Acest crumble cu prune și migdale este o combinație delicioasă de fructe suculente și topping crocant de pesmet cu unt. Această variantă a celebrului desert britanic va fi un răsfăț minunat în zilele de vară sau început de toamnă!
Crumble a devenit unul dintre deserturile mele preferate pentru că se face atât de ușor și are atâtea arome și texturi diferite! Combinația de prune și migdale subtilă și delicioasă în această rețetă.
Dacă peste porția de crumble fierbinte adăugați o cupă de înghețată de vanilie, veți avea parte de un desert fermecător!
Iar dacă nu găsiți prune, încercați rețeta mea de crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz sau puteți înlocui prunele cu orice alte fructe de sezon aveți la îndemână.
Mergi direct la:
Ingrediente
- prune - orice fel de prune vor merge de minune în această rețetă
- amidon - are rolul de a absorbi sucul lăsat de fructe în tavă
- unt
- făină
- griş - pentru o textură mai crocantă a toppingului
- arome: scorţişoară măcinată și coajă rasă de lămâie
- zahăr
- sare
- fulgi de migdale
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se face crumble cu prune și fulgi de migdale
Timp total: 40 de minute
- Stratul de fructe
Tăiem prunele felii, le presărăm cu: zahăr, amidon, scorţişoară și coajă rasă de lămâie. Le așezăm într-o tavă unsă cu unt.
- Crusta crocantă
Puneți într-un bol toate ingredientele pentru crustă, mai puțin fulgii de migdale. Folosiți-vă mâinile pentru a amesteca ingredientele până când untul este încorporat și obțineți un aluat sfărâmicios, care curge printre degete și în care se mai văd mici bucățele de unt.
Presărați aluatul peste prunele din tavă, iar peste aluat puneți fulgii de migdale. - Coacere
Dați tava la cuptor, la 180 de grade pentru 30 de minute, timp în care stratul de unt se va întări și va deveni crocant, iar prunele se vor transforma într-un fel de magiun foarte aromat.
- Servire
Scoateți crumble din cuptor și lăsați-l 5 minute deoparte. Se servește cald, opțional cu o înghețată la alegere sau cu un moț de frișcă naturală.
Întrebări frecvente
Puteți folosi orice soi de prune, dar de preferat ar fi să fie proaspete, relativ dulci și suculente. Dacă sunt mai acre, probabil că veți dori să adăugați mai mult zahăr în stratul de fructe.
La această rețetă de crumble puteți folosi atât prune proaspete, cât și congelate.
Pentru a congela prunele, vă recomand să le scoateți mai întâi sâmburii, să le tăiați în sferturi sau felii, apoi să le înghețați pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
După ce sunt înghețate, transferați-le într-o pungă de plastic.
Este o practică obișnuită să se adauge amidon de porumb în deserturile cu straturi de fructe coapte, de exemplu plăcinte sau tarte.
Amidonul de porumb ajută la îngroșarea sucurilor care se formează în tavă și le transformă într-un sos. Aceasta îmbracă fructele și nu curge.
Alte rețete grozave cu prune
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Crumble cu prune şi fulgi de migdale
Echipamente necesare
Ingrediente
stratul de fructe
- 1 kg de prune (cântărite fără sâmburi)
- 50 g zahăr
- 1 lingură amidon de porumb
- 1 linguriță scorţişoară măcinată
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
crusta crocantă
- 150 g făină
- 50 g griş
- 100 g unt rece (82% grăsime)
- 50 g zahăr
- un praf de sare
- 50 g fulgi de migdale (opţional)
în plus
- puțin unt pentru uns tava
Instrucțiuni de preparare
stratul de fructe
- Tăiem prunele felii, le presărăm cu: zahăr, amidon, scorţişoară și coajă rasă de lămâie. Le așezăm într-o tavă unsă cu unt.
crusta crocantă
- Puneți într-un bol toate ingredientele pentru crustă, mai puțin fulgii de migdale. Folosiți-vă mâinile pentru a amesteca ingredientele până când untul este încorporat și obțineți un aluat sfărâmicios, care curge printre degete și în care se mai văd mici bucățele de unt.
- Presărați aluatul peste prunele din tavă, iar peste aluat puneți fulgii de migdale.
coacere și servire
- Dați tava la cuptor, la 180 °C pentru 30 de minute timp în care stratul de unt se va întări si va deveni crocant, iar prunele se vor transforma într-un fel de magiun foarte aromat.
- Scoateți crumble din cuptor și lăsați-l 5 minute deoparte. Se servește cald, opțional cu o înghețată la alegere sau cu un moț de frișcă naturală.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
doina
Sa vezi ce bun este cel cu mere.
Iuliana
Creed...si cu putina scortisoara, nu-i asa? 🙂
Claudia
Ce interesata reteta. Am facut si eu crumble dar nu asa cu gris. Ma tenteaza sa incerc si reteta ta. Sigur iese foarte buna 😉
Iuliana
Sunt mai multe retete de crumble: cu gris, cu cereale, cu pesmet sau doar cu faina. Eu caut sa iasa cat mai crocanta partea de deasupra.
Aurica
hhhmmm, interesanta abordare si combinatie de ingrediente sanatoase si foarte bune, sa tot mananci la mic dejun 😀
Iuliana
Da, Aurica, e foarte bun, chiar mi-e dor de un crumble si am vazut ca mai sunt inca prune in piata 🙂