• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu caise

Tartă crumble cu caise și coacăze roșii

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 iun. 2022 · Publicată: 9 aug. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
517 shares
Mergi la rețetă

Ne plac mult, mult deserturile cu fructe, în orice anotimp, dar mai ales vara când sunt toate de-ale noastre, bine coapte, aromate și colorate. Această tartă crumble cu caise și coacăze roșii s-a născut într-o zi de week-end și de vară și în ciuda tuturor aparențelor este unul dintre cele mai ușoare deserturi. Ușoare ca mod de preparare, altfel dacă vă gândiți cumva să-i numărați caloriile riscați să rămâneți nemâncați! 😀

Tarta crumble cu caise

Dacă la vremea când citiți această postare nu mai găsiți caise în piață sau în copacul din fundul curții, să știți că tarta crumble se poate face exact la fel cu orice alte fructe aveți la îndemână: cu piersici sau nectarine, cu mure, zmeură, prune, mere, pere, gutui, etc. Garantez pe cuvânt de blogger culinar că are exact același farmec indiferent de umplutură. Dacă veți combina 2 fructe, e și mai bine, atât în privința aromelor cât și a efectului vizual.

Eu am aruncat câteva coacăze roșii peste caise tocmai pentru ca tarta mea să fie mai colorată. Coacăzele tocmai le pusesem la congelator cu câteva zile în urmă, cu gândul la deserturile de la iarnă. Uite că am dat iama în ele mult mai devreme! Un efect deosebit ar fi avut și afinele. Ia priviți aici cât e de frumoasă această tartă de post cu caise și afine!

Tarta crumble cu caise

Tartei de astăzi i-am spus tartă crumble pentru că modul de preparare seamănă foarte bine cu un crumble, desertul englezesc cu fructe și cu blat de unt fărâmițat care la cuptor devine crocant. Veți găsi pe blog 3 variante diferite de crumble: cu struguri, cu prune și migdale și cu căpșuni. E un desert delicios și foarte ușor de făcut, poate veți dori să încercați una dintre rețete.

Tot cam în aceeași idee cu tarta de azi am făcut acum ceva timp o rețetă de cheesecake crocant cu zmeură.  Modul de lucru este identic ca cel al tartei de astăzi, doar umplutura e pe bază de brânză, de unde i se trage și numele 😉

Tarta crumble cu caise

Mod de preparare tartă crumble cu caise și coacăze roșii

De ce am spus că e unul dintre cele mai ușoare deserturi? Pentru că nu necesită mari pregătiri. Nici măcar untul adus la temperatura camerei, nici măcar aluat frământat, nici o cremă de fiert, nimic din toate astea.

Aluatul se face doar amestecând  cu mâna 1-2 minute untul rece cu gălbenușurile și cu făina, apoi vom presăra ¾ din el, așa nisipos cum este, în forma de tartă. Fiind atât de mult unt în compoziție, blatul nu se va lipi de formă, deci nici măcar nu avem de uns forma cu ceva și nici hârtie de copt nu consumăm. Încă o bilă albă pentru această rețetă!

Peste blatul din tavă așezăm fructele trecute prin zahăr și prin amidon. Punem amidon pentru că fructele, după ce vor da de căldura cuptorului, își vor lăsa mai mult sau mai puțin sirop, depinde de fructele folosite. Nu vrem ca acest sirop să înmoaie blatul de dedesubt, ci vrem ca el să rămână printre fructe iar amidonul exact asta va face, se va umfla și va prelua umiditatea în exces.

Peste fructe presărăm restul de aluat nisipos și asta e tot. Tava va merge la cuptor iar noi suntem liberi vreo jumătate de oră până când magia va fi gata 🙂

Ce ziceți, v-am convins, printați rețeta să le faceți o bucurie celor dragi?

Tarta crumble cu caise
Așa arăta tarta mea înainte să meargă la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tarta crumble cu caise

Tartă crumble cu caise și coacăze roșii

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blatul - pentru o tava cu diametrul de 28 cm

  • 200 g unt rece cu 80% grăsime
  • 3 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 400 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare

umplutura

  • 10-12 caise (depinde cât sunt de mari)
  • câteva coacăze roșii
  • 4 linguri de zahăr
  • 2 linguri rase de amidon

decor

  • frunze proaspete de mentă sau de busuioc

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade. Nu este nevoie să ungeți forma cu nimic.
  • Puneți într-un castron untul rece tăiat cuburi și peste el adăugaţi gălbenuşurile, zahărul tos şi coaja de lamaie.
  • Peste toate ingredientele de mai sus cerneţi făina cu un praf de sare şi praful de copt.
  • Frământaţi cu mâinile ca să omogenizaţi compoziţia, dar nu insistaţi prea mult. Aluatul trebuie să rămână nisipos şi fărâmiţat, să vă curgă printre degete.
  • Daţi castronul la frigider cât timp vă ocupaţi de fructe. Nu durează mult, dar e de preferat ca untul să nu se înmoaie.
  • Spălați caisele, îndepărtați sâmburii și tăiați-le felii dacă sunt mai mari.
  • Peste caise presărați 4 linguri de zahăr și 2 linguri de amidon și amestecați ca să se distribuie uniform.
  • Puneți cam ¾ din aluatul nisipos în forma de tartă. Nu e nevoie să îl compactați, lăsați-l așa, fărâmicios și aerat.
  • Peste aluat puneți caisele și apoi din loc în loc coacăze roșii.
  • Peste fructe presărați restul de aluat.
  • Dați tava la cuptor pentru 35-40 de minute până când aluatul de deasupra începe să se rumenească.
  • Lăsați tarta să se răcească foarte bine înainte să o feliați.
  • Se servește rece, decorată cu frunze proaspete de mentă sau busuioc.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Tarta crumble cu caise

Poftă bună la tarta crumble cu caise și coacăze roșii!

 

deserturi

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Strudel de caise cu foi subtiri
    Ștrudel cu caise în foi subțiri, crocante
  • Negresa de post cu gem de caise si migdale
    Negresă de post cu gem de caise și migdale
  • gem de caise
    Gem de caise - rețeta pas cu pas, cu puțin zahăr
  • Tarta cu caise si afine
    Tartă cu caise și afine - cea mai ușoară rețetă
517 shares

Comentarii

  1. Diana a zis

    august 17, 2018 at 7:31 pm

    Întradevăr este cea mai bună și cea mai ușor de făcut rețetă de tartă. Am făcut-o cu piersici și ne-a plăcut mult. Mulțumesc pentru rețetă. Voi încerca și altele.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 23, 2018 at 5:03 pm

      Buna Diana! Ma bucur mult ca ti-a placut reteta! Sa va fie de bine! 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.