Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă cu perișoare de pește

231 shares
Mergi la rețetă

Ce ziceţi dacă în meniul de azi băgăm şi o ciorbă cu perişoare de peşte? Aţi mâncat vreodată, aţi făcut vreodată acasă?

Ca o dunăreancă  şi o mare amatoare de reţete cu peşte ce sunt, am găsit de multe ori ocazia să mănânc genul ăsta de ciorbă pe la câte un restaurat pescăresc din zona mea. Am făcut-o şi acasă de câte ori am avut ocazia.

Ciorbă cu perișoare de pește

Ciorba cu perişoare de peşte se face la fel de simplu ca orice altă ciorbă, doar că trebuie să mă organizez puţin şi să cumpăr un peşte mai mare. Asta pentru că perișoarele le fac în general din fileuri, dar trebuie să fierb şi nişte oase, un cap de peşte, o coadă, care să dea gust supei.

Aş putea să cumpăr tacâmuri de peşte de la pescărie. Sunt oasele de peşte ramase după ce personalul de acolo filetează carnea şi o vinde separat. Oasele sunt exact ce trebuie ca să dea gust bun ciorbei, doar că din cauza serviciului, eu ajung rar în piaţă şi nu le găsesc întotdeauna. Pe aici, prin zona mea, gospodinele se pricep la mâncăruri din peşte, ştiu toate secretele şi ştiu foarte bine ce să cumpere, iar tacâmurile de peşte sunt la mare căutare. La fel și capetele din pește din are iese o ciorbă extraordinară!

E mai comod să cumpăraţi tacâmurile separat şi fileurile pentru perişoare separat, dar dacă nu le găsiţi aşa, atunci cupăraţi un peşte mai mare, de vreo 3 kg pe care să îl filetaţi voi acasă.

Ciorbă cu perișoare de pește

Mod de preparare ciorbă cu perișoare de pește

Perişoarele de peşte se pot face din carne de şalău, ştiucă, crap, somn, novac sau orice combinaţie între acestea. Ba chiar, la fel ca şi borşul de peşte dobrogean, şi ciorba cu perişoare de peşte iese mai bună dacă folosiţi un amestec de cărnuri de la mai mulţi peşti.

Mare atenţie la oase! Verificaţi fileurile cu grijă să nu scape vreunul.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciorbă cu perișoare de pește

Ciorbă cu perișoare de pește

Ciorbă cu perișoare de pește, ușor de făcut, cu puține calorii și foarte gustoasă!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru ciorbă

  • capul (coada şi oasele de la un peşte mare (sau tacâmuri de peşte))
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • ½ ardei gras
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 feliuţă de telină
  • 200 ml cuburi de roşii
  • 30 g orez (cam 2 linguri)
  • 200-300 ml de borş (depinde cât de acră vreţi ciorba)
  • sare - după gust
  • leuştean sau pătrunjel proaspăt

pentru perişoare

  • 500 g file de peşte tocat (știucă, șalău, crap, somn)
  • 30 g orez (cam 2 linguri)
  • 1 ou
  • sare şi piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se pun oasele de peşte la fiert în 3 litri de apă cu puţină sare.
  • Când apa începe se fiarbă, se adună spuma care s-a format, apoi se pun legumele tăiate cubuleţe.
  • Când legumele sunt aproape fierte, putem scoate oasele de peşte din oală şi adăugăm orezul, borşul şi cuburile de roşiile şi potrivim gustul supei de sare.
  • Lăsăm ciorba să dea din nou în clocot şi între timp ne ocupăm rapid de perişoare.
  • Amestecăm carnea tocată cu orezul, oul bătut, sare şi piper după gust. Frământăm amestecul câteva minute pentru a avea perişoare bine legate şi pufoase.
  • Cu palmele umede formăm perişoare cu diametrul de 3-4 cm şi le dăm uşurel drumul în oală. Timp de 2-3 minute nu amestecăm ciorba pentru a le lăsa timp să se închege şi să nu cumva să le zdrobim sau să se desfacă.
  • Perişoarele sunt fierte când încep să se ridice singure la suprafaţă.
  • Lăsăm să mai dea 2-3 clocote, apoi stingem focul.
  • Presărăm deasupra leuştean proaspăt tocat, punem capacul şi lăsăm ciorba să se odihnească 10-15 minute înainte să o servim.
  • Dacă nu ţineţi vreun regim, puteţi servi ciorba cu o lingură-două de smântână. Îi va îmbogăţi gustul şi îi va da o savoare specială.
Valori nutriționale
Ciorbă cu perișoare de pește
Valori per porție
Calorii
162
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Colesterol
 
69
mg
23
%
Carbohidrați
 
16
g
5
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
19
g
38
%
Vitamina A
 
2539
IU
51
%
Calciu
 
35
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ciorbă cu perișoare de pește

Poftă bună la ciorbă cu perișoare de pește!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
231 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.