Veți găsi în această rețetă de salată de icre de crap și știucă tot ceea ce căutați: ingrediente naturale, gust autentic și multă savoare!
Salata din icre de pește este unul dintre aperitivele tradiționale care nu lipsesc de pe mesele noastre de sărbătoare.
După cum știm, icrele de știucă sunt cele mai gustoase, dar sunt și cele mai scumpe. De aceea vă propun astăzi o rețetă prin care le combinăm cu icrele de crap, care sunt mult mai ieftine, dar în așa fel încât să ne bucurăm din plin de aroma și textura bobițelor portocalii care se sparg delicios pe limbă 😉
Mergi direct la:
Cu sau fără miez de pâine și griș în salata de icre?
Nu există un răspuns corect la această întrebare. Așa cum pentru orice mâncare rețetele pot suferi variații în funcție de specificul și tradițiile zonale, tot așa și icrele se pregătesc diferit în regiuni diferite ale țarii.
Noi, dunărenii, am avut dintotdeauna norocul să găsim cu ușurință icre de crap sau de știucă și cred că de aceea rețeta care se face prin părțile noastre nu conține niciun alt adaos. Nu am fost nevoiți să punem nimic în icre care "să le înmulțească".
Pe la noi nu se pune griș, miez de pâine, pesmet sau cartof fiert în icrele frecate cu ulei, astfel încât gustul salatei rămâne nediluat și nealterat. Salata de icre așa cum o facem noi are gust bogat și intens de pește, fără să fie deloc uleioasă.
Firește, în alte părți din țară, unde icrele se găseau greu și erau mai scumpe decât pe la noi, s-au dezvoltat rețete cu griș fiert în apă sau miez de pâine înmuiat în lapte care să imite textura icrelor și să facă salata să pară astfel mai multă și mai bogată.
Fiecare procedează așa cum a moștenit rețeta din familie și nu e nimic greșit în niciunul dintre modurile de preparare.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să încercați rețete diferite și să decideți în cunoștință de cauză care vă place mai mult. Eu vă prezint mai jos rețeta noastră de familie.
Ingrediente pentru salată de icre de crap și știucă
Acestea sunt toate ingredientele de care avem nevoie pentru o salată cu adevărat savuroasă:
- icre de știucă
- icre de crap
- ulei de floarea soarelui
- suc de lămâie
- apă minerală
- opțional - ceapă
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Întrebări frecvente
Puteți vedea în fotografiile de mai jos diferența de aspect dintre cele două tipuri de icre:
▪️ icrele de crap sunt mărunte, bine legate și maronii
▪️ icrele de știucă sunt mari, aurii, translucide iar bobițele se separă ușor unele de altele
Icrele de crap sunt ieftine, gustoase și se mixează ușor. În schimb, icrele de știucă sunt de aproximativ 4 ori mai scumpe decât cele de crap.
Ar fi destul de costisitor să obținem aceeași cantitate de salată doar din icre de știucă. Combinarea celor două tipuri de icre este compromisul perfect între preț și gust.
Pentru o salată gustoasă, neuleioasă, raportul dintre cantitatea de icre și cea de ulei trebuie să fie de maxim 1 parte de icre la 2 părți de ulei.
E drept că folosind o cantitate mai mare de ulei se obține mai multă salată de icre, dar asta va fi în detrimentul gustului.
Găsim icre în pescăriile din supermarketurile mari. Dacă locuiți într-un oraș apropiat de Dunăre, probabil că veți găsi icre și în pescăriile din piețe. De obicei icrele cumpărate vor fi deja sărate, conținând un procent de 5-10% sare.
Există o mulțime de mituri cu privire la prepararea icrelor, dar ele vin din vremuri în care inoxul nu era un material uzual, iar mixerul nici nu se inventase.
Chiar vă recomand să folosiți mixerul la viteză medie și să păstrați viteza constantă pe toată durata mixării, pentru că în acest fel icrele nu se vor tăia.
Mici secrete pentru reușita rețetei
Scopul nostru este să obținem o salată de icre de crap și știucă cu gust bogat și intens de pește și cu cât mai multe bobițe întregi. De aceea, icrele de știucă se vor adăuga treptat și se vor mixa mai puțin decât cele de crap.
Iată cum trebuie procedat:
- la început mixați doar icrele de crap simple, fără să adăugați nimic, timp de 5 minute. În acest timp icrele se vor desface și vor începe să se deschidă la culoare.
- adăugați ulei puțin câte puțin, lăsându-l să se prelingă pe pereții castronului, nu în mijloc. Insistați cu mixerul în locul în care se scurge uleiul.
- turnați din nou ulei doar după ce l-ați încorporat foarte bine pe precedentul.
- după ce ați încorporat jumătate din cantitatea de ulei, puneți în castron jumătate din icrele de știucă și continuați să adăugați ulei și suc de lămâie, tot puțin câte puțin.
