Cea mai simplă rețetă de macrou marinat la rece. Macrou marinat în oțet, cu rondele de ceapă, morcov și mirodenii. Conservă de pește de casă.
Dragii mei, suntem în plin sezon al borcaniadei de toamnă. Închidem ca furnicuțele în borcane toate roadele toamnei pentru că știm că iarna e lungă, iar aceasta va fi, poate, mai grea ca niciodată până acum.
Pe lângă legume și fructe fel de fel, mie îmi place ca toamna să pun și pește la borcan, așa că astăzi vin la voi cu un macrou marinat la rece, tare gustos, nu foarte acru și minunat de aromat.
Rețeta de macrou marinat nu este neapărat o conservă pentru iarnă, căci la urma urmei o putem pregăti oricând în timpul anului, ba chiar și cu alți pești. Dar când vine frigul, iar zilele se scurtează, știți și voi ce bine ne prinde să avem la îndemână ceva gata gătit, mai ales dacă e făcut în casă, 100% natural și 100% sănătos.
Haideți, așadar, să vedem cum ne putem face viața mai ușoară pregătind din timp câteva borcane cu pește marinat la rece. Rețeta este foarte ușoară, promit să nu vă răpească prea mult timp 🙂
Ce fel de pește putem marina la rece?
Rețeta aceasta se poate face în același mod cu orice tip de pește: caras, șalău, păstrăv, etc. Totuși, cele mai gustoase conserve le veți obține dacă folosiți un pește gras, cum ar fi: macrou, hering, merluciu sau scrumbie.
Eu am ales macroul pentru că l-am găsit la Selgros refrigerat, eviscerat și a fost gata de preparat imediat ce am ajuns cu el acasă.
Dacă și vouă vă place macroul, vă recomand să încercați și rețetele de mai jos:
- pastă de macrou afumat
- file de macrou la tigaie cu sos de roșii
- macrou la tavă
- mâncare de varză cu macrou
Mod de preparare macrou marinat la rece
Eu am avut 3 bucăți de macrou. L-am spălat și l-am curățat temeinic de membrane. L-am cântărit după ce i-am îndepărtat capetele, cozile și înotătoarele și am avut aprox. 650 g.
Tăiați macroul rondele cam de 3 cm grosime. Puneți-l într-un vas, adăugați apă rece și o linguriță de sare și spălați din nou peștele. Veți vedea că apa se tulbură și se colorează, semn că mai era sânge de îndepărtat. Repetați operațiunea până când apa rămâne curată. Sarea din apă ajută la extragerea sângelui din țesuturi.
Scurgeți foarte bine peștele de apă și presărați-l cu 2-3 linguri de sare grunjoasă, neiodată. Peștele își va lua exact câtă sare îi trebuie, așa că nu trebuie să vă fie teamă că puneți prea multă.
Acoperiți vasul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru cel puțin 12 ore. Îl puteți lăsa de seara până dimineața.
A doua zi, puneți peștele într-o strecurătoare și spălați-l foarte bine cu apă rece pentru a îndepărta excesul de sare rămas la suprafață.
Cum pregătim marinada pentru pește?
Puneți într-o crăticioară apa și oțetul. Proporția pe care o folosesc eu este de 3:1, adică 3 părți de apă și 1 parte de oțet de 9 grade. În acest fel, peștele are un gust delicat, nu este acru și este ușor de consumat chiar și de către persoanele mai sensibile care nu suportă ușor preparatele cu oțet.
Dar dacă nu aveți astfel de probleme și dacă în general preferați mâncărurile mai acre, puteți folosi și o proporție de 2:1, adică 2 părți apă și o parte oțet de 9 grade.
Adăugați în apă: o linguriță de sare neiodată, o linguriță de zahăr și condimente după gustul vostru. Eu am pus: ½ de linguriță de fulgi de chilli, 2 frunze de dafin și câte o linguriță cu boabe de piper negru, coriandru și muștar.
Puneți marinada la fiert, lăsați-o să dea doar 2-3 clocote, amestecați să se dizolve sarea și zahărul, apoi lăsați-o să se răcească complet înainte să o turnați în borcane.
Între timp, curățați 2 cepe mari și 2 morcovi subțiri și le tăiați rondele.
Așezați în borcane un strat de ceapă și morcov, apoi un strat de pește și tot așa până terminăm ingredientele. Mie mi-a încăput la fix totul în 2 borcane.
Turnați marinada rece în borcane și repartizați în fiecare borcan frunzele de dafin, boabele de piper, muștar și coriandru.
Puneți capacele și dați borcanele la frigider pentru 7 zile. După cele 7 zile, macroul marinat este gata de consum. Veți vedea că va avea un gust echilibrat, nu va fi foarte acru. Carnea este foarte fragedă, gustoasă și aromată, dar nu e moale, ci dimpotrivă, rămâne fermă, cu o textură foarte plăcută.
