Mai sunt cam două săptămâni din Postul Crăciunului, așa că m-am gândit să vă mai aduc încă o rețetă simplă și bună, așa cum v-am obișnuit: fursecuri de post cu gem de caise și rom. Sunt fragede, aromate și delicioase aceste mici fursecuri, sunt convinsă că le veți iubi și voi.
Sigur aveți vreun borcan de gem de caise prin cămară care abia așteaptă să fie folosit într-o rețetă ușoară și frumoasă, care să îndulcească toată familia. Desigur, aceste fursecuri pot fi făcute cu orice alt gem, condiția fiind să alegeți un gem-pastă, adică să nu aibă fructe întregi, cum e cel de vișine, de exemplu.
La noi gemul de caise deține supremația pe rafturi, de aceea am apelat la el pentru această rețetă. În plus, mi-am imaginat că folosind acest gem voi obține o culoare frumoasă, portocalie a fursecurilor și o combinație de arome pe care mi-o doream lângă ceașca de cafea: caise & rom.
Mod de preparare fursecuri de post cu gem de caise și rom
Ca orice desert de post, și fursecurile cu gem de caise și rom se fac foarte simplu și nu cer decât câteva ingrediente de bază pe care sigur le aveți în casă. Dacă aveți rom adevărat ar fi foarte bine, dacă nu, puteți folosi și esență de rom.
De ceva vreme eu folosesc pentru prăjituri, creme, siropuri, etc. rom Stroh 40 (așa arată). Aroma lui nu se compară cu nici o esență pe care o găsiți la raftul din supermarket. Diferența e ca între vanilia naturală, cea din păstaia de vanilie și esența de vanilie din comerț.
Romul Stroh, la prima vedere pare scump, pentru că nu se găsește de cumpărat decât la sticle mari, de cel puțin 500 ml. Fiind foarte concentrat, se folosește în cantități mici, iar sticla asta durează parcă la nesfârșit. Dacă socotim cât am da pe 500 ml de esență de rom sintetică, cumpărată la fiolă sau la sticluță de 10 ml, veți vedea că cea sintetică costă dublu decât romul adevărat pe care îl imită.
Desigur, nici eu nu am știut toate astea dintotdeauna, am folosit mulți ani esențele de rom la sticluțe sau fiole, dar odată ce afli diferența de aromă, de gust, de preț, nu mai e cale de întoarcere.
Așa mi s-a întâmplat și cu esența de vanilie pe care mi-o fac acasă de ani de zile (vezi aici rețeta de extract de vanilie) și tot așa mi s-a întâmplat și cu batoanele de scorțișoară despre care v-am povestit la rețeta de trigoane cu dovleac. Nu am mai cumpărat niciodată scorțișoară măcinată după ce am aflat ce gust are cea adevărată 😉
Aici găsești mai multe rețete de deserturi de post.
Hai că m-am întins cam mult la vorbă, mai bine să ne punem șorțurile și să trecem la treabă, nu-i așa?
Apropo, asta cu șorțurile la mine e mai mult o figură de stil, căci rar mi-l pun. Da-s curioasă: voi folosiți șorțuri când gătiți? 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Fursecuri de post cu gem de caise și rom
Ingrediente
- 250 g făină albă tip 000
- 8 g praf de copt (de preferat cu șofran)
- 50 g zahăr
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 150 g gem de caise
- 1 lingură rom
- 40 ml ulei
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Fursecurile se fac foarte repede, așa că aprindeți dintru început cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Într-un bol puneți ingredientele solide: făina, praful de copt, sarea, zahărul și coaja rasă de lămâie. Amestecați.
- În alt bol amestecați cu telul ingredientele lichide: gemul, uleiul și romul.
- Turnați lichidele în bolul cu făină și începeți să frământați până obtineți un aluat omogen, ca o plastilină, care nu se lipește de castron.
- În funcție de consistența gemului vostru, mai lichid sau mai vârtos, e posibil să mai fie nevoie de încă puțină făină sau de 1 lingură de apă. Orientativ vă spun că gemul folosit de mine era ca o smântână, adică curgea din borcan.
- Din aluat formați biluțe de mărimea unei nuci și le așezați în tavă. Aplatizați puțin biluțele folosind dinții unei furculițe.
- Dați fursecurile la cuptor pentru 10 minute. Vor fi foarte moi când le scoateți din cuptor, dar dacă s-au rumenit deja pe partea care a fost în contact cu tava, înseamnă că sunt gata.
- Lăsați fursecurile să se răcească în tavă sau transferați-le cu grijă pe un grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că v-a plăcut rețeta de azi și că o veți încerca cât de curând. Vă aștept cu impresii. Spor la meșterit fursecuri! 🙂
Liliana a zis
Foarte bune fursecurile. Ar merge și cu nuca măcinată. Mulțumesc de idee!!!
Iuliana a zis
Mă bucur că v-au plăcut. Așa este, ar merge de minune și cu nucă 🙂
Claudia a zis
Foarte bună rețeta!! Mulțumim mult! Fetița mea le-a făcut singură.😋☺️ Numai bine!
Iuliana a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut! Mai ales fetiței! <3