Reţeta asta de choux a la creme cu căpşuni este o dovadă delicioasă a faptului că şi în bucătărie, ca şi în viaţă trebuie să fim ambiţioşi şi perseverenţi. Să ne aceptăm eşecurile, să învăţăm ce e de învăţat din ele, dar să nu uităm să ne urmărim ţelurile (în cazul de faţă a se citi "poftele" 🙂 ). Şi mai ales să nu ne dăm bătuţi la primul insucces. Nici la al doilea, nici la câte or mai fi.
Dar mai bine să vă spun povestea reţetei de azi şi-apoi veţi vedea că lucurile se vor lega şi veţi înţelege ce tot zic eu aici în introducere despre eşecuri şi luptători care nu se dau bătuţi.
Am fost invitată de către Ruxandra, talentata şi mereu inventiva bloggeriţă de la Gourmandelle să mă alătur campaniei "Gătim românește și fără gluten cu Schar". V-aţi dat seama deja, e vorba despre o campanie de testare şi de promovare a produselor fără gluten.
Ideea este ca mai mulţi bloggeri culinari să folosească în reţetele lor produse fără gluten şi să prezinte rezultatele pe blogurile proprii, în aşa fel încât ce care se luptă zi de zi cu această intoleranţă să se poată inspira în alcătuirea meniului. Cred că astfel de acţiuni sunt binevenite şi de mare ajutor celor care se confruntă cu astfel de probleme.
Printre produsele primite pentru testare aveam în pachet făină Schar pentru prăjituri şi făină pentru pâine. Cum era şi normal pentru pofticioasa de mine, am început cu o reţetă de desert. Am încercat să mă pun în pielea unei persoane cu intoleranţă la gluten, căreia îi sunt interzise printre altele şi prăjiturile care conţin făină, şi să mă gândesc la ce anume mi-ar fi cel mai greu să renunţ, de ce mi-ar fi poftă.
Şi uite-aşa m-am gândit că mi-ar fi poftă rău de tot de... eclere! Îmi plac eclerele mult de tot, cui nu-i plac? Erau "premiul" meu în copilărie, dacă învăţam bine şi luam coroniţă la sfârşitul anului şcolar. După premiere, mergeam cu părinţii la cofetărie de unde invariabil îmi alegeam un ecler sau choux a la creme. Eclerele erau minunate, însă choux-urile mă fascinau de-a dreptul! Mi se păreau atât de frumoase, delicate, elegante, pudrate cu mult zahăr şi umplute cu cremă fină ca mătasea. Da, mi-ar fi tare greu să nu pot mânca un ecler sau choux-uri.
De aceea această campanie mi s-a părut a fi exact ocazia potrivită să vin cu această reţetă. Poate undeva, o fetiţă mică, care învaţă bine şi ia premiul I, dar care are intoleranţă la gluten, visează la un ecler pudrat din belşug cu zahăr vanilat...
Prima mea încercare a fost să fac mini-eclere folosind mixul fără gluten pentru prăjituri. N-aveam deloc idee la ce rezultate m-aş putea aştepta. Îmi era teamă că se vor crăpa, că nu se vor coace bine în interior, că nu se vor usca cum trebuie. Toate astea nu s-au întâmplat, în schimb nu m-am aşteptat deloc ca eclerele mele să nu crească la cuptor. Nu eram pregătită pentru asta şi recunosc că pe moment micul meu eşec m-a descurajat puţin. De supărare nici fotografii n-am vrut să le fac. Poza de mai jos e făcută la repezeală, cu telefonul. Acum mă bucur că am făcut-o, căci după ce am trecut peste supărarea de moment, mi-am dat seama că poza asta prinde foarte bine ca exemplificare la firul poveştii.
Ok, cojile mele de ecler nu crescuseră cum visam eu, dar totuşi s-au uscat frumos, în interior erau pline de alveole, aşa că le-am umplut cu cremă, cu felii de căpşuni şi le-am pudrat. Au fost excelente lângă o ceaşcă de cafea 🙂
Nu m-am dat bătută în privinţa reţetei şi bine am făcut! Am înţeles unde am greşit. În primul rând am turnat eclerele prea subţiri. În al doilea rând, pentru reţetele cu aluat opărit, cum este aceasta, avem nevoie de o făină cu conţinut mare de proteine. Proteinele din făină ajută aluatul să rămână elastic şi să îşi păstreze forma în tipul coptului. Din fericire Schar are produse pentru toate situaţiile. Aşadar, pur şi simplu am mai făcut o încercare, folosind de data aceasta făina pentru pâine, deoarece avea conţinutul de proteine cel mai ridicat dintre cele primite.
De altfel și dacă faceți rețeta asta cu făină normala de grâu, tot din cea pentru pâine va trebui să folosiți, din același motiv: conținut de proteine mai mare.
La a doua încercare am decis să fac choux-uri în loc de eclere, pentru a avea un control mai bun al mărimii. De data asta am fost tare încântată de rezultat. Choux-urile mele s-au rotunjit puţin, s-au uscat frumos, au fost goale la interior şi lucioase la exterior. Într-un cuvânt, au fost perfecte! 🙂
Aşa că sfatul meu ar fi să faceţi de la început choux-uri sau dacă doriţi să faceţi eclere (doar forma diferă, reţeta este aceeaşi) să le turnaţi cu un poş mai gros, având în vedere că nu se vor lăţi prea mult la copt.
