Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Lichiu săsesc ca la Criț

375 shares
Mergi la rețetă

Vara care tocmai s-a încheiat, a stat pentru mine sub semnul lichiului săsesc. Chiar la începutul verii, în luna iunie, am vizitat sașii la ei acasă, în Translivania, la Criț. Excursia pe care am făcut-o a fost de neuitat, în primul rând pentru că i-am avut alături pe prietenii mei, bloggerii culinari participanți la proiectul Selgros Caută Pasiunea și în al doilea rând pentru că am avut ocazia să fac cunoștință cu o cultură gastronomică, cea săsească, despre care nu știam mare lucru până la acel moment.

La Criț gazdele ne-au pregătit, printre alte activități, și un atelier de făcut lichiu. Urma să învățăm rețeta originală chiar de la o săsoaică, doamna Hermine Antoni.

Lichiu săsesc ca la Criț

Aveam ceva idee despre ce este acest lichiu, dar nu mâncasem niciodată, așa încât entuziasmul și curiozitatea mea erau ambele la cote maxime. La atelierul de la Criț ne-am răsfățat cu 4 variante de lichiu: o variantă cu brânză sărată, una simplă, doar cu smântână și multă vanilie, una cu rubarbă și cea mai complexă, cu coacăze, nuci și bezea. Extraordinare toate, le puteți vedea și voi în fotografiile de aici! Nici acum nu aș putea să spun care mi-a plăcut mai mult.

Desigur că am împărțit în direct impresii și fotografii cu lichiul auriu atât cu prietenii de pe pagina de Facebook a blogului  cât și cu cei care mă urmăresc pe Instagram. Lichiul a devenit instantaneu vedetă în online.

La cât de apetisant arătau fotografiile de la fața locului, nimeni nu mai avea răbdare să ajung eu acasă, să fac rețeta, să o fotografiez, să o scriu, etc. Toată lumea vroia atunci, pe loc, să le spun cum se face minunea. Iar familia abia aștepta să mă întorc acasă cu lecția bine învățată și să le fac o demonstrație. Ceea ce am și făcut! 🙂

Lichiu săsesc ca la Criț

Lichiu sau hencleș, cum mai este cunoscut, este de fapt o plăcintă tradițională care nu lipsea de pe mesele de Paște, de Crăciun și în general de la toate sărbătorile sașilor.

Are la bază un aluat de cozonac și o umplutură fină, bogată și vanilată, cu multă smântână și multe ouă. Rețeta se făcea la origini doar cu această umplutură, fără alte adaosuri. Dar cum mândre erau satele săsești, au început a se întrece în a face care mai de care cel mai bun lichiu și așa au apărut variantele cu fructe, în special prune, dar și cu magiun, nuci, etc.

Lichiu săsesc ca la Criț

Mod de preparare lichiu săsesc

Eu am făcut astăzi rețeta clasică, doar că aveam niște stafide gigantice atât de faine, că nu m-am putut abține să nu le îmbăt în puțin rom și să le dau drumul în umplutură. Au mers grozav!

Aluatul, cum spuneam, este foarte asemănător cu cel de cozonac pe care îl știm deja. Umplutura trebuie să fie bogată, din smântână grasă, aromată generos cu vanilie.

Lichiu săsesc ca la Criț

După ce aluatul a dospit, tapetăm o tavă cu hârtie de copt și începem a întinde aluatul direct în tavă, mai întâi presând ușor, apoi băgând palmele dedesubt și trăgând cu blândețe spre colțuri, puțin câte puțin, cu răbdare până obținem un strat de aluat de vreo 2 cm, uniform și bine întins. Se poate lucra și cu sucitorul, dar eu așa am învățat la Criț de la draga de Laura Laurențiu și așa l-am făcut și acasă.

Lichiu săsesc ca la Criț

După ce lăsăm aluatul să se odihnească timp de 10 minute, turnăm umplutura și băgăm tava în cuptorul încălzit în prealabil. Veți ști când e gata lichiul. Va fi rumen, cu umplutura bine închegată, iar în toată casa va mirosi amețitor a cozonac, a vanilie, a unt carmelizat, a ceva bun, a familie și a bucurie.

Tăiați-l în bucăți zdravene, pudrați-l cu zahăr vanilat și împărțiți-l cu cei dragi! Iar data viitoare, încercați și variata cu fructe, cu magiun și nuci sau de ce nu, o variantă sărată, cu brânză și mărar.

