Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Checuri

Chec de post cu gutui și stafide- un desert simplu și bun

Publicat la 29 noiembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2143 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de chec de post cu gutui. Un desert cu ingrediente simple și la îndemână, care se face rapid, e spornic și delicios.

Ce poți face când e post, vrei ceva bun și spornic, dar nu ai la îndemână decât o singură gutuie și câteva ingrediente de bază în orice bucătărie? Simplu: faci un chec de post cu gutui și stafide 🙂

Chec de post cu gutui și stafide

Deserturile acestea simple, fără unt și fără ouă, reușesc să mă surprindă plăcut de fiecare dată când le fac. Sunt atât de bune și de aromate, dacă nu știi, nici nu bănuiești că sunt de post!

Checul de azi are textura moale și umedă, exact cum îmi place mie. E dens, consistent, plin de arome și te întâlnești prin el cu bucăți suculente de gutui și stafide dulci, o minunăție!

Dacă și vouă vă plac checurile, vă mai recomand câteva rețete excelente pe care le puteți face în perioadele de post sau dacă aveți un regim de viață vegan:

  • chec de post cu banane și migdale
  • chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
  • chec de post ciocolatos cu merișoare și trandafiri

Deserturi de post care să vă inspire, găsiți și pe canalul de YouTube al blogului. Iar dacă încă nu v-ați abonat la canal, o puteți face accesând acest link. Postez acolo rețete video de 2 ori pe săptămână.

Chec de post cu gutui și stafide

Mod de preparare chec de post cu gutui și stafide

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chec de post cu gutui și stafide

Chec de post cu gutui și stafide

Cu această rețetă simplă vei face rapid cel mai bun chec de post cu gutui și stafide! Un desert delicios și plin de arome!
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 gutuie mare (aprox. 350 g)
  • 60 g zahăr pentru caramelizat
  • 100 ml de apă
  • 2 linguri de rom (esență de rom)
  • 50 g stafide
  • 250 g făină
  • 8 g praf de copt (de preferat cu șofran)
  • 5 g bicarbonat
  • 150 g zahăr
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 100 ml ulei
  • 150 ml lapte vegetal (poate fi și apă dacă nu aveți)
  • 2 linguri de oțet
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați gutuia și tăiați-o cubulețe.
  • Puneți cele 60 g de zahăr la caramelizat într-o crăticioară mică. Când zahărul devine brun deschis, adăugați 100 ml de apă, 2 linguri de rom și cuburile de gutuie.
  • Lăsați gutuia să fiarbă înăbușit timp de 10 minute în siropul aromat.
  • Scurgeți siropul în care a fiert gutuia într-un castronel și lăsați cuburile să se răcorească.
  • Puneți stafidele la hidratat în siropul scurs de la gutui.
  • Când cuburile de gutuie s-au răcit, iar stafidele s-au hidratat, aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă de chec.
  • Amestecați ingredientele solide într-un vas (făină, zahăr, praf de copt, bicarbonat, sare, vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie) și pe cele lichide în alt vas (ulei, lapte vegetal, oțet).
  • Turnați ingredientele lichide peste cele solide și mixați puțin până obțineți un aluat omogen, de consistența unei smântâni groase.
  • Scurgeți bine stafidele de lichid.
  • Dați deoparte câteva cuburi de gutuie și câteva stafide, iar pe restul adăugați-le în aluat și amestecați.
  • Turnați compoziția în forma de chec. Presărați deasupra restul de gutuie și stafidele păstrate deoparte.
  • Dați checul la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
  • Lăsați checul să se răcească înainte de a-l felia.
Valori nutriționale
Chec de post cu gutui și stafide
Valori per porție
Calorii
297
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Carbohidrați
 
50
g
17
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
21
g
23
%
Proteine
 
3
g
6
%
Vitamina A
 
73
IU
1
%
Calciu
 
30
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Chec de post cu gutui și stafide

Nu-i așa că sună bine rețeta de azi? Sper că v-ați făcut un ceai sau o cafea pe care să le savurați lângă o felie (două, trei...) de chec cu gutui 🙂

Iar dacă după ce terminați checul, vă este poftă de câteva cornulețe cu rahat, vă las mai jos rețeta video ca să vedeți cât de ușor se fac 😉

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de chec umed cu ciocolata
    Chec umed cu ciocolată, cea mai ușoară rețetă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi
  • reteta chec cu lamaie si mac
    Chec cu lămâie și mac - cea mai bună rețetă
  • reteta chec turta dulce cu mere rase si nuci
    Chec turtă dulce cu mere rase și nuci - rețeta de turtă dulce la tavă
2143 shares

Comentarii

  1. Mariana Gaciu a zis

    octombrie 26, 2021 at 8:11 pm

    5 stars
    Bună seara! Astăzi am facut checul cu gutui, este delicios, exact pe gustul meu! Gustos și aromat! Multumim!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 27, 2021 at 7:18 am

      Mă bucur tare mult că v-a plăcut! Vă aștept cu mult drag și la alte rețete.

      Răspunde
5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x