Prăjitura Tăvălita cu glazură de ciocolată - rețeta pas cu pas în două variante la fel de delicioase: cu nucă de cocos și cu nucă romanească.
Se spune că prăjitura aceasta, pe care ne-o făceau mamele noastre când eram mici, n-ar fi o reţetă autohtonă ci ar proveni tocmai din Australia.
Ba mai mult, ar purta numele unui anume lord Lamington. Stămoaşa tăvălitei ar fi fost la origine un biet pandişpan scăpat în oala cu ciocolată de o slujnică neîndemânatică şi tavălit apoi prin nucă de cocos pentru ca domnia sa, lordul Lamington, să nu se murdărească pe mâini atunci când o mănâncă. Acestuia i-a plăcut atât de mult desertul rezultat în urma năzbâtiei, încât a rămas prăjitura lui preferată până la adânci bătrâneţi iar tot mapamondul o cunoaște sub denumirea de prăjitura Lamington.
V-am spus povestea tăvălitei aşa cum am citit-o şi eu la fetele de la Savori Urbane, cărora de altfel le mulţumesc şi pentru reţetă, nu numai pentru poveste.
Mama mea făcea prăjitura asta pe vremuri, dar nici ea nu mai ştie cum. O încropea din ce avea, căci ştiţi că la vremea aia ouăle erau la raţie, iar untul lipsea cu desăvârşire.
Aşa că m-am pus pe căutat pe internet o reţetă de la care să mă inspir. Apropo de ceea ce spuneam şi în articolul de zilele trecute referitor la reţete corecte şi site-uri de încredere, de unde mă puteam inspira mai bine decât de la colegii mei pe care îi cunosc şi în ale căror reţete am toată încrederea?
Am găsit multe reţete bune, dar o să vă spun de ce m-am oprit la cea de pe Savori Urbane. Pentru că are multe ouă. Şi unt. Or fi glazura şi nuca foarte bune, dar haideţi să recunoaştem că la prăjitura asta mănânci totuşi mai mult blat. Blatul ăla trebuie să fie bun, aromat, aerat, cu o textură plăcută şi cu o culoare frumoasă.
Pe blog veți găsi și o reţetă de prăjitură Tăvălita în varianta de post. Desigur, nu se compară cu originalul, dar este totuși o variantă foarte bună și aceea.
Varianta originală a prăjiturii era tăvălită prin nucă de cocos, pentru că probabil asta creştea acolo, pe moşia lordului. Varianta mamelor noastre şi preferata mea, e tăvălită prin nucă românească.
Mai există și o altă variantă, mai puțin cunoscută, pe care o făcea soacra mea: cu biscuiți rumeniți în unt. De aici, în familia noastră prăjitura asta e cunoscută drept "prăjitura cu firimituri" 🙂
Ahh, priviţi numai la ciocolata aia care se scurge în fotografia de mai jos!! Nu-i aşa că vă vine să vă apucați de treabă imediat? 🙂
Prăjitura asta, cum ziceam, e foarte simplă şi e gata cam într-o oră, maxim 90 de minute. Nu trebuie să stea la rece, o puteţi servi imediat. Oricât de tăvălită prin nucă ar fi, tot o să vă lingeţi degetele, vă spun eu!
Mod de preparare prăjitura Tăvălita cu glazură de ciocolată (Lamington)
Vă las reţeta mai jos, în formatul pe care îl puteţi printa ca să aveţi reţeta la îndemână atunci când o preparaţi. La final găsiți și varianta video a rețetei postată pe canalul de YouTube.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o tavă de 35x25 cm
blatul
- 6 ouă
- 50 g unt topit şi răcit
- 250 g zahăr
- 250 g făină
- un praf de sare
- 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie
- 5 linguri de apă clocotită
glazura
- 300 g zahăr
- 60 g cacao
- 50 ml de lapte
- 75 g unt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 lingură rom
în plus
- 100 g nucă de cocos
- 250 g nucă românească măcinată
- 100 g biscuiți măcinați
- 70 g unt
Instrucțiuni de preparare
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se tapetează tava cu hârtie de copt.
- Se bat albuşurile cu un praf de sare până devin spumă tare, care nu mai cade de pe teluri.
- Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr şi se mixează din nou albuşurile până când se întăresc, devin lucioase, iar zahărul este dizolvat complet.
- În alt bol se mixează gălbenuşurile cu restul de zahăr până se albesc și îşi măresc volumul.
- Se toarnă untul topit şi răcit, apa clocotită şi se amestecă să se omogenizeze.
- Se adaugă făina şi coaja rasă de lămâie şi se încorporează în amestecul de gălbenuşuri amestecând uşor cu o spatulă.
- Se ia apoi puţin câte puţin din spuma de albuşuri şi se încorporează în crema de gălbenuşuri.
- Se toarnă aluatul în tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru 15-20 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea dacă vreţi să fiţi siguri.
- Se scoate blatul din tavă, cu tot cu hârtia de copt şi se lasă la răcit pe un grătar, timp în care ne ocupăm de glazură.
glazura
- Într-o crăticioară se amestecă zahărul cu cacao cernută pentru a evita cocoloaşele.
- Se toarnă laptele rece şi se pune crăticioara pe foc. Când amestecul s-a încălzit, se adaugă untul şi extractul de vanilie.
- Se amestecă la foc mic până când zahărul este complet dizolvat, iar glazura este omogenă.
însiroparea
- Se îndreaptă marginile blatului dacă este nevoie, apoi se taie cuburi sau dreptunghiuri, după dorinţă.
- Se scufundă fiecare cub de blat în glazură, în aşa fel încât să se umezească uniform pe toate laturile, apoi se scurge şi se tăvăleşte prin nucă de cocos, nucă românească sau pesmet de biscuiți rumeniți în unt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Oana Igretiu a zis
Ce frumos ai povestit totul si ce poze grozave ai facut! Ma bucur ca te-ai oprit la reteta noastra si ca prajitura a fost pe gustul tau 🙂
Iuliana a zis
Multumesc mult, Oana! 🙂
Roxana a zis
Cu ce as putea inlocui untul si laptele de la glazura tinand cond de faptul ca am un copil alergic la lapte de vaca? Multumesc
Iuliana a zis
Buna, Roxana!
Poti inlocui untul din blat cu 30-40 ml de ulei.
La glazura poti pune apa in loc de lapte, sau un lapte vegetal (migdale, soia, cocos) daca cel mic il suporta.
Untul din glazura il poti inlocui cu unt de cocos, ca la reteta de tavalita de post. O gasesti aici: https://bucate-aromate.ro/2015/11/prajitura-tavalita-cu-nuca-de-post/
Succes! 🙂
Madalina a zis
Buna ziua!as putea înlocui untul cu margarina unirea?multumesc
Iuliana a zis
Buna Madalina! Da, ai putea, dar nu vad ce castigi facand acest lucru. Procentul de grasimi este acelasi, dar gustul minunat de unt pe care il are glazura nu poate fi inlocuit de nimic.