Chiar și oasele se vor macera în oțetul aromat, nu trebuie să vă mai faceți griji pentru ele. Oasele fine nu se vor mai simți deloc, iar coloana vertebrală va fi moale.
Cum servim conserva de macrou marinat la rece?
Macroul marinat este o gustare excelentă, potrivită la orice masă a zilei.
Se poate servi la micul dejun, pe felii de pâine prăjită unse cu puțin unt.
Îl puteți pune în sandvișuri sau în salate. Salata orientală cu rondele de macrou marinat este extraordinară!
Puteți servi macroul marinat și pe un platou de aperitive pregătit pentru o masă festivă. Vă asigur că va fi foarte apreciat!
Ceapa și morcovul din borcane sunt de asemenea marinate și foarte gustoase, folosiți-le și pe ele în sandvișuri și salate!
Cum se păstrează macroul marinat la rece?
Peștele este totuși un produs perisabil, chiar dacă este marinat în oțet. Dacă locuiți la bloc sau dacă nu aveți un beci răcoros, cel mai sigur este să păstrați borcanele în frigider și să le consumați în maxim 3 luni.
Așa cum vă spuneam la început, aceasta nu este o conservă pentru iarnă. Dacă se termină, putem oricând să pregătim din nou rețeta.
Vă las mai jos rețeta pe scurt, în formatul pe care îl puteți tipări pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați, sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți urmări modul în care am preparat eu macroul marinat la rece.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face chiar acum accesând acest link, ca să fiți siguri că nu ratați nicio rețetă!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Macrou marinat în oțet
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 buc macrou (aprox. 650 g, cântărit curățat)
marinada
- 170 ml oțet de 9 grade
- 500 ml apă
- 1 linguriță sare neiodată
- 1 linguriță zahăr
- ½ linguriță fulgi de chilli (sau rondele de ardei iute, după gust)
- 1 linguriță boabe de piper
- 1 linguriță boabe de muştar
- 1 linguriță boabe de coriandru
- 2 frunze de dafin
în plus
- aprox. 4 linguri de sare neiodată pentru sărat și spălat peștele
- 2 morcovi
- 2 cepe mici (sau una mare)
Instrucțiuni de preparare
- Eviscerați și spălați peștele îndepărtând toate membranele. Tăiați capul, coada și înotătoarele.
- Tăiați peștele rondele de aprox. 3 cm pe care le puneți într-un bol încăpător. Turnați apă rece peste pește, cât să îl acopere bine și o linguriță de sare. Spălați din nou peștele și repetați operațiunea aceasta până când apa rămâne curată, fără urme de sânge.
- Scurgeți bine peștele de apă și presărați din abundență sare neiodată. Nu vă fie teamă că puneți prea multă sare, peștele își va trage exact cât îi trebuie!
- Acoperiți bolul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru cel puțin 12 ore.
- După cele 12 ore, puneți peștele într-o sită și spălați-l sub jet de apă pentru a îndepărta sarea în exces.
- Pregătiți marinada astfel: într-o crăticioară puneți apa, oțetul, sarea, zahărul și mirodeniile. Puneți crăticioara pe foc și lăsați-o să dea doar 2-3 clocote, apoi o lăsați la răcit.
- Tăiați ceapa și morcovul rondele.
- Pregătiți 2 borcane cu capac în care puneți alternativ: 1 strat de ceapă și morcov, unul de pește și tot așa. Deasupra e bine să fie ceapă și morcov.
- Turnați marinada în borcane, împărțiți frunzele de dafin și boabele de piper, muștar și coriandru apoi închideți borcanele.
- Lăsați borcanele la macerat în frigider pentru 7 zile. După cele 7 zile macroul este gata de consum.
- Păstrați borcanele la frigider sau într-un beci foarte răcoros, maxim 3 luni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ofelia a zis
Foarte bun, usor de facut, explicit. Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Mă bucur că a iești bine și că v-a plăcut!
Roxana a zis
Nota 10! Simplu de facut si atat de delicios.
Unde locuiesc aici nu se gaseste otet de 9%, am folosit de 5% si am facut un amestec de 1:2 otet:apa. Pestele si legumele au iesit perfect.
Si prezentarea retetei e la inaltime, am sa mai incerc si altele daca aveti. Multumesc mult.
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că a ieșit bine și că v-a plăcut! Este un chec minunat!
Mulțumesc mult pentru comentariu, vă mai aștept și la alte rețete 🙂
Viorel a zis
Doamna m-ia placut reteta dumneavostra.Simpla si gustoasa. Felicitările mele.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut! Mulțumesc și eu! Numai bine!
violeta a zis
Buna ziua, ce capacitate au borcanele? sunt de la Ikia?Multumesc,Violeta
Iuliana a zis
Bună ziua. Cam 500 g au borcanele. Nu sunt de la Ikea. Le am demult, nici nu mai știu de unde le-am luat, dar am văzut că se găsește genul acesta de borcane în mai toate magazinele mari.