Ce ziceţi dacă în meniul de azi băgăm şi o ciorbă cu perişoare de peşte? Aţi mâncat vreodată, aţi făcut vreodată acasă?
Ca o dunăreancă şi o mare amatoare de reţete cu peşte ce sunt, am găsit de multe ori ocazia să mănânc genul ăsta de ciorbă pe la câte un restaurat pescăresc din zona mea. Am făcut-o şi acasă de câte ori am avut ocazia.
Ciorba cu perişoare de peşte se face la fel de simplu ca orice altă ciorbă, doar că trebuie să mă organizez puţin şi să cumpăr un peşte mai mare. Asta pentru că perișoarele le fac în general din fileuri, dar trebuie să fierb şi nişte oase, un cap de peşte, o coadă, care să dea gust supei.
Aş putea să cumpăr tacâmuri de peşte de la pescărie. Sunt oasele de peşte ramase după ce personalul de acolo filetează carnea şi o vinde separat. Oasele sunt exact ce trebuie ca să dea gust bun ciorbei, doar că din cauza serviciului, eu ajung rar în piaţă şi nu le găsesc întotdeauna. Pe aici, prin zona mea, gospodinele se pricep la mâncăruri din peşte, ştiu toate secretele şi ştiu foarte bine ce să cumpere, iar tacâmurile de peşte sunt la mare căutare. La fel și capetele din pește din are iese o ciorbă extraordinară!
E mai comod să cumpăraţi tacâmurile separat şi fileurile pentru perişoare separat, dar dacă nu le găsiţi aşa, atunci cupăraţi un peşte mai mare, de vreo 3 kg pe care să îl filetaţi voi acasă.
Mod de preparare ciorbă cu perișoare de pește
Perişoarele de peşte se pot face din carne de şalău, ştiucă, crap, somn, novac sau orice combinaţie între acestea. Ba chiar, la fel ca şi borşul de peşte dobrogean, şi ciorba cu perişoare de peşte iese mai bună dacă folosiţi un amestec de cărnuri de la mai mulţi peşti.
Mare atenţie la oase! Verificaţi fileurile cu grijă să nu scape vreunul.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă cu perișoare de pește
Ingrediente
pentru ciorbă
- capul (coada şi oasele de la un peşte mare (sau tacâmuri de peşte))
- 1 ceapă
- 1 morcov
- ½ ardei gras
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 feliuţă de telină
- 200 ml cuburi de roşii
- 30 g orez (cam 2 linguri)
- 200-300 ml de borş (depinde cât de acră vreţi ciorba)
- sare - după gust
- leuştean sau pătrunjel proaspăt
pentru perişoare
- 500 g file de peşte tocat (știucă, șalău, crap, somn)
- 30 g orez (cam 2 linguri)
- 1 ou
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Se pun oasele de peşte la fiert în 3 litri de apă cu puţină sare.
- Când apa începe se fiarbă, se adună spuma care s-a format, apoi se pun legumele tăiate cubuleţe.
- Când legumele sunt aproape fierte, putem scoate oasele de peşte din oală şi adăugăm orezul, borşul şi cuburile de roşiile şi potrivim gustul supei de sare.
- Lăsăm ciorba să dea din nou în clocot şi între timp ne ocupăm rapid de perişoare.
- Amestecăm carnea tocată cu orezul, oul bătut, sare şi piper după gust. Frământăm amestecul câteva minute pentru a avea perişoare bine legate şi pufoase.
- Cu palmele umede formăm perişoare cu diametrul de 3-4 cm şi le dăm uşurel drumul în oală. Timp de 2-3 minute nu amestecăm ciorba pentru a le lăsa timp să se închege şi să nu cumva să le zdrobim sau să se desfacă.
- Perişoarele sunt fierte când încep să se ridice singure la suprafaţă.
- Lăsăm să mai dea 2-3 clocote, apoi stingem focul.
- Presărăm deasupra leuştean proaspăt tocat, punem capacul şi lăsăm ciorba să se odihnească 10-15 minute înainte să o servim.
- Dacă nu ţineţi vreun regim, puteţi servi ciorba cu o lingură-două de smântână. Îi va îmbogăţi gustul şi îi va da o savoare specială.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la ciorbă cu perișoare de pește!
Lasă un comentariu