Ne plac mult, mult deserturile cu fructe, în orice anotimp, dar mai ales vara când sunt toate de-ale noastre, bine coapte, aromate și colorate. Această tartă crumble cu caise și coacăze roșii s-a născut într-o zi de week-end și de vară și în ciuda tuturor aparențelor este unul dintre cele mai ușoare deserturi. Ușoare ca mod de preparare, altfel dacă vă gândiți cumva să-i numărați caloriile riscați să rămâneți nemâncați! 😀
Dacă la vremea când citiți această postare nu mai găsiți caise în piață sau în copacul din fundul curții, să știți că tarta crumble se poate face exact la fel cu orice alte fructe aveți la îndemână: cu piersici sau nectarine, cu mure, zmeură, prune, mere, pere, gutui, etc. Garantez pe cuvânt de blogger culinar că are exact același farmec indiferent de umplutură. Dacă veți combina 2 fructe, e și mai bine, atât în privința aromelor cât și a efectului vizual.
Eu am aruncat câteva coacăze roșii peste caise tocmai pentru ca tarta mea să fie mai colorată. Coacăzele tocmai le pusesem la congelator cu câteva zile în urmă, cu gândul la deserturile de la iarnă. Uite că am dat iama în ele mult mai devreme! Un efect deosebit ar fi avut și afinele. Ia priviți aici cât e de frumoasă această tartă de post cu caise și afine!
Tartei de astăzi i-am spus tartă crumble pentru că modul de preparare seamănă foarte bine cu un crumble, desertul englezesc cu fructe și cu blat de unt fărâmițat care la cuptor devine crocant. Veți găsi pe blog 3 variante diferite de crumble: cu struguri, cu prune și migdale și cu căpșuni. E un desert delicios și foarte ușor de făcut, poate veți dori să încercați una dintre rețete.
Tot cam în aceeași idee cu tarta de azi am făcut acum ceva timp o rețetă de cheesecake crocant cu zmeură. Modul de lucru este identic ca cel al tartei de astăzi, doar umplutura e pe bază de brânză, de unde i se trage și numele 😉
Mod de preparare tartă crumble cu caise și coacăze roșii
De ce am spus că e unul dintre cele mai ușoare deserturi? Pentru că nu necesită mari pregătiri. Nici măcar untul adus la temperatura camerei, nici măcar aluat frământat, nici o cremă de fiert, nimic din toate astea.
Aluatul se face doar amestecând cu mâna 1-2 minute untul rece cu gălbenușurile și cu făina, apoi vom presăra ¾ din el, așa nisipos cum este, în forma de tartă. Fiind atât de mult unt în compoziție, blatul nu se va lipi de formă, deci nici măcar nu avem de uns forma cu ceva și nici hârtie de copt nu consumăm. Încă o bilă albă pentru această rețetă!
Peste blatul din tavă așezăm fructele trecute prin zahăr și prin amidon. Punem amidon pentru că fructele, după ce vor da de căldura cuptorului, își vor lăsa mai mult sau mai puțin sirop, depinde de fructele folosite. Nu vrem ca acest sirop să înmoaie blatul de dedesubt, ci vrem ca el să rămână printre fructe iar amidonul exact asta va face, se va umfla și va prelua umiditatea în exces.
Peste fructe presărăm restul de aluat nisipos și asta e tot. Tava va merge la cuptor iar noi suntem liberi vreo jumătate de oră până când magia va fi gata 🙂
Ce ziceți, v-am convins, printați rețeta să le faceți o bucurie celor dragi?
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pentru o tava cu diametrul de 28 cm
- 200 g unt rece cu 80% grăsime
- 3 gălbenuşuri
- 150 g zahăr
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 400 gr făină
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare
umplutura
- 10-12 caise (depinde cât sunt de mari)
- câteva coacăze roșii
- 4 linguri de zahăr
- 2 linguri rase de amidon
decor
- frunze proaspete de mentă sau de busuioc
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade. Nu este nevoie să ungeți forma cu nimic.
- Puneți într-un castron untul rece tăiat cuburi și peste el adăugaţi gălbenuşurile, zahărul tos şi coaja de lamaie.
- Peste toate ingredientele de mai sus cerneţi făina cu un praf de sare şi praful de copt.
- Frământaţi cu mâinile ca să omogenizaţi compoziţia, dar nu insistaţi prea mult. Aluatul trebuie să rămână nisipos şi fărâmiţat, să vă curgă printre degete.
- Daţi castronul la frigider cât timp vă ocupaţi de fructe. Nu durează mult, dar e de preferat ca untul să nu se înmoaie.
- Spălați caisele, îndepărtați sâmburii și tăiați-le felii dacă sunt mai mari.
- Peste caise presărați 4 linguri de zahăr și 2 linguri de amidon și amestecați ca să se distribuie uniform.
- Puneți cam ¾ din aluatul nisipos în forma de tartă. Nu e nevoie să îl compactați, lăsați-l așa, fărâmicios și aerat.
- Peste aluat puneți caisele și apoi din loc în loc coacăze roșii.
- Peste fructe presărați restul de aluat.
- Dați tava la cuptor pentru 35-40 de minute până când aluatul de deasupra începe să se rumenească.
- Lăsați tarta să se răcească foarte bine înainte să o feliați.
- Se servește rece, decorată cu frunze proaspete de mentă sau busuioc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la tarta crumble cu caise și coacăze roșii!
Diana a zis
Întradevăr este cea mai bună și cea mai ușor de făcut rețetă de tartă. Am făcut-o cu piersici și ne-a plăcut mult. Mulțumesc pentru rețetă. Voi încerca și altele.
Iuliana a zis
Buna Diana! Ma bucur mult ca ti-a placut reteta! Sa va fie de bine! 🙂