtă sare îi trebuie, așa că nu trebuie să vă fie teamă că puneți prea multă.

  • macrou
  • macrou cu sare neiodata

Acoperiți vasul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru cel puțin 12 ore. Îl puteți lăsa de seara până dimineața.

A doua zi, puneți peștele într-o strecurătoare și spălați-l foarte bine cu apă rece pentru a îndepărta excesul de sare rămas la suprafață.

Cum pregătim marinada pentru pește?

Puneți într-o crăticioară apa și oțetul. Proporția pe care o folosesc eu este de 3:1, adică 3 părți de apă și 1 parte de oțet de 9 grade. În acest fel, peștele are un gust delicat, nu este acru și este ușor de consumat chiar și de către persoanele mai sensibile care nu suportă ușor preparatele cu oțet.

Dar dacă nu aveți astfel de probleme și dacă în general preferați mâncărurile mai acre, puteți folosi și o proporție de 2:1, adică 2 părți apă și o parte oțet de 9 grade.

Adăugați în apă: o linguriță de sare neiodată, o linguriță de zahăr și condimente după gustul vostru. Eu am pus: ½ de linguriță de fulgi de chilli, 2 frunze de dafin și câte o linguriță cu boabe de piper negru, coriandru și muștar.

Puneți marinada la fiert, lăsați-o să dea doar 2-3 clocote, amestecați să se dizolve sarea și zahărul, apoi lăsați-o să se răcească complet înainte să o turnați în borcane.

  • marinada pentru macrou
  • Macrou marinat in otet

Între timp, curățați 2 cepe mari și 2 morcovi subțiri și le tăiați rondele.

Așezați în borcane un strat de ceapă și morcov, apoi un strat de pește și tot așa până terminăm ingredientele. Mie mi-a încăput la fix totul în 2 borcane.

Turnați marinada rece în borcane și repartizați în fiecare borcan frunzele de dafin, boabele de piper, muștar și coriandru.

Puneți capacele și dați borcanele la frigider pentru 7 zile. După cele 7 zile, macroul marinat este gata de consum. Veți vedea că va avea un gust echilibrat, nu va fi foarte acru. Carnea este foarte fragedă, gustoasă și aromată, dar nu e moale, ci dimpotrivă, rămâne fermă, cu o textură foarte plăcută.

Chiar și oasele se vor macera în oțetul aromat, nu trebuie să vă mai faceți griji pentru ele. Oasele fine nu se vor mai simți deloc, iar coloana vertebrală va fi moale.

Cum servim conserva de macrou marinat la rece?

Macroul marinat este o gustare excelentă, potrivită la orice masă a zilei.

Se poate servi la micul dejun, pe felii de pâine prăjită unse cu puțin unt.

Îl puteți pune în sandvișuri sau în salate. Salata orientală cu rondele de macrou marinat este extraordinară!

Puteți servi macroul marinat și pe un platou de aperitive pregătit pentru o masă festivă. Vă asigur că va fi foarte apreciat!

Ceapa și morcovul din borcane sunt de asemenea marinate și foarte gustoase, folosiți-le și pe ele în sandvișuri și salate!

Cum se păstrează macroul marinat la rece?

Peștele este totuși un produs perisabil, chiar dacă este marinat în oțet. Dacă locuiți la bloc sau dacă nu aveți un beci răcoros, cel mai sigur este să păstrați borcanele în frigider și să le consumați în maxim 3 luni.

Așa cum vă spuneam la început, aceasta nu este o conservă pentru iarnă. Dacă se termină, putem oricând să pregătim din nou rețeta.

  • Macrou marinat in otet
  • Macrou marinat in otet

Vă las mai jos rețeta pe scurt, în formatul pe care îl puteți tipări pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați, sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.

Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți urmări modul în care am preparat eu macroul marinat la rece.