- când a mai rămas de încorporat doar o lingură de ulei, puneți încă jumătate din icrele de știucă rămase, apoi mixați și încorporați tot uleiul și sucul de lămâie. Puteți gusta din când în când ca să vă asigurați că puneți prea mult suc de lămâie.
- după ce ați încorporat tot uleiul, începeți să adăugați apă minerală cu o lingură și mixați. Icrele se vor deschide și mai mult la culoare, se vor relaxa și vor deveni cremoase. Dacă puneți prea multă apă riscați să le faceți prea moi, de aceea e bine să folosiți o lingură pentru dozaj.
- la final puneți restul de icre de știucă care au mai rămas. Tot acum puneți și ceapa tocată mărunt (dacă folosiți) și de data aceasta amestecați ușor cu o lingură, nu cu mixerul.
Cum se servește salata de icre?
Icrele sunt un preparat cu multe grăsimi și foarte caloric, de aceea se mănâncă cu măsură, în cantități mici. Icrele se servesc doar ca aperitiv, niciodată ca fel principal.
- puteți servi icrele într-un bol decorat simplu, lângă care așezați felii subțiri de pâine și legume: roșii, castraveți, ardei gras, măsline, ceapă verde, felii de lămâie, etc.
- dacă nu sunteți siguri că toți mesenii iubesc ceapa, e de preferat să nu o amestecați cu icrele, ci să o tocați mărunt și să o puneți într-un bol separat din care fiecare să se servească după preferințe. În acest caz vă recomand să folosiți ceapă roșie sau ceapă verde. Sunt mai puțin iuți și arată mai bine.
- de asemenea puteți să faceți tartine din felii mici de pâine prăjită unse cu icre și decorate cu mărar sau pătrunjel și cu felii de legume.
- foarte frumos arată icrele puse cu poșul pe rondele de legume și decorate cu verdețuri proaspete, așezate eventual pe un platou, printre alte aperitive pe bază de pește.
Cum se păstrează icrele
- Dacă aveți icre proaspete, le curățați de pielițe, le presărați cu sare - proporția: 5 g de sare/100 g icre - le amestecați puțin cât să se desfacă și să ajungă sarea peste tot și le puneți într-un borcan. Turnați deasupra o lingură de ulei care să împiedice oxidarea, apoi înfiletați capacul și păstrați borcanul:
- la frigider timp de 3-4 luni, sau
- la congelator chiar și un an de zile.
- După prepararea cu ulei, icrele pot fi păstrate la frigider, în caserole de sticlă cu capac, pentru 3-4 zile.
Extra-sfaturi
- Nu preparați niciodată icrele proaspete, imediat după ce au fost scoase de la pește, pentru ca se vor tăia! Ele trebuie ținute cu sare, la frigider, măcar 2-3 zile înainte de preparare.
- Dacă aveți icre cu procent de sare mai mare de 5% (de exemplu 10-15%), acestea vor trebui desărate înainte de preparare. Puneți icrele într-un tifon curat împăturit în 3-4 straturi și lăsați-le într-un vas cu apă rece pentru jumătate de oră. Apoi le scurgeți bine de apă și le puteți prepara.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Icre de crap și știucă - de ce să le prepari împreună
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 50 g icre de crap sărate (cu 5% sare)
- 50 g icre de știucă sărate (cu 5% sare)
- 150 g ulei (cântărit)
- suc de lămâie (după gust)
- apă minerală (după gust)
- ceapă verde sau uscată (după gust)
decor
- felii de lămâie
- mărar sau pătrunjel
- roșii cherry, castraveți, măsline, etc.
Instrucțiuni de preparare
- La început mixați doar icrele de crap simple, fără să adăugați nimic, timp de 5 minute. În acest timp icrele se vor desface și vor începe să se deschidă la culoare.
- Adăugați ulei puțin câte puțin, lăsându-l să se prelingă pe pereții castronului, nu în mijloc. Insistați cu mixerul în locul în care se scurge uleiul. Turnați din nou ulei doar după ce l-ați încorporat foarte bine pe precedentul.
- După ce ați încorporat jumătate din cantitatea de ulei, puneți în castron jumătate din icrele de știucă și continuați să adăugați ulei și suc de lămâie, tot puțin câte puțin.
- Când a mai rămas de încorporat doar o lingură de ulei, puneți încă jumătate din icrele de știucă rămase, apoi încorporați mixați și încorporați tot uleiul și sucul de lămâie. Puteți gusta din când în când ca să vă asigurați că puneți prea mult suc de lămâie.
- După ce ați încorporat tot uleiul, începeți să adăugați apă minerală cu o lingură și mixați. Icrele se vor deschide și mai mult la culoare, se vor relaxa și vor deveni cremoase. Dacă puneți prea multă apă riscați să le faceți prea moi, de aceea e bine să folosiți o lingură pentru dozaj.
- La final puneți restul de icre de știucă care au mai rămas. Tot acum puneți și ceapa tocată mărunt (dacă folosiți) și de data aceasta amestecați ușor cu o lingură, nu cu mixerul.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu