• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Bucate Aromate

reţete simple pentru familie şi prieteni

Caută după reţetă sau ingredient

  • Home
  • Reţete
  • Articole
  • Despre
    • Cine gătește?
    • Colaboratori
    • Politica Cookies
  • Contact
  • F. A. Q.
  • Aperitive
  • Supe şi ciorbe
  • Feluri de bază
    • Mâncăruri cu carne
    • Mâncăruri de post
    • Reţete cu peşte şi fructe de mare
    • Paste şi pizza
    • Salate
    • Tarte sărate
  • Deserturi
    • Checuri, cozonac, brioşe
    • Deserturi de casă
    • Deserturi de post
    • Fursecuri, biscuiţi, cornuleţe
    • Îngheţată şi deserturi la pahar
    • Prăjituri şi tarte
    • Torturi
  • Băuturi
  • Pâine de casă
  • Din cămară
  • Cum se face

Tartă de post cu caise şi afine

August 9, 2016 by Iuliana 2 Comments

Azi vă aduc o reţetă simplă şi frumoasă de tartă de post cu caise şi afine.

Poate că nu s-ar zice privind statistica reţetelor de pe blog, dar mie dintre deserturi, cel mai mult îmi plac tartele. Şi să le fac, şi să le servesc altora, dar şi să le mănânc. Nu mă întrebaţi de ce, că nu prea ştiu să spun exact. Poate că îmi place să fac tarte pentru că am ocazia să mă joc cu un pic de aluat, ceea ce nu mi se întâmplă prea des, aluaturile nefiind chiar punctul meu forte (dar şştt…nu mai spuneţi la nimeni 😉 )

Tartă de post cu caise şi afine

Şi cred că îmi mai place să fac tarte pentru că îmi pun imaginaţia la încercare. Aromele dintr-o tartă sunt mai subtile, nu atât de evidente ca într-o cremă de prăjitură sau ca într-un tort. Trebuie să le strecori cumva, pe undeva, mai ales la tartele de post, altfel ajungi să mănânci pâine cu caise şi nu are niciun haz.

În tarta de azi am strecurat pudră de vanilie în aluat, şi am folosit zahărul muscovado (ca cel de aici), care e un zahăr nerafinat obţinut din trestie de zahăr. E un zahăr închis la culoare, umed şi cu gust intens de melasă. E foarte bun în deserturi, dar este excelent şi la cafea, căreia parcă îi imprimă aşa, o uşoară aromă de ciocolată. Să-l încercaţi neapărat!

Tartă de post cu caise şi afine

Mod de preparare tartă de post cu caise şi afine

Desigur, blatul tartei de astăzi poate că nu e aşa de gustos şi de fin ca un blat făcut cu unt şi gălbenuşuri de ou, dar e în schimb mai uşor de digerat, e crocant şi bun, o să vedeţi! Iar de combinaţia de arome între caise şi afine…mai e nevoie de cuvinte? E de-li-cioa-să! 🙂

Dacă nu țineți post, puteți face tarta asta cu un aluat clasic pe baza de unt.

Tartă de post cu caise şi afine
 
Print
Timp de pregătire
15 minute
Timp de gătire
40 minute
Timp total
55 minute
 
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro
Recipe type: Deserturi
Număr de porţii: 8
Ingrediente
blatul - pentru o formă de tartă cu diametrul de 26 cm
  • 300 g făină
  • 100 ml de ulei
  • 50 g zahăr (am folosit zahăr brut de melasă)
  • 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie
  • 1 praf de sare
  • ½ de linguriță de praf de copt
  • 4-5 linguri de apă rece
umplutura
  • 350 g caise fără sâmburi
  • 200 g afine
  • 100 g zahăr (am folosit tot zahăr de melasă)
  • 2 linguriţe rase de amidon alimentar
Mod de preparare
  1. Se pun într-un castron: făina cernută, praful de copt, sarea şi 50 g de zahăr.
  2. Se adaugă uleiul şi se frământă cu mâna până obțineți un aluat nisipos.
  3. Adăugaţi 2 linguri de apă rece şi continuaţi să frământaţi până când simţiţi la mână că aluatul începe să se lege. La nevoie mai adăugaţi apă, puţin câte puţin până când obţineţi o bilă de aluat elastic şi bine legat.
  4. Înfăşuraţi aluatul într-o folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider 30-45 de minute.
  5. Presăraţi făină pe blatul de lucru, întindeți aluatul cu sucitorul obţinând o foaie cu grosime uniformă şi diametru puţin mai mare decât al formei de tartă.
  6. Puneți aluatul în formă, modelați cu degetele pe margine și tăiați excesul.
  7. Într-un bol, amestecaţi feliile de caise cu 50 g de zahăr şi 1 linguriţă de amidon.
  8. Separat, în alt bol, amestecaţi afinele cu restul de zahăr şi
  9. Aşezaţi fructele peste aluatul de tartă.
  10. Daţi tarta la cuptorul în prealabil încins la 190 de grade, pentru 35-40 de minute, până când fructele s-au înmuiat şi caisele încep să se rumenească uşor.
Notă
Nu aruncaţi marginile de aluat pe care le îndepărtaţi! Frământaţi-le puţin, întindeţi cu sucitorul o foaie şi decupaţi câteva fursecuri pe care le presăraţi cu puţin zahăr care se va carameliza frumos. Fursecurile le puteţi coace odată cu tarta într-o tăviţă mai mică.
3.5.3208

Tartă de post cu caise şi afine

Poftă bună la tarta de post cu caise şi afine!

