Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Tartă de post cu caise şi afine

69 shares
Mergi la rețetă

Azi vă aduc o reţetă simplă şi frumoasă de tartă de post cu caise şi afine.

Poate că nu s-ar zice privind statistica reţetelor de pe blog, dar mie dintre deserturi, cel mai mult îmi plac tartele. Şi să le fac, şi să le servesc altora, dar şi să le mănânc. Nu mă întrebaţi de ce, că nu prea ştiu să spun exact. Poate că îmi place să fac tarte pentru că am ocazia să mă joc cu un pic de aluat, ceea ce nu mi se întâmplă prea des, aluaturile nefiind chiar punctul meu forte (dar şştt...nu mai spuneţi la nimeni 😉 )

Tartă de post cu caise şi afine

Şi cred că îmi mai place să fac tarte pentru că îmi pun imaginaţia la încercare. Aromele dintr-o tartă sunt mai subtile, nu atât de evidente ca într-o cremă de prăjitură sau ca într-un tort. Trebuie să le strecori cumva, pe undeva, mai ales la tartele de post, altfel ajungi să mănânci pâine cu caise şi nu are niciun haz.

În tarta de azi am strecurat pudră de vanilie în aluat, şi am folosit zahărul muscovado (ca cel de aici) , care e un zahăr nerafinat obţinut din trestie de zahăr. E un zahăr închis la culoare, umed şi cu gust intens de melasă. E foarte bun în deserturi, dar este excelent şi la cafea, căreia parcă îi imprimă aşa, o uşoară aromă de ciocolată. Să-l încercaţi neapărat!

Tartă de post cu caise şi afine

Mod de preparare tartă de post cu caise şi afine

Desigur, blatul tartei de astăzi poate că nu e aşa de gustos şi de fin ca un blat făcut cu unt şi gălbenuşuri de ou, dar e în schimb mai uşor de digerat, e crocant şi bun, o să vedeţi! Iar de combinaţia de arome între caise şi afine...mai e nevoie de cuvinte? E de-li-cioa-să! 🙂

Dacă nu țineți post, puteți face tarta asta cu un aluat clasic pe baza de unt.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tartă de post cu caise şi afineTartă de post cu caise şi afine

Tartă de post cu caise şi afine

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blatul - pentru o formă de tartă cu diametrul de 26 cm

  • 300 g făină
  • 100 ml de ulei
  • 50 g zahăr (am folosit zahăr brut de melasă)
  • 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie
  • 1 praf de sare
  • ½ de linguriță de praf de copt
  • 4-5 linguri de apă rece

umplutura

  • 350 g caise fără sâmburi
  • 200 g afine
  • 100 g zahăr (am folosit tot zahăr de melasă)
  • 2 linguriţe rase de amidon alimentar

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se pun într-un castron: făina cernută, praful de copt, sarea şi 50 g de zahăr.
  • Se adaugă uleiul şi se frământă cu mâna până obțineți un aluat nisipos.
  • Adăugaţi 2 linguri de apă rece şi continuaţi să frământaţi până când simţiţi la mână că aluatul începe să se lege. La nevoie mai adăugaţi apă, puţin câte puţin până când obţineţi o bilă de aluat elastic şi bine legat.
  • Înfăşuraţi aluatul într-o folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider 30-45 de minute.
  • Presăraţi făină pe blatul de lucru, întindeți aluatul cu sucitorul obţinând o foaie cu grosime uniformă şi diametru puţin mai mare decât al formei de tartă.
  • Puneți aluatul în formă, modelați cu degetele pe margine și tăiați excesul.
  • Într-un bol, amestecaţi feliile de caise cu 50 g de zahăr şi 1 linguriţă de amidon.
  • Separat, în alt bol, amestecaţi afinele cu restul de zahăr şi
  • Aşezaţi fructele peste aluatul de tartă.
  • Daţi tarta la cuptorul în prealabil încins la 190 de grade, pentru 35-40 de minute, până când fructele s-au înmuiat şi caisele încep să se rumenească uşor.

Bine de știut:

Nu aruncaţi marginile de aluat pe care le îndepărtaţi! Frământaţi-le puţin, întindeţi cu sucitorul o foaie şi decupaţi câteva fursecuri pe care le presăraţi cu puţin zahăr care se va carameliza frumos. Fursecurile le puteţi coace odată cu tarta într-o tăviţă mai mică.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Tartă de post cu caise şi afine

Poftă bună la tarta de post cu caise şi afine!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
69 shares

Comentarii

  1. Anca a zis

    august 09, 2016 at 9:43 am

    Ai mila de mine!!! Cum poate sa arate tarta asta!!! O sa o fac in week-end dar cu aluat normal ca noi n-am tinut post.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 16, 2016 at 11:57 am

      Buna Anca! Ma bucur ca iti place. Sa-mi spui cum ti-a iesit tarta 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.