Cel mai important lucru la reţeta asta, asupra căruia vreau să insist, este faptul că trebuie să-ţi cunoşti bine cuptorul, mai ales dacă ai cuptor pe gaz, aşa cum am eu. Cuptoarele electrice menţin corect o temperatură constantă şi în plus au funcţia de ventilaţie care este foarte utilă la genul ăsta de reţete. Nu veţi avea probleme dacă aveţi un cuptor electric. Cuptoarele pe gaz însă, sunt puţin mai năbădăioase din punctul ăsta de vedere.
Aluatul de eclere e un aluat greu şi dens. Are nevoie de temperatură mare în prima jumătate a timpului de coacere. Am setat cuptorul la 210 grade şi am introdus tava în partea de sus, acolo unde este temperatura cea mai ridicata. Am copt cojile timp de 20 de minute la această temperatură, timp în care nu am deschis deloc uşa cuptorului, ci doar le-am urmărit pe geam să văd ce fac.
După 20 de minute, am redus temperatura la 180 de grade, am coborât tava la mijlocul cuptorului şi am înţepat cojile cu o scobitoare pentru a permite aerului să iasă afară şi să se poată usca frumos în interior. Am continuat să le coc astfel încă 20 de minute.
Atât eclerele cât şi choux-urile pot fi umplute cu cremă de ciocolată, cu frişcă, cu cremă de vanilie sau ca în reţeta mea de azi, cu o cremă amestec de mascarpone şi frişcă naturală. Deşi atunci când le scoateţi din cuptor vor părea foarte uscate, cojile se vor înmuia în contact cu crema. De aceea este bine să le umpleţi cu 3-4 ore înainte de servire.
Mod de preparare eclere şi choux a la creme cu căpşuni
Vă las mai jos rețeta în format video pentru coji de eclere perfecte, cu toate micile ei secrete.
E un prilej bun să vă abonați chiar acum la canalul de YouTube și să apăsați clopoțelul pentru a fi anunțați de câte ori apare o rețetă nouă. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Choux a la creme cu căpşuni (fără gluten)
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
coji de choux
- 50 ml de lapte
- 75 ml de apă
- 50 g unt cu 82% grăsime
- 75 g făină cernută Bread-Mix de la Schar
- 2-3 ouă mari
- ½ linguriţă de zahăr
- un praf de sare
crema
- 200 g mascarpone la temperatura camerei
- 100 ml smântână pentru frişcă
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie
- căpşuni proaspete
Instrucțiuni de preparare
- Punem la fiert: laptele, apa, untul taiat cubuleţe, zahărul şi un praf de sare.
- Când untul este complet topit, iar laptele începe să se umfle, dăm focul la minim şi turnăm făina, toată deodată amestecând cu telul de mână ca să nu se facă cocoloaşe.
- Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
- Dăm cratiţa deoparte, răsturnăm aluatul într-un castron şi îl desfacem cu lingura pentru a grăbi răcirea lui.
- Acum este momentul să aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
- Mixăm aluatul cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
- Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa.
- Adăugăm din al treilea ou cu o lingură doar atât cât simţim că e nevoie pentru a avea un aluat care nu curge, elastic, cremos, ferm, care îşi păstrează forma.
- Punem aluatul într-un poş cu dui larg şi formăm choux cam de mărimea unei caise mari.
- Introducem tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare.
- Coacem choux-urile tipm de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
- După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm choux-urile cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 15-20 de minute.
- Choux-urile trebuie să fie uşor rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
- Lăsăm choux-urile să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.
crema
- Mixăm smântâna cu o lingură de zahăr pudră până obţinem o frişcă cremoasă şi fermă care nu cade de pe teluri. Am explicat aici în detaliu cum se face frişca naturală din smântână
- Frecăm mascarpone cu restul de zahăr pudră şi pudra de vanilie, folosind o spatulă, nu mixerul!
- Încorporăm frişca în crema de mascarpone.
- Umplem choux-urile cu un strat de frişcă peste care aşezăm felii de căpşuni proaspete.
- Peste căpşuni mai punem un moţ de frişcă, apoi aşezăm capacul.
- Pudrăm cu zahăr vanilat şi lăsăm chox-urile la frigider 3-4 ore înainte de servire pentru a avea timp cojile să se înmoaie în contact cu crema.
Bine de știut:
Se pot glazura după dorinţă cu ciocolată topită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă doriţi să vă inspiraţi sau doriţi să ajutaţi un prieten care se confruntă cu intoleranţa la gluten, puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici). Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Comentaţi, aşadar! 🙂
Formatia Bucuresti a zis
pozele mult prea tentante pentru ora tarzie la care vizionez eu articolul. yammmy yammmy <3
Iuliana a zis
Multumesc 🙂
Toader Ana Elena a zis
Felicitari! Cred ca o sa incerc si eu ! Sa vad ce crema sau ce o sa folosesc pentru umplutura...la fetita mea trebuie sa tin cont de cati carbohidrati contine fiecare prajiturica (are si D.Z.tip 1) Ale noastre nu o sa fie pudrate din belsug cu zahat vanilat dar, o sa fie bune si asa! Multumim!
Iuliana a zis
Buna Ana,
Imi pare rau sa aud ca aveti asa probleme.
Dar cu siguranta vei gasi o crema potrivita si da, choux-urile sunt foarte bune si fara atata zahar.
Multa sanatate si multe zambete va doresc! 🙂