Într-o dimineață am postat pe Instagram o fotografie cu acest chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac. A fost foarte "curtat" ca să zic așa și a început să plouă cu întrebări și cereri de rețetă. Nu știu dacă a fost meritul combinației dintre cocos și mac sau meritul soarelui din fotografie, dar oricum eu m-am bucurat mult, așa cum mă bucur de orice like, inimioară, comentariu, mesaj, e-mail, etc.
M-am urnit greu să scriu rețeta, iar acum, când în sfârșit am găsit răgazul să mă așez la laptop, iată că afară nu mai e nici urmă de soarele din fotografiile mele, ba dimpotrivă, între timp am avut parte și de prima fulguială din acest an, ba chiar și de a doua. Nu-i nimic, noi o să ne îndulcim și o să ne încălzim inimile cu un chec vegan bun și aromat, nu-i așa? 🙂
Poate să vi se pară ciudat că spun asta, dar cred că mie îmi plac mai mult checurile de post decât cele cu unt și ouă. Probabil că mă fascinează, ca de obicei, ideea că din combinația câtorva ingrediente banale e posibil să rezulte ceva atât de bun. Desigur, orice chec e bun, dar astea de post au un "quelque chose" pe care nu-l pot defini, dar care se potrivește tare bine cu gusturile mele. Cred că în lipsa untului, aromele din checurile de post sunt mai bine definite.
Atunci când am făcut checul de post ciocolatos cu trandafiri (rețeta aici), am zis că altul mai bun nu are cum să existe. Dar a venit apoi checul de post cu banane și migdale (rețeta aici) plin de arome minunate. M-a da gata cu gustul și textura lui, așa că l-am detronat pe cel cu trandafiri și l-am declarat pe cel cu banane cel mai bun.
Acum...ați ghicit, da? M-am sucit iar! Ăsta cu cocos și cu mac primește premiul 1 cu coroniță. Nah, s-ar putea spune despre mine că, cel puțin în privința mâncărurilor, nu sunt prea statornică 😀
Mod de preparare chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
Dar mai bine să nu vă mai țin de vorbă și să vă spun cum se face. Se face așa: se amestecă ingredientele lichide între ele și cele solide între ele. Apoi unele cu altele. Se toarnă în tavă, se dă la cuptor și timp de vreo 40 de minute vă puteți relaxa pregătindu-vă ceaiul preferat pe care să-l serviți alături de o felie de chec și adulmecând mirosurile care răzbat din cuptor 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 60 g nucă de cocos răzuită fin
- 250 g făină
- 150 g zahăr
- 25 g semințe de mac
- ½ de linguriță de bicarbonat alimentar
- 8 g praf de copt
- un praf de sare
- 2 linguri suc de lămâie
- 80 ml ulei
- 200 ml lapte de cocos
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- ½ linguriță pudră de vanilie
deasupra
- 20 g fulgi mari de cocos
- zahăr vanilat
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în forma de chec.
- Puneți într-un bol ingredientele uscate (mai puțin fulgii mari de cocos pe care îi vom pune deasupra) și le amestecați.
- În alt vas amestecați ingredientele lichide, apoi le turnați peste cele uscate.
- Mixați până obțineți o compoziție omogenă, de consistența unei smântâni foarte groase.
- Turnați compoziția în forma de chec, nivelați și presărați deasupra fulgii mari de cocos.
- Dați checul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați checul să se răcească timp de 10 minute în formă, apoi îl scoateți pe un grătar ajutându-vă de hârtia de copt.
- După răcire, pudrați checul cu zahăr vanilat și serviți alături de o ceașcă de ceai, lapte sau cafea.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dragilor, sper că veți încerca rețeta mea de chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac și mai ales, sper să vă placă la fel de mult cum ne-a plăcut și nouă!
Luiza a zis
Acelea sunt cutiile. Si da, sunt lucioase la interior. Nu am apucat sa le pun intr-o tava, dar data viitoare asa voi face. Am facut si reteta cu merisoare si mi-a iesit aproape ca cel din poza ta! Super retete, multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că a ieșit bine și acela! Numai bine, Luiza!
Luiza a zis
Buna, Iuliana! Azi vreau sa din nou reteta aceasta si vreau sa incerc si reteta de ciocolatos cu merisoare. As vrea sa te intreb... daca fac in forme din acelea de carton mai pun hartie de copt in ele? Si le bag pur si simplu pe gratarul din cuptor sau le pun intr-o tava si apoi in cuptor? Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cutiile acelea din carton (cele maro cu ceva floricele, cam așa ceva https://bit.ly/3uavys2 ) de obicei au interiorul cerat, deci nu mai au nevoie de hârtie de copt, dar verifică, te rog, să fie lucioase la interior.
Eu le-aș pune într-o tavă ca să le manevrez mai ușor. Succes! 🙂
Luiza a zis
Multumesc mult pentru reteta! Am incercat-o si mi-a iesit super! Am descoperit-o in postul Craciunului si de atunci am facut-o de cateva ori! Zi buna!
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că ți-a plăcut, Luiza!
Te mai aștept cu drag și la alte rețete.
mioara a zis
buna ziua,
laptele de cocos este acela gros din care se poate face si frisca,sau cel subtire?
multumesc!
Iuliana a zis
Am folosit din cel subtire, la cutie lunga de carton. Se gaseste prin supermarketuri la rafturile cu lapte vegetal.
Altadata, cand nu am avut, am folosit din cel gros, diluat cu putina apa.