Rețeta de gem de caise, explicată pas cu pas. Cât zahăr se pune? De punem lămâie, cât timp se fierbe gemul? Află totul din această rețetă!
Dintre toate gemurile românilor, parcă cel de caise este cel mai iubit, cel mai versatil, "bun la toate" de la clătite până la orez cu lapte, pâine cu unt sau prăjituri de tot felul. La orice desert te-ai gândi, cu siguranță gemul de caise se potrivește foarte bine în peisaj.
Gemul de caise e foarte aromat, este mai spornic decât alte gemuri și are o culoare fantastică....asta doar dacă e fiert cât și cum trebuie. Exact despre asta vom vorbi în rețeta de astăzi: cum să facem un gem de caise delicios, bine legat, care să își păstreze aroma și culoarea. Și mai ales la care să folosim cât mai puțin zahăr 😉
Fac gem de...nici nu mai știu de când, de vreo 30 de ani. Tare mă temeam de gemuri la început și nu mă abăteam de la rețeta mamei nici măcar cu un gram de teamă că distrug gemul. Ei bine, după 30 de ani de făcut conserve am ajuns la o concluzie: toate gemurile se fac la fel. Da, ați citit bine: toate se fac la fel!
În principiu se presară fructele cu zahăr, se lasă deoparte cam 2 ore pentru ca fructele să lase suficient sirop, apoi se pune gemul la fiert și când e suficient de bine legat se toarnă în borcane. Simplu, nu?
Am scris pe larg despre toate secretele rețetei de gem în acest articol. Dacă îl citiți, veți ști să faceți un gem perfect, fix pe gustul vostru din orice fructe, cât de dulce vă place și nu veți avea cum să dați greș vreodată!
Găsiți articolul și cu un click pe fotografia de mai sus. O să vă fie de folos, sunt sigură! 🙂 Dar să revenim la gemul nostru de caise.
Mergi direct la:
Cât zahăr punem la acest gem de caise?
Vă voi da același răspuns ca și la rețeta de gem de căpșuni: după gustul vostru, dar să fie minim 300g zahăr la 1 kg de fructe.
Zahărul nu are doar rol de îndulcitor, ci și de conservant. Există o cantitate minimă pe care trebuie să o folosim. Peste această cantitate minimă, în funcție de cât de dulci sunt fructele, mai puteți adăuga zahăr după gustul vostru.
Sfatul meu este să porniți cu 300 g de zahăr și după 10 minute de fierbere, scoateți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească și gustați. Puteți să mai adăugați zahăr după preferință și să continuați fierberea. V-aș recomanda să nu depășiți, totuși 600 g zahăr/kg de fructe! Dacă gemul e prea dulce, papilele noastre percep mai greu aroma plăcută a fructelor și ar fi păcat!
Suc de lămâie sau sare de lămâie la gemul de caise?
Ca să obținem o culoare vie și frumoasă a gemurilor în general, trebuie să împiedicăm oxidarea fructelor, iar acest lucru îl facem cu ajutorul acidului citric.
Acid citric găsim și în sucul proaspăt de lămâie, dar și în sarea de lămâie, așadar ambele fac treabă bună, cu condiția să le adăugăm peste fructe de la început, odată cu zahărul.
Cât timp fierbem un gem de caise
Orientativ, dacă faceți gem dintr-un kilogram de fructe, acesta nu ar trebui lăsat pe foc mai mult de 30 de minute. Asta bineînțeles dacă folosiți o cratiță potrivită, cu gura largă și cu suprafață mare de evaporare. Cu cât cratița e mai adâncă și cu diametrul mai mic, cu atât veți avea nevoie de mai mult timp se fierbere.
Nimeni nu vă poate indica exact-exact cât timp să țineți gemul pe foc. Depinde de cratiță, de cât de iute e focul, de cât de zemoase sunt fructele. Trebuie să vă dați singuri seama când gemul a ajuns la consistența care vă place.
Pentru asta, când gemul s-a îngroșat și începe să semene cu un vulcan care aruncă stropi în toate părțile, scoateți pe o farfurie 1-2 lingurițe de gem. Băgați farfuria în congelator 5 minute pentru ca gemul să se răcească. Dacă e fierbinte va fi foarte fluid și nu puteți aprecia corect cât e de bine legat.
Trageți cu degetul o dungă prin gem. Dacă dunga rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se mai unesc una cu alta, înseamnă că gemul e gata și are consistența potrivită. Dacă vă plac gemurile mai bine legate, lăsați-l să mai fiarbă încă 5-10 minute.
Sterilizarea borcanelor pentru gem
Aș zice că sterilizarea borcanelor și a capacelor este cel mai important lucru atunci când vine vorba de conserve pe care vrem să le păstrăm în siguranță pe termen lung.
Sterilizarea se face așezând borcanele și capacele într-o tavă metalică pe care o introducem în cuptorul rece! Aprindem cuptorul la 150 de grade (treapta mică la cuptoarele pe gaz) și lăsăm borcanele acolo timp de 15 minute. Nu vă faceți griji, borcanele nu se sparg, iar siliconul (garnitura) capacelor rezistă la această temperatură.
Expunerea la această temperatură omoară toate microorganismele care ar putea să compromită conservele noastre pe durata depozitării lor.
Pe canalul de YouTube găsiți un video în care am explicat în detaliu de ce și cum se face corect sterilizarea borcanelor și a capacelor. Îl găsiți aici.
Alte rețete de gem pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta de gem de caise pas cu pas, fără conservanți
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg caise (cântărite fără sâmburi)
- 300-600 zahăr
- sucul de la ½ de lămâie sau un vârf de cuțit de sare de lămâie
- opțional: vanilie, mentă, busuioc, rozmarin, lavandă, cimbrișor
Instrucțiuni de preparare
- Caisele se spală, se îndepărtează sâmburii şi se curăţă de pete sau lovituri dacă este cazul.
- Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
- Se pun caisele în cratiţă, se presară 300 g de zahăr şi se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă şi se lasă la frigider în jur de 2 ore, timp în care fructele vor lăsa sirop.
- Se pune cratiţa la fiert pe foc mediu. Cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât gemul va avea o culoare mai frumoasă deoarece fructele nu au timp să oxideze,
- După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră, exact aşa cum procedăm la supa de carne.
- După ce îndepărtați spuma, scoateți puțin gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin și gustați. Dacă mai trebuie zahăr puteți să mai adăugați acum și să continuați fierberea.
- Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat, iar siropul în care plutesc s-a legat.
- Ca să testați consistența scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în frigider) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
- Dacă doriți să adăugați diferite arome: extract de vanilie, crenguțe de mentă sau rozmarin, etc, acestea se adaugă în ultimele 10 minute de fierbere. Nu uitați să îndepărtați crenguțele de plante înainte să turnați gemul în borcane!
- Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici.
- Din cantitățile de mai sus rezultă aprox. 3 borcane de 370 g, dar cantitatea depinde de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat gemul la fiert.
- Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
- Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
- Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
- Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
- Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Gabriela
Am facut gem de caise dupa reteta dvs. si-a iesit excelent, va multumesc. Am urmat exact si sterilizarea borcanelor, sper sa nu se mai mucezeasca gemul acum.
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur tare mult că v-a plăcut cum a ieșit gemul. Dacă ați sterilizat corect borcanele, vă promit că gemul se va păstra perfect chiar și 2 ani de zile, chiar și într-o cămară de bloc. Mulțumesc frumos pentru comentariu. Numai bine! 🙂