Într-o dimineață am postat pe Instagram (apropo, dacă vreți să mă urmăriți și acolo, mă găsiți ca @iuliana_bucate_aromate) o fotografie cu acest chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac. A fost foarte “curtat” ca să zic așa și a început să plouă cu întrebări și cereri de rețetă. Nu știu dacă a fost meritul combinației dintre cocos și mac sau meritul soarelui din fotografie, dar oricum eu m-am bucurat mult, așa cum mă bucur de orice like, inimioară, comentariu, mesaj, e-mail, etc.
M-am urnit greu să scriu rețeta, iar acum, când în sfârșit am găsit răgazul să mă așez la laptop, iată că afară nu mai e nici urmă de soarele din fotografiile mele, ba dimpotrivă, între timp am avut parte și de prima fulguială din acest an, ba chiar și de a doua. Nu-i nimic, noi o să ne îndulcim și o să ne încălzim inimile cu un chec vegan bun și aromat, nu-i așa? 🙂
Poate să vi se pară ciudat că spun asta, dar cred că mie îmi plac mai mult checurile de post decât cele cu unt și ouă. Probabil că mă fascinează, ca de obicei, ideea că din combinația câtorva ingrediente banale e posibil să rezulte ceva atât de bun. Desigur, orice chec e bun, dar astea de post au un “quelque chose” pe care nu-l pot defini, dar care se potrivește tare bine cu gusturile mele. Cred că în lipsa untului, aromele din checurile de post sunt mai bine definite.
Atunci când am făcut checul de post ciocolatos cu trandafiri (rețeta aici), am zis că altul mai bun nu are cum să existe. Dar a venit apoi checul de post cu banane și migdale (rețeta aici) plin de arome minunate. M-a da gata cu gustul și textura lui, așa că l-am detronat pe cel cu trandafiri și l-am declarat pe cel cu banane cel mai bun.
Acum…ați ghicit, da? M-am sucit iar! Ăsta cu cocos și cu mac primește premiul 1 cu coroniță. Nah, s-ar putea spune despre mine că, cel puțin în privința mâncărurilor, nu sunt prea statornică 😀
Mod de preparare chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
Dar mai bine să nu vă mai țin de vorbă și să vă spun cum se face. Se face așa: se amestecă ingredientele lichide între ele și cele solide între ele. Apoi unele cu altele. Se toarnă în tavă, se dă la cuptor și timp de vreo 40 de minute vă puteți relaxa pregătindu-vă ceaiul preferat pe care să-l serviți alături de o felie de chec și adulmecând mirosurile care răzbat din cuptor 😉

Chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
Tipărește Salvează pe Pinterest Părerea taIngrediente
- 60 g nucă de cocos răzuită fin
- 250 g făină
- 150 g zahăr
- 25 g semințe de mac
- 1/2 de linguriță de bicarbonat alimentar
- 8 g praf de copt
- un praf de sare
- 2 linguri suc de lămâie
- 80 ml ulei
- 200 ml lapte de cocos
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1/2 linguriță pudră de vanilie
deasupra
- 20 g fulgi mari de cocos
- zahăr vanilat
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în forma de chec.
- Puneți într-un bol ingredientele uscate (mai puțin fulgii mari de cocos pe care îi vom pune deasupra) și le amestecați.
- În alt vas amestecați ingredientele lichide, apoi le turnați peste cele uscate.
- Mixați până obțineți o compoziție omogenă, de consistența unei smântâni foarte groase.
- Turnați compoziția în forma de chec, nivelați și presărați deasupra fulgii mari de cocos.
- Dați checul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați checul să se răcească timp de 10 minute în formă, apoi îl scoateți pe un grătar ajutându-vă de hârtia de copt.
- După răcire, pudrați checul cu zahăr vanilat și serviți alături de o ceașcă de ceai, lapte sau cafea.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.
Dragilor, sper că veți încerca rețeta mea de chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac și mai ales, sper să vă placă la fel de mult cum ne-a plăcut și nouă!
buna ziua,
laptele de cocos este acela gros din care se poate face si frisca,sau cel subtire?
multumesc!
Am folosit din cel subtire, la cutie lunga de carton. Se gaseste prin supermarketuri la rafturile cu lapte vegetal.
Altadata, cand nu am avut, am folosit din cel gros, diluat cu putina apa.