Filed Under: Deserturi de post, Prajituri si tarte, Rețete preferate Tagged With: afine, caise, muscovado, zahar nerafinat

« Limonadă cu ghimbir
Paste cu gălbiori și sos de roșii (şi un ingredient secret) »

Reader Interactions



Comments

  1. Anca

    August 9, 2016 at 09:43

    Ai mila de mine!!! Cum poate sa arate tarta asta!!! O sa o fac in week-end dar cu aluat normal ca noi n-am tinut post.

    Reply
    • Iuliana

      September 16, 2016 at 11:57

      Buna Anca! Ma bucur ca iti place. Sa-mi spui cum ti-a iesit tarta 🙂

      Reply

Aştept cu drag comentariile voastre: Cancel reply

Primary Sidebar

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Bună,
Sunt Iuliana, gazda ta pe Bucate Aromate.
Îți multumesc pentru vizită. Sper să găsești în colecția mea de rețete inspirație pentru meniul familiei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici.




Fii primul care primește rețetele

Introdu aici adresa ta și vei primi fiecare rețetă pe e-mail, imediat după publicare

Blenderul meu performant G21 Perfect Smoothie Vitality

G21_blender_perfect_smoothie_vitality

Prietenii mei, responsabili cu aromele de pe blog

Fotografiile mele și aici:

logo foodelia

Footer

Hai pe Instagram!

  • Cina e gata! E simplă și de-li-cioa-să 😍
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#solarisbelsugdinnatura #bucatearomate #solarisplant #salata #osalatăpezi #retetazilei #retetesanatoase #retetesimple #mancaresanatoasa #gatimacasa #salad #foodpost #foodphoto #foodphotography #salad #tunasalad
  • Hei, tu! Da,da, tu! 🤗 Te așteaptă ceva bun pe blog! E cu somon afumat, rucola și ouă de prepeliță! #linkinbio👉💻 #gustare #cevabun #bucatearomate #ceavemlapranz #retetazilei #retetepescaresti #retetesanatoase #retetesimple #reteterapide #reteteromanesti #blogculinar #fotografieculinara #nikonromania #nikon35mm #somonafumat #ouadeprepelita #tasty #somonfume
  • Amatori de o ciulama? 
V-am lăsat #linkinbio👉💻 .
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #selgroscautapasiunea #pentrupasionați #gusturiromanesti #retetazilei #retetetraditionale #retetesanatoase #retetesimple #reteteromanesti #ceavemlapranz #ceavemlacina #mancaresanatoasa #mancareromaneasca #traditii #vegetarian #meniu #meniuvegetarian #ciulama #sparanghel #gatimacasa
  • Vă doresc tuturor sărbători binecuvântate și lumină în suflete! .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #paste #paste2018 #sarbatoripascale #sarbatori #pastefericit #cozonac #ouarosii #lalele #primavara #pasteortodox #orthodoxeaster #orthodoxeaster2018 #happyeaster #redeggs
  • Declar deschis sezonul panseluțelor, petuniilor și mușcatelor de balcon🌷🌻🌸💐🏵️🥀
Voi cum stați la capitolul ăsta? 😀
#primavara #balconulmeu #muscate #panselute #floridebalcon #terasamea #avenitprimavara #flowerpower #mybalcony #geranium #springflowers #springishere
  • Avem șalău cu maioneză. Pe blog! 😀
#bucatearomate #linkinbio👉💻 #fotografiecomerciala #fotogeafieculinara #fotografiedeprodus #nikonromania #nikon35mm #retetecupeste #ceavemlapranz #ceavemlacina #retetazilei #reteteromanesti #reteterapide #retetesimple #peblog #salaudedunare #fishrecipe #whatsforlunch #whatsfordinner #easyrecipes #goodfood #foodpost #foodphoto #moodyphotography #darkphotography
  • Follow the red line and run away! 😬
.
.
.
.
.
.
.
#sistemulsanitar #romania #galati  #redline #escapeline #escapestairs #runaway #photography #architecture #staircase #stairs #spiralstaircase

Follow Me!

Copyright

Toate articolele(text, reţetă)  și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Bucate Aromate. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Poți cumpăra fotografiile mele de aici:

Royalty Free Stock Photos

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Despre cookies

Copyright © 2018 · Foodie Pro & The Genesis Framework