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face chiar acum accesând acest link, ca să fiți siguri că nu ratați nicio rețetă!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Macrou marinat in otet

Macrou marinat în oțet

Cea mai simplă rețetă de macrou marinat la rece. Macrou marinat în oțet, cu rondele de ceapă, morcov și mirodenii. Conservă de pește de casă.
5 from 18 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
timp de marinare: 7 days days
Timp total: 7 days days 30 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 3 buc macrou (aprox. 650 g, cântărit curățat)

marinada

  • 170 ml oțet de 9 grade
  • 500 ml apă
  • 1 linguriță sare neiodată
  • 1 linguriță zahăr
  • ½ linguriță fulgi de chilli (sau rondele de ardei iute, după gust)
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1 linguriță boabe de muştar
  • 1 linguriță boabe de coriandru
  • 2 frunze de dafin

în plus

  • aprox. 4 linguri de sare neiodată pentru sărat și spălat peștele
  • 2 morcovi
  • 2 cepe mici (sau una mare)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Eviscerați și spălați peștele îndepărtând toate membranele. Tăiați capul, coada și înotătoarele.
  • Tăiați peștele rondele de aprox. 3 cm pe care le puneți într-un bol încăpător. Turnați apă rece peste pește, cât să îl acopere bine și o linguriță de sare. Spălați din nou peștele și repetați operațiunea aceasta până când apa rămâne curată, fără urme de sânge.
  • Scurgeți bine peștele de apă și presărați din abundență sare neiodată. Nu vă fie teamă că puneți prea multă sare, peștele își va trage exact cât îi trebuie!
  • Acoperiți bolul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru cel puțin 12 ore.
  • După cele 12 ore, puneți peștele într-o sită și spălați-l sub jet de apă pentru a îndepărta sarea în exces.
  • Pregătiți marinada astfel: într-o crăticioară puneți apa, oțetul, sarea, zahărul și mirodeniile. Puneți crăticioara pe foc și lăsați-o să dea doar 2-3 clocote, apoi o lăsați la răcit.
  • Tăiați ceapa și morcovul rondele.
  • Pregătiți 2 borcane cu capac în care puneți alternativ: 1 strat de ceapă și morcov, unul de pește și tot așa. Deasupra e bine să fie ceapă și morcov.
  • Turnați marinada în borcane, împărțiți frunzele de dafin și boabele de piper, muștar și coriandru apoi închideți borcanele.
  • Lăsați borcanele la macerat în frigider pentru 7 zile. După cele 7 zile macroul este gata de consum.
  • Păstrați borcanele la frigider sau într-un beci foarte răcoros, maxim 3 luni.
Valori nutriționale
Macrou marinat în oțet
Valori per porție
Calorii
576
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Colesterol
 
153
mg
51
%
Carbohidrați
 
13
g
4
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
69
g
138
%
Vitamina A
 
9350
IU
187
%
Calciu
 
284
mg
28
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Macrou marinat la rece

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
695 shares

Comentarii

  1. Ofelia a zis

    martie 01, 2024 at 2:29 pm

    5 stars
    Foarte bun, usor de facut, explicit. Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 02, 2024 at 7:07 am

      Cu mult drag! Mă bucur că a iești bine și că v-a plăcut!

      Răspunde
  2. Roxana a zis

    februarie 11, 2023 at 9:42 pm

    Nota 10! Simplu de facut si atat de delicios.
    Unde locuiesc aici nu se gaseste otet de 9%, am folosit de 5% si am facut un amestec de 1:2 otet:apa. Pestele si legumele au iesit perfect.
    Si prezentarea retetei e la inaltime, am sa mai incerc si altele daca aveti. Multumesc mult.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 12, 2023 at 7:55 am

      Tare mult mă bucur că a ieșit bine și că v-a plăcut! Este un chec minunat!
      Mulțumesc mult pentru comentariu, vă mai aștept și la alte rețete 🙂

      Răspunde
  3. Viorel a zis

    octombrie 25, 2022 at 9:33 am

    Doamna m-ia placut reteta dumneavostra.Simpla si gustoasa. Felicitările mele.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 25, 2022 at 10:43 am

      Mă bucur mult că v-a plăcut! Mulțumesc și eu! Numai bine!

      Răspunde
  4. violeta a zis

    noiembrie 16, 2020 at 3:22 pm

    Buna ziua, ce capacitate au borcanele? sunt de la Ikia?Multumesc,Violeta

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 16, 2020 at 4:15 pm

      Bună ziua. Cam 500 g au borcanele. Nu sunt de la Ikea. Le am demult, nici nu mai știu de unde le-am luat, dar am văzut că se găsește genul acesta de borcane în mai toate magazinele mari.

      Răspunde
5 from 18 votes (17 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.