• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Lichiu săsesc ca la Criț

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 14 mai 2024 · Publicată: 7 sept. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
375 shares
Mergi la rețetă

Vara care tocmai s-a încheiat, a stat pentru mine sub semnul lichiului săsesc. Chiar la începutul verii, în luna iunie, am vizitat sașii la ei acasă, în Translivania, la Criț. Excursia pe care am făcut-o a fost de neuitat, în primul rând pentru că i-am avut alături pe prietenii mei, bloggerii culinari participanți la proiectul Selgros Caută Pasiunea și în al doilea rând pentru că am avut ocazia să fac cunoștință cu o cultură gastronomică, cea săsească, despre care nu știam mare lucru până la acel moment.

La Criț gazdele ne-au pregătit, printre alte activități, și un atelier de făcut lichiu. Urma să învățăm rețeta originală chiar de la o săsoaică, doamna Hermine Antoni.

Lichiu săsesc ca la Criț

Aveam ceva idee despre ce este acest lichiu, dar nu mâncasem niciodată, așa încât entuziasmul și curiozitatea mea erau ambele la cote maxime. La atelierul de la Criț ne-am răsfățat cu 4 variante de lichiu: o variantă cu brânză sărată, una simplă, doar cu smântână și multă vanilie, una cu rubarbă și cea mai complexă, cu coacăze, nuci și bezea. Extraordinare toate, le puteți vedea și voi în fotografiile de aici! Nici acum nu aș putea să spun care mi-a plăcut mai mult.

Desigur că am împărțit în direct impresii și fotografii cu lichiul auriu atât cu prietenii de pe pagina de Facebook a blogului  cât și cu cei care mă urmăresc pe Instagram. Lichiul a devenit instantaneu vedetă în online.

La cât de apetisant arătau fotografiile de la fața locului, nimeni nu mai avea răbdare să ajung eu acasă, să fac rețeta, să o fotografiez, să o scriu, etc. Toată lumea vroia atunci, pe loc, să le spun cum se face minunea. Iar familia abia aștepta să mă întorc acasă cu lecția bine învățată și să le fac o demonstrație. Ceea ce am și făcut! 🙂

Lichiu săsesc ca la Criț

Lichiu sau hencleș, cum mai este cunoscut, este de fapt o plăcintă tradițională care nu lipsea de pe mesele de Paște, de Crăciun și în general de la toate sărbătorile sașilor.

Are la bază un aluat de cozonac și o umplutură fină, bogată și vanilată, cu multă smântână și multe ouă. Rețeta se făcea la origini doar cu această umplutură, fără alte adaosuri. Dar cum mândre erau satele săsești, au început a se întrece în a face care mai de care cel mai bun lichiu și așa au apărut variantele cu fructe, în special prune, dar și cu magiun, nuci, etc.

Lichiu săsesc ca la Criț

Mod de preparare lichiu săsesc

Eu am făcut astăzi rețeta clasică, doar că aveam niște stafide gigantice atât de faine, că nu m-am putut abține să nu le îmbăt în puțin rom și să le dau drumul în umplutură. Au mers grozav!

Aluatul, cum spuneam, este foarte asemănător cu cel de cozonac pe care îl știm deja. Umplutura trebuie să fie bogată, din smântână grasă, aromată generos cu vanilie.

Lichiu săsesc ca la Criț

După ce aluatul a dospit, tapetăm o tavă cu hârtie de copt și începem a întinde aluatul direct în tavă, mai întâi presând ușor, apoi băgând palmele dedesubt și trăgând cu blândețe spre colțuri, puțin câte puțin, cu răbdare până obținem un strat de aluat de vreo 2 cm, uniform și bine întins. Se poate lucra și cu sucitorul, dar eu așa am învățat la Criț de la draga de Laura Laurențiu și așa l-am făcut și acasă.

Lichiu săsesc ca la Criț

După ce lăsăm aluatul să se odihnească timp de 10 minute, turnăm umplutura și băgăm tava în cuptorul încălzit în prealabil. Veți ști când e gata lichiul. Va fi rumen, cu umplutura bine închegată, iar în toată casa va mirosi amețitor a cozonac, a vanilie, a unt carmelizat, a ceva bun, a familie și a bucurie.

Tăiați-l în bucăți zdravene, pudrați-l cu zahăr vanilat și împărțiți-l cu cei dragi! Iar data viitoare, încercați și variata cu fructe, cu magiun și nuci sau de ce nu, o variantă sărată, cu brânză și mărar.

Vă las mai jos rețeta cu cantități și explicații detaliate și vă doresc spor la făcut lichiu săsesc ca la Criț! Să-mi spuneți cum v-a ieșit! 🙂

Lichiu săsesc ca la Criț

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Lichiu săsesc ca la Criț

Lichiu săsesc ca la Criț

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 20
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

cantități pentru tava mare de la aragaz (aprox. 30x40 cm)

blatul

  • 350 g făină
  • 6 g drojdie uscată
  • 50 g zahăr
  • 150 ml lapte călduț
  • 1 ou
  • 80 g unt topit și răcit
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

umplutura

  • 500 g smântână grasă (min. 20% grăsime)
  • 6 ouă
  • 250 g zahăr
  • 100 g stafide înmuiate în 200 ml de apă călduță în care ați pus 10 ml rom
  • semințele unei păstăi de vanilie
  • 100 g unt rece

opțional

  • zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Începeți prin a topi untul și lăsați-l să se răcească. Deasemenea laptele trebuie să fie călduț.
  • Puneți într-un bol (cel al robotului dacă aveți) făina, drojdia uscată, zahărul, coaja rasă de lămâie și sarea.
  • Adăugați oul, laptele călduț și începeți să amestecați cu mâna sau la robot.
  • Turnați puțin câte puțin untul topit și răcit și frământați până când obțineți un aluat legat, fin, care se desprinde de pereții bolului. Eu am frământat la robot cam 10 minute. Dacă frământați cu mâna, cred că va dura cam 15-20 de minute.
  • Formați o bilă de aluat și lăsați-l la crescut în bolul acoperit cu folie alimentară timp de 60 de minute sau până când își dublează volumul.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl frământați foarte puțin doar cât să îi dați din nou formă de bilă și îl lăsați să se odihnească 10 minute acoperit cu un șervet.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Mutați aluatul în tavă și începeți să îl presați cu palmele până se lățește puțin, apoi băgați palmele dedesubt și trageți puțin câte puțin de margini pe toate laturile până când aluatul ajunge să umple uniform tava. Ar trebui să aibă cam 2 cm grosime.
  • Acoperiți din nou tava cu un șervet și lăsați aluatul să se odihnească încă 10 minute, timp în care vă ocupați de umplutură.

umplutura

  • Amestecați smântâna, cu ouăle bătute, vanilia, zahărul și stafidele înmuiate în prealabil în apă cu rom și bine scurse.
  • Turnați amestecul peste aluat, nivelați și deasupra puneți din loc în loc cubulețe de unt rece.
  • Dați tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 de minute, până când lichiul este bine închegat și frumos rumenit deasupra.
  • Lichiul este bun și cald, dar și rece. Opțional se poate presăra cu zahăr vanilat.
  • Se păstrează foarte bine timp de câteva zile dacă îl țineți la frigider, într-o cutie cu capac.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Lichiu săsesc ca la Criț

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
375 shares

Comentarii

  1. Iulia a zis

    februarie 24, 2020 at 9:41 pm

    In ingredientele pentru aluat sunt trecute 2 oua, dar la modul de preparare nu se mai spune nimic de ele. Eu le-am inclus in compozitie, dar a trebuit sa mai adaug destul de multa faina, ca sa nu fie prea moale. Poate revizuiti putin reteta.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 25, 2020 at 7:17 am

      Mulțumesc, am revizuit.

      Răspunde
  2. Relutza a zis

    septembrie 11, 2018 at 9:13 am

    5 stars
    Ce deliciu trebuie să fie! De ceva vreme mă bătea gândul să ifac un lichiu. Auzisem vorbindu-se despre el, dar, fiind din Moldova, nu eram sigura care ar fi rețeta. Acum îmi dau seama că seamănă un pic cu cea de pască moldovenească cu smântâna. Îți multumesc si îți promit că o voi face într-un viitor apropiat. ❤️

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 11, 2018 at 7:10 pm

      Sunt sigură că o să îți placă. Te aștept cu impresii 🙂

      Răspunde
  3. Viviana a zis

    septembrie 07, 2018 at 12:33 pm

    5 stars
    Cat de frumos ti-a iesit!
    Aveam o matusa din partea tatalui care era sibianca de fel si facea placinta asta. Eu eram prea mica nu stiu reteta si nici nu imi amintesc prea bine gustul.
    Poate o fac si eu candva dar deocamdata nu prea am curaj sa ma arunc la dulciuri complicate.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 11, 2018 at 7:11 pm

      Mulțumesc, Viviana!

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.