Rețeta de chec de post cu gutui. Un desert cu ingrediente simple și la îndemână, care se face rapid, e spornic și delicios.
Ce poți face când e post, vrei ceva bun și spornic, dar nu ai la îndemână decât o singură gutuie și câteva ingrediente de bază în orice bucătărie? Simplu: faci un chec de post cu gutui și stafide 🙂
Deserturile acestea simple, fără unt și fără ouă, reușesc să mă surprindă plăcut de fiecare dată când le fac. Sunt atât de bune și de aromate, dacă nu știi, nici nu bănuiești că sunt de post!
Checul de azi are textura moale și umedă, exact cum îmi place mie. E dens, consistent, plin de arome și te întâlnești prin el cu bucăți suculente de gutui și stafide dulci, o minunăție!
Dacă și vouă vă plac checurile, vă mai recomand câteva rețete excelente pe care le puteți face în perioadele de post sau dacă aveți un regim de viață vegan:
- chec de post cu banane și migdale
- chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
- chec de post ciocolatos cu merișoare și trandafiri
Deserturi de post care să vă inspire, găsiți și pe canalul de YouTube al blogului. Iar dacă încă nu v-ați abonat la canal, o puteți face accesând acest link. Postez acolo rețete video de 2 ori pe săptămână.
Mod de preparare chec de post cu gutui și stafide
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec de post cu gutui și stafide
Ingrediente
- 1 gutuie mare (aprox. 350 g)
- 60 g zahăr pentru caramelizat
- 100 ml de apă
- 2 linguri de rom (esență de rom)
- 50 g stafide
- 250 g făină
- 8 g praf de copt (de preferat cu șofran)
- 5 g bicarbonat
- 150 g zahăr
- ½ linguriță pudră de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- ½ linguriță scorțișoară
- 100 ml ulei
- 150 ml lapte vegetal (poate fi și apă dacă nu aveți)
- 2 linguri de oțet
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Curățați gutuia și tăiați-o cubulețe.
- Puneți cele 60 g de zahăr la caramelizat într-o crăticioară mică. Când zahărul devine brun deschis, adăugați 100 ml de apă, 2 linguri de rom și cuburile de gutuie.
- Lăsați gutuia să fiarbă înăbușit timp de 10 minute în siropul aromat.
- Scurgeți siropul în care a fiert gutuia într-un castronel și lăsați cuburile să se răcorească.
- Puneți stafidele la hidratat în siropul scurs de la gutui.
- Când cuburile de gutuie s-au răcit, iar stafidele s-au hidratat, aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă de chec.
- Amestecați ingredientele solide într-un vas (făină, zahăr, praf de copt, bicarbonat, sare, vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie) și pe cele lichide în alt vas (ulei, lapte vegetal, oțet).
- Turnați ingredientele lichide peste cele solide și mixați puțin până obțineți un aluat omogen, de consistența unei smântâni groase.
- Scurgeți bine stafidele de lichid.
- Dați deoparte câteva cuburi de gutuie și câteva stafide, iar pe restul adăugați-le în aluat și amestecați.
- Turnați compoziția în forma de chec. Presărați deasupra restul de gutuie și stafidele păstrate deoparte.
- Dați checul la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați checul să se răcească înainte de a-l felia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu-i așa că sună bine rețeta de azi? Sper că v-ați făcut un ceai sau o cafea pe care să le savurați lângă o felie (două, trei...) de chec cu gutui 🙂
Iar dacă după ce terminați checul, vă este poftă de câteva cornulețe cu rahat, vă las mai jos rețeta video ca să vedeți cât de ușor se fac 😉
Mariana Gaciu
Bună seara! Astăzi am facut checul cu gutui, este delicios, exact pe gustul meu! Gustos și aromat! Multumim!
Iuliana
Mă bucur tare mult că v-a plăcut! Vă aștept cu mult drag și la alte rețete.