Vă las mai jos rețeta cu cantități și explicații detaliate și vă doresc spor la făcut lichiu săsesc ca la Criț! Să-mi spuneți cum v-a ieșit! 🙂

Lichiu săsesc ca la Criț

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Lichiu săsesc ca la Criț

Lichiu săsesc ca la Criț

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 20
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

cantități pentru tava mare de la aragaz (aprox. 30x40 cm)

blatul

  • 350 g făină
  • 6 g drojdie uscată
  • 50 g zahăr
  • 150 ml lapte călduț
  • 1 ou
  • 80 g unt topit și răcit
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

umplutura

  • 500 g smântână grasă (min. 20% grăsime)
  • 6 ouă
  • 250 g zahăr
  • 100 g stafide înmuiate în 200 ml de apă călduță în care ați pus 10 ml rom
  • semințele unei păstăi de vanilie
  • 100 g unt rece

opțional

  • zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Începeți prin a topi untul și lăsați-l să se răcească. Deasemenea laptele trebuie să fie călduț.
  • Puneți într-un bol (cel al robotului dacă aveți) făina, drojdia uscată, zahărul, coaja rasă de lămâie și sarea.
  • Adăugați oul, laptele călduț și începeți să amestecați cu mâna sau la robot.
  • Turnați puțin câte puțin untul topit și răcit și frământați până când obțineți un aluat legat, fin, care se desprinde de pereții bolului. Eu am frământat la robot cam 10 minute. Dacă frământați cu mâna, cred că va dura cam 15-20 de minute.
  • Formați o bilă de aluat și lăsați-l la crescut în bolul acoperit cu folie alimentară timp de 60 de minute sau până când își dublează volumul.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl frământați foarte puțin doar cât să îi dați din nou formă de bilă și îl lăsați să se odihnească 10 minute acoperit cu un șervet.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Mutați aluatul în tavă și începeți să îl presați cu palmele până se lățește puțin, apoi băgați palmele dedesubt și trageți puțin câte puțin de margini pe toate laturile până când aluatul ajunge să umple uniform tava. Ar trebui să aibă cam 2 cm grosime.
  • Acoperiți din nou tava cu un șervet și lăsați aluatul să se odihnească încă 10 minute, timp în care vă ocupați de umplutură.

umplutura

  • Amestecați smântâna, cu ouăle bătute, vanilia, zahărul și stafidele înmuiate în prealabil în apă cu rom și bine scurse.
  • Turnați amestecul peste aluat, nivelați și deasupra puneți din loc în loc cubulețe de unt rece.
  • Dați tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 de minute, până când lichiul este bine închegat și frumos rumenit deasupra.
  • Lichiul este bun și cald, dar și rece. Opțional se poate presăra cu zahăr vanilat.
  • Se păstrează foarte bine timp de câteva zile dacă îl țineți la frigider, într-o cutie cu capac.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Lichiu săsesc ca la Criț

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
375 shares

Comentarii

  1. Iulia a zis

    februarie 24, 2020 at 9:41 pm

    In ingredientele pentru aluat sunt trecute 2 oua, dar la modul de preparare nu se mai spune nimic de ele. Eu le-am inclus in compozitie, dar a trebuit sa mai adaug destul de multa faina, ca sa nu fie prea moale. Poate revizuiti putin reteta.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 25, 2020 at 7:17 am

      Mulțumesc, am revizuit.

      Răspunde
  2. Relutza a zis

    septembrie 11, 2018 at 9:13 am

    5 stars
    Ce deliciu trebuie să fie! De ceva vreme mă bătea gândul să ifac un lichiu. Auzisem vorbindu-se despre el, dar, fiind din Moldova, nu eram sigura care ar fi rețeta. Acum îmi dau seama că seamănă un pic cu cea de pască moldovenească cu smântâna. Îți multumesc si îți promit că o voi face într-un viitor apropiat. ❤️

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 11, 2018 at 7:10 pm

      Sunt sigură că o să îți placă. Te aștept cu impresii 🙂

      Răspunde
  3. Viviana a zis

    septembrie 07, 2018 at 12:33 pm

    5 stars
    Cat de frumos ti-a iesit!
    Aveam o matusa din partea tatalui care era sibianca de fel si facea placinta asta. Eu eram prea mica nu stiu reteta si nici nu imi amintesc prea bine gustul.
    Poate o fac si eu candva dar deocamdata nu prea am curaj sa ma arunc la dulciuri complicate.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 11, 2018 at 7:11 pm

      Mulțumesc, Viviana!

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.