Azi vă aduc o reţetă simplă şi frumoasă de tartă de post cu caise şi afine.
Poate că nu s-ar zice privind statistica reţetelor de pe blog, dar mie dintre deserturi, cel mai mult îmi plac tartele. Şi să le fac, şi să le servesc altora, dar şi să le mănânc. Nu mă întrebaţi de ce, că nu prea ştiu să spun exact. Poate că îmi place să fac tarte pentru că am ocazia să mă joc cu un pic de aluat, ceea ce nu mi se întâmplă prea des, aluaturile nefiind chiar punctul meu forte (dar şştt...nu mai spuneţi la nimeni 😉 )
Şi cred că îmi mai place să fac tarte pentru că îmi pun imaginaţia la încercare. Aromele dintr-o tartă sunt mai subtile, nu atât de evidente ca într-o cremă de prăjitură sau ca într-un tort. Trebuie să le strecori cumva, pe undeva, mai ales la tartele de post, altfel ajungi să mănânci pâine cu caise şi nu are niciun haz.
În tarta de azi am strecurat pudră de vanilie în aluat, şi am folosit zahărul muscovado (ca cel de aici), care e un zahăr nerafinat obţinut din trestie de zahăr. E un zahăr închis la culoare, umed şi cu gust intens de melasă. E foarte bun în deserturi, dar este excelent şi la cafea, căreia parcă îi imprimă aşa, o uşoară aromă de ciocolată. Să-l încercaţi neapărat!
Mod de preparare tartă de post cu caise şi afine
Desigur, blatul tartei de astăzi poate că nu e aşa de gustos şi de fin ca un blat făcut cu unt şi gălbenuşuri de ou, dar e în schimb mai uşor de digerat, e crocant şi bun, o să vedeţi! Iar de combinaţia de arome între caise şi afine...mai e nevoie de cuvinte? E de-li-cioa-să! 🙂
Dacă nu țineți post, puteți face tarta asta cu un aluat clasic pe baza de unt.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
blatul - pentru o formă de tartă cu diametrul de 26 cm
- 300 g făină
- 100 ml de ulei
- 50 g zahăr (am folosit zahăr brut de melasă)
- 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie
- 1 praf de sare
- ½ de linguriță de praf de copt
- 4-5 linguri de apă rece
umplutura
- 350 g caise fără sâmburi
- 200 g afine
- 100 g zahăr (am folosit tot zahăr de melasă)
- 2 linguriţe rase de amidon alimentar
Instrucțiuni de preparare
- Se pun într-un castron: făina cernută, praful de copt, sarea şi 50 g de zahăr.
- Se adaugă uleiul şi se frământă cu mâna până obțineți un aluat nisipos.
- Adăugaţi 2 linguri de apă rece şi continuaţi să frământaţi până când simţiţi la mână că aluatul începe să se lege. La nevoie mai adăugaţi apă, puţin câte puţin până când obţineţi o bilă de aluat elastic şi bine legat.
- Înfăşuraţi aluatul într-o folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider 30-45 de minute.
- Presăraţi făină pe blatul de lucru, întindeți aluatul cu sucitorul obţinând o foaie cu grosime uniformă şi diametru puţin mai mare decât al formei de tartă.
- Puneți aluatul în formă, modelați cu degetele pe margine și tăiați excesul.
- Într-un bol, amestecaţi feliile de caise cu 50 g de zahăr şi 1 linguriţă de amidon.
- Separat, în alt bol, amestecaţi afinele cu restul de zahăr şi
- Aşezaţi fructele peste aluatul de tartă.
- Daţi tarta la cuptorul în prealabil încins la 190 de grade, pentru 35-40 de minute, până când fructele s-au înmuiat şi caisele încep să se rumenească uşor.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Anca a zis
Ai mila de mine!!! Cum poate sa arate tarta asta!!! O sa o fac in week-end dar cu aluat normal ca noi n-am tinut post.
Iuliana a zis
Buna Anca! Ma bucur ca iti place. Sa-mi spui cum ti-a iesit tarta 🙂