Azi avem o rețetă de sezon: frittata cu dovlecei și telemea la cuptor. Acestui fel de mâncare eu îi mai spun și budincă de dovlecei, căci așa o știu din copilărie, de la mama și de la bunica mea. Dar se pare că frittata e acum termenul mai modern și consacrat după care deja toată lumea înțelege despre ce e vorba. Așa că frittata să-i rămână numele, cine-s eu să mă opun? 😀
Oricum s-ar numi, rețeta asta este foarte simplă, foarte versatilă și extraordinar de gustoasă atât când e caldă, dar parcă mai ales a doua zi, când e rece. Frittata cu dovlecei e perfectă la orice masă a zilei: la micul dejun în loc de omletă, la prânz, la cină, la picnic sau de luat la pachet la serviciu.
Este exact genul meu de mâncare, o fac destul de des și în multe variante. Practic, cred că nu aplic de 2 ori aceeași rețetă. O fac și cu cartof ras în loc de dovlecei, și cu roșii în compoziție și cu brânză de vaci în loc de telemea, uneori pun lapte și două linguri de pesmet în loc de smântână și tot așa.
Dacă o faceți o dată, apoi vă prindeți voi cum merg lucrurile și veți începe să vă faceti singuri propriile variante după gusturile voastre sau după ce aveți prin frigider. Ca să vă vin în ajutor, aici găsiți o rețetă asemănătoare de budincă dietetică de dovlecei iar aici găsiți o budincă cu dovlecei și ciuperci.
Așa arăta frittata mea când am scos-o din cuptor și mi-a umplut casa de arome. E rumenă și colorată și miroase apetisant. De data asta am făcut-o pentru masa de prânz și ne-am repezit la ea așa, caldă cum era. De aceea nici nu am reușit să fac poze frumoase cu o felie de frittata. Dacă o faceți pentru musafiri, lăsați-o să se răcească și se va felia mai frumos. Dacă o faceți pentru voi, atunci nu vă formalizați, mâncați-o cum doriți, căci frittata nu e o mâncare pretențioasă.
PS: Merge de minune cu o lingură de iaurt deasupra! 😉
Mod de preparare frittata cu dovlecei și telemea la cuptor
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 dovlecel mare (aprox. 400 g)
- 200 g telemea
- 4 ouă
- 100 g smântână
- 1 ardei gras (roșu, pentru culoare)
- 1 roșie
- 2 fire de ceapă verde
- 2 căței de usturoi
- 2-3 frunze de mentă proaspătă (dau o aromă deosebită)
- pătrunjel (mărar, după gust)
- sare și piper după gust
- puțin unt/ulei pentru uns tava
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt sau ulei o tavă care va merge la cuptor.
- Dați dovlecelul pe răzătoarea cu găuri mari, presărați cu puțină sare și lăsați-l așa cam 5 minute.
- Stoarceți dovlecelul ras în palme ca să îl scurgeți de toată apa pe care și-a lăsat-o.
- Tocați ceapa, inclusiv frunzele verzi, tăiați ardeiul gras, treceți usturoiul prin presă, tăiați verdețurile.
- Amestecați toate legumele cu telemeaua rasă, smântâna și ouăle bătute.
- Potriviți gustul de sare și piper. Atenție la cantitatea de sare, telemeaua e deja sărată!
- Turnați amestecul în tavă și decorați cu felii de roșii.
- Dați tava la cuptor pentru 35-40 de minute, până când frittata e bine închegată și rumenită.
- E la fel de bună și caldă